Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy régebbi gép, P4, 1,7 Ghz, 256 Mb ram, 64Mb-os videokari.
Sajnos alaplap típust még nem tudok. A lényeg az hogy portalanítottam és megmozgattam mindent de mégse bootol a gép. Mindig megáll itt: Building DMI POOL. Ennyi... tovább nem megy. Winyó, cd -meghajtó minden nélkül is: "Building DMI POOL" mi lehet ez? De a biosba hibátlanul belép... és ott minden rendben van. Reseteltem a bios a jumperrel, sőt még az elemet is kivettem és visszaraktam de semmi változás!! Hardverváltozás nem volt a gépben, a kondik nem púposak a tápban sem. Hibátlanul működött, rendes leállítással lett leállítva... majd mikor legközelebb kapcsolták volna be akkor ez jött ki. Mi a teendő? Holnap működőképessé szeretném tenni a gépet! Válaszokat előre is köszi!
Üdv!
Ha egy kicsit megy az angol akkor ki lehet bogarászni! Bővebben: Link Csak Google-ztam! Amúgy nagy vonalakban ezeket írja: 1.BIOS gyári beállítások visszaállítása 2.Ha valami hardver változás történt a gépben azt állítsd vissza 3.Alaplapon BIOS reset 4.BIOS frissítés Hát az első három meg volt akkor marad az utolsó!
Az első 3 megvolt...
Az utolsót meg nem tudom megcsinálni mert ugye meg sem próbál bootolni... semmiről sem! Tehát hiába teszem be a bios frissítő lemezt... nem fog történni semmi. Akkor mi legyen? Meg egyik pillanatról a másikra csak így elromlik??
Szerintem BIOS frissítés helyett egy itt a fórumon már sokadszorra visszatérő elemcserét próbálj meg! Ha a gép van kb 5-6 éves, a processzorból én erre következtetek, akkor valószínű, hogy az elem merülőfélben van... Lehet az is, hogy csak oxidos a felszíne, esetleg késsel próbáld megkapargatni egy kicsit mind a két oldalát... A frissítést csak ezután tartom megfontolásra érdemesnek, mivel inkább lemerül az elem, legalábbis az általánosan le szokott merülni ennyi idő alatt, a tiedhez hasonló hibákat okozva, mint hogy a biostartalomban hülyülne meg annyira valami, hogy újra kéne írni a biost... szerintem... persze bármi megeshet
Elem nélkül is próbáltam... úgy sem lett jó.
Amúgy egy másik oldalon: http://www.kingsley-hughes.com/pc-zone/windows/dmihang.php Azt írja hogyha ezt mind végigpróbáltuk akkor kuka az alaplap... Hát ez nagy baj... Csak azt nem értem hogy sokhelyen írják hogy bios frissítés... nade hogyan frissítsem hogyha bootolni sem hajlandó semmiről? A boot csak ezután jönne... Bár más fórumokon is azt írták hogy kicserélték az alaplapot úgy javult meg a probléma... Nade az a dühítő hogy normál rendes kikapcsolás után történt a dolog. Tehát este ki lett kapcsolva a gép, reggel meg már ezt írta: Building DMI POOL
Kedves abcdabcd és _ampervadasz_!
Köszönöm mindkettőtök tanácsát és megpróbálom, amit mondtatok. Furcsa módon, amikor először összeállítottam a konfigot, a vindóz install elsőre sikerült minden gond nélkül. Csak vagy két nap eltelte utáni bekapcsoláskor jelentkezett a fent említett probléma. Mihelyst megcsinálom amit mondtatok, megírom, mire jutottam a lappal.
Helló szia.
Nem nem kell kidobni, hiszen a hardvernek baja nincsen egyedül a BIOS -t kell besütni újból! A te eseteben a BIOS DMI táblája sérült, az az a BIOS -t újból fel kell írnod a Flash -be. A megoldás persze, hogy nem segített mivel a következőt javasolta. Töröld a CMOS teljes tartalmát: ez azért szükséges, hogy mindenféle rendszer tuning ami be volt állítva azt elvesszen megelőzve ezzel a bizonytalan felprogramozási műveletet. Ezután újra kell indítani a gépet, hogy a gyári beállításokkal induljon a gép és ezután kell a programozást elkezdeni, majd avégén újraindítani és minden rendben. Megnézem, milyen specifikációk léteznek a BIOS elélesztéséhez, helyreállításához, DE ehhez meg kell adnod az alaplap típusát. Ezt minden esetben feltüntetik!
Elem nélküli hiába próbálod... ha régi az alaplap akkor cseréld ki újra mindenképp, és ha aztán se jó, akkor próbáld meg a BIOS frissítést!
Kicseréltem az elemet egy vadi újra... akkor sem javult meg pedig megint mindent eljátszottam újra!!
Mindjárt írom az alaplap tipusát...
Akkor lehet hogy a bios újraírás segíthet, az elem viszont maradjon az új
A konkrét alaplaptipusok lelki világát nem igazán ismerem, főleg hogy annyi féle van, talán ha a gyártók tudnak a különböző tipusonkénti eltérésekről valamit ilyen tekintetben (pl mostanában böngésztem 775-ös alaplapok között az egyik cégnél 10-15eFt-ig kb 30 féle tipust lehet kapni, azaz most pontosan megszámoltam 64félét...)
Üdv!
Mellékeltem a kézikönyvét... De sajnos csak boot-olás után, DOS alól tud BIOS-t frissíteni. Illetve ha valahogy sikerülne valami extrémebb hibát okozni a BIOS programjában, akkor a BIOS-ban lévő boot block automatikusan kérné floppyról a BIOS file-t. Ezt újabb alaplapoknál már el lehet érni billentyűkombinációval. ALT+F2 vagy ALT+F12. Nem tudom, hogy ennél is működne e. A kézikönyv nem ír róla semmit. Egyet viszont még kipróbálhatsz. A BIOS-ban F6-al tölts be egy fail-safe beállítást, majd a PNP/PCI Configurations menü alatt a Force Update ESCD állítsd Enabled-re. Ezzel elvileg a DMI-t is újra írja. Talán segít.
Force Update ESCD nevű beállítást többször is próbáltam.Aztán ki is írja újraindítás után hogy
Update ESCD Succesfull Majd Building DMI POLL és ott is ragad... Mintha mi sem történt volna. A billentyűkombinációk meg sajnos nem használtak.
Szia!
Lehet hogy butaság de a BOOT sorrend rendben van Nincs véletlenül letiltva minden BOOT eszköz? :miaz:
Sziasztok.
Szia eSDi: Ha a DMI tábla sérült - és ott ahol a boot szekvencia kezdődne - akkor egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a frirmware -t beírni, és ha sikerülne is biztos nem lesz jó. Busz: Itt állíthatsz bármit nyugodtan, nem fog eredményt hozni, mert elszemetelődött az EEPROM azon tartalma ahol a DMI tábla van. Próbálj meg beszerezni egy másik deszkát akár "kölcsön". Abba átrakod a hardver elemeket és elindítod, majd elindítod a Firmware frissítő programot, DE még nem szabad frissíteni. Ekkor óvatosan kikapod az EEPROM IC -t ami DIP vagy PLCC tokozású, és berakod a rossz alapod EEPROM -ját, majd ezután indítod a flash -elést. Flash -elés után újraindítod a gépet, és megnézed elindul e, ha igen kikapcsolod és visszarakod a "rossz" alaplapba és máris indul. Ha nincsen ugyan olyan alaplapod, de van olyan amelyikbe ugyan ezt az EEPROM -ot rakják (és láb-kompatibilis! Ezt úgy tudod megnézni hogy az alldatashet.com beütöd az EEPROM típusát és megnézed), akkor a művelet ugyan az, csak a végén nem újraindítod a gépet, hanem kikapcsolod, mivel nem az alaplaphoz kompatibilis BIOS -t égeted - be csak Flash-eléshez használod, ezután ugyan úgy jársz el, csak vissza rakod a "rossz" alaplapba az EEPROM -ot és meg is vagy. Más lehetőség nincsen!
Olvastam a témát.
Sok esély nincs. Nekem az EEPROM chipp és a foglalat között volt a gond "elrothadt" a kontakt. Mire rá jöttem, a szerelgetéstől az EEPROM lábainak fele már hiányzott!! Irány a bontó. "Igazságos Mátyás tenyérnyi arcképéért" cserébe, a bontós srác a konténerek aljáról összeszedett egy marékra való épp lábút. Sikerült a 3 vagy negyedik darab berakása után életre kelteni. A mai napig működik a házi fájl szervert hajtja. A kódszáma ugyan nem stimmel az eredetivel de a tapasztalat az hogy úgymond felülről kompatibilisek a BIOS-ok. Persze csak azonos alaplap családon belül. Tehát egy frissebb BIOS a családon belül lekezeli a régebbi alaplapot. De ez nem minden esetben jön össze. Egy bontott, hasonló alaplap (BIOS-sal) beszerzésével nagyobb a siker esélye, de az is bele kerül néhány"Mátyás"-ba.
Hali!
Van még egy megoldás. A neten több illetőt lehet találni aki bármilyen flashrom-ot beéget jó pénzért ha elküldöd neki a régit és az alaplap pontos típusát.Az általad felvázolt módszert már kipróbáltam sikerrel. Csináltam egy kis eszközt amit itt felvázolok Busz-nak segítségül.Az eszköz nem más mint egy erős L alakú lemez amit bőrvarró cérnával ráerősítettem a chipre és igy könnyebb kiszedni és a másikat beletenni.
Hali!
Ha úgy döntesz hogy nekifogsz ampervadász által javasolt műveletnek, akkor használd az "Uniflash" nevű programot.Ha már megtörtént a csere akkor van a programban egy lehetőség ami felismeri az új chippet,és és biztos hogy betölti a BIOS tartalmat.l
Az ötlet jó de csak 50%-os.
Kiszedni jól használhatónak tűnik,De. Ezek a gyári csippek elég törékeny, sprőd anyagú, rugalmasnak tűnő kivezetéssel készülnek. Ha kiveszel egy ilyet ügyesen függölegesen és párhuzamosan az foglalattal akkor nincs gond. De ha meggörbül a lábacskája azt már nem egyengeted vissza mert eltörik!! Nekem akkor az egyik fele leragadt, az volt berothadva Van erre szerszám persze már nekem is. A két végét egyszerre emeli párhuzamosan és nem tud megszaladni. A berakást még hagyományosan kézzel csinálom most is. A flashrom beégetését zürösnek tartom és drágának is. Az EEPROM tartalma sérült, mit fog az újba beégetni?? Szerintem annyi pénzért amibe az égetés kerülne neki vehet egy komplett működő alaplapot, bontottat.
Ezt lehetőséget azért nem ajánlottam mert annyit már maga az alaplap nem ér mint amennyiért újra flash -elnék.
A dolog nem ismeretlen, de úgy tudom, hogy egy "Szentistván Király 3/20 ért -ért írják be.
Az égetést én 2000Ft körüli áron láttam, új alaplapot meg egy ismerősömnek keresgéltem mostanában, hát használtpc boltokban p4 -es alaplapok kb6000-től felfelé kezdődnek... de még árverős oldalakon is hasonló a helyzet...
Ez rejtlejesen 1500Ft akart lenni?
Igen.
Tegnap vettem egy Asus P4P800-VM/S tip alaplapot 3500Ft ért 4db 256MB DDR RAM ot 4000FTért .Szerintetek meg érte?Tudtok valamit mondani a lapról.Olvasgattam jót is rosszat is de a TI véleményetek is érdekel.Ja és tudtok manualt az S típushoz mert én csak a sima VM hez találtam
A ramot én azért egy kicsit drágának érzem, de az alaplap ha működőképes akkor egész jó áron volt(szerintem kb ennyi lenne a reális ára egy ilyesmi korú jól működő alaplapnak, szóval az korrektnek tűnik), főleg pont a pár perce általam fentebb leírt árak tükrében!
Hali!
Hátha ragaszkodik a laphoz,és megér neki annyit. Ki tudja. De én is a "házi módszerre"szavazok.Igaz nem minden nap csinálom de még soha nem volt így problémám,a csere közben.(kézből viszont már többször kiejtettem, és elég macerás volt kiszedni az elektronikából.Mindent előröl kellett kezdenem mert ugye áram alatt csaknem piszkálom a lapot)
Tökéletesen működik már arról írok.Nézegettem árakat volt is egy 6500Ft-ért kínálta a pali.Iroda gépek voltak így biztos nem volt túlhajtva.A hanggal és a driverekkel volt némi macera de hát a gugli a barátom így megoldottam.
Hali!
Köszi mentettem de nem ez a pontos leírás.Van egy állítási lehetőség a BIOS-ban aminek az a neve hogy Q fann control és azt nem tudtam micsoda mert egyik leírás sem tartalmazza.Időközben azonban megoldódott.A ventilátort teszi hőfok függővé.
A puding próbája az evés!
C-16-ossal kezdtem anno. Minden gépem a hulladékból lett összerakva, mostanáig. Mindig az a döntő mire fogod használni és mennyi pénzt szánsz rá. Elsőre nem rossz vásár volt, ha minden működik rajta stabilan, de ne akard fölturbózni. Egyébként evvel az EEPROM-os témával kapcsolatban valami eszembe jutott. Anno a 286-os korszakban azt okították, de ha nem jól emlékezem vagy hülyeséget mondok tegyetek helyre: Boot-olásnál ha alapból minden feszültség rendben van a BIOS töltődik be először. A Sorrendnél van a kutya elhantolva. RAM-ból próbál olvasni ha érzékeli a flash lábán a 3v-ot. Ha nincs akkor bemásolja a ROM tartalmát a RAM-ba és újra olvassa azt. Ha ez sikerült neki akkor csak egy hibaüzit küld a telep hibájáról meg arról hogy az alap BIOS beállítást töltötte be. Az indítási időzítés letelte után már a táp ellátja a RAM-ot feszkóval addig amig nem áramtalanítod a gépet minden megmarad benne. Álítgathatod a SETUP-menűben elmentheted meg is marad benne kikapcsolásig. Tehát a FLASH RAM tartalmát tölti be az operatív memórába. Vagyis ha a BIOS nem tud lefutni az lehet EEPROM és flash RAM hiba is. ÉN megpróbálnám azt a FLASH RAM-ot is megnézni, mielőtt EEPROM-ot másoltatnák. |
Bejelentkezés
Hirdetés |