Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Boldog békés, csövek melegével átjárt Karácsonyt, és csövekben gazdag boldog új évet kívánok az összes kollegának
MKP=Fémezett polipropilén kondi
MKT=Fémezett poliészter kondi FKP=fémfólia elektródák, polipropilén dielektrikum. Hangra nagyon jó, de nagyobb méretű,és magasabb árban van mint az előzőek.Audióra talán még ez passzol legjobban.
Kösz !
Mármint ezek közül, gondolom. Szóval a csillám, teflon, ezüstfólia, olaj-papír, stb. után. Nem ?
Igen,de mindenki másra esküszik.
Meg kell hallgatni őket áramkörben, akkor el tudod dönteni melyiknek találod jobbnak a hangját. Persze nem kell átesni a ló másik oldalára. Csövesbe ideálisak a régi Orosz, és Remix papir-olaj kondik,és még nagy mennyiségben vannak ezekből elfekvőben.
Kész van a vonalerősítőm Ebben speciel orosz olajpapír kondik és Allen Bradley ellenállások lapulnak.
Helló !
Nem tud valaki belinkelni valami kapcsolási rajzot az srpp fűtésének bekötéséről? Azt olvastam, hogy azt nem lehet csak úgy a testre kötni, feszültségosztó kell hozzá. Ha látnék egy rajzot róla, érteném. Kösz !
Így néz ki. Egy hidegített pozitív feszültségre van felemelve a fűtés potenciál. Ha testre lenne kiközepelve a fűtés, akkor a katódhoz képest (az SRPP felső tagjának katódjához képest) -200 V-on lenne, amit nem biztos hogy a cső hosszabb távon tolerálna, így csak -106 V-on van.
Boldog Karácsonyt Kívánok !
Talán itt jobban látszik.
Akkor ez így egy valag teljesítményt elfűt még plusszban.
Azt hiszem ilyet sem csinálok akkor... Amúgy kösz, mindenkinek !
Azért egy 1-1,5 mA-es osztó még 400 V-nál sem jelent érdemleges fogyasztást (0,4-0,6 W). Rá lehet kötni az SRPP fűtését máshova is (akkor nem kell még külön osztó sem), ha van megfelelő potenciálon lévő hidegített hely a kapcsolásban (pl. végcső hidegített katódja ha elég magasan van, valamelyik hidegített segédrács ha nincs tul magasan, valamelyik nem SRPP-s cső tápja, ha elég akacsonyan van stb. , de egy osztó 1 W-os (0,6 W-os) ellenállásokból egy kisebb méretű elkóval (22 µF/400 V) sem foglal nagy helyet, közepeléshez meg jók a 470 ohm-1Kohm 0,6 W-os fémrétegek is (nem kell 47 ohm 5 W)). Szó sincs valag teljesítményfelvételról.
Majdnem utólag mindenkinek békés boldog karácsonyt kívánok. Kicsit el voltam havazva az idővel, pálinkafőzésből kifolyólag, nameg befolyólag is. Nyugi legyen mindenkinél, mindenhol, mindenkor.
Túl a pálinka és a Karácsonyi ünnepek javán erről a két gondolatról mi a véleményed?
Hát én csak a GU 50 rajzán néztem az ellenállásokat, aztán abból gondoltam.
Akkor ezek szerint ott jelentősen túl vannak méretezve. Amúgy nem értem a rajzodon, hogy egy nyíl megy az ellenállásra a fűtésnél. Az ott akkor potenciométer, vagy hogy..?
Igen, potit rajzoltam, mert az a korrekt (huzalpoti), de jó helyette két egyforma ellenállás is (én is legöbbször ezt a kevésbé korrekt megoldást szoktam csinálni).
Nálam is így volt, de Gubán Gabi felvilágosított hogy a brumm minimuma többnyire nem középen van. Nálam például az APX 100 kapcsán került elő és abban eredetileg is egy trimmer van erre a feladatra.
Sziasztok,
A fejben lejátszott dizájn végett ma elővettem a fleta féle táp és kimenő toroidokat a készülő PCL86 PP-hez, hogy lássam (halljam) mennyire szeretik egymás közelségét. A táp toroidot feszültség alá helyeztem az egyik kimenő szekunderét pedig egy "fülbedugós" fülhallgatóval vizsgáltam úgy hogy rávettem még az AKG monitort is hogy kizárjam a külvilág zajait Olyan 1,5 cenire egymástól már nem hallottam semmit. Érdekességből palacsintaszerűen egymásra tettem őket és el is kezdett zenélni a kimenő! üdv.
Igen valami hasonlót mondtam ha jól emlékszem , az egymásra helyezés a legrosszabb választás .
És esetleg azzal kísérleteztél, hogy egymás felett milyen távolságban zavar még a táp? Vagy ha köztük netán valami testpontra kötött lemez van? Csak azért kérdezem mert az épp készülő erősítőmben most pont úgy férne el a toroid kimenő meg a táptoroid, hogy a kimenő felette lenne egy "második emeleten" és köztük egy alu lemez van.
Ahogyan ezen a robbantott vázlaton is látszik.
Próbáld ki előre ha jót szeretnél magadnak mielőtt dobozolsz , de elárulom nem nyert !
Az alu nem árnyékol mágnesesen semmit, izmos vas kell (és nem árt a trafót rugalmasan szerelni, mert aminek erőtere van, az erőt is kifejt, megpróbálja berezgetni a vasat, ha az nem megy , megpróbál maga berezegni, ha az sem megy megpróbál a drót berezegni (bár azt már a saját vasához képest is megpróbálja, és ha laza a huzal, meg is teszi) stb.)
Nem tudom, szerintem a rajz hibátlan, a kimenőtrafóról viszont nem sok mindent tudunk (talán csak az illesztést sejtjük, az egyébként mennyi, én 3,5-6,5 K-ig tudom elképzelni ?). A visszacsatolás és a kimenőtrafó "nagyon" összetartozik. A te trafódnál szerintem kapacitív visszacatolás is kell, amit úgy kéne beállítani (mármint az RC visszacsatolást (ami lehet több tagú is), hogy a kaszkódon jó legyen a négyszög (közben a dc csatolás miatt korrigálni kellhet a minkapontokat is). Ha ez megvan, eggyel hátrább rakni a szkópot, és a végcső anódján korrigálni, aztán vissza a kaszkódra stb. Így össze lehetne lőni a trafót a "többivel". Keserves. Jó lenne egy gyári erősítőbe belenézni, belemérni.
Kicsit megkésve, kellemes karácsonyt, és boldog új évet kívánok kedves Kollégák!
Helló !
Nem tudna valaki ilyen kis 2-3-5 W-os csöves erősítő (gitár) kapcs. rajzokat belinkelni ? Vox Ac4 Ax 84 Ezek vannak eddig. Esetleg KT88 kellene még vagy akármi.. Szeretnék összegyűjteni pár rajzot. Kösz !
KT88 -al gitár erősítő ? ezt nem hinném hogy olyan van !
Nyitott szem , csupán 5 oldallal ezelőtt linkeltem !
Jó pénzért még olyan is van
Pl.: a Laney Nexus tube, basszusgitár erősítője potom fél milláért van benne 8 db KT88, 12BH7 meghajtással...brutális.
És 2-5W-ot tud csak?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |