Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   226 / 489
(#) patexati hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok! Ma elkészítettem a BTM112 modul legújabb tervezésű nyákját melyen helyt kapott egy reset gomb és egy led mi jelzi a kapcsolat állapotát és ha reset történt.. Ez a modul alkalmas bármilyen PIC soros porti vezérlésére rx-tx vonalon 5V jelszintre illesztve szabványos csatlakozóval..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Szia!
Van Neked is ilyen H-híd IC, pár darabot régebben küldtem a Wand meghajtó áramköréhez. Itt az lenne a jobb, ha vastagabb vezetékből lenne a primer tekercs, (kis Ohm-os), akkor mégjobban ki lehetne használni a híd vezérlés adta lehetőségeket. Nézegettem, könnyen hozzá lehetne a bázis PIC programját is igazítani, ha arra szükség lenne. Van a 2. lába az IC-nek, ami ha alacsony szintre kerül letilt, nincs a kimentén ilyenkor semmi. Így a kikapcsolása az H-hídnak meg is lenne oldva a PIC felől. A vezérlő frekit úgy kellene beállítani, hogy 50%-os kitöltéssel működjön a H-híd felé, de az sem lenne baj, ha valahogy ez PWM szinten is működne minkét irányú logikai állapotban.

- Gratula a BTM112 modulhoz!
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Következő bázis meghajtás ilyen lesz.. Ezek jól kordában tartható stabil működésűek nem találtam jobbat mi megfelelne Önrezgő bizonytalan kis áramszünet esetén totálisan leéghet.stb.
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

szia

Mire gondolsz a wireless powerre? Az ég le? 2 hónapja 3 db órám működik vele hibátlanul épp hogy langyos.

Persze jó lehet ez a H bridge megoldás is de ezen már túl voltunk pár hónapja , gyakorlatilag ez a HALF BRIDGE megoldás amit a 16F716 PIC-el próbálgattam meg 2db FET el. Működött de nem volt elég.

A minap összedobtam egy fehér ledes órát , szebb lett mint a a kék
kicsit programoztam is... , próbálkozom az animálással több kevesebb sikerrel

VIDEÓ:
Bővebben: Link
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia! Igen arra gondoltam Én nagyon sok kísérletet mérést végeztem vele a freki állandóan változik,néha indításkor zárlatba megy az egész.. A 100 Ohmokra külön kellene tápot adni nem egyszerre indításkor hanem késleltetve.. A hagyományos bázis is megfelel ha rezgőkört csinálunk a primérből jelentősen javul a hatásfok.. Én végül is azért mondtam le a Wireless power átvitelről mert a PC ventibe nem használható mert szétmelegíti.. (üresjárásban oltárira fűti a mágnest motor állórészt). Jók az animációk
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

szia

Szerintem ha ugyanolyan teljesítményt viszel át mint a wireless powerrel akkor ez is melegíteni fogja ugyanúgy a PC ventit. Ha vastagabb huzalból tekered akkor a tekercs és a bridge is melegíteni fog nagyon. HDD motort kell használni ott nincsenek ilyen kiolvad a műanyag problémák :yes:
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ha szabályozható a teljesítmény akkor be lehet állítani optimálisra.. A ferki sem mindegy mekkora mert teljesen mások az értékek.. Van két vinyómotor is meghajtóval de én törekszem a beszerezhető alkatrészekre,egyszerűségre is..
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia Kly!
Ez a fajta híd azért nem pontosan ugyanaz, amivel folytak kísérletek korábban, (én is kipróbáltam), itt már négy darab FET kapcsolgat, forgatva a ”teljes” tápfeszt a primer tekercsen, amely már csak két kivezetéses. Ehhez így már nem szükséges 12V-nál nagyobb feszültségű áramforrás. Ezért is gondoltam itt alkalmazni, mert ha kis Ohm-os tekercseket hajtunk meg, jelentősen javulhat az átvitt teljesítmény ezzel az alkalmazással. Abban teljes mértékben egyetértünk, az átviteli teljesítménnyel arányosan nőnek a nem kívánt járulékos hatások is, függetlenül attól, milyen motor hajtja a propellert.
- Gartula a továbbfejlesztett változathoz!
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia! Próbáltad e a rezgőkört hangolni? Szerintem itt is sokat számítana!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia!
Már néztem, de itt a nagy menetszám miatt nincsen komolyabb jelentősége. Akkor lehet némi javulást tapasztalni, ha kisebb a meghajtó frekvencia, de az sem annyira jelentős. Itt inkább a kisebb menetszám de vastagabb huzalból, számíthat a primer áramkörben, talán akkor össze is hangolható lenne a ferkvenciával. (Az én tekercseim "vad" tekercseléssel készültek, nem annyira jó azok minősége sajnos.)
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ezt az ingyenenergiás topicban találtam nagyon érdekes.. Kár,hogy nem tanultam meg az orosz annak idelyén
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

szia

Az elv ugyanaz , "forgatni a tápfeszt". Ha 4db fetet használtunk volna akkor FULL BRIDGE-nek hivtuk volna.Átvitt teljesítmény szempontjából nincs különbség. Szerintem annyiból jobb a HALF BRIDGE megoldás hogy ott egy időben csak az egyik tekercsen folyik áram a másik közben pihen és tud hűlni.
De lényegében ugyanaz a két megoldás.

Ami várható vele az szerintem hogy a vastagabb huzal melegedni fog ill. hallható frekin adja le a legjobb teljesítményt de az még mindig kevés lesz egy komolyabb órához. A vastag huzal miatt komoly súlytöbblet is gondot okozhat. Kíváncsian várom a fejleményeket .

Négyszögjelet kapcsolni egy transzformátorra nem hiszem hogy befutó megoldás lehet. De ne legyen igazam.
(#) merlingerin hozzászólása Feb 26, 2011 /

Sziasztok!

Lehet, egy marhaság, vagy próbálkoztatok vele.. de azért leírom

Miért nem lehet a forgó részen egy tekercs, álló, rezgőkör, meg minden meghajtás helyett meg egy pár mágnes? ha már a motor úgy is tekeri, nem lehetne ,mint egy generátort használni? Akár egy video fejmotor álló része lehetne a mágnes, a forgó meg a tekercses nyák, a tekercsek persze megfelelően bekötve, majd egyenirányítva? Igaz, csak akkor lenne táp, ha pörög, de a hatásfoka jó/talán jobb lenne..
(#) kly válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

szia

Ez működne csak akkor be kéne tenni a kivenni kívánt teljesítményt a motorba.Az energia nincs ingyen sajnos, PC venti, HDD motor stb. nem tud leadni 10-15 Wattot kb csak a tizedét ezért nem is bírná megforgatni a rotort. Persze erősebb motorral simán menne de azok meg hangosak
(#) merlingerin válasza kly hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia!

Én spec egy régebbi Laser nyomtató főmotorjára gondoltam. (eredetileg ezt akartam az órámba tenni, csak a ventihez egyszerűbb volt a mechanika.) 10-15W? olyan sok? Azért talán annyi nem kell..
(#) patexati válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Mekkora a motor teljesítménye?? Ha 15Wattot ki akarsz belőle venni akkor az felemészt kb 20Wattot a veszteségek miatt és még a motor nem is hajt semmit! Nem lesz ingyen energia bele kell tenni így vagy úgy.. Ez régen nekem is megfordult a fejemben de elvetettem ez okok miatt!! Hogy az erőviszonyokat megértsd egy PC venti 3-4 Wattos..
(#) patexati válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Azt nem is írtam,hogy a fordulat a teljesítményfelvétellel arányosan változna hacsak nem Valami nagyon erős a motor vagy elektronikusan szabályzott stabil fordulatú!
(#) merlingerin válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

A3 laser nyomtató főmotor.. öklöm méretű, olyan 2kg.
(#) kly válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

ebből toronyóra lesz ...
(#) merlingerin válasza kly hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia!

Az enyémet át nem alakítom már, csak elméletben merült fel bennem, hogy más esetleg ezt is használjahtja, így nem kell a bázis oldallal dolgozni...
(#) pinternorbert82 hozzászólása Feb 26, 2011 /

Hello Mindenkinek . A Kérdésem a következő: Mi lehet a probléma ha labortápra kapcsolom a rotort , tv táv hangerö a foto tranyora és azonnal begyullad fent a dupla + egy kivételével 5 led ANyákot lemostam alcohollal nincs se zárlat se semmi Felteszem a hexet meg a rajzot Ha valaki meg fejtené meg köszönném Még nincs meg a külsö tekercsem és csak tesztelgetek.
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia!

A tv távirányítóját nem irányítod a fototranzisztorra, akkor kialszanak a led-ek?
Milyen tv távirányítót használsz? A távirányításhoz a Phillips Tv távirányítója jó csak, ill. az univerzálisak Phillips RC5 kódra állítva. A távirányító jelét a TSOP -ra kellene irányítani.

A távirányító jele bejut a forgás érzékelőbe, a kiadott parancsot meg forgásnak érzékeli a rotor...
(#) pinternorbert82 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Igen kialszanak de csak az az 5 led de csak a foto tranyora irányitva vagy elvéve . Rc5 kódos távom van csináltam a feltett tervek alapján kétoldalas nyákon 3x16-ost az rendben van a bázist tudom vele kezelni
(#) kly válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

szia

Miből gondolod hogy bármi baja is van? így kell működnie. Forgasd meg mert csak úgy derül ki ha baja van. lehet hogy csak a szemed látja világítónak a ledeket pedig azok villognak ahogy kell.
(#) pinternorbert82 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Én azt hittem hogy az analog orával indul a kijelzés és akkor elvileg az összesnek fel kellene villanni legalábbis állo helyzetben azt látni. A külsö tekercsre várok mert azt nem én csinálom áram átt vitelre meg nem találtam más megoldást, tekercselésben meg még nem vagyok jártas az az eggyik a másik meg csak olyan 0.8 mm körüli drotom van itthol. Már nagyon tülkön ülök hogy elkészüljön és nem birom ki hogy ne probálgassam Majd teszek fel képet az idáigi munkámrol hogy amatör kézzel mennyire jutottam.
(#) kly válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

A távirányitó teszt megbolondíthatja mivel az impulzosok nem egyforma kitöltéssel ismétlik egymást , tényleg csak a megszakítás ellenőrzésére jó. Csinálj 555 ből egy led villogtatót ami szabályos impulzosokat ad az jobb tesztelésre és egy potival állítsd a frekvenciát olyan 25 Hz re, valószínű hogy így az összes leded beindul.
(#) pinternorbert82 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Még egy olyan kérésem lenne hogy valaki el magyarázná meglévö forráskod hexre valo konvertálását mert van néhány beállitás amit ki szeretnék probálni áttirni pl.: távirányito cimés, szöveg stb csak még nem tudom hogy kell elmenteni az áttirtat hex-be? Pic c complier progim van
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia!

-Töltsd le az MpLab programot a Microchip oldaláról. Telepítsd.
- Készíts egy mappát a forrásnak, csomagold ki,
- A Project / Project Wizard (Tovább) - 16F628(A) (Tovább), Microchip MPASM Toolsuite (Tovább) - (Browse) keresd meg a forrás mappáját, nevezd el a projectet, (Mentés), (Tovább) - Add a projecthez a prop_628.asm állományt / csak ezt/, (Tovább), (Befejezés).
- Állítsd át a Degug módot Release módra.
- Fordítsd le a programot.
Ezzel el is készült a hex állomány.
A beprogramozást más programmal / programozóval is végezheted.
- Csatlakoztasd a programozót az USB -re, ne legyen a kontroller hozzá csatlakoztatva,
- Válaszd ki a Programmer / Select programmer menüpontben a PICKit2 vagy PICKit3 programozót - amelyikkel rendelkezel,
- Kapcsold ki a Vdd-t, csatlakoztasd a kontrollert,
- Programmer / Program,
- Ellenőrzéshez: Programmer / Verify
- Kapcsold ki a Vdd-t, csatlakoztasd a kontrollert,
- Csaklakoztasd le a kontrollert...
(#) pinternorbert82 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszod Pickit2-vel égetek eddig jol bevált. Sok prop asm-em van meg sok ötletet találtam csak nem tudtam leforditani
(#) pinternorbert82 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok elkészült az orám (16ledes+körvonal rtc)már csak annyi gond van vele hogy a programmal a mit rá raktam pont a tükörképet mutatja és a távra sem reagál egyedül a bázis tudna valaki feltenni három olyan hex-et ami össze van párositva( 3x16 lapos a táv) már kezdtem örülni mert VICSYS forumtárs hexével rendessen ki irta az idöt digiben csak erre sem reagál a táv. Kérlek segitsetek mert már esz a fene. Meg néztem a tsop kap jelet
Következő: »»   226 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem