Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   138 / 375
(#) Stewe válasza Massawa hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Igen, olvastam, ezért írtam hűtőtönkről meg egyebekről, mert ahhoz meg nagyon halovány egy DVD író diódája.
(#) norby_torok hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
hello
Az epulo gepemhez szeretnek nemi segitseget kerni meretek X 750mm Y 600mm Z 120mm a gepet gravirozasra szeretnem inkab hasznalni. A kerdesem az h az X, Y tengejekre hasznalhatok fi20 acel rudat ?( http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?productID=282 )
750mm nem fo az nekem meghajolni egy kicsit ?
valaszotokat eloreis koszonom.
(#) Pali79 válasza norby_torok hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Bár nem vagyok nagyon nagyon jártas a témában, de lehetséges, hogy hajlik terhelés alatt. Inkább az SBR típus kellene azokra a helyekre ahol nagy terhet kell vinnie. Valószínűleg a Z tengelyre felesleges.
(#) Medve válasza norby_torok hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Szia!
Egyszerű kipróbálnod, ha már megvan a vezeték, alátámasztod, aláteszel egy tolómérőt, s megterheled azt a kívánt erővel. Valószínűleg csak az asztal és a befogókészülék súlya számít majd. Aztán számolhatsz, hogy a mért behajlás milyen horonyszélesség növekedést fog okozni.
(#) bbatka válasza norby_torok hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Végeztem egy kicsi számítást.
rúd hossza:750mm átmérő:20mm Terhelés:100N Lehajlás:0,53mm
A lehajlás a terheléssel egyenes arányos.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Ez csak a statikus terhelés. A megmunkálás alatt lengésbe jön a szerkezet. Biztosan jótékony hatással lesz a felületre.
Csatolom a számító táblát. Remélem nem számoltam el.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) nagy hoho hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Már számtalan cnc gép fényképét ki elemeztem és mindenki másként csinálja. Ezért az lenne a kérdésem van-e valahol egy irány mutatás kezdő építőknek ahol le van írva mi jobb ha a híd mozog nem az asztal, A3-as géphez mekkora asztal kell, milyen átmérőjü trapéz orsó kell milyen menet emelkedéssel a X , Y , Z tengelyekhez. Ezekhez milyen léptető motorok kellenek stb. Bele ástam magam a Hobbi CNC (sárga oldal meg kék oldal) de egy tömör leírást nem találtam.
(#) Massawa válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Egyöntetü válaszok nincsenek. A méretek és a kivitel sok mindentöl függ (nem utolsó sorban a pénztöl).
A szükebb baráti körömben 3 ilyen gép van: 1 kb 700x700 mm-s asztallal itt az asztal stabil, mert marha sok hely kellene a mozgáshoz. Az orsók átméröje 25 mm és golyosanya van rajta. A marofej 3 fázisu motor 30000 rpm-ig.
A másik kettö 200x300 ill 200x250mm méretü anyagot tud megmunkálni. Mind a kettöben trapézmenetes orsók vannak 10 ill 12mm átmérövel. Mind a kettöben az asztalok mozognak. Az egyikben egy Kres maromotor van a másikban meg a Proxxon maromotor.
Mind a 3 géppel akár sárgarezet is tudunk marni. (a minap martam egy elég bonyolult munkadarabot 10 mm vastag sárgarézlapból. A megmunkálható méretek mind a 3 gépen függnek attól is, hogy milyen maromotort használsz, mert az is elvehet 30-50 mm a méretekböl (pl. a 3 fázisu motor kb 2x olyan vastag mint a Proxxon, és vagy 3x olyan vastag mint a KRES gép. De ezek már aproságok, hiszen cserélni mindegyiket lehet.
Nyilvánvaló, hogy a nagy géppel, és a maszivabb orsos tengelyekkel keményebb anyagot is meg lehet munkálni. Mi többnyire sárgarézzel dolgozunk, de már kimartam 2mm-es vaslemezt is.
A meghajtomotok mindegyiken majdnem egyformák, legalábbis a teljesitményt nézve. (az én berendezésemen 2 fajta motor van, a másik kettön mind a 3 egyforma, de csereszabatosak az én meghajto elektronikámmal. Az enyém a legöregebb és ezzel probáltuk ki a másik kettöt is, mielött eldöntöttük, hogyan tovább.
Az orsok emelkedése csak annyira fontos, hogy a léptetömotorok polusszáma és az emekedés kiadja az elvárt pontosságot. (Hány lépés egy fordulat, és mennyi az orso emelkedése erre. Ha ez egy elfogadható számot ad, akkor minden rendben van, mert a többit be lehet állitani az elektronikán.)
(#) nagy hoho válasza Massawa hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Köszönöm a választ. Vess egy pillantást az elképzelésemre:
A megmunkálási terület 375 X 290 mm, asztal mérete: 375 X 500 mm. Marómotor: Kress 530 ra gondoltam de most a 800-as le van értékelve és olcsóbb mint az 530-as. A 800-asban van fordulatszabályzás. Az asztalt mozgatnám ehhez vettem kb 50 mm széles lin. síneket 590 hosszúakat 4 kocsival. A Y tengely 20 mm-es köszörűlt rúd lenne 375 mm hosszban 2-2 csapággyal. a híd oldala 21 mm vastag spéci müa. lapból lenne a két oldalt 2 db 40 x 60 mm-es alu, zártszelvény kötné össze. Van 8 db léptetőm. A trapézmenetes orsók
X- Y tengelyhez 16 mm menet emelkedés 5 mm Z tengelyhez 16 x 2,5, metamid vagy danamid anyákkal mert a golyós orsó részemre anyagi csőd.
A sok 100 hozzászólás olvasása után ez a kép állt össze bennem. Ha eltér a véleményed szívesen meghallgatnám.



(#) Massawa válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
A maromotor az utolsó, amin ilyen pillanatban a fejemet törném. Amir elkészül az asztal lesz még vagy 5-10 kiárusitás....

Amit viszont cserélnék az a müanyaglap. A hidhoz tömeg kell, a müanyag ezt nem adja. Szoval minél masszivabb anyagokból kellene dolgoznod. A zárt szelvény sem a legjobb, mert nagyon rugalmas. Egy-egy darab alu profil sokkal jobb lenne.
Az ebay-on rengeteg trapéz orsót árulnak anyával együtt is - szerintem itt készre kell menni (nem tudom milyen jok az anyák amit emlitettél).
(#) nagy hoho hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
A műanyagtól nem félek, nagyon kemény, nagy szilárdságú és ebből kifolyólag sokkal nehezebb az alumíniumnál a zárt szelvény SALáta barátom tanácsára meglesz töltve homokkal.
(#) kameleon2 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szia! Igaz az én gépemet nem én építettem, de sajnos van egy (pár) konstrukciós problémája - talán tanulsz belőle: Az asztal mozog, egy tengely viszi középen Y irányban is. Amikor forgácsol és termeli a "kókuszreszelék"-et - mind a tengelyre hullik, ami nem takarható el a mozgás miatt. Ne válaszd ezt a megoldást! Nagyon jó, hogy kézikerékkel is tekerhetőek a tengelyek, de sokszor félek, hogy megmunkálás közben véletlenül lefogom és téveszt a motor, amikor fölé hajolok. Besüllyesztve ez kevésbé lenne gond, vagy más megoldással.

prew.jpg
    
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Az én gépem is hasonlo konstrukcio, csak az asztal nagyobb, igy a tengely takarva van. A másik gépen még egy harmonikaszerü rolo is van ami az asztal meg a tengely között van.
A kézi állitás lehetösségét viszont majdnem hibának tartom az általad irtak miatt is. Egy CNC gépen valamennyi mozgást a vezérlön keresztül kell végezni.
(#) l48 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szia!
A műanyag oldalfalakról én is lebeszélnélek. Ha csak nem valami kompozit anyagról van szó. Már az összeépitésnél is lesznek problémák a különböző anyagokkal. A hőre lágyuló műanyagok minden csavarkötésnél maradandó benyomódást szenvednek. Ezek meghúzási nyomatéktól függően tizedekben mérhető változást okoznak. Mivel ezeket a változásokat a műanyag jótékonyan lekezeli, a gép gyakorlatilag beállithatatlan lesz. Ha már ez az anyag megvan nagyon jól felhasználhatod merevitőként, tömeg nővelésre akár már az oldalfalaknál is. Az oldalfalaknál ne egy lap-ba hanem egy üreges vagy dobozos felépitésben indulj el. Csak látszólag tünik bonyolultabbnak, drágábbnak.
(#) bbatka válasza l48 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
A műanyagnak van egy másik kellemetlen tulajdonsága is. Nagy a hőtágulása. Ezen felül többnyire a légnedvesség is befolyásolja a méretüket.
(#) emmzolee válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Frankó a megmunkáló motor megoldásod!
-Mennyiért lehet beszerezni azt a Sirnyeteg féle ER11-es cuccot?
Érdekelne a szíjas hajtás is.
-Az behatárolja a fordulatszámot? Mennyibe kerül az?
-Mekkora ford.szám érhető el vele?
-A motorodat hogy vezérled? Sima DC táppal, vagy valamivel vezérled a Mach3-ból?
-Miket lehet így megmunkálni? Alu megy neki?

Bocs a sok kérdésért.
(#) emmzolee válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Az ilyen 1 orsós "X" tengely mozgatást nem tartom bika megoldásnak, mert ha az asztal szélén kell marni valamit, akkor könnyen elfordul picit az asztal. Sokkal stabilabb megoldás a két szélén futó orsó egyszerre vezérelve.
(#) Massawa válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Ha jo a vezeték az asztal oldalain akkor nincs nagyobb gond még sárgaréz esetén sem.
(Legalábbis eddig semmi ilyen gondunk nem volt.)
(#) nagy hoho válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Az asztalt 590mm sin THK RSR15WV kocsikkal lenne megoldva. A sín az asztal alá szerelve a kocsik pedig állnak fixen. Tehát a sín mozog. Így az asztal kevésbé tud deformálódni, főleg ezekkel a sínekkel. Másik előny hogy a forgács nem hullik a sínre. A kép bal felső részén lévő 4 db egyforma sínből vettem 2 db-ot az lesz az asztalhoz.

687415.jpg
    
(#) nagy hoho válasza l48 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Ez a műanyag nem lágyul hőre nagyon jól megmunkálható három rétegű speciális anyag a középső hordozó réteg 7 mm vastag és ezen van mindkét oldalon egy pár százados üveg keménységű felület. A súlya az alu.-nál nehezebb. Ebből szeretném az Y tengely oldalfalát elkészíteni háromszoros vastagságban. Tehát 21 mm vastag lenne. Az anyag Németországból származik. A neve Kompaktplatten Resoplan.
(#) l48 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Ez jó hir. Utána néztem ennek az anyagnak, de úgy rémlik nekem is van belőle némi hulladék. A véleményem az, hogy a profi sinjeidhez komoly fém oldalfalakra lesz szükséged. Ez az anyag burkolatnak használható, Arra is van kitalálva. A gépek épitésénél a kiválasztott anyagoknak egyenszilárdságúaknak kell lennie bizonyos határok között. A döntés természetesen a tiéd.
(#) nagy hoho válasza l48 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Biztosan jobb lenne 20 mm-es aluból de az anyagi keretek miatt...
Elmegyek nov. 17.-én Hatvanba a CNC találkozóra hátha ott sikerül olcsóbban aluhoz jutni.
(#) SALáta válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Várj Feribá. Lesz-e egyáltalán, sajnos most áll a bál. .
(#) Brinmetal hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Sziasztok
Szeretnék építeni egy CNC porfestőgépet.A mechanikai részben nagyon otthon vagyok,de az elektronika nem az erősségem.Szívesen venném,ha valaki segítene.Egy háromtengelyes verzióban gondolkodok.
Az ezzel foglalkozó cégek sajnos elég szép summákat kérnek,a gyári megoldásokért......
(#) kameleon2 válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Szia!
A motor egy 150W-os DC motor - nem engem, hanem Kulcsár Zolit dícséri. Én építettem hozzá egy saját DC tápot, mert egy darabig az univerzális tápomról járt, de akkor a gép működése közben nem tudtam mást csinálni. A saját táp Itt látható hozzá. Ennek az előlapja, illetve a marási munkái már a kis géppel készültek. Ez a motor most kb 10.000 körül forog - pontos fordulatszámot nem tudtam mérni, kb. 95V -ról jár maximum. A táp először saját elektronikát kapott, de az alkatrészek sokba kerültek, mert kerülni akartam a pwm-et. Ment is kifogástalanul, de mivel ez volt az első FET-es áramköröm, belefutottam egy hibába - ami egyébként valahol várható is volt - és nem tudtam továbblépni. Aztán a saját alkatrészek árának az 1/3-áért megláttam az e-bay-en egy kínai pwm szabályozót. A trafó és a graetz, no és a kondik, amik egyébként is külön nyákra kerültek - maradtak és belekerült a kissé feljavított pwm, mert ugye mégiscsak kínai - így az összeszerelés, a hűtőpaszta stb nem volt megfelelő. Most tökéletesen megy, szinte álló helyzetig szabályozható a fordulat. Eredetileg Alu vázas gépet szerettem volna: goCNC.de. Azonban abba az árba, amit kinéztem, csak szoftver nélküli változat volt - azt meg nem szállítanak magyarországra . A német gép aluvázas volt, mivel nekem főleg műanyag és nyák megmunkálás kell. A mostani gépem acél vázas kb 37 kg. Így alut és fát is tud. A motort idővel lecserélem talán Kress-re, de lehet, hogy készül egy másik gép is. A vezérlő szintén a Zolié- de lecserélem, mert fóliavágót is fel kell tennem, amihez már kell a 4 tengelyes vezérlés. Igen Mach3-mal megy a megmunkálás. De, hogy egyszerűbb legyen az élet Ezt is használom egy másik gépen, ami jóval izmosabb. ez egy jó kis megjelenító program. Ha valami nagyon szemet szúr az ebben is látszódni fog, hogy nem jó. Tehát igen Alut is tud a gép, de ehhez már nincsenek profi marófejeim, illetve nem ártana nagyobb motor is. Szerencsére amire vettem a gépet azt a pénzt már megtermelte.
(#) Pali79 hozzászólása Nov 5, 2012 /
 
Tudna valaki segíteni, hogy hogyan lehet Mach 3 & LazyCam párossal 3D marást csinálni? Autocad-ben megrajzolok bármit 3D-ben is, de nem tudok használható G-kódot csinálni.
(#) natoz válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Szia.
A LazyCam képes a beolvasott DXF,PLT,HPGL file-ből postprocesszálni Mach3 g kódot az output megnyomásával.Egyből a Mach3 ablakába kerül a kész g-kód.
Igaz a 3D-t még nem próbáltam.
Üdv:Zoltán
(#) Pali79 válasza natoz hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Szia! Köszönöm, de ez csak 2D-ben működik nálam, de az sem ad mindig jó eredményt. Egyszerűbb alakzatoknál jobb a kézzel megírni a g-kódot.
(#) natoz válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Szia.
Akkor marad a SurfCam, VectorCam,TopSolid és társai.
Ezek mind tudnak DXF-et importálni, és mind tudja a 3D-t
Valamint rendelkeznek PostProcesszorral.
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 12, 2012 /
 
Egy A4-es cnc-he milyen átmérőjű és menet emelkedésű orsók kellenek?
Következő: »»   138 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem