Fórum témák
» Több friss téma |
Hogy csináljam meg? Amin nem tudok változtatni azaz egy koax kábel. Minden máson lehet.
Talán baj van a szövegértésemmel.
Két szoba egymás mellett. Miért kell sorba kötni őket? A felső szintet miért kell az alsóval sorbakötni?
Vékony a gégecső. A felső szintre sem tudtam kettő koaxot behúzni. Csak falbontással menne.
Deha (szép magyar szó) szomszédos a két szoba lent és fennt is, akkor miért kell mindent sorba kötni?
Van úgy hogy bontani kell. Lehet azt is kevés rombolással is...
Végül is hogyan kellene ezt jól kivitelezni? 4 már nagyon sok ugyanazon a kábelen?
Az idealis: a bejovo jel utjaba egy 4-es oszto es a 4-esbol kulon szalon elvinne a TV-khez a jelet.
A sorosnal az lesz a hiba, hogy vagy az elso TV tulvezerelve lesz vagy az utolso kap keves jelet.
Ha elég nagy a bejövő jel, lehet sorban is. Minden TV-hez iránycsatolt konnektor kell. Az utolsónál véglezáróval.
A topológiát (melyik falon vannak a TV-k és a cső/csövek?) csak te tudhatod...
Tulaj soha nem enged semmit alapértelmezésben
Van vékony 75 Ohm-os koax is. Nálam például az van és símán elfér több is egy csőben...
Hali!
Monitor kábelt szeretnék csinálni de sehol nem találok 75Ohm-os több eres vezetőt. Bár több helyen is olvastam hogy erre alkalmas a cat5, csak azt nem értem ,hogyan lehet jó hiszen a cat 5 100ohm os lezárású. Melyik kábel a legalkalmasabb vga jel továbbítására?
Szia! Valami ilyesmi http://www.argep.hu/trend/VIDE/Video-jel.html kellene hozzá.
Az hagyján, de még szimmetrikus is a monitor koaxához képest...
Nem biztos, hogy megéri építeni, lehet kapni monitorhoz kábelt. Üdv Inhouse
Ezek normál, analóg kompozit videójelhez vannak. Főleg biztonségtechnikában, kamerákhoz használják őket.
Üdv Inhouse
Pistikám. Nem átalakító kell neki, hanem egy kábelben három koax, mint a SCART kábelben is van.
Mint például ilyen: Bővebben: Link
Videó csoportkábeleket lehet kapni, de elég vaskosak és horror áron mérik.
Ha elég rövid a kábel, akkor az illesztetlenség hatásai nem annyira feltűnőek, és 100 ill. 75Ohm között +33% különbség, tehát a helyzet nem jó, de még nem is reménytelen. Illetve van egy sanda gyanúm, hogy az aszimmetrikus hajtás miatt is nyersz lefele valamennyit. Kényszerből egy 2m-es szakaszon használtam már UTP-t VGA kábelként, az eredmény meglepően normális volt (még 1920x1080-on is), de azért a normális kábeltől elmarad. Bár lehet kapni olyan ipari hulladék monitorkábelt is, hogy ahhoz képest az UTP ultrahájdefinisön.
Helló! Ezt az ér-átmérő/árnyékolás-átmérő=Z dolgot fejtse ki valaki, ha lehet. Vékonyabb kábel~kisebb Zh; Vastagabb~nagyobb Zh? Vagy hogy is van ez? Mondjuk kábellel illusztrálva.
A koax kábel hullámimpedanciája leginkább a külső (árnyékolás belső), és a belső vezető külső átmérőjének viszonyától függ. a vékonyabb koax azonos hullámimpedanciájához vékonyabb belső ér tartozik. (képletet nem írok, mert ahhoz bonyolult, hogy ide lehessen írni, de meg lehet keresni)
Ugyanolyan külső átmérő mellett a vékonyabb belső ér esetén nagyobb a hullámimpedancia.
Lusta vagyok rajzolni, az alábbi oldal kétharmadánál, ahol d1 és d2 van ott a képlet, rajz, magyarázat. Talán annyit, hogy k helyett epszilonr-t irtam volna, ami igy jobban ismert. ( ha jól emlékszem, 0,6 polietilén esetén)
Nem a k, avagy epszilon a 0.6, hanem a terjedési sebesség, és a fénysebesség viszonya, azaz a rövidülési tényező.
Hasonlítsd össze az RG58 (50 ohm), és az RG59 (75 ohm) kábel adatait.
Idézet: „Nem a k, avagy epszilon a 0.6, hanem a terjedési sebesség, és a fénysebesség viszonya, azaz a rövidülési tényező” Jogos! A polietilén epsr 2,25 körül van.
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni a csatolt képen látható "TV rendszer"-el kapcsolatosan. Odáig rendben van, hogy a bejövő kábelt szétosztom egy 3-as splitterrel. Utána viszont gondban vagyok hogy milyen fali aljzatokat kellene használnom. A lakásban prodax classic szerelvények vannak, tehát ebből kell választanom, de sokféleség nehezíti a dolgomat. Addig eljutottam, hogy 3 vég és 2 átmenő aljzat kell, de a 4-5-féle csillapításúból melyik? Ebben kérnék segítséget. Köszönöm előre is.
Nem irod milyen szintü a bemenet.
A hosszu lábban (3 TV egymás után) több mint 10 dB lesz a veszteség - ami sok lehet. A cél az, hogy minden csatlakozon kb egyforma legyen a szint, azaz a bemenettöl számitva (közel) egyforma legyen a veszteség.
Digi-s kábeltv, gondolom ők tudják csak megmondani vagy megmérni?
Egy házi erösitö nélkül aligha fogod tudni meguszni a dolgot. A legjobb, ha megkéred öket, hogy csinálják meg, különben nem biztos, hogy menni fog. (Föleg ha van modemed is).
Egy TV bemenetére 50 - 80 dB uV közötti feszültséget lehet kapcsolni különösebb minőségromlás nélkül. Ez 30 dB csillapitást jelent. A fali csatlakozók átmenő csillapítása nem sok, kb. 1,5 dB, a kicsatolási csillapítással lehet játszani. Ezzel sem igazán szükséges, csak ha nagyon hosszú az elosztó kábel, mondjuk, egy 10 emeletes épületben. Ha veszel három egyforma közepes csillapításút nem tévedsz nagyot, de arra ügyelj, hogy az utolsó végelzárós legyen.
Ehhez azért még nem kell házerősítő. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Nem tudom hogyan számoltad, de több helyen nem stimmel. Egy-egy elöszton általában 3 dB-nél többet vesztesz.
A kábelTV-sek meg csak arra kötelesek, hogy a szabványszerinti minimális szintet biztositsák, azaz a bemeneten aligha lesz 60-70 dBuV-nál több (az utobbi is ritkaság). Ehhez jönnek mai TV-k (beltéri egységek) varázslatos bemenö fokozatai, amik minösitését csak a papir birja el. S nem ritka az olyan mennyei (és méreg drága) konstrukció, ami még 80 dBuV-s jelre sem képes tisztességes képet adni (föleg digitális jelre).
Köszönöm a válaszokat. A kiépítés(bővítés) még odébb van, csak most tudnék jó áron fali csatlakozókat szerezni ezért irtam ide.
Akkor azt kérdezném, hogy milyen csatikat kéne vennem? Jelenleg van egy Prodax Pab-c4, egy Pab-12 és egy Hirschmann Gedu-15. Ezeket még az előző tulaj rakta fel. Ezeket fel lehet használni pl. a hosszú ágban egymás után? Ha igen akkor a másik két ágra milyet érdemes tenni? Ha nem, akkor melyiket hova tennétek illetve milyeneket vegyek még? |
Bejelentkezés
Hirdetés |