Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   80 / 252
(#) greenpower hozzászólása Jan 23, 2013 /

Egy kis propaganda, mint az álmaimban
álmaim aksija
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) cimopata válasza greenpower hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Azt írja 160$/kWh ami meglepően jó ár! Már ha lehet alapul venni.
(#) kameleon2 válasza cimopata hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Kérdés, hogy hol lehet meg is venni? Milyen töltőáramkör kell hozzá, mekkora hőt visel el stb, stb...
(#) _vl_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Szerintem ez egy "komplett egység", ami mindent tartalmaz egyben (töltő/kisütő áramkört egyaránt). Mérete egy konténer, ára $1M USD, tudása 1MW, kapacitása 6MWh.
(#) cimopata válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Vagy a kisebbik ami 100kWh.

Igen egy kamion konténer nagyságú, de 17kW/100kWh-ás blokkokból épül fel ami kb. 12000$

Bővebben: Link

De kell még pár év amíg elterjednek az elektromos/hibrid járművek. Bízom benne hogy nem lesz megfojtva ez a projekt.
Idézet:
„Approximately $12,000 vs $70,000 for equivalent li-ion battery”

Ha használható akkor nagyon lenyomja majd a elektormobilok árát mert ott a gyenge pont az aksi.
(#) _vl_ válasza greenpower hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Azért az autóiparnál van egy nagyon lényeges korlát, amiről egy szót sem ejtenek: hány kg egy ilyen 17/100-as modul. Ha 80, akkor nyert ügyük van, ha meg 800, akkor megette a fene az egészet... Gyanítom, hogy azért nem esik szó erről, mert még nem okés ez a paraméter.

Viszont azt észrevettem hogy nem ad le akkora áramot mint a li-ion, 17kW/100kWh az kb. 6 óra kisütés. Pb vagy Li-iont le lehet meríteni 1 óra alatt is és nem károsodik.
(#) KTobi válasza greenpower hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Találtam a netten tegnap egy pdf-et valami egyetemi munka, elektromosra való átalakítást boncolgat. Az szerint a levegő-cink akku könnyű, olcsó, de nagy. Utánakeresve azt írják az élettartama gyatra, ha ezt kijavították nyert ügyünk van.
"Oszuska_Gabor_szakdolgozat-2009.pdf" A trabi átalakításról kerestem a könyvet, úgy találtam.
Ha találtok forgalmazásban használható példányt jelezzétek, jelenleg csak hallókészülékekbe valót találtam.

akkuk.png

(#) elhungaro hozzászólása Feb 9, 2013 /

Sziasztok!
Van tapasztalatotok,véleményetek a Korax magyar modulokrol?
Ár-érték?
Kínaihoz képest?

Köszönöm
(#) kameleon2 válasza elhungaro hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Sajnos drágább. Nekünk gyárt is a Korax saját napelemet, jó minőség, de még a mi olcsóbb napelem celláinkkal is drágább. Igaz TÜV minősített.
(#) elhungaro válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Köszi
Hogy érted Nekünk ill. a mi celláinknál?!
(#) kameleon2 válasza elhungaro hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Úgy ahogy mondom. Mi behozzuk (a cégünk), a Korax a saját profiljaival, csatlakozódobozaival készreszereli. Ez a legjobb ár/ minőség megoldás. Nem házi barkácsolgatás, profi anyagok (3M) és jó minőség. Van 1mx1m-es polykristályos táblánk is. Ajánlgatom egy ideje a fórumtársaknak, de mindenki görcsöl az egyedi táblákkal, pedig összefogással olcsóbb lenne legyártatni párat. Sajnos sokan nem értik, hogy nem maga a napelemcella a drága, hanem amíg fel tud kerülni a tetőre.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 12, 2013 /

Szeretnék összehozni egy félsziget invertert.
A napelem akkumulátort tölt, mikor fel van töltve akkor az inverter látna el egy pár fogyasztót, mikor már kezd lemerülni (de nem teljesen!) akkor visszakapcsol hálózatra.
Esetleg ha az akku már teljesen fel van töltve és nincs akkora fogyasztás, akkor egy másik inverter boylerbe elfűtené az áramot, de nem az a fűtőszál mint ami a vezérelt áramra van kötve hanem egy másik, esetleg automata mosógépbe való dupla fűtőszál 1200/700W.

Műszakilag menni fog, de jogilag bele tudna-e kötni az áramszolgáltató?
Sajnos a napelemek látszódnak a tetőn
(#) Apec válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Nem tud belekötni, mert ha jól értem, akkor nem lenne összekötve az ő rendszerével.
Azt viszont nem értem miért akarsz két invertert használni.
A tetőn akármi is látszódhat.
(#) Feri válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Ne tedd, ha az energiaellenőrök észreveszik nagyon megbüntetnek.
(#) Apec válasza Feri hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Miért büntetnék meg ???
(#) lacza89 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Nincs ezzel így semmi baj, nincs köze ahhoz az áramszolgáltatónak, hogy te milyen módon spórolsz a villannyal. Az már egy másik kérdés, hogy akkumulátorba mennyire érdemes pénzt ölni, és hogy éves szinten mennyit spórolsz vele.

Milyen teljesítményben gondolkodsz?
(#) Ideiglenes válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Ilyen valamin gondolkozok én is. Bár én inkább abba az irányba, hogy a hálózatra visszatáplálni a felesleget. Az már kiderült számomra, hogy sziget üzemben
- ha 100%-os a rendszer kihasználtsága, akkor nem megoldott az akkumulátor visszatöltése ( bizonytalan )
- ha kicsit kevesebbet veszek ki 100%-nál a rendszerből, akku 100%-on lehet már nagyobb eséllyel, de a felhős idő könnyen beleszólhat
- ha jóval 100% alatt van a kihasználtság, akkor meg mi értelme az egésznek? ( na jó, kb egy napra van világítás, ha nincs hálózat )

A fő cél az lenne, hogy minél jobban ki legyen használva a rendszer, mert gondolom - bár tényeket nem tudok - a napelem élettartama nem függ a belőle kinyert energia mennyiségétől. Ezért a legjobb lenne 100%-ban felhasználni a z általa megtermelhető energiát. Jelenleg ez a hálózatra visszatáplálós rendszernél valósítható meg a legjobb közelítéssel. Mivel bennem is ott van a cidri, hogy elmehet a hálózat és akkor mi csinálok a termeléssel, ezért a helyi tárolást nem vetem el a gondolataimból ( akkumulátor alkalmazása ) és a következőképpen okoskodok:
- A napelem alaphelyzetben akkut tölt
- Ha akku 100%-ban feltöltött, akkor a további termelés megy a hálózatra
- Napkelte előtt ( óra és naptár használatával ) a kapacitások figyelembevételével az akkuban még fennmaradó energiát visszatáplálni a hálózatra, hogy legyen hely az aznapi friss energiának, még akkor is, ha hálózatkimaradás van.

Úgy gondolom, egy ilyen megoldással egész jól ki lehetne használni a lehetőségeket.
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Szia! Ha gondolod, van egy 90%-os szigetüzemű inverterem eladó. Nem akarok már bíbelődni vele. Kb. 10 hibája volt, abből 9 kész. Van benne IGBT-s töltésvezérlő 30A-ig. Ja és trafós, tehát kb 80kg! Viszont cserébe akár szivattyú, vagy hűtő is mehet róla. Hálózattal nem összeköthető, mivel ahhoz feltétel lenne a szinkron működés és a bypass, valamint a lekapcsolhatóság. Általában utóbbinál buknak az ilyen történetek, mivel az otthoni áramellátás egyik célja a folyamatosság. Ha a szolgáltató karbantart, akkor nem juthat ki feszültség az invertereden keresztül. Ezért írják elő a "kötelező", bevizsgált típusokat. Ahhoz pedig, hogy a tetőre mit raksz - semmi közük. Tehát ha szigetüzem - véletlenül se kösd össze a hálózattal. Egyetlen kivételt tudok, amivel ez megtehető: a saját Solar generátor -unk
(#) Feri válasza Apec hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Azért, mert a közcélú villamos hálózatra csatlakozásnak szigorú feltételei vannak.
Ezt nem akarom taglalni, már megtették előttem mások.
A "félszigeti "üzemóddal ezt nem lehet megvalósítani.
Továbbá nincs is értelme, egyszerűbb és teljesen legális a visszatápláló rendszer.
Hidd el, hogy igaz amit írok a fenti módszereket hivatalból üldözöm.
(#) Apec válasza Feri hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

A csatlakozás feltételeivel tisztában vagyok, de a hozzászóló nem csatlakozik (termelőként) a közcélú hálózathoz ), ha jól értettem a kicsit zavaros fogalmazását.
A napelem vagy akkut tölt és biztosítja annak a pár fogyasztónak az ellátását, vagy vizet melegít.
Ha nem termel a napelem és lemerült az akku, akkor a hálózatból biztosítja a fogyasztók ellátását.
Én így értettem a hozzászólást, lehet hogy rosszul.
(#) Feri válasza Apec hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

A fogyasztó belső hálózata a mérőn keresztül csatlakozik a közcélú hálózatra.
Ez által vonatkoznak rá az üzembiztonságot előíró szabályok.
Az az a termelt villamos energiának az előírt paramétereken belül kell lennie.
(feszültség, frekvencia, felharmonikusok, fázisszinkron)
A szolgáltatók csak olyan berendezések rákapcsolását engedélyezi a hálózatára, amelyek a megengedett paramétereken belül működik és rendelkezik "rendszer engedéllyel".
Ha te egy nem engedélyezett berendezést kapcsolsz a hálózatra és abból a szolgáltatói területen kár keletkezik, megtéríttetik veled a keletkezett kárt.
Nézz utána az adott terület szolgáltatói üzletszabályzatában.
Fent van a neten.
(#) sirály12 válasza Feri hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Apec is azt írja, hogy nem csatlakozik a közcélú hálózatra a rendszer. És ha nem csatlakozik a hálózatra, akkor amit írtál nem vonatkozik rá!
(#) GPeti1977 válasza Feri hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Nem visszatáplálás lenne csak mint egy szünetmentes táp, aminek az akkuját napelem tölti, nem sok teljesítményről van szó max 250W, TV, PC világítás.
Az akku csak mint puffer szerepelne.
Szünet mentes táp meg lehet nem?
Mindenesetre adhatnátok egy linket ahol le van írva pár szabályozás.
(#) Feri válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Idézet Tőle.
"A napelem akkumulátort tölt, mikor fel van töltve akkor az inverter látna el egy pár fogyasztót, mikor már kezd lemerülni (de nem teljesen!) akkor visszakapcsol hálózatra."
Ez szerintem kapcsolatot jelent a hálózattal.
Nem akarok vitatkozni veled, de hidd el kapott már ki fogyasztó büntetést hasonló megoldás miatt.
(#) GPeti1977 válasza Feri hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Hogyan vették észre?

Időközönként vizsgálják a hálózaton lévő felharmonikusokat. és egyéb zavarokat. A Pali invertere rádolgozott a hálózatra és megemelte a feszültséget a környéken, mert nem volt szinkronban a közcélúval. Elszórt egypár TV-t.

Meg előfordul a "jó" szomszéd is.
Következő: »»   80 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem