Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Huzat szabályzó
Lapozás: OK   1 / 5
(#) Bubu54 hozzászólása Jan 27, 2008 /
 
Hy!

Olyan kapcsolási rajzot vagy ötletet keresek amivel meg tudom oldani egy vegyestüzelésű kazánnak a huzat szabályozását elektronikusan, a hőmérséklet függvényében egy kis fém lemezt kellene emelgetni amivel a levegő áramlást lehet szabályozni!

Várom a válaszokat és az ötleteket!!

Üdv.: Bubu54
(#) kobold válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Ha jól értem, a hőmérséklet alatt a víztérből kilépő víz hőmérsékletét érted. Hogy üzemképes maradjon az eszközöd egy esetleges túlhevülés után is, én analóg hőszenzor alkalmazását javaslom (hőelem, vagyPt100), a digitális szenzoroknak limitáltabb a maximális üzemi hőfoka.
Ha megvan a szenzor, kell egy vezérlést illeszteni hozzá. Bemenőjel ugye a szenzor jele, ezt erősíteni kell, az így kapott jel alapján pedig akár léptető, akár szervómotort is meg lehet hajtani.
Szerintem előbb tisztázd le a mechanikai lehetőségeket és korlátokat: hová tudnál érzékelőt elhelyezni, mekkora erővel és löketen át tudnád a légtolattyút mozgatni, hol lehetne a motor, hogy biztonságban legyen a kazán hőjétől stb. Ha ez megvan, utána kellene az építőelemeket kiválasztani, és ezután a vezérlésnek nekikezdeni.
(#) ferci válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Szerezz egy megfelelően áttételezett DC-motort és azt illeszd hozzá a fémlemezkéhez, majd egy kézi irányváltást csinálj meg először.
Utána ráérsz elektronikusra alakítani.
Abban az esetben pedig össze kell hozni a fórumon sok helyen található PTC, NTC-érzékelős szabályzóval - kiegészítve olyan áramkörrel, ami másodperc nagyságrendű impulzusokat ad csak a motornak, le-és fel irányban, szünetekkel.
(#) proli007 válasza ferci hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Hello! Igen!

A kollegáim, is úgy látják, mint Én, hogy még igen az elején vagy. Valami mechanikát kell összehozni, és egyszerű módon vezérelni (tápegység-nyomógomb) és kideríteni a szabályozás jellegét, tulajdonságait. (Valaha Én is elkezdtem töpölni vele, de félbehagytam, szerintem érdekel bennünket is a dolog és a fejlemények.)

Láttam már gyári valamit is, csak nem igazán tudom, hogy működik. (De majd a sógoromnál megvizslatom) Nem biztos, hogy motoros. Viszont egy levetett ablaktörlő, kisebb feszültségről, lehet megfelelő. Mivel az körbe jár, még a véghelyzettel sincs gond. egy poti meg lehet az állásjelzése.

Régen és "farslevegő” szabályozáson is gondolkodtam. Legalább is felforrás védelemnek jó volt. Volt a kéménynyílás alatt egy másik, ha azt kivettem, azonnal lelohadt a kedve a tűznek. A gyáriak, a tüzelőajtót (frisslevegőt) nyitogatják. De ez sem egyszerű, mert a több oxigén, több hideg levegőt is jelent.

Szóval, először a lelki világát kellene megismerni. Aztán, hogy mit szeretnél vezérelni, miket szeretnél mérni, és ehhez kiválasztani az eszközöket. (Elég nehéz modellezni az emberi figyelmet.) És tegyük hozzá, a kazánt sem lehet tág határok között szabályozni, jelentős hatásfokromlás nélkül.

Legjobb hatásfokon elégetni a cuccot és pufferelni a megtermelt hőt, azt érdemesebb volna, csak ma még baromi költséges. (Szerintem)

De azért előre!

üdv! proli007
(#) Sergei válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
üdv.

milyen tipusu a kazán?
(#) Bubu54 válasza kobold hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Igen a vízhőmérsékletéből nyert hővel szeretném szabályozni, én is pont egy szervómotorra gondoltam mert az eléggé erős szerintem hogy megemelje minden ok nélkül azt a lemezt!Az érzékelőnek megvan a helye ugyanis most egy mechanikus szabályzó van benne ami egy bimetál elven működik csak eléggé drága és hamar tönkre megy nem bírja valami sokáig és ezért gondoltam arra hogy annak a patron szerű valaminek a helyére teszem az érzékelőt és egy kis dobozba a kazán tetején a vezérlés a szervónak!
(#) Bubu54 válasza Sergei hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
nah ez egy jó kérdés mert nem tudom annyit tudok hogy nagyon régi már még kicsi voltam mikor fatherék vették!
(#) kobold válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Az előttem szóló kollégák (már ha közéjük sorolhatom magam) véleményéhez csatlakozva, a megvalósításhoz ki kellene tapasztalni a kazán viselkedését is. Nagyjából ugyanis sejteni kellene, hogy adott légmennyiség-változás mit jelent majd a fűtést tekintve. Ha eddig volt benne valami szabályzó, akkor ez alapján már el lehetne indulni.
Bimetálos cuccok többnyire csak kapcsolnak, vagy nyitott, vagy zárt a csatorna, a régieknél nemigen voltak köztes állapotok. Ha ez így van, akkor egy nagyon egyszerű analóg kör kell, amiben van egy megfelelően táplált szenzor, és egy hiszterézises komparátor, ennek kimenete a szívónyílás nyitását-zárását vezérelné. A hiszterézis azért kell, hogy a két állapot között valami különbség legyen, egyébként oda-vissza csapkodná a kisajtót
(#) Sergei válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
csak azért kérdeztem mert mint az elözö hszed-ben irtad az a patron szerü valami. nem drágább mint 4500 huf és amit eddig beépitettem gond nélkül müködik 96-ota.de valami szenzoros megoldás biztos van rá.ha más nem akkor pic
(#) proli007 válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Először is bocs, hogy "lekollegázok" mindenkit, nagyon remélem nem sértő, legalább is a szándék nem az.

Csak öttletként:
A zsalut, vagy ajtót, ha bimetál mozgatja, akkor a legtöbb esetben a gravitáció húzza a helyére. Lehet ez a záloga annak, is, hogy a huzat ne mozdítsa el.
De ha "szervo" működteti, akkor az oda-vissza húzogathatja, tehát ki is lehet egyensúlyozni olyan mértékben, hogy az kis erővel is mozgatható legyen.
Már készítettem hasonlót, igaz fóliára, nem kazánra. De egy hegesztőpálca volt, egy ráadásul rajta csúszó ellensúllyal.

Kobold!
Egy bimetálos "hajtással", azért akár köztes állásokat is lehetne produkálni, lassú PWM vezérléssel. (Persze ha a mechanika olyan és mód van állásjelzés kialakítására)

üdv! proli007
(#) Taki33 válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Ez az elektromos vezérlés szép és jó de mi van a biztonsággal? Miért kell egy egyszerű működő megoldást túlbonyolítani? Az a mechanikus huzatszabályozó úgy van kitalálva hogy ha van áram, ha nincs, akkor is működik, a hőpatron bele meg max 1500 Ft.
(#) kobold válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Persze, tudom, hogy lehet Igaz, nekem egyes műszerfalak mérői jutottak eszembe, ott két bimetál volt sorba kötve, az egyik kapcsolt, a másik meg a fűtési idő alatt vitte a mutatót. Ott elég sok köztes állás van
(#) kobold válasza Taki33 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Hiába megy a hőfokszabályzó, szerintem, ha áramszünetkor leáll a keringtető szivattyú... Most rakok össze egy kollégának egy áramkört akksiról hajtott inverter bekapcsolására, a szivattyút meghajtani, gyakori náluk az áramszünet, és olyankor a lefojtott kazánban is felforr a víz. Hiába jut el a hő a patronig, azzal csak fojtani tud, tüzet oltani nem
(#) fongab válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Én regiszter elektronikát javaslom. Ott figyelve van a írófej helyzete a bemenethez. Ki van alakítva a mechanika, kell ennél több?
Mostanánt cserélik ezeket a regisztereket digitálisra, ahol nem papírra menti az adatot, hanem floppyra.
Arra azért figyelj hogy a levegőt teljesen elzárni nem lehet. Ha meleg a kazán és elzárod, a meleg hatására a szénből metán gáz fejlődik. Ha feltud gyűlni, a kazánba, szikra hatására, csodákra képes.
Bármelyik szabályzónál.
(#) Taki33 válasza kobold hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Ez így igaz de nem csak szivattyús fűtés létezik, hanem gravitációs is! A másik meg nem mindegy hogy a huzatszabályozó nyitott állapotba marad vagy fokozatosan elzárja az égéshez szükséges levegőt ez által megnövelve az esetleges felforrási időt! Nem beszélve egy ilyen elektromos huzatszabályozó több alkatrészből tevődik össze, ami ugye több meghibásodási lehetőség! Na meg egy ilyen szerkezet összeépítése, ha úgy veszel meg hozzá mindent biztos, hogy nem 1500 vagy 4500Ft.
(#) JZoli válasza Bubu54 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Szia: Nálam egy régebbi videóból kitermelt "hajtóműves-kuplungos" kismotor állította a huzatajtót, méghozzá úgy, hogy elbírta tartani áram nélkül is az ajtót, ha a víz hőmérséklete nőt akkor zárt tehát engedte lejjebb az ajtót amikor hült a víz akkor nyitott rajta. A beállítással a teljes zárás volt állítható, így akkor zárt bwe teljesen amikor elérte a víz hőfoka a beállított értéket. Természetesenhiszterézis és kicsi késleltetés kellett a belengések elkerülésére. Később kiegészítettem egy jelzőégővel ami jelezte a lakásban, ha lehült a víz és a huzatajtó a felső végállását elérte.Ittegy elnagyolt rajz a működtető mechanikáról.

1.JPG
    
(#) gulyi88 hozzászólása Jan 27, 2008 /
 
arról még nem szóltatok, h mi lenne a tüzelőanyag?

szénenl télleg vigyázni kell, mert ha valaki kinyitja az ajtót, hogy dobjon rá pár lapáttal, és a kémény zárva..... rossz belegondoolni is.

ha már húzni kell az ajtót, akkor a legegyszerűbb egy anya, meg egy menetesszár, + motor (persze valami huplunggal a forróság miatt..) függőleges irányban..

nálunk nem húzós, hanem egy tengelyen forog benn a kéménynyílásban egy lemez

Fa tüzelőanyagnál sztem fölösleges szabályozni, mert akkor működik a legjobban,
ha csak parázslik a fa..
(keringető nélkül) oda inkább csak védelem kellene, bár nagy baj nem lehet, mert nyitott a rendszer..

csá
(#) Tomadevil hozzászólása Jan 29, 2008 /
 
Mit szóltok ehhez?

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/servo4.htm

Ez egy szervó teszter, a potméter tekerésével forog a szervó és a potméter helyére lehetne rakni egy PTK ellenállást és azt elhelyezni a patron helyére és a vezérlés meg is van oldva

http://www.zenn.hu/modelsport/product_info.php?cPath=22_139&products_id=709

Szervónak ez tökéletes.
(#) proli007 válasza Tomadevil hozzászólására (») Jan 30, 2008 / 4
 
Miért nem ULR-ként linkeled be, akkor nem kell másolgatnunk?

Bővebben: Link

Bővebben: Link


A poti helyére, elég bénán lehet egy PTK-t berakni, még egy műverősítő kell hozzá, akkor kezelhető.

üdv! proli007
(#) hunati hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Hello!

Nekem a következő a kérdésem: A barátomnak szükséges, hogy áramszünet esetén is működjön a keringtető szivattyúja (természetesen azonnal kellene hogy üzemeljen). Érdekelne, esetleg csinált-e már valaki ilyet?
Én a PLC-s megoldást vagy a PIC-es vezérlést gondolom a legprofibb megoldásnak (sok mást is lehetne vele szabályozni vagy figyelni), Sajnos PLC-vel még csak érintőlegesen foglalkoztam és viszonylag drága is lenne, a PIC-es megoldáshoz is idő kellene (nincs), a barátom viszont sürget, ezért leggyorsabb megoldásnak a következőt gondolom:
autó akkumulátor+automata töltő (ezek jelenleg rendelkezésre állnak). Valódi szinuszos üzemű inverter+HRN-3 egyfázisú feszültségrelé (az inverter késleltetett be-kikapcsolásához.)+doboz stb...
A keringtető szivattyú három fokozatú, max. teljesítmény 70W.
Esetleg más ötlet?
Üdv: hunati
(#) SzabadosJóska válasza hunati hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
„Én a PLC-s megoldást vagy a PIC-es vezérlést gondolom a legprofibb megoldásnak”

Ilyet akarsz árulni?

Tervezzen már valaki neki egyet!
(#) hunati válasza SzabadosJóska hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Sziasztok!

Végre üzemel a keringtető szivattyú inverterről is. A vártnál olcsóbb volt a megvalósítás.
Üdv
(#) hbandy hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Üdv!

Nekem is huzatszabályzási gondjaim vannak. A probléma az, hogy a HONEYWELL szabályzó lusta. Ezt úgy értem, hogy a beállított 80°C-tól ą5-15°C-al is elkalandozik, mire észbe kap, hogy mennyi is a hőmérséklet valójában. Minthogy vegyipari cégnél dolgozom, így szereztem egy laboratóriumi szárítószekrény vezérlő panelt. Baromi egyszerűen működik, digitálisan beállítom a hőmérsékletet, és az elkezd fűteni. A célhőmérséklet közelében kik-be kapcsolgatja a fűtést, ezzel tartja szinten az értéket. Ha nem tetszik a ki/be kapcsolgatás üteme, akkor a „fine control” potival lehet rajta csiszolni… Ha beállítom 80°C-ra, begyújtok a kazánba és amikor 80°C körüli vízhőmérsékletnél a vezérlő ki/be kapcsolgatásaival szinkronban kis kezemmel nyitom/zárom a huzat útját, akkor szinte 1-2°C ingadozással tartja a 80°C-ot. Az érzékelője analóg, és a kilépő csőben víz hőmérsékletét figyeli.
Na az itt a kérdés, hogy mi az, ami képes 1-2 cm-re kiemelni a huzat ajtaját??? Központi zár motora gondoltam, de az nem bírja a gyűrődést… Valami készen kapható cucc lenne jó, mert nem akarok sokat vesződni…
Várom a hozzászólésokat!
(#) Pulyka hozzászólása Nov 22, 2010 /
 
Üdv.

Én is most egy ilyen huzatszabályzó "ketyerén" ütykődök.
Az első, ami nagyon egyszerűnek tűnt, hogy nem az ajtót fogom huzigálni, (aminek nyílásával a beáramló levegő szabályozható, így a tűz égése is)
hanem pont ellenkezőleg.
Az ajtót kinyitom, és egy visszacsapó mechanizmust szerelek rá(kép csatolva, hogy mire gondolok)ez elé pedig egy pc ventilátort.
A legegyszerűbb szerkezet.
Egy LM350-el felépített kapcsolás figyeli a víz hőfokot(poti helyére termisztort tettem próbaképpen), és ha hideg, akkor nagy a feszültség, pörög a ventillátor, és tolja az általa keltett levegő azt a visszacsapót(kép csatolva).
Így meg van oldva a levegő áramlás.
Ha melegszik a víz --> leszabályozza a termisztor által az LM350-es a kimenő feszültséget, nem forog a ventillátor, leereszkedik a visszacsapó, nem ég a tűz olyan intenzíven.
Egy ideig ezen gondolkoztam, de már elektromágnessel kísérletezek.
Félreértés ne essék, nem pár menetes elektromágnesre gondolok, 24V,0.5A max áramú elektromágnesre(gondolok itt a hosszú üzemre, hogy a túlzott melegedéstől nehogy leégjen a tekercs), a MÁV parasztkocsijaiból lett bontva, az engedte, vagy zárta a kocsi szellőzését.
... de lehet visszaállok a ventillátoros módszerre.
Csak azzal pedig az a baj, hogy a könnyű "visszacsapó" magától is kinyílik, és nem csak akkor, ha a ventillátor forog, akkor meg mit sem ér a huzatszabályzás.
Gondoltam leírom, ha valaki házilag akar kísérletezni, és nincs ötlete, mivel próbálkozzon.
Bár, elég veszélyes egy házilag összedobott szerkezettel otthagyni az "égő" kazánt, úgyhogy csak saját felelősségre.

Üdv.Tomi

UI: Talán még hbandy-nak is segíthet a hsz-om..
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Javítás
Erről: "Csak azzal pedig az a baj, hogy a könnyű "visszacsapó" magától is kinyílik,"

Erre:

Feltételezem, hogy azzal pedig az lehet a baj, hogy a könnyű "visszacsapó" magától is kinyílik...
(#) proli007 válasza Pulyka hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Hello!
"Csak azzal pedig az a baj, hogy a könnyű "visszacsapó" magától is kinyílik,"
Ezt kapásból borítékoltuk volna..
De legkézenfekvőbb, egy kis könnyű motoros pillangó szelep (csőben egy korong, 0/90 fok). Nem szívja be a huzat, nem kell villany, ha egy helyben áll. De a huzatszabályozás, már a Te gondod..
üdv! proli007
(#) Pulyka válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Üdv.

"Ezt kapásból borítékoltuk volna.. "
Én is így tettem, azért javítottam a Te hozzászólásod felett .

Úgy is csinálhatnám, hogy lassító áttételű motorral felhúznám egy dróttal a kis ajtót, a kazán alján, de az egyfolytában fordul, és ha kihűl a víz, akkor MÉG forgás irányt kellene váltani-a, hogy az ajtót visszaengedje.
Ennek a vezérlése bonyolult nekem.
Ezért nem tudom számításba venni a motort.
PIC-el biztosan meg lehetne oldani, de azt nem tudok programozni.
Az elektromágnes is azért jó nekem, mert amekkora feszültséget kap, olyan erősen, egyenletesen(és egy helyben marad a tekercs közepén lévő rúd, szemben egy motorral) húzza az ajtót, ami a levegő bejutásáért felelős.
Eredetileg az a gázos patron nyitotta-csukta szép fokozatosan azt a kis ajtót a kazán alján, ami a huzatot szabályozza, de azt cserélni kell évente-kétévente, és valami 3-4 ezer forint.
Ezt szeretném kiváltani.
(#) proli007 válasza Pulyka hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Hello!
Azért próba cseresznye! Nézz meg egy lágyvasas műszer karakterisztikát és látni fogod, hogy ez közel sem lineáris. Ha meg a mozgó vason kívül más vas is van benne, mágneskapcsoló lesz belőle.
A motort nem biztos, hogy irányt váltani kell. Van excenter és egy pillangót is körbe-körbe lehet forgatni.
De nem lesz ez olcsóbb megoldás, ráadásul eszi majd a villanyt..
üdv! proli007
(#) VIM válasza Pulyka hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Ikerfémes karral nem lehetne megoldani? Mekkora a távolság amit működtetni kell?
(#) Pulyka válasza VIM hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Üdv.

Régi hőbimetálokban használatos ikerfém féleségre gondolsz?
Ha igen, ilyesmire is gondoltam, de csak egy pillanatig, mert nem hiszem, hogy a manapság is használatos kazánok, legalsó kis ajtóját, ahol a tűz kapja a levegőt, ezt feltudná emelni az ikerfém.
Igaz, 1-2 centis rés kell, a távolság meg nem olyan nagy,(1m kb) de az meg a másik, hogy szerintem 60 celsius fokon nem fog az görbülni.
De lehet tévedek, és nem is egyre gondolunk.
Egyébként amikor a 60 C fokot eléri a lakásban keringetett víz, akkor becsukja a szerkezetem a levegő nyílását, így nem ég annyira a tűz, amikor lemegy a víz hőfok 50 fokra, akkor picit nyisson rajta, amikor 40 fokra ér a víz hőfok, akkor mégtöbbet nyisson rajta, és így tovább.
60-ra ér, újra zárjon le.
Ez működne is a fentebb leírt elvemen, csak a levegő beáramlását szabályzó elektromos eszközön gondolkozok.


Proli007
"egy pillangót is körbe-körbe lehet forgatni".
Erre nem is gondoltam.

"De nem lesz ez olcsóbb megoldás, ráadásul eszi majd a villanyt.."
Ha szeretsz kicsit sokat olvasni, olvass tovább.( bár lehet, hogy ezt az irományom elején kelett volna közölni )
Szóval nem lenne olyan nagy az áramfelvétel, az áramkör, és a motor vagy az elektromágnes részére trafó 230-12V-os "adja" majd a feszt, aminek a szekunderén max 600mA folyna át.
De gondoltam erre is.
Aki bedobálja majd a fát,és begyújt, az megnyom egy nyomógombot, aminek segítségével öntartásba helyez egy relét, ami kapcsolja a trafót, így elindul egy 2 órás időzítő, és maga a szabályzás.
Ha az időzítő eléri a 2 órát, akkor szakítja a relé öntartását, így 0 áramfelvétel.
Ha viszont 2 órán belül felmelegszik a víz 60 fokra(ami biztos, de majd beállítom), akkor a kazán alsó ajtaját becsukja a mozgató mechanika, és ezzel egy idővel zár egy mikrokapcsolót, ami szakítja az időzítő tápját(függetlenül az "öntartott" relétől)

Ha hűl a vízhőfok, akkor nyit az ajtó,indul a 2 óra, vagy több, megy be a levegő, újra ég a tűz, és remélhetőleg 2 órán belül visszamegy a vízhőfok 60-ra.
Ha nem 2 órán belül, akkor több időre állítom.
Ha az általam beállított idő alatt nem éri el a vízhőfok a 60 C-fokot, akkor szakítja az öntartást az időzítő, mert valószínűleg elégett a tűz.
Következő alkalommal csak akkor fogy az áram, ha valaki fát pakol a kazánba, és be akar gyújtani.

UI: A PIC-ek mehetnek nálam a...
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem