Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   805 / 2499
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
A hanganyagot meghallgattad? Amivel még teszteltem, az az Armageddon induló zenéje, meg pár flac zenével. Sajnos nincs megfelelő flac kódolású zeném és sajnos a hangkártyám dinamizmusával sem vagyok 100%-ig kibékülve. Tisztán szól és szépen, csak éppen szerintem monoton.
(#) doomkiller válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 29, 2011 / 1
 
Hali! Meghallgattam, nem nagyon halottam benne torzítást. Műterhelést úgy oldhatod meg, hogy ha van otthon rossz hősugárzó vagy hajszárító akkor a fűtőszálából kivágsz egy 4/8 ohm-os szakaszt és az már bírja a terhelést . Ma ha lesz időm csinálok olyan nyákot amire rámegy a 3 féle variáció (diódás, darlington rácsavarozós, texas-os nyugalmi vezérlés). Esetleg a visszacsatolásba berakhatsz egy potit, és úgy szabályozod az osztót.
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Sajnos nincs megfelelő fűtő ellenállásom. Van viszont lemágnesező tekercsem monitorból. Megnézem, hogy annak az ellenállása jó-e.
(#) highand válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 29, 2011 / 1
 
Van itt neked valami. További 3 alkatrész beépítésével két nagyságrenddel tudod az áramkörödet javítani. Bővebben: Link

Itt pedig egy kis segítség a jó beállításához, bár nem pont ugyanaz az áramkör lesz, de a működés azonos.
Bővebben: Link

Úgy kell beállítanod, hogy nulla nyugalmi áramnál az ellenállás értékével megkeresed a minimális torzítást és utána visszaállítod a nyugalmi áramot.

Hidd el, egy egészen más hangot fogsz hallani én egyébként az ilyen kapcsolásokba LM318-t, vagy OP37-et javaslok használni. Ha ezeket használod és jól állítod be, akkor ebben az országban nem nagyon fogsz olyan torzítás mérőt találni amivel meg tudod mérni.
(#) Max78 hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudom, hogy nem közvetlenül a témához illik a következő kérdésem, de itt talán kapok választ. A kérdésem az lenne, hogy létezik olyan lineáris sztereó potméter, ami egyben bekapcsoló gombként is funkcionál? És ha igen akkor hol lehet ilyet kapni? Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv.:Lajos
(#) at22 hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Hali!Mindenkinek. Nekem az volna a problémám,hogy van egy erősítőm be van kötve rendesen de ha meg állítom a zenét akkor nagyon nagy az alap zúgás még akkor is ha le húzom róla a jelet.Akitől hoztam 2x300w-os ládát hajtott vele a szemem előtt,és fél hangerőn meg akarta enni.Én most 2x100wattos hangfallal hajtom de fél hangerőre tettem és mit ne mondjak csalódott vagyok, 2x300watos hangfallal igen csak jól szólt de az enyémmel meg nem mutatkozik. mi lehet a probléma?
Amúgy nem gyári erősítő hanem maszek de össze van rakva rendesen. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
(#) ThomAce válasza Max78 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
HEStore.hu -n nézz körül.

Bővebben: Link
(#) reloop válasza at22 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Szia! Az erősítő alapzúgását, ha csak nálad jelentkezett, akkor a védőföldelésen keresztül létrejövő hurok okozhatja.
A 100W-os hangfalaid a nagyobb hangszóró impedancia, vagy a kisebb érzékenység miatt halkabbak.
(#) Max78 válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Köszi a linket!

Sajnos nem tudom, hogy melyik tipusnál keressek ilyen potmétert?
(#) ThomAce hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Sziasztok!

@highand és doomkiller:

Íme pár újabb mérési eredmény, az "egydiódás" erősítőről. Az osztót egy 22KOhm-os potméterrel oldottam meg, hozzá raktam egy 22mikrós kondit, hogy az offszet veszültséget megoldjam, amire nagyon érzékeny a hangkártya bemenete, meg egy 10KOhm-os ellenállást a földre. Az alábbiakban látható szkóp képet kaptam, a feltüntetett adatok kíséretében.

V p-p: 729.7mV
V eff: 257.9mV
Tmax: 47°C
Time: ~ 2 min
Rt: 4.9Ohm

R1: 1160Ohm
R2: 22KOhm
R3: 10KOhm
(Merooszto.png-n látható kapcsolás)

Mekkora teljesítmény lehetett, amit leadott az erősítő? Segítenétek kiszámolni? Szerintem bőven van benne tartalék.

A másik dolog, hogy kísérlet képpen lekötöttem az IC-t a tranzisztorokról.

A 2db 160Ohm-os közös pontjánál 95mV-ot adva, a kimeneten 130.9mV jelenik meg. Méghogy egyszeres az erősítés?! Ezek szerint valamivel nagyobb, de lehet csak mérési pontatlanság. Majd még méricskélem a későbbiekben.

(#) ThomAce válasza Max78 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
(#) ThomAce válasza reloop hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
+ ha házilag készített hangváltója van, akkor az is beleszól ebbe a teljesítménybe. A vezetékezés sem elhanyagolható, továbbá a bemeneti jelszintről sem történt említés. Szerintem...
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Van már némi beszámolóm az otalla erősítőmről ismét , már összevetettük sok erősítőmmel és az eredmény igen meggyőzően fölényes azt kell mondanom , az eddigi meghallgatások azt igazolják hogy nagyon ott van ez az erősítő .
Egy kicsit a dobozolásom is előre lendült : Otalla
szerkezet front előlap még csak össze állítva csak pácolva még lakkozás nélkül , ja és a fedlap még ami vissza van .
(#) saraha válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
A csöveseiddel is összemérted?
(#) ThomAce válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Közben teszteltem 20Hz, 100Hz, 1KHz, 5KHz, 10KHz, 20KHz frekvenciákon.
Szinusz, háromszög, négyszög és fűrészjellel is. Érdekes.

C1: 470nF viszont kicsit kevéske. Egyelőre visszarakom a 47mikrós C1-et, amíg tesztelem.
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Ugyan nem engem kerdeztel ...

Idézet:
„Mekkora teljesítmény lehetett, amit leadott az erősítő?”

Nem irom le a reszletes szamolast de a lenyeg, hogy az oszto kimeneti feszultsegebol es az osztásarányából ki lehet szamolni a terhelesre juto (azaz az oszto bemeneti) effektiv feszultseget. Ez kb. 6V. Ebbol kiszamolhato, hogy a terhelesre juto teljesitmeny kb. 7.5W

Idézet:
„A másik dolog, hogy kísérlet képpen lekötöttem az IC-t a tranzisztorokról. A 2db 160Ohm-os közös pontjánál 95mV-ot adva, a kimeneten 130.9mV jelenik meg. Méghogy egyszeres az erősítés?! Ezek szerint valamivel nagyobb, de lehet csak mérési pontatlanság.”

Valamit biztos rosszul mertel mert az emitterkovetonek minden esetben 1-nel kisebb a valos erositese (idelais esetben 1-szeres).
(#) CIROKL válasza saraha hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Egy párral már igen , mindre nem volt még idő , ez a folyamat sajnos lassú.
(#) reloop válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Szervusz, egyetértek, at22 várja a tanácsokat.
(#) saraha válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Én is szemeztgettem ezzel a kapcsival,senki sem tudta megmondani,hogy milyen osztályban működik.Kiváncsi vagyok a hangjára remélem a talira hozod.
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Köszönöm szépen! Úgy ámblokk mindenkit kérdeztem aki hozzászólt eddig az erősítőmhöz.

Az a 7.5Watt nem is olyan kevéske ahhoz képest, hogy kristálytisztán adja ezt. És még bőven van mit tuningolni az erősítőn. Nem bántam meg, hogy belefogtam a kísérletezésbe.
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Idézet:
„C1: 470nF viszont kicsit kevéske. Egyelőre visszarakom a 47mikrós C1-et, amíg tesztelem.”

Feltetelezem, hogy a becsatolo kondirol beszelsz. Ha az erosito bemeno ellenallasa 10k korul van akkor a 470n nagyon keves. Ha jol emlekszem 10k-s bemeno ellenallashoz en 3.3µF-ot javasoltam.
(#) CIROKL válasza saraha hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Az osztály az egyértelműen B , még akkor is ha eléggé nagy nyugalmi árammal megy a hangzása az nem semmi , nagyon igéretes még itt nálam is ezeken a kőkorszaki hangdobozokon is , a találkozóra viszem.
(#) ThomAce válasza at22 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Hoppá! Van multimétered?

Mérjed már meg légyszíves, hogy a földelés jó-e abban az aljzatban, amibe az erősítőt dugtad! Pl.: Radiátor csöve, vagy vízvezeték és az erősítőd teste közé kötött multiméterrel 0mV-ot kéne mérned. Ha ettől eltérőt mérsz, akkor az a búgás forrása.

A másik dolog, hogy nézzed meg, hogy miről is hajtod azt a végfokozatot. A legtöbb végfokozat 775mV "vonali feszültségről" (0dbm) hajtható.

Ezt a feszültséget általában úgy tudod elérni, hogy egy hangkártyán a Windows-ban a Wave-et maxra, a Master-t pedig valamivel több mint 3/4-edes állásba állítod. Ha az MP3 vagy WAV hang mellyel meghajtod, normális jelszintű, akkor ki tudod hajtani az erősítőt.

Viszont vigyázz a hangfalaidra.

Azt viszont megírhatnád, hogy milyen erősítőről van szó, meg milyen hangfalakat használsz, milyen kábeleket, stb...
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Az ellenállása 20KOhm és a visszacsatolás 200KOhm. 10K-ra írtad a 3.3mikrót, aztán beraktam 20K-s ellenállást. Viszont így még alacsony az erősítés, mert még mindig nem bírom meghajtani annyira, hogy torzítson.
(#) at22 válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Hali! köszi a tippet majd meg nézem.Amúgy számítógépről használom.Ez egy maszek erősítő nem tudom mi féle lehet.Múltkorába szét szedtem és be vizsgálgattam szemileg a kondi 2x10000uf-es van benne 600wattos trafó meg oldalanként 4db tranzisztor van benne hasonlít a quadra. A hangfalaim azok sal-ok 25cm átmérőjű sr 2530 ennyit tudok róla.Üdv.
(#) ThomAce válasza at22 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Akkor jó, ha tudod, hogy azoknak a SAL hangszóróknak a névleges teljesítményük valahol 80Watt körül van! Vigyázz vele! Érzékenységük pedig nem a legjobb sajnos. Ez kb. azt jelenti, hogy egy 80Wattos érzékenyebb hangszóró, ugyanazon erősítőn, ugyanakkora jelszint mellett "jobban szól".

Ha 600Wattos a trafója az erősítőnek, akkor az nem lehet 2 x 300Wattos. Ez esetben jó, ha 2 x 200 - 250Wattot ki lehet préselni belőle.

Az én Quad-omnak 1KWatt-os trafója van. Maximális kivezérlésnél 4Ohm-on terhelve 64V-ról 62V-ra esik a feszültsége. Ha egy fele ekkora trafót használnék, akkor a feszültség jelentősen esne, ami már nem volna elégséges a megfelelő teljesítmény leadásához.

Egyébként, ha lefotózod a panelját meg a végtranyókat, akkor talán rájövünk, hogy miféle végfok az. Vagyunk itt páran úgy gondolom.
(#) at22 hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Hali! Én nem azt írtam,hogy 300wattos az erősítő hanem azt írtam,hogy 300wattos hangfalakat hajtottak vele,és elég szépen hajtotta.Majd csinálok róla képet és fel teszem.Üdv.
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Nagyon tetszetős lesz.
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Én ott látok az osztályba sorolásban egy kis anomáliát -nem értek eléggé hozzá-, hogy alapból valóban egy magas nyugalmi áramú "B", de mi a helyzet, akkor mikor a hangerő kisebb mint a maximum, azaz még a magas nyugalmi áramon belül van az "üzemi" áram. Ilyenkor szerintem ez inkább "A"-nak tekinthető.
De valójában ez a kérdés teljesen filozófiai, mert a hangja a döntő, ami nálam is remek.
(#) Max78 válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
KÖSZÖNÖM SZÉPEN!
Következő: »»   805 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem