Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   132 / 782
(#) kadarist válasza jocoka hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Oda már egy ilyen kaliberű gyors diódát érdemes tenni: Bővebben: Link
(#) jocoka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia
1db ilyenem van itthon azal is kiprbáltam de felmelegszik nagyon,hány db kellene belőle?

A rajz szerint 4 db kell, Graetz-be kötve.
(#) Bassmester válasza jocoka hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Csak akkor melegedhet ha terheled. Hány A-rel terhelted a kimenetet? A BYW 29 az jóféle dióda, ha melegszik akkor hűtsed.

Sejtetem köszi de akkor vennem kell mert nincs itthon.
De azért még mindig nem értem hogy mért melegszik fel ilyen hamar,lehet hogy a kapcslási rajzon van hiba.
Egyébként kellet rajta modósitanom mert az 1000nf-al nem indult el helyete 1nf-ot raktam és a két betáp kondi értéke is 330uf/200v-os lehet hogy ezért nem jó?

Az ott 1nF, csak úgy van írva, hogy 1000pF, és orosz betűkkel: пф. 4 db diódával működőképes a kapcsolás, tehát nem lehet kispórolni belőle hármat.
(#) Bassmester válasza jocoka hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Az 1 nF kondival sorban lévő, fix 10k helyett, inkább a Cimó féle szabályozható megoldást ajánlanám. Finoman be tudnád állítani az optimális frekit.
(#) kadarist válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Most már csak az a kérdés, hogy jocoka honnan tudja majd, hogy az optimális frekvencián működteti az áramkört.

Hát igen ez jó kérdés az áramkört összerakva és 2órán át üzemeltetve 4,5Amperes terhelés mellet langyos volt a fet és a trafó 1Amperes betáp biztositékal 230voltos leválasztó trafóval üzemeltetve semmi gond nem volt.
Csak ez a fránya egyenirányítás ez nem akar jó lenni.

Jó lesz az egyenirányítás is, csak tégy oda négy BYV29-et.

Oké csak beférjen, hűtéssel egyűt a panelba egyébként felrakom nektek az elérhetőségét a rajznak, hátha valakinek megtetszik, nekem idáig jól működik legalábbis a 12v váltóig.Bővebben: Link

Nagyon jó az oldal! Egy PC-táp trafóját használtad?

Igen pc táp trafót és tök jó megy semmi gond 12voltos 30wattos izzót akasztottam rá és langyos volt a fet utána kettőt kötöttem rá és kb. 30perc múlva kezdet el melegedni de mindezt hűtőborda nélkül.

Ezek szerint jól el van találva minden. Ha a diódákat beépítetted, akkor ne felejts el jó minőségű, LOW ESR elektrolitkondit kötni a Graetz után. Olyat, mint amilyet a számítógép-tápokban is használnak.

Hát remélem sikerül egyen irányítani mert így csak 12voltos világításnak jó,hétfőn megveszem a diódákat aztán próba szerencse,de szerinted mitől melegedhetett így fel egyetlen 12v/30W-os izzótól ami 1,5A-körül vesz fel.

Egy diódának sok ez a terhelés, nagyfekvencián meg különösképpen nehéz dolga van egy egyutas egyenirányítónak, ha rendes váltakozóáramot kötünk rá. De a rajz négy diódát mutat. Miért próbáltad mégis eggyel?

4db raktam bele először 4db uf4007 aztán meg 4db FR407-et de egyikkel sem lett jó.

4db raktam bele először 4db uf4007 aztán meg 4db FR607-et de egyikkel sem lett jó.
(#) dudzsi válasza jocoka hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Hello!
Ha jól látom az oldalon akkor 12-14,5V közöt megy ez a táp. Mivel lehet itt állitani?
(#) kadarist válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Semmivel sem lehet. Ez egy szabályozatlan tápegység.
(#) dudzsi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

A két érték között ingadozik? Nem is lehet valahogy fixen tartani? Nekem igazábol 15V egyen kellene és 8-10 A. Ezzel megoldható lenne?
(#) kadarist válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Ez egy erősítő tápegységnek vagy stabil feszültséget nem igénylő kapcsolások táplálására lehet jó. A számítógéptáp-trafó eléggé behatárolja a kimeneti feszültségtartományt. De az 5V-os tekercsek bekötésével feljebb lehet menni feszültséggel.
(#) dudzsi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Oké köszi.
Pc tápbol már alakitottam át egy párat. Gondoltam egy kissebet is össze hozok. De akkor egyelöre maradok a tápoknál.
(#) jocoka hozzászólása Dec 10, 2010 /

Sziasztok!
Azon elmélkedtem hogy nem lehet véletlenül az hogy azért melegszenek a diódák mert túl magas az üzemi frekvencia amin a trafó kapcsolgatva van,szerintetek?

Mérd meg a frekit a szekunder tekercsen. 100kHz-ig az ultrafast diódáknak menniük kell.

Ja holnap megnézem szkópal azon van freki mérő

Rendben! Várom az eredményeket.
(#) Lac364 hozzászólása Dec 10, 2010 /

Üdv m.Valakinek nincs véletlen ötlete fazékvasmag méretezés számitásra? Találtam eggyet de igen kétes eredményeket ir ki a táblázatba.. Bővebben: Link
(#) staci123 válasza Lac364 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Szia,
hát ez az oldallal kapcsolatban nékem is kételyeim vannak... A fazékvasmagokat induktivitás készítésére is használhatjuk, gyakran a magra rá van nyomtatva az AL tényező,az induktivitást pedig a következő képlet alapján kapjuk:
L=menetszám négyzetre x AL [nanóHenry]
De próbára feltekerhetünk pl. 10menetet és induktivitásmérővel lemérjük...
Mihez készítenél induktivitást?
(#) jocoka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Szia!
Megszülettek az eredmények 47,5khz a freki de viszont sajna négyszög jel a kimenet csatolom a fotót további ötletek szerinted min állítsak.

3.jpg

Következő: »»   132 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem