Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia, akkor valószínüleg azt fogom tenni, hogy kiprobálom ellenállások nélkül és meghallgatom szépen, utánna pedig letesztelem ellenállásokkal hogy mi a különbség.
Az R45 helyett a rajzon az 1,4k helyett 1,3-at vagy 1,5-t tegyek be, mert 1,4 nem volt a boltban sőt a Hestore-ben sem? http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/5c/5cc8484362686ff4b8ac1...62.pdf
Kapcsolásokkal kapcsolatban -hozzáértésem híján- nem szívesen nyilatkozok, de ha már konkrétan megkérdeztél elmondom amit gondolok.
Az R45 helyére a felsorolt ellenállások közül egyiket se kell betenni. Ez éppen az a pozíció, amivel a "hőfigyelő" elemhez tudod igazítani a műveleti erősítő billenési pontját (vedd észre, hogy pozitív visszacsatolása van IC2a-nak, ettől stabilan átbillen, mikor felmelegszik adott hőfokra R39.) Tehát ha sikerül a megadott típusú, vagy ahhoz hasonló R39-et szerezned, akkor mondjuk egy 4k7-es trimmert rakjál be ideiglenesen R45 helyére. Ezt szépen beálíltod, hogy ott kapcsoljon mikor az neked szimpatikus, utána kiveszed, leméred, és akkora ellenállást raksz be.
Ok. Értem. Akkor még egy kérdés.: Ha építettem be vu metert és azt beállítom ugy hogy a maximális értéknél menjen be a piros részbe akkor elhagyhatom a Clip indikátort? Mivel funcióját tekintve ugyanazt látja el ha jól gondolom.
Én nem találok CLIP jelzőt a rajzon, hol van?
De ha mégis megvan, akkor sem ilyen egyértelmű a dolog. A CLIP figyelés általában úgy történik, hogy a kimeneti feszültség és a tápfeszültség arányát figyeli egy szerkentyű. A kivezérlésjelző ezzel szemben, jellemzően a bemeneten lévő feszültség csúcsértékét szokta mérni. Az elsővel az a baj, hogy egyszer esik a tápfeszültség a terhelés hatására, de ami ettől fontosabb, az maga a terhelés (hangszóró). Ugyanis különböző impedanciákon eltérő feszültségeknél kezd el torzítani az erősítő, és akkor még nem is említettem a hangszórók valós impedanciájának rendkívüli eltéréseit a névlegestől. A kivezérlésjelzővel szintén az a baj, hogy "csak" feszültséget mér, tehát nem törődik a terhelés impedanciájával.
Hello!
Köszönöm válaszod. A nyugalmi áram növelésével nem változik a torzítás. Szerintem valamelyik kondi lesz, vagy a végtranzisztorok. Említettem, hogy beszereztem egy másik ugyanilyen típust, ami megfelelően működik. Szerinted mennyire van annak értelme, hogy a zajosból kiveszem a végtranzisztorokat, és átrakom a jóba kipróbálás céljából. Ha ott is zajos lesz, akkor a párválasztással van a gond. Vagy kezdjem el cserélgetni a pufferkondikat? Kondit csak úgy tudom megmérni, ha kiveszem, és multiméterbe berakom. Más módszer nincs? Elég szerinted a végfok körüli kondikat cserélni? Vagy te mit javasolnál? Előre is Köszönöm! (Bocs az amatőr kérdésekért, de már 5 éve nem nagyon foglalkoztam elektronikával)
Az igazi CLIP LED akkor lép működésbe, ha a kimenő jel "beveri a fejét" magyarán, ha a kimenő szinuszos jel elkezd négyszögesedni. Ha ezek után tovább lökjük a hangerőt, jön a hangszórójavítók álma, a tekercsleégés
Egyszóval ne hagyjam ki. Alkotónak is válaszolva a rajzon nincs rajt csak a kimenete. Külön kis áramkört kell neki építeni.
Így oldottam meg, nálam bevált. A diódát és az ellenállás értékeket kell csak hozzáigazítani.
Sziasztok, mostani projektem egy ab osztályos ic-s erösitö szeretném veletek is megosztani.
Amenyiben valaki épitett már 2009es tda val erösitöt irja le ide a tapasztalatát.
Ja igy megértelek... de torzitása az nagy?
Már 2öt megvettem hogy hídba összerakjam de már vevőt is találtam rá... "fajin rekes" lessz.
Hogyha gitárt is szeretnék egy sima Végfokra rákötni akkor milyen előerősítő kell hozzá?
A leveledben összemosódik két fogalom:
- torzítás - zaj Most akkor torzít, vagy zajos? Ha valóban zajos, akkor az 99,9%-hogy nem a végtranyóktól van. A zaj az előfokozatokban keletkezik. Persze itt a zaj-t is definiálni kellene... Milyen zaj? Fehér zaj? A legjobb lenne, ha elküldenél két hangmintát. Egyet a jó erősítőből, egyet pedig a hibásból. Természetesen ugyan olyan hangerő beállítása legyen mindkét erősítőnek! A pufferkondikat sem tudod multiméterrel mérni. Vagy a multiméter méréshatára megfelel? A kondihibára egy harmadik fogalom, harmadik zajfajta jellemző: a brumm! Ha sziszeg, akkor nem a pufferkondival van a baj. Hangminta! Felteheted pl. a toldacuccot oldalra *.zip-el tömőrítve. Fél-fél perc bőven elég lesz. A címemet megtalálod...
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy lenne nekem egy olyan trafóm amin 2X60Volt jön ki ezt szeretném felhasználni a Quad 405-s hajtásához meg lehetne e oldani ezt valahogy mert elméletileg 2X36 volt kellene de ugye az sorba van kötve és ha ezt sorba kötés nélkül küldeném az oldalakra egyen irányítva lenne-e vele problémám? és ha lehetne nem e rajzolná le nekem valaki az elgondolást! előre is kösz
Ez így elég fura megközelítés. Amiről te beszélsz, az inkább egy oszcilloszkóp lenne. Aztán meg hol van itt szinuszjel? Eddig azt hittem zenét hallgatunk, nem mérőjeleket.
A clip-ek csak közelítenek, és teljesen jó is így. Egyszerűek, de mégis adnak némi támpontot ha süket a "kezelő személyzet". De nagyon szívesen megnéznék egy olyan clip-jelző kapcsolást, aminek valóban a jelalak torzulása adja a támpontot a jelzéshez. Linkelsz egyet nekem?
Sziasztok! Az eredeti VF3 kapcsolásba az IC (TL071) tápágába betennék 1-1 18V zénert akkor használhatnám +-24V-ról, semmi mást nem módosítanék csak a zénereket raknám be. Azért kérdem mert a VF6-nál már más értékű ellenállások vannak a gate előtt. Már a VF3 topikba feltettem a kérdést de vasárnap óta senki sem válaszolt azért teszem fel ide is.
Üdvözlet!
Nem tud véletlenül valaki egy nagyon jó minőségű, kimondottan kiszajú előfok-kapcsolást, amelynek a parái: bemenet: 120 mV / 47 kohm, erősítés: 15 dB és elmegy 13-14 V-ról is és esetleg, ha szükséges, a végére tennék egy emitterkövetőt, hogy erős legyen a kijárat. Köszi.
Elméletileg megoldható.
Komparátorral összehasonlítod a kimenő és a bemenő jeleket (szintben azonosra hozva őket). Ha clip van, akkor a kimenetről kapott jel kisebb amplitudójú, mint a bemenő. Ezt kell detektálni és kijelezni, pl. egy leddel. De ez a módszer csak gyors erősítőknél alkalmazható, mert lassú erősítőknél nem lesz közel azonos a két jel fázisa, nem lehet összehasonlítani a kettőt.
Ez esetleg? A gaint visszacsatolással állítod be.
Sziasztok!
Erősítsetek meg abban légyszives, hogy ebben a lágyindító kapcsolásban szereplő soros 2db 470k ellenállás helyett megfelel 1db 1M ellenállás (2W)! Elvileg ennek az ellenállásnak a szerepe a kondi kisütésében rejlik, miután feszültségmentes állapotba kerül az áramkör. Vagy tévedek? Írtam a cikk szerzőjének e-mailt de nem válaszolt. Előre is köszi!
Szerencsésebb a 2x 470k. Különösen, ha nem tudod mekkora feszültséget visel el az ellenállás.
Én ahogy észrevettem a legtöbb gyári kütyüben a Clip led akkor lép müködésbe, ha a névleges kiv,szint fölé nő kb 3dB-vel a bemenő jel és annyi. (Ez magánvélemény) Többek közt az Eliot lapján lévőkapcsolást (is) használom, még nem sikerült leégetni semmit.
NAgyon köszi!
Mindenképpen kell valami jelzés a "süket kezelőknek", hiszen hangosításnál kiváncsi lennék arra, aki pl 60Hz alatt megmondja fülre hogy hány %-ot torzít a cucc (mert torzít az biztos). A szinuszjelet azért irtam, mert azt mindenki szépen megfigyelheti az oszcilloszkópon amint túlvezérelsz egy "mezei" erősítőt, szépen vágja a szinuszjel tetejét (kilapul az alja, teteje magyarul).
Hello!
Sajnos nem tudok hangmintát venni, mert a notebook-om nem tudja normálisan rögzíteni. Viszont a két erősítőben megcseréltem a végtranzisztorokat. Az eredmény az lett, hogy szinte egyformák lettek. Lehet én vagyok a hülye, és azt várom egy erősítőtől, hogy alapállapotban, ha nincs bemenő jel és feltekerem a hangerőt, akkor végig halk legyen. Egyébként mi lehet az ami még normális? A hang, ami zavar, az a mélynyomókból jön, és hangerő növelésével növekszik, de csak a hangerő poti negyedénél kezdem el hallani, és onnan erősödik. Egyébként, ha zenét hallgatok, akkor már nem is hallom!
Hello!
A említetted, hogy neked is Yamaha Ax-500 erősítőd van. Megtennéd azt, hogy ha nem adsz rá bemenő jelet, és elkezded növelni a hangerőt, mikor hallasz a mélyek felől "brum"-ot, vagy hallasz e egyáltalán, vagy a hangerő max állásánál is halkak a hangszórók? Előre si Köszönöm!
Úgy gondolom, ettől a ponttól már nem tudok segítemi.
Ha jól értem, akkor igazából nincs is semmi probléma.
Az 1Megányi ellenállat nem azért van két darabból, mert az elektor akkori mérnökei nem tudtak számolni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |