Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D LED CUBE építés
 
Témaindító: prst14, idő: Máj 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 30
(#) hcpeter hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Hello!

Igen, ez már megy, ráadásul ez már megvan
Nem nagyon vagyok otthon a témában, ebben Atmega 168 chip van, az AVR ha jól tudom...
A lényeg a tápellátáson van. Csak egy olyan tápot szeretnék összeállítani, hogy az 5x5x5 kockát tudja táplálni. Mint írtam az a baj ( még ilyen kis méretnél is ), hogy ha fel akarom kapcsolni egy oszlopot, akkor halványabbak lesznek a ledek. Gondolom, azért mert nem bír leadni elég mA-rt az arduino ( max 50mA bír, outputként ). A másik gond, ha egy szinten levő összes ledet kapcsolom: katód ugye közös, minden output HIGH, de minden outputnál van egy 220ohmos ellenállás is. Lehet hogy ezért halvány? Délután megpróbálok feltenni egy kapcsolást, mert elég nehéz így elmondani.

Üdv, Peti
(#) Kovidivi válasza hcpeter hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Van egy cikk, a tranzisztor működéséről, elég jól elmagyarázza a működését. Először is kell neked egy 5x5x5x 10mA-es táp, vagyis minimum 1250mA-es, legalább 4V-on, mivel a LED-eket nem tudod sorosan kapcsolni, ezért nem lehet az áramerősséget csökkenteni, csak ha kevésbé hajtod a LED-eket. Szerintem a 10mA megfelelő, bőven van fénye már ekkora áram mellett. Aztán kell annyi tranzisztor, mint amennyi output-ját használod az Arduino-nak. Szerintem BD139-140 megfelel a maga 1.5A-es határadataival . Az Arduino-hoz illeszteni szerintem nem lesz probléma, csak néhány ellenállás lesz, korlátozni kellene a bázis áramot, és esetleg felhúzni tápra. A LED-ek áramkorlátozását majd kitalálod, hogy hol lesz. Gondolom minden LED-nek külön van egy ellenállása.
Csatolok egy képet, én ez alapján oldottam meg egy hasonló problémát, csak itt még invertálni is kellett. Tehát ha a BD bázisa alacsonyan van, akkor a kimenetén +12V mérhető, ha a bázis magasan van, akkor nem vezet a BD. Ha nem szeretnél invertálni, akkor BD139-et használj, de ez már a LED kockádtól függ. Raksz fel egy képet, hogy a kockád hogyan néz ki?
Remélem nem írtam nagy butaságot
(#) geri303 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Egyszerre nem kell 1250 mA mivel egyszerre a mátrix miatt nem világít minden led, csak mondjuk 25 annak elég 250mA.
(#) hcpeter válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Köszönöm a választ!

Rakok fel képet, holnap után tudok csak, mert nem az albiban vagyok.
Nekem a legfőbb gondom itt ezzel van:
Idézet:
„Először is kell neked egy 5x5x5x 10mA-es táp, vagyis minimum 1250mA-es, legalább 4V-on”

Ezt honnan? Vennem kell egyet vagy építsek, egyáltalán hogy lesz tápellátásom?
Bocsánat a noob kérdésért, én a programozás részét vágom, kevéske ismeretem van az áramkörökről.
Ha ebben tudnál segíteni, akár linkkel azt megköszönöm.

Üdv, Peti
(#) Kovidivi válasza geri303 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Ha pontosítani szeretnénk, akkor tudni kellene, hogy milyen sűrűn villannak fel a LED-ek, és hány mA folyik át rajta impulzusszerűen. Ebből lehetne számolni teljesítményfelvételt. Amit én írtam, az majdnem a plafon, ennél nagyobb trafó biztosan nem kell. És ha ezt az 1.25A-t 12V mellett nézzük, szerintem nyugodtan túl lehet méretezni, egy 15VA-es trafó nem nagy pénzkidobás.
(#) Kovidivi válasza hcpeter hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Veszel egy 9VAC-s trafót, ami legalább 10VA-es. Ezt egyenirányítod egy diódahíddal, ami legalább 3A-es, után raksz 4700µF-ot meg vele párhuzamosan 100nF-ot, és meg is van az egyenfeszültséged. Ha még most sem tiszta, akkor keress egy tápegység nevű topicot, és ott nézelődj. Erről is van cikk, tápegység címszóval. HeStore-on mindent megtalálsz hozzá! Üdv!
(#) hcpeter válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Köszönöm ismét a választ.

Megnéztem, értem hogy lehetne építeni hozzá tápot. Én még beletennék 7805-öt, hogy stabil legyen, de mivel az meg melegszik, rányomnám a bordát.

Másik dolog amit találtam, led driver ic. Konkrétan A6276EA-T típust néztem, 16 kimenetes. 5V-al megy, ha veszek egy 5V-os kapcsólóüzemű tápot, ami bír 1.5 A-ert gondolom elég hozzá.
Azért kérdezek ennyit, mert szeretném jól megépíteni, hogy végre írhassam rá a programot
(#) Kovidivi válasza hcpeter hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
A stab IC-k közül is válogatni kellene, mert az átlag csak 1.5A-t bír el. Szerintem majdnem felesleges a stabilizált táp a LED-eknek, elég egy előtét ellenállás, és kész. Ha változik a tápfeszültség 10%-ot, akkor az áram is csak 10%-ot fog változni, ami elenyésző, úgy kell számolni az előtét ellenállást, hogy ez bele legyen számolva. Amit néztél IC-t az jó lenne, de ezzel csak azt éred el, hogy az eredetileg 50mA-es kimenetet 90mA-re bővíted... Nem néztem meg nagyon a vezérlését, de még ekkor is csak 90mA-on kellene osztoznia a LED-eknek. És ha egy egész 5x5-ös szint világit, az összesen 25x10mA-t eszik, vagyis 250mA-t. Teljes fényerővel számolva 25x20mA, vagyis 500mA. Én nem szórakoznék vele ennyit, vennél BD139-140-et, kapcsolástechnikától függően, 55Ft db-ja, és 1.5A-ig nincs vele gond, hűteni sem kell. Egyszer kell beruházni rá, aztán lehet nyúzni. A táp pedig pl. lehetne 20w-os halogén izzó trafója (ilyen asztali lámpa), azt egyenirányítva kicsit nagyobb feszültséget kapsz, kb. 15V-ot, de ez legalább minden házba van, és bőven elég a teljesítménye is. Vagy szerezhetsz máshonnan is tápot
(#) hcpeter válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Egy valamit nem értek, és nagyon alap kérdés lesz:
maradjunk a 3x3x3 -as led kockánál, az már megvan. Összes negatív összekötve, és a 9 pozitív láb megy a mikrokontrollerbe. Ha felgyújtok egy ledet, azt úgy cisnálom, hogy tranzisztorral az aktuális szintet földre kapcsolom, és a mikrokontrollerrel kiadom a lábra a magas parancsot. Ilyenkor a led előtt van egy 220 ohmos ellenállás. 50mA-t tud max a kontroller lába. Ilyenkor folyik rajta 0,022A ami a lednek pont jó. Világít is szépen.
Ha viszont felkapcsolok egy másik lábat ( a föld közös ) a másik láb előtt is van egy 220 Ohmos ellenállás, akkor milyen kapcsolásban vannak? Párhuzamosan? Ilyenkor egy leden továbbra is megfelelő áram esik?
Ha viszont egy szinten 1 ledet kapcsolok, és a fölötte lévő szinten levő ledet is be akarom kapcsolni, akkor sorosan vannak? Egy darab 220Ohm-os ellenállás van előttök, de ilyenkor már kevés az áram. Ezt hogy tudom megoldani, hogy minden szintet fel tudjam kapcsolni? Most olyan programozástechnikai megoldással élek, hogy villogtatom, mint állat, egyszerre csak egy szint éghet. De lehet-e ezt szebben?
(#) geri303 válasza hcpeter hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Hali!

Először is a feszültség esik az áram pedig folyik.
A cikkemben részletesen olvashatsz a kockáról ha még nem tetted meg: Bővebben: Link
A lényeg már megvan --> egyszerre egy szint éghet, és olyan gyorsan kell váltogatni a szinteket ( kapcsolgatni a közös pontjukat a tranzisztorokkal ), hogy a szemünk már ne lássa a villogást.
Az egyes LED-ek függetlenek egymástól, ezért lehet egyesével felkapcsolni illetve lekapcsolni őket, a megfelelő pontokra feszültséget kapcsolva, ez lenne a mátrixba kapcsolás.
Remélem segítettem.
(#) hcpeter válasza geri303 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Hello,

Igen, olvastam a cikkedet, de kevés szót ejtesz a tápról, Nekem főleg az a problémám. De most már nekiállok, megtervezem, én megépítem. A kapcsolást, meg képeket majd teszek fel ha elkészültem vele.

Köszönöm a segítséget, valószínű még lesz kérdésem
(#) geri303 válasza hcpeter hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Nem csak a tápról volt szó, hanem a ledekről is kérdeztél, az én tápom egy sima dugasztáp 12V 500mA, erről nincs mit beszélni . Olyan dolgokat használtam a kockához, amit mindenki be tud szerezni.
(#) hcpeter válasza geri303 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Igaz

Ledekről csak azért, mert szinte az összeset ezzel a technikával oldják meg, a szinteket shift registerrel fogom vezérelni ( az van is ), ledekhez meg veszek egy drivert. Lassan kezd összeállni a kép, hogyan, utána végre programozhatom
(#) geri303 válasza hcpeter hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Várjuk a fejleményeket.
(#) zenetom hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Hali!
Régóta szemezgettem ezzel a témával, majd úgy döntöttem, hogy én is összerakok egy 4x4x4-es LED kockát.
Egy pár napig tervezgettem, hogy a LED-ek milyen módon kapcsolódjanak egymáshoz, a neten is nézegettem sok megoldást, de egyik se tetszett igazán, ezért magam terveztem meg.
A LED-ek vezérlését illetően csak a szinteket kell váltogatni (egy szinten lévő LED-ek anódja azonos), mivel sikerült TV-ből bontani egy 16 szegmenses LED meghajtó IC-t (UAA2022), amibe sorosan kell bevinni az adatot. A szint váltogatást egy 4017-el oldottam meg, úgy, hogy a Q4-et (ami az 5. kimenet) Reset-re kötöttem.
Így az egészet tulajdonképpen 4 lábbal lehet vezérelni, 3 láb kell a LED meghajtónak (clock, data, chip enable), meg 1 clock a 4017-nek.
A NYÁK kicsit nagyra sikeredett, meg arra gondoltam, hogy alulra rakom az alkatrészeket, így nem kell lyukakat kifúrni (SMD furatszerelt alkatrészekkel ) és fölül akkor csak a LED-ek lesznek, de elég furán néz ki így.
Bocsi a képek minőségéért, de csak egy k300i-m van.
(#) Mybuster hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
sziasztok !

3x3x3 led cube-ot szeretnék csinálni sajna avr & pic be ne vagyok jártas még megszeretném oldani egyszerű analog Ic kell annyi is eslég lenne ha csak lépcsőzetesen gyulladnának fel a ledek valami egyszerű kapcsolás létezik erre egyáltalán?
Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) Krisz03 válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
(#) Mybuster válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Köszi épp most nézem akkor van egy sor és egy oszlop választó de hogy és milyen sorrendbe?
(#) Krisz03 válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ott a rajz, szerintem érthető (legalábbis én úgy gondolom): 1-3-ig az alsó sor, 4-6-ig a középső sor, 7-9-ig a felső sor.
(#) Mybuster válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Annyi lenne a kérdésem hogy 4017 Ic helyett nem lehetne esetleg CD 4024 Ic vel helyetesíteni annak is van Q1,Q2....lábai ?
(#) Krisz03 válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Az egy dolog, hogy van ugyanolyan nevű lába, de ha teljesen másra valók, akkor sokra nem mész vele.
(#) Mybuster válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
aha kösz akkor csak a 4017 Ic jó!
(#) Laciveszp hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Sziasztok. Szeretnék építeni egy 5*5*5-ös led kockát, amihez kéne 125 darab led. Tud valaki nagyon olcsón extrafényes, piros 5mm-es ledet? Előre is köszi a válaszokat.

Üdv: Laciveszp
(#) Mybuster válasza Laciveszp hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szia néz be ide: Bővebben: Link

Itt olcsón találsz ledet bármekkora méretbe és színben!
(#) Mybuster hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem szeretnék csinálni egy 3x3x3 led cube-ot úgy szeretném megoldani a vezérlést mint amit "zenetom" csinált vagy ahoz hasonlót csak az a lényeg hogy ne pic&avr vezérelje ! jó lenne egy kapcsolás köszönöm!
(#) zenetom válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Itt van egy ilyen.
(#) Mybuster válasza zenetom hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Köszi csak sajna ezek a led cubeos kapcsolások nem igazik mert sajna az igazi led cube 99% a avr vagy pic el van programozva sajn meg kell tanulnom programozni mert igazán úgy lehet szép eredményt elérni!
(#) Mybuster hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Hali mindenkinek!

Nemsoká kész vagyok a 3x3x3 Led cube-all nagyon szépen haladok Mosmár csak a vezérlés kell!
(#) Mybuster hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Helosztok lenne egy feladatom szeretnék csinálni egy 3x3x3 led cubeot 4017-es vezérléseel aszt szeretném megoldani hogy a egy a sorokat léptese! aszt szeretném kérdezni hogy nem megy e tönkre az IC ha egy kimentre 3 led jut olyan lenne mit egy sorfény csak egy kimetre nem egy ledet kötnék hanem 3-3 mindíg! megoldható -e?
(#) geri303 válasza Mybuster hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Hello!
Ez az IC ahogy nézem az adatlapot 5-8mA-t tud maximum, így 3 LED-et csak sorba tudsz rátenni ahhoz viszont nagyobb tápfesz kell mint a TTL 5V, legalább 10V. Az áramkorlátozó ellenállásokat ne felejtsd el. Ezt az IC-t igazán nem lehet terhelni, én inkább meghajtókat javaslok rá. Találsz egy tokba is többet pl ULN2803 ebbe 8 teljesítmény darlington van.
Következő: »»   14 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem