Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „feltételezem nem egy darab 1mm-es alulemez a hűtőborda, hanem kibontva a dobozából elég súlyos volt. Nyilván ez még nem jelent semmit.” De jelent! Az hogy a tápegységed Passzív PFC -s az az van benne egy fojtótekercs, ami arra hivatott, hogy a pufferkondenzátor által okozott tüskéket szétkenje közel szinuszos maradjon a hálózat felé. Több okból sem ajánlott használni, egyrészt a hálózat ingadozására sokkal érzékenyebb másrészt a hatásfoka sokkal gyatrább ami a villanyszámla tekintetében és az energiaárak figyelembe vételével nem elhanyagolható szempont (fogyasztó fizeti az áramveszteségi díjat is). Havonta minimum 1500 -3000ft -ot spórolhatsz egy drágább energiatakarékosabb (kisebb önfagyasztású, és veszteségű) osztott tápkörös kivitelű tápegységgel ami drágább de behozza az árát. Ezek a tápegységek aktív PFC -sek kivétel nélkül. Ezek a tápegységek megbízhatóbbak, csökkentik a hálózati felharmonikusokat.
Sziasztok! Van egy kob p4x400 as alaplapom. Az a gondom hogy ha benne van a proci elindul de sipol az alaplap. De ha kiveszem akkor megszünik a sipolás. Mi lehet vele a gond,mi baja lehet?
Szia! Milyen az a sípolás? Folyamatos, szaggatott...
Ha jol emlékszem szaggatott.
De ha kiveszem a procit abba marad a sipolás.
Ez természetes, hisz a proci az agya. Cserélj ramot, vagy csak tisztítsd meg az érintkezőit.
Már a ramot kicseréltem meg mindent amit tudtam, de csak sípol. Lehet hogy a proci adta be a felmondását?
Alap lapi ellem vévett sipolhat ha le van merülve?
Sajna akkor is sípol ha kiveszek belölle mindent és csak a proci van benne.
Szia
Ha jól látom award biosa van, aminek a síp kódját itt találod, nem sok van, meg kellene figyelni, hogy mit sípol.
Ebből is látszik, hogy ha jól emlékszik a szaggatottra, akkor a memória a ludas, vagy az alaplapi memóriavezérlő.
Folyamatosan sípol 3 másodpercig utánna szümet kb ugyan addig és megint sípolás
Szia a te esetedben a videokártyára panaszkodik a POST során a BIOS.
Ezt nem értem igazán
Ha nincs benne a video kártya sött semmi sem csak a proci akkor is sípol
Ha az alaplap van maga és csak a CPU benne, ne is várd hogy sípoláson kívül nem csinál semmit mivel anincsen hardver ami nyugtázni tudja az állapotlekérdezést és ott elakad.
ÜDV!
Van egy ASUS M2N4SLI alaplapom! Eddig egy sima AMD Athlon 3200+os proci volt benne amit sikerült lecserélni egy AMD X2 3800+-ra! Elég magas volt nekem a hőmérséklet így szereztem egy AC Freezer 7PRO Rev.2-est amivel úgy tűnt megoldódott a probléma! De most cseréltem egy X2 4200+-re ami egy MSI alaplapban volt,ott a CPU hőmérséklete 25-28°C volt de nekem most a lapban az alapjárati 50°C ami nem kevés! A hűtő paszta ua. ja ráadásul a másik lapon gyári hűtő van! Szóval ez egy kicsit furcsa! Ha esetleg van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata akkor várom a válaszokat! ui.:Én arra gyanakodom,hogy az én lapomon nem mér tökéletesen a szenzor! üdv Marcall!
Mint írtam: Link 100%
Ampi, ez nem a videokari probléma.
Esetleg nézd meg úgy, hogy vársz hogy teljesen lehűljön a proci, és rögtön bekapcsolás után be a biosba és nézed a hőfokot ha a szobahőmérséklettől nagyon eltér, akkor lehet nem jó az érzékelő, meg esetleg ugyanezt célszerű megnézni a másik lappal amiben jónak tűnik, mert az is lehet hogy az mutat keveset, pl ott simán kiderülhet, ha a szobában van 22 fok és bekapcsolás után annak a biosa a procira mondjuk 18 fokot ír...
De mondjuk azt nem tudom mennyinek kéne a "normálisnak lennie" pl egy 478as tokozású celeronnál bekapcs után windowsba bootoláskor olyan 46fok körüli a hőfoka, az 50 ettől végülis annyira nem tér el... de nem tudom hogy ez hidegebb vagy melegebb kéne e hogy legyen...
Köszönöm!
Hát igen erre én is gondoltam mert amikor kivettem ás átraktam a CPU-t az én lapomba egyből BIOS aztán 52°C na aztán ott döntöttem úgy hogy rossz az érzékelő! ui.:a szoba olyan 16-18°C fok körül van! Marcall
Esetleg megpróbálhatod megnézni windowsban, hogyha terhelni kezded hogy nő a hőfok én ajánlom neked a : speedfan +S&M párost a kísérlethez
A speedfan mutatja a hőfokot és rajzol grafikont, a s&m pedig terheli a procit (s&m 1.9.1 így megtalálható a neten, okos jól variálható beállításokkal rendelkező terhelő program), valamint ha érzékeli hogy fut a speedfan, akkor az abban jelzett értékeket át tudja venni és ő is tud grafikont rajzolni, meg azt is beállíthatod benne ha az alaptól mondjuk 20 fokkal emelkedik a hőfok akkor állítsa le a tesztet. Azt tudhatod ebből meg pl hogy a hűtés elegendő-e a procidnak, mert ha igen akkor azt látod majd, hogy egy ideig emelkedik a hőfok (olyan jellegű görbével, ahogy egy kondi töltődik) és amikor elért valamekkora értéket akkor már alig alig emelkedik szóval tényleg ilyen "éados" görbe jellegű valami... rossz hűtésnél csak azt látod hogy emelkedik és még mindig emelkedik, ha jó a hűtés, akkor meg valami "barátságos" hőfoknál "kisimul" és egyenesben folytatódik a görbe... kézzel is leállítható a teszt, ha azt látod hogy mondjuk 65fok és még mindig emelkedne... Szerk: ja meg még valami, ha van multimétered és van rajta hőmérő üzemmód a borda lamellái közé dugva (mondjuk arctic freezeren nehezebben marad ott ) de mérhetsz hőfokot, hogy egyáltalán hasonló-e a borda alatt mért proci hőfokhoz... mert pl 478as gyári intel hűtőnél egész arányos a bordahőfok a procihőfokkal, 40fok kézzel akármeddig fogható az 50et meg csak egy-két pillanatig "lehet" kézzel érinteni mert éreztem hogy kezdi sütni a kezemet..., próbáld esetleg a hőcsőre rakni a mérőzsinór végét...
Akkor félreértelmeztem, én kérek elnézést. Az általad betűzött linket néztem de akkor félreértelmeztem.
Oké, akkor meglesem a vidikártyát. A GPU bordája langyos volt, nem forró. Az más kérdés, hogy maga a procija milyen meleg. Majd leveszem és meglesem, hogy mi a helyzet és átkenem hővezető pasztával.
Egyébként másik fórumon ajánlottak tápegységet: EZT Ahogy nézem ebben nincs bármiféle PFC. Akkor inkább 380W vagy nagyobbat és akkor 480W? A számítógép: Epox 8-KRAI KT600 AMD Athlon XP +1700, 1.5 GHz 512 DDR2/400MHz GeForce MX440 1DVD RW + 160GB IDE-s vinyó Ehhez a konfighoz szerintem elég a 380W-os is (ha ő lenne a ludas a dologban), vagy tévedek? Ha esetleg bővíteném: GIGABYTE GA-MA74GMT-S2 KINGSTON 2048Mb DDR3 1333Mhz CL9 KVR1333D3N9/2G AMD Athlon II X2 255 3.10Ghz AM3 BOX , nekik is elég volna a kisebb? Esetleg azt is csinálhatom, hogy veszek olcsóbbat és belerakok egy fojtót, mert van szerencsém 100 körüli jó-rossz tápot birtokolni, egyesekben van ilyen fojtótekercs. Persze akkor meszelnek a garanciának. Csak egy ötlet volt.
Találtam aktív PFC-set Bővebben: Link
Vélemény erről? Számomra ismeretlen márka. Olvasgattam jót-rosszat róla.
Na megcsinálgattam a tesztet!
Hát ha ezt a progit veszem etalonnak akkor nagyon jó a CPU temp! A hűtés is korrekt! Igaz a BIOS-ban optimális van beállítva szóval lehet jobb lett volna csak akkor nagy lett volna a fordulat ergo hangos lett volna! De marad így! Beszéljenek a képek! ui:a beállításoknál átállítottam a CPU használatot 100%-ra! üdv Marcall
Aha ez jónak tűnik ez az 54,7fok, ha az a maximum érték mert a végén lefelé fut a diagram ott gondolom már leállítottad és elkezdett hűlni...
Amúgy meg szerintem ha 65 alatt van akkor elfogadható, bár adott procitól is függhet... A progit nyugodtan lehet etalonnak venni, mivel úgyis az alaplapi szenzorról tudja ő is a hőfok értéket viszont az nem mindegy hogy milyen módot használsz a tesztelésnél, mert a cpu-nál lehet választani hogy MMX SSE FPU meg nem tudom még miket, és nem mind ugyanannyira terheli a gépet, amit én úgy vettem észre , hogy leginkább izzasztja a processzort az az FPU teszt, ha ott is elegendő a venti akkor jó, mert ez terheli a legjobban. Amúgy hogy mennyire jó a progi azt kipróbálhatod úgy is, hogy amikor 100%on fut megpróbálsz valamit elindítani nem nagyon fog menni, állítólag hasonló progiból van olyan ami ha elméletben 100%on használja a gépet simán lehet mellette tv tunerről tv-t nézni na ennél nem
A képen a piros színű diagram a CPU temp-ét mutatja.
Amint látod a teszt végén egy kicsit megugrott! Ott kezdte az FPU tesztet és amikor véget ért le is esett a hőfok! Elméletileg a teszt során minden CPU teszt ki volt pipálva! Ez egy jó progi! Igaz meg volt ezer meg egy éve (SystemRescueCD) de nem néztem én végig mindent! Köszönöm! üdv Marcall
Ja hogy az is lement akkor rendben örülök hogy segítettem
Amúgy tápot tesztelni is jól lehet ezzel én már találtam 3 rossz tápot is ezzel, az egyik a sajátom volt, teszt közben multiméterrel néztem a feszt az 5v on és le le ugrott a 4,75 ös határ alá, miközben terheletlenül 5Vot mértem csak éreztem hogy valami nincs rendben. Aztán kiszereltem és találtam is benne púpos kondikat pedig alig múlt egy éves a táp! Utána később 2 másik tápot így próbálva is terlehés alatt ki is derült hogy nem elég a fesz
Üdv!
Azért csak nem hagyott nyugodni a dolog így hát keresgéltem és ezt találtam! M2N4SLI Forum A hozászolásokból kiderül,hogy szinte mindenkinek akinek M2N4SLI lapja van gondot okoz a CPU temp kijelzés ill. érték! Szóval lehet beletörődök a dologba! Jelen pillanatban szinte üresjáratban 55°C! Az érzékelő lesz ludas! üdv
Hali! Ha ennyire idegesít a dolog csinálj egy hőfok mérőt ITT vannak alap ötletek. .Akár ledes akár mutatós akár digitális kivitelben elkészíthető.A fantáziádra bízom a végső megoldást, milyen displayt alkalmazol.De egy NTK is felragaszt hatsz a bordára és mérni az ellenállását csak akkor előtte be kell kalibrálni a műszert.
Szia
Esetleg egy BIOS frissítés megoldhatná a problémát, de nem tudom megéri-e emiatt frissíteni, ezzel kockáztatva az alaplap működését.
Kösz belfi2 de úgy döntöttem,hogy marad úgy ahogy van!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |