Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 1 LED-es pulzáló villogó
Témaindító: fireballelektro, idő: Jan 30, 2009
Témakörök:
Pontosabban ( "Attól, hogy kapcsolóüzemben hajtasz egy LEDet nagyobb árammal, nem érsz el semmit" ): a szem nem látja erősebbnek, de egy érzékelő messzebbről tudja érzékelni, pl. távirányító ( IR tartományban ezt használják ki!).
Steve
Nem voltam érthető, engem nem a led érdekel, hanem:
ALED-chip GaN anyagának köszönhetően a LED-ek fényerejét százszorosára lehetett növeln Ennek a chipnek a bekötését egy áramkörbe érdekelne, egy kapcsolási rajz.
Boccs oriási örültséget irtam az elöbb, most jöttem rá mi is az a LED chip.
Mindenkinek minden választ köszönök szépen,
http://www.ledshop.fw.hu/ itt nézd meg a ledet !
Ami a Konrádnál 500ft itt 90
Arra esetleg van ötletetek hogy hogy lehetne megcsinálni hogy fokozatos erősödéssel kapcsol be, majd max fényerőn megáll és amíg kap áramot megy is. Majd ha megszakad akkor fokozatosan kapcsol ki
Szerintem ezt élég egyszerűen valami RC áramkörökkel meg lehetne oldani
Sziasztok!
Gyertyafény imitálására keresek egyszerű kapcsolást. 6 db gyertyafényre lenne szükségem.
Szia!
Ötletadó kapcsolás: Bővebben: Link
Üdv! Megépítettem ezt a kapcsolást, de nem működik, a D2-es diódán még megvan a "fűrész" jel, de az R4 után már semmi, próbáltam az R4 értékét kisebbre venni hátha azzal megoldódik, de nem, akkor még a D2-ről is eltűnik a jel. A BC337 helyett BC546-ot a 2N2222 helyett BC639-et használtam, lehet, hogy ez okozza a hibát?
Hello!
Az nem csoda, ha R4 után már "nincs semmi" hiszen ott a tranyó bázis-emitter diódája van, ami 600mV-nál kinyit aztán ott is marad. De nem számít a tranyót úgy is a bázisáram vezérli. A kollektorában legyen meg a jel. De remélem a BC639-nek megnézted a bekötését, mert az nem a szokványos.. üdv!
A Kollektorán sincs meg, és tudom volt már dolgom a 639-essel ECB a lábkiosztása. De a BC546 kollektorán feszültséget se mérek.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
Hello!
Akkor vedd le róla a másik tranyót (nehogy bezavarjon) és úgy mérd meg a feszültséget. Kiderül, hogy nyitva, vagy zárva van teljesen a tranyó. Egyébként 5V-ról járatod a kapcsolást? Mert ha nem, az itt gond lehet. Ugyan is a C1-en a tápfesz 2/3-ada és 1/3-ada között változik a feszültség. 5V táp esetén ez 1,66 és 3,33V. Ahhoz, hogy a tranyó lezárjon, nem folyhat bázisáram. A bázis-emitterhez kell 600mV, a diódán meg esik még 700mV. Ez együtt 1,3V. Az 1,66V már is több nála. De mivel 100kohm van benne, a bázisáram ekkor kb. (1,66V-1,3V)/100k=3,6uA. Ha a tranyó bétája 200, akkor a kollektorban ekkor 0,72mA folyik. Mivel az R5 4,7kohm, azon 4,7k*0,72mA=3,38V feszültség esik. Vagy is a kollektorban már csak 5V-3,38V=1,6V van. Ahhoz hogy a Led világítson, A Led nyitófeszültsége plusz a tranyó bázis-emitter feszültségénél magasabbnak kell lenni. Azaz piros Led esetén 1,5V+0,6V=2,1V. Miközben csak 1,6V van. Így ugye már nem is csoda ha nem világít, mert eddig van a tranyó kinyitva, vagy még jobban, ha a háromszögjel magasabb lesz.. üdv!
5V-ról megy, és most próbaképpen magasfényű narancs led van benne, piros nem volt itthon. De ha kiveszem a 639-est akkor sincs fesz az 546-os kollektorán a földhöz képest
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
De a bekapcsolás pillanatában egyszer kivillan.
Naná! A kondi bekapcsoláskor nincs feltöltődve, tehát nulláról indul. De azon kellene elmélázni, amit írtam.. Nem? Legalább tegyél még egy diódát sorba a 100kohm-al, vagy a régi dióda helyett egy Led-et.
üdv!
LED-et betéve a D2 helyett működik, de 2 diódával nem.
Mindennek oka van. Mert két dióda nyitófeszültség összege kevesebb, mint egy Led, aminek értéke legfőképpen a színétől függ.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
Nekem meg valami olyan kapcsolásra lenne szükségem, mint a bicikli lámpa villogójában, csak nem 3 LED-re hanem 20-ra és nem bonyolultat, csak egyszerűt és a 3 funkció jelenlétét (villog, KIT mód, áll) kb a bekapcsoló gomb világítási feszültségére... vagy 12V-ra
És akkro mit kéne módosítani, hogy működjön? 36 db magasfényű narancssárga LED lesz rajta
Hello!
Egyáltalán mit szeretnél kihozni belőle? Mert egy analóg kapcsolásra ha egy kazal Led-et kötsz rá, akkor ahhoz "hozzá kell hangolni" az áramkört. De mindenek előtt, a végfokozatban egy darlington tranyót kell alkalmazni, aminek megfelelő az áramerősítése. De nem mindegy a tranyók nyitófeszültsége, és a tápfeszültség sem. De sokkal célszerűbb egy PWM kapcsolást készíteni, aminek kimenete független lesz a ráakasztott Led-ek számától. Azt egy LM324-el,és egy Fet tranyóval meg lehet oldani. Ekkor nem a végtranyó fog füstölni, hanem a Led-ek előtét ellenállása. üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
Egy LED szívet akarok készíteni, ami 36db magasfényű Narancssárga LED-ből áll és a kigyulladás és az elalvás sebessége állítható, azért lett volna jó ez a kapcsolás.
Hello! Legalább a Led nyitófeszültségét, áramát, és a tápfeszt tudni kellene hozzá.. üdv!
Kellene, de sajnos én se tudom, esetleg ötlet, hogy megmérni hogy lehetne labortáp nélkül?
Hello!
Egy elem is megfelel. Mondjuk egy 9V-os elemről megtáplálod, A Led-et egy 330ohm-on keresztül, és megnézed mekkora áram folyik rajta, mekkora feszültség esik rajta, és hogy megfelel-e a fényere így. Az áram ekkor valahol 20mA közelében lesz. De azzal a táppal is kipróbálhatod, amire szeretnéd majd kötni.. üdv!
Hello!
Nos, nem sikerólt megmérni? Én közbe rajzoltam egy kapcsolást, ami cseppet korrektebb. Igaz a sebességet nem tettem állíthatóra, de egy-két potival, diódával megoldható, ha mindenképpen szeretnéd változtatni, az R8 helyett. A fényerőt 0..100% között változtatja. Ennek ugyan egyből két kimenete van. Míg az egyik felfelé, addig a másik "lefelé megy". Persze nem kötelező mind kettő felét beépíteni. Ha Fet-et használsz, akkor kb. 2..3A-ig terhelhető a kimenet, és nem fog függni a fény attól, hány Led/Ledd-csoportot akasztasz rá. Ha kicsi a terhelés, (I<250mA) akkor egy BD139-et is használhatsz a kimeneten, csak fordítva kell beültetni, mert a másik oldalon van a bázis, mint a Gate. LR024 csak akkor kell, ha alacsony a tápfesz. Egyébként bármelyik teljesítmény N-cstornás MOS megfelelő. Ez kb. 8 másodperc alatt szabályozza fe-le a villanyt. De széles tartományban változtatható, R8 változtatásával, vagy C3 cseréjével. Hátha tudod használni valamire.. üdv!>
Köszi szépen! Az az igazság, hogy most érettségizem, így az időm elég szűkös, úgyhogy még nem jutottam el odáig, hogy megmérjem. De igen, az állítható sebesség az jó lenne, ha nem igényel nagy változtatásokat. (a NYÁK-tervet meg megtervezem én, az nem gond de köszi)
Hello!
Attól függ mit szeretnél állítani és milyen tartományban. Mint írtam, ha R8-at potira cseréled, már is állítható a sebesség. Ha külön szeretnéd állítani a fel és lefutást, akkor két poti kell az egy helyett, és a kettőt egy-egy diódával szétválasztani. Ekkor egyken töltődik, másikon kisül a kondi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |