Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   22 / 54
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Még pár akkutöltés-log.
(#) gaben62 válasza szilva hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Mit akarsz ezekkel az adatsor karakterisztikákkal, meg Pic-el mondani.
Nincs rá szükség az életben, én 6-7évig használok, Ni-Mh packokat 2,4V, 4,8V/2000mAh, egy sima 9V/1A adapterről és áramgenerátorral töltöm 2Db-tranzisztor +Lm350T, túl vannak az 1000feltöltésen, még mindig használhatóak.
Ezek a karakterisztikák nem jók semmire, vagy igaz vagy nem.
(#) szilva válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Milyen árammal töltesz? Mit értesz azon, hogy a karakterisztikák nem jók semmire?

Azt sajnos tapasztaltam a gyakorlatban is, hogy ha nem kapcsol ki a töltő időben a töltés végén, akkor iszonyatosan fel tudnak forrósodni a cellák, és ez minden irodalom szerint tönkreteszi őket (mint ahogy van is jópár - úgy tűnik - halott cellám már). És ezt a forrósodást a gyári töltőkkel tapasztaltam meg, sajnos, emiatt akarok egy olyat összerakni, ami biztonságos, de nem 2 nap kell egy cella feltöltéséhez.
(#) szilva hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Tehát akkor a kérdéseim:

1. Van pár cellám, amikre töltést (akár az 1A-nél lényegesen kisebbet is) kapcsolva a kapocsfeszültség felmegy az "égbe", a cellát pár ohm-mal terhelve meg teljesen összeesik. Próbáltam ilyen cellákon hosszabb ideig (10-12 óra) 200mA körüli áramot áthajtani, de azután is ugyanilyenek maradtak. Lehet ezekkel kezdeni még valamit, vagy irány velük a (szelektív) kuka?

2. Az egyik HH-s grafikonon látszik is, hogy többször rá kellett indítani a töltést, mert rögtön feszültségeséssel kezdett, amire az automatika lekapcsolt. Ha jól gondolom, ezt emlegetik pár helyen "cellarészegség"-nek. Mi ennek az angol megfelelője, mert így nem nagyon találtam leírást a jelenségről?

3. Több helyen emlegetik az impulzusos töltést, de arra nem emlékszem, hogy láttam volna konkrétumot, hogy ez milyen sűrűségű, kitöltési tényezőjű impulzusokat jelent. Az is belefér, ha akár több másodperces periódusidővel néha meg-megszaggatom a töltőáramot?

4. Számolhatok-e úgy, hogy ha nem 1A-rel, hanem csak 0.5A-rel akarnék tölteni (mondjuk AAA cellákat), akkor a töltőáramot 50%-osan, mondjuk másodpercenként ki-be kapcsolom? Az áram időbeli átlaga 0.5A lesz, de az akku szempontjából kell-e máshogy értelmezni az 1A-es csúcsot?
(#) Ricsi89 válasza szilva hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Az akkus fúróm aksiját szépen elintézte egy töltőm Igaz házi készítésű, de többet vártam tőle. Max712 a lelke, többször is töltöttem vele előtte, ezért hagytam magára. Pár óra múlva nézem, az aksi burkolata megolvadva, az egész tűz forró. Szépen túltöltötte az aksit. Azért ha már a műanyag is megolvadt, akkor elég melegek lehettek a cellák.
Én is gondolkoztam már valami cellánkénti töltő építésében, ami tud kisütni, tölteni és regenerálni is, csak még a kivitelezésig nem jutottam el idő hiányában.
(#) mugab válasza szilva hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ha már nálam okosabb nem válaszol:

1. Van még az hogy akár 5 vagy 10C árammal megküldöd pár másodpercre, de eléggé kukagyanús.

2. Talán a memória effektusra gondolsz...

3. Én úgy tudom hogy az impulzusos töltésnél kisütési fázis is van, és az a lényege hogy nagyobb árammal lehet tölteni és nem keletkeznek gázok.
Ebből következik hogy 10Hz- nél alacsonyabb frekire nem lehet menni.

4. Szerintem nem, hiszen akkor a tirisztoros akkutöltőknél is fejvakarás lenne. (Bár az inkább savasaknál van.)
(#) szilva válasza mugab hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Köszi, hogy írtál. Tehát akkor válaszolok a felvetésekre:

1. Próbáltam volna 12V-ról (PC táp, kakaó van benne), de emlékeim szerint az árammérővel sorban is csak 2-3A folyt át a 12V-ról egy 1800mAh-s cellán. Gondolom, ez így elég tré, ennek tényleg kuka lesz a vége. Hétvégén újra ellenőrzöm a dolgokat azzal a pár rossznak tűnő cellával kapcsolatosan.

2. Azt hiszem, nem ez a memóriaeffektus. Arra a jelenségre gondolok, amit az ennek a topicnak az elején belinkelt Panasonic irományban is láttam leírva (mellékeltem is a doksit): "As with Ni-Cd batteries, the charge voltage of nickel-metal
hydride batteries may show signs of swinging (pseudo -∆V) when they have been kept standing for a long time or when they have discharged excessively, etc". Azaz hosszabb tárolás, vagy túlzott lemerítés után a töltőáram hatására rögtön a töltés elején is fellép csökkenő feszültségű szakasz, ami megzavarhatja a feszültségfigyelő automatikát. Talán ezt emlegetik "cellarészegség"-ként. Az egyik grafikonomon (szintén mellékelve) látszik is, hogy vagy 6-szor újra kellett indítani a töltést, mert emiatt a jelenség miatt kikapcsolt (minden töltésindításnál nullázom az időt, ezért látszik mindegyik a grafikon legelején).

3. Láttam kisütéses töltőáramról is leírást, de nem volt konkretizálva a dolog, csak úgy elméletileg megemlítve. Még mindig bizonytalan vagyok, hogy hogyan kellene kivitelezni az impulzustöltést.

4. Jól értem hogy erre: "Az áram időbeli átlaga 0.5A lesz, de az akku szempontjából kell-e máshogy értelmezni az 1A-es csúcsot?" volt a válaszod, hogy szerinted nem?

Hétvégén akarok valami formát adni a töltőnek, mert most csak sok "csöcsön" lógva képes működni a műhelyasztalon. Valamint be akarom izzítani a második csatornáját is, és ha eljutok odáig, akkor jó lenne a termikus érzékelést is kipróbálni (legalább a vészleálláshoz használni).
(#) rascal válasza rascal hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
A Palmtopomban kipróbáltam két AAA 820mAh-ás Recyko akkumulátort. Ugyan ilyen kapacitású hagyományossal 3 hét körül bírta, ezekkel viszont kerek 7 hétig. Nem piszkáltam nagyon, csak 1-2 naponta ránéztem megy-e még. Ezt az akkuk bolti feltöltöttségével produkálta. Ez nagyon jó eredmény, nem számítottam ilyen hosszú időre, viszont a kikapcsolás után az egyik akku 1.1V-on, a másik -0.1V-on volt. Sajnos nem mértem még működés közben, ezért nem tudom hogy mikor ment át mínuszba az akku, de ezek szerint nem nagyon szabad ilyen kis teljesítmény igényű eszközökben használni, mert azok ha lassan is, de teljesen kifacsarják (átlag felhasználó pedig nem nagyon méricskél). Használja valaki rendszeresen ilyesmiben, pl TV távirányító? Az akkuk nem lázadoznak?
(#) gerenk hozzászólása Feb 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Ez egy jól működő kapcsolás, használom 9v nimh akku töltésére, automata.
A 47 k poti állitja a töltési végfesz.-t, a 12 Ω a konstans töltőáramot állija be, változtatható. Nagyobb töltőáram esetén a BC557 cserélendő nagyobb teljesítményű példányra. Akkupakk esetén a végfesz cellaszám X 1,45V-ra állitandó nimh esetén.

akkutolto.jpg
    
(#) Sepi hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Sziasztok!
Ehhez az akksitöltőhöz mit szóltok?
A neten szörfözve találtam rá, szerintetek megbízható?
Az IC-ből még van a HQVideonál.
(#) belganarancs válasza szilva hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Szia!

Csak leírom az észrevételemet,mert él a topic..,hátha valaki tud tanácsot adni.Utoljára januárban foglalkoztam a kettő akkuval.9,8V-nál kapcsoltam le a töltést mindkettő akkunál.Ezt a feszültséget hamar elérték,aminek az eredménye az lett,hogy nem lettek rendesen feltöltve.Ezek szerint várhattam volna 10,3V-ig?
(#) szilva válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Én feszültségmaximumos módszerrel figyeltem a töltés végét, közben jópárszor ellenőriztem (kézzel) az akku hőmérsékletét, és az normális (kéznél kicsit melegebb) volt. A feszültségmaximum 10.3V környékén következett be az általam használt akkuknál, igaz, közel C/2-vel ment a töltés.
(#) belganarancs válasza szilva hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Én egy multiméterrel figyeltem a feszültséget.Kb. egy órán belül elérték a 9,8V-ot.Ekkor már picit langyosodtak,de csak éppen annyira,hogy már nem éreztem hidegnek őket.
Értem én,hogy hogyan töltötted,hiszen már egyszer le is írtad még januárban.Az kérdéses csak számomra,hogy elmerjek-e menni 10,3V-ig..?
(#) szilva válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
A feszültségmaximum értéke függ a töltőáramtól is, de 100mA körüli töltőáramnál egészen biztosan a 9.8V fölé mehetsz.

A NiMH akkuknál egyébként sem feszültségszintet, hanem vagy a feszültségcsúcsot vagy a hőmérséklet-emelkedés sebességét szokták nézni a töltés befejezésének indikálásához. A feszültségcsúcsot is lehet "kézzel" detektálni, ha viszonylag sűrűn ránéz töltés közben az ember a multiméterre, bár lényegesen kényelmesebb erre valami automatikát építeni. Érdemes még valami vekkert is felhúzni a biztonság kedvéért, hogy nehogy elfeledkezz a töltés kikapcsolásáról. Én a 200mAh-s akkuk töltésekor 100mA áram mellett 2.5 vagy 3 órás abszolút time-outot szoktam használni, azaz ennyi idő után mindenképp kikapcsolom a töltőáramot.
(#) TNPsoft válasza rascal hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Szia!

Kis fogyasztású kütyükbe, amit ráadásul 1,5V-os elemekre terveztek nem szabad 1,2V-os akkumlátort tenni. Oda bele kell áldozni a Duracell nyuszit, mert az évekig huzza. Az akksi önkisülése miatt nem bírja csak néhány hónapig, ráadásul gyengébb vele. Én már kipróbáltam (Tudod tudatos ZÖLD akartam lenni), de csak a méreg volt vele, hogy már megint nem működik.
Egy kütyübe amibe több akksit lehet tenni és csak rádugod az töltőjét.... Célszerű kivenni az akksikat és olyan töltőbe tenni ami darabonként tölti. Minden cellát egyenként, mert úgy tuti mindet egyformára tölti. És ha sokáig akarod használni, akkor olyan töltővel, ami kisüti, és c/10-el tölti.
Én az eneloop-ra esküszöm.
Bővebben: Link
(#) rascal válasza TNPsoft hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Palmtopba ütős lenne a több hónap egy feltöltéssel , elemmel is kb 2-3 hónapig bírta (kisteljesítményű gépem van, monokróm LCD, mint a kvarc óra, gyenge háttérvilágítás már amikor azt is bekapcsolom). Vekkernél, távirányítónál nem annyira lényeges nekem sem az akku, csak a palm-ba lenne jó, mert az elem lemerülésekor mindent elfelejt, ami ha nem a szinkronizáló gép mellett történik, akkor kellemetlen. Én anno recyko-t vettem, nem enloop-ot, de az is nagyon jó. Külön cellánkénti kisütőm van, és kettesével töltöm az akkukat egy automata/gyors töltővel. Ahol használom, ott pont kettesével is dolgoznak.
(#) TNPsoft válasza rascal hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Az "automata" részével semmi gond, de a "gyorstöltő" részével... Lehet töltőáramot szabályozni/kiválasztani rajta? Ha igen, célszerű a délután/este felteszem, és reggelig tölti, szépen, lassan üzemmódot kiválasztani.
(#) rascal válasza TNPsoft hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Az összes amit állítani lehet rajta, hogy 2 vagy 4 akkut töltsön, bár ez utóbbit nem szoktam használni. AA 700mA-el, AAA-t 350mA-el tud tölteni a címkéje szerint. Ez kb c/3, ill c/2.3 a mostani akkuim szerint.
(#) nedudgi válasza TNPsoft hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Ne add fel!
Létezik, és Magyarországon is kapható 1.5V akkumulátor, AA és AAA méretben is.
Accucell
Pure Energy
(#) TNPsoft válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Ez igaz. És nem is drága:Bővebben: Link
és töltőt is vehetsz hozzá:Bővebben: Link
Csak az a bökkenő, hogy még semmi információm nincs ezekről. És így én nem merem kipróbálni 8000Ft +postáért.
(#) abcdabcd válasza TNPsoft hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Én valahol azt olvastam vagy hallottam ezekről, hogy nagy áramot viszont nem tudnak leadni... de pl ha egy normál NiMH (vagy kevésbé normál azaz Eneloop/Ready2use ) akksit feltöltessz akkor az 1,47V-ig szokott feltöltődni általában, azért elég sok helyre elég az... bár nem tartom kizártnak, hogy valahova mégse elég...
(#) abcdabcd válasza rascal hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Most olvasom a hozzászólásodat, az akkukat 0,9V tól lejjebb meríteni elvileg nem szabad, az már mélykisülésnek számít, pl elemlámpában is vigyázni kell az akkukra, mert ilyenkor a töltő nem biztos, hogy fel bírja tölteni, vagy egyáltalán hajlandó elkezdeni a töltést... A ceruzaelemnek meg ugye mindegy lemerült mindegy meddig ha lemerült akkor már nem jó semmire...
(#) rascal válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Tudom, hogy nem szabad, azt bánom, hogy nem mértem rájuk rendszeresen és nem tudom mikor ment át az egyik mínuszba. Szerintem csak nagyon a végén, mert egy nappal előtte a palmtop még működött. Utána úgy töltöttem fel, hogy először kb fél órára beraktam az akkukat egy sima 120mA-es cellánkénti töltőbe, majd átraktam őket a merítőbe (ez is cellánkénti). Amikor ez lemerítette az akkukat, akkor mentek az automata töltőbe ami a kettőt együtt feltöltötte. Ez akkor volt, amikor a hsz-t írtam. Azóta nem használtam, most rájuk mértem, 1.335 és 1.337V-on állnak.

Nedudgi linkje után rákerestem az alkáli akksikra. Hát érdekes. Tényleg kis áramú cuccokba javasolják és az a hosszú élet titka, hogy csak 25%-nyi töltést használj el mielőtt feltöltenéd. Így akár százszor is újratölthető a névleges kapacitására. Ha lemeríted 50%-ig, akkor csak néhány tucatszor lehet újratölteni (25-30), ha egészen lemeríted, akkor pedig még annyiszor sem. Ha jól értettem a feszültségből lehet következtetni a feltöltöttségre 75% - 1.42V, 50% - 1.32V, és gyors töltésre sincs lehetőség. Azt javasolták, hogy inkább legyen nálad legalább két garnitúra, mintsem túlmeríts egyet. Cserébe viszont évekig megtartja a töltését ha csak tárolod.
(#) TNPsoft válasza rascal hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Nem kötekedni akarok. De ki az az "agyas" aki minden héten legalább egyszer megnézi a távirányítóban az akksik állapotát. Én biztos elfelejteném, hacsak nem húznám fel a vekkert "mobilt". Én is nagy akksi zabáló vagyok (helikopter, airsoft). A NiMh, NiCd akksikat sose féltem. De ami nagyon érzékeny a mélykisülésre, arra akkuőrt teszek. Én még mindig a NiMh, NiCd akksikat díjazom, még ha nem is olyan jó a tömegarányuk. Évekig bírják, még ha egyszer-kétszer meg is nyúzom őket!. Titka, amit nem győzök hangsúlyozni CELLÁNKÉNTI MERÍTÉS (0,2C)-TÖLTÉS(0,1C).
(#) rascal válasza TNPsoft hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Egyet értünk nem életszerű méregetni, de én akkor kísérleteztem, így belefért volna a mérés is. A Palmba nincs hely külön akkuőrnek, viszont van benne elem töltöttség visszajelzés. NiCd, NiMh-hoz használhatatlan, viszont RAM celláknál jó lehet, mert annak a töltöttségével arányos a feszültsége, mint a sima elemnek. Arra meg időnként ránéz az ember. Én legalábbis.
(#) TNPsoft válasza rascal hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Ott a pont. Gond megoldva.
(#) TNPsoft hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
Egy barátom most rendelt egy procis akksitöltőt, ami mindent visz, mint a PIROS HETES. Rám hárul az a tisztes feladat, hogy jól megnyúzzam, teszteljem. Beszámolok a fejleményekről.
(#) Ricsi89 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Helló!
Tudnál egy típust esetleg egy linket dobni, hogy miféle töltő is ez? Nekem is jól jönne egy mindenes töltő.
(#) TNPsoft válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Egyenlőre passz. Abban a pillanatban ahogy a kezembe veszem írok. A barátomnak úgy adták el, hogy mindenre jó. Én fogom letesztelni.
(#) TNPsoft válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Tesztelem majd:
Li-ion
LiFePO4
NiMh
NiCd
Pb acid
Nagy hírtelen csak ennyi akksi van itthon.
Következő: »»   22 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem