Fórum témák
» Több friss téma |
hát... akkor nekem most már 100% hogy azért nem működik /mert opa2134/ van benne nekem, amúgy nekem az egyik védő tranyó melegszik a másik nem!
Az általad berakott IC-nek a lábkiosztása nem megfelelő, mint már Alkotó is írta, single helyett duált raktál be. Ha van TL071-ed azzal is működni fog.
Amíg a kimeneten nincs 0V körüli DC, kár hangszórót rákötni.
Helló!
Én is megépítettem ezt a bizonyos erősítőt. A hangja nagyon szép telt mély hang minden ami kel hangszín nélkül! elsőre prímán ment már csak egy másikat kel össze hozni és mehet a dobozba. Dobo neki egy 500-as toroidot és máris nem lesz áram hiányában Na * teszek fel képet róla: --->
Sziasztok!
Van egy Quad405 sztereó erősitőm 2*100w. Kb. egy éve csináltam, eddig tökéletesen ment, de most kis hangerőn elkezdett recsegni, és néha megáll a hang, mint ha megállitottam volna a zenét, de egy idő után( pár másodperc) ujra megy, nagyobb hangerőn még nem vettem észre hogy ezt csinálná. Meg amikor néha megáll a mintha le lenne kapcsolva a jel és fentebb tekerem a hangerőt a 100k potenciométeren akkor egyből megindul. Nincs semmi hangszin és hasonló cucc a végek előtt. Hangszinszabályzóként WEGA CT400 as gyári hangszinszabályzót használom, de az külön dobozban van és nem az csinálja ezt a leállásokat és recsegéseket kis hangerőn. Szerintem vagy a potenciométerek mentek szét, vagy a TL072. Mi a véleményetek?
Szeretném megkérdezni a tapasztalt építőket, hogy a 20 éve épített quad erősítőnek mi lehet a baja, ha kimegy a negatív tápfesz a hangszóróra. Kimértem mind a négy tranzisztort (2N3442, BD242C) és jók. Cseréltem IC -t (TL071). A hiba ugyan az maradt. Nagyon szépen megköszönöm, ha valaki segít ebben a hibakeresésben.
Üdv. Subi
Csak közepesen vagyok tapasztalt, de szívesen segítek
Első lépésben dióda vizsgálóval meg kéne nézni a többi tranzisztort is. A pozitív oldali áramkorlátozó CE ohm mérővel nem mutathat zárlatot. Forrasztás is elengedhetett, pl. huzalellenállásé (a 20év-ből gondolom) Ha ennyiből nincs meg a hiba, akkor jelezz, és pár mérésből behatároljuk. Az első Quadom 30 éves, az még bírja
Köszi. Szép a régi quad. Holnap folytatom és jelzek. Üdv.
Köszönöm az elismerést. Ez tegnap készült, ma dolgozott először a majálison.
És minden ok volt vele? Átment a vizsgán?
Átverekedte magát Bele adtam az építésbe apait-anyait :yes:
Szia, ha táp van a kimeneten, az annak a jele, hogy el van billenve a +- tápfesz között a negativ felé. Ennek több oka is lehet, pl DC szint eltolódás, vagy egy meghalt tranzisztor, stb. Milyen mértékü a negatív feszültség a kimeneten ?
A tranzisztorokat én így szoktam kimérni : Bővebben: Link Esetleg érdemes lenne még azt is megvizsgálni, hogy a tranzisztor - borda közötti csillámok, szigetelések jól végzik e a dolgukat, azaz a tranzisztor fém háza, és a borda között nincs e ohmikus kapcsolat.
Szia Doncso!
Köszönöm a tanácsot és a linket. Este folytatom a hibakeresést, még vissza kell forrasztanom a kivett alkatrészeket. Tegnap a húsz éves csillám szinte szétmállott, úgy hogy ma vennem kell, és utána új próba. Szép napot. Subi
A tranzisztorokat nem fontos kiforrasztani, elég a bázis emitter, bázis kollektor diódákat ellenőrizni. Első körben csak a szakadás, vagy zárlat érdekes.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat. A hiba megvan. Egy kissé benéztem a dolgot, ugyanis a hiba a pozitív tápellátásban volt. Hiába, a hibakeresés gyakorlatának hiánya. Szóval, minden ok.
Köszi nektek. Subi
A nyákot...
Csak akkor nem nagyon akart menni. Nem egy alkatrészt kihagytál.
Pedig hogy dicsérte, hogy az A osztállyal hogy szól...
Hello! Valaki épített már quad 405 öt 2N3055- ös tranyókkal? Ha igen milyen tapasztalatokkal? Mennyiben különbözik a BD 249- hez képet? Azt tudom hogy teljesítményben nem lesz egyforma.
A válaszokat előre is kösz.
Szia! nekem nem jött be az MJ 15003, visszatértem a 2N3442 -hez. A BD249C pedig igen hamar elhalálozik! A 60W zenei is sokk neki!
A késöbi kérdésre a 2N 3055 kis teljesítményre /35-40w/ elég de az ellenállás értékeket változtatni kell! Ezt hogyan az RT részletesen leírta! Több megépítése és használata után az a tapasztalatom, hogy a kapcsolás a "gyors" végtranyókat nem szereti, hiába hidegíti az ember agyárilag látható módon közvetlenül a tranyó lábánál.Üdv!
Két fő különbség van.
Egyszer a feszültségmaximum, ami a 2N-nél csak 60V, viszont a BD tranyó C-s változatánál 100V. Ezért az utóbbi mehet a "normál" feszültségéről, ami 100W/8R-ot igér, viszint a a 2N használatakor elvileg csökkenteni kell a tápfeszültséget, ami miatt kisebb lesz a teljesítmény. Másik a tokozás. A TO3-tokos tranyók sokkal jobban ellenállnak a pillantnyi hőmegfutásnak, és egyébként is nagyon jól hűthetőek. Viszont nincs egyértelmű álláspont (vagy inkább vita van arról), hogy egy erősítőnél mennyire fontos ez a dolog, mert a zene azért nagyon ritkán olyan "tömör" mint egy szinuszjel. Tehát a tuti megoldás az, ha nagyobb a feszültségtűrés és egyben a tokozás is TO3-as. Több ilyen típus van.
Igazad van! Átfutottam ez felett, és legalább 15 éve volt ez a történet.
Quad 405-ös erősítőt érdemes megépíteni 40 wattos változatban? az ic-s élőerősítést hogy tudom kiiktatni és helyette valami ultra lineáris legyen és könnyen beszerezhető legyen. U1 es rackbe akarom megépíteni .
Stúdióban nem a hangerő hanem a minőség a lényeg. Szívem szerint a quad-ot 16-20 wattosra építeném meg. Teljesen igaza van azoknak az embereknek akik azt írják hogy steril hangzás kell ide.
Idézet: „Teljesen igaza van azoknak az embereknek akik azt írják hogy steril hangzás kell ide.” Hát aki ezt kedveli, annak igen. Én speciel nem rajongok érte, de ez ízlés dolga.
Heló hogyan tudok 20 wattosat készíteni(kicsit több az sem baj)? A másik meg hogy hogyan tudom át álltani Full A Osztályosra?
Igen. Egy kicsit már megbontottam itt-ott. Kellett az alkatrész máshova. (Labortáp...)
Csak az ő hozzászólása nem ebben a topikban volt, hanem valaki tévedésből átrakta ide..
Másik Topicba találsz 20W-os A-osztályú erősítőről rajzot, leírást. Szerintem jobban megérné avval foglalkozni, főleg ha studioba kéne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |