Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   237 / 400
(#) Doncso válasza balazska1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Akkor itt lesz a kutya elásva. Régen nem nagyon voltak ekkora fesz tűrésű tranyók, abból építkeztek ami volt. Így születtek meg ezek a megoldások. Elsőre azért nem ugrott be, mert nem sokszor találkozni ezekkel a megoldásokkal manapság, ugye természetesnek vesszük a 250V-os audió tranyókat. Akkoriba ez másképpen volt. Nade OFF vége, mert kikapunk.
(#) balazska1987 hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Igazad van, tényleg OFF

Vagy is akkor inkább kérdezek QUAD témában, nekem is van kettő darab bár igaz hogy csak a 2x100w-os verziók, de meg vagyok velük elégedve, elég dinamikusak sok gyári erősítőt meghazudtol, viszont a múltkor gondolkoztam azon hogy az egyik BD-s verzió a másik 2N3442-vel szerelt ha azon emelném a tápfeszt, ugye az a tranyó tud 160V-ot csúcsban mondjuk felviszem +-60-65V-ra egyik az hogy elbírja-e a végfok illetve hogy lesz-e érzékelhető változás?

Igen, érzékelhető lesz a változás, mert meg fogod ölni. De , hogy arra válaszoljak, amit hallani akarsz, a tranyókat ki kell cserélni nagyobb fesz tűrésűre, gondolok itt a meghajtókra, stb, illetve az áramkorlátját is át kell méretezni, mert 100w nál korlátoz, ezzel a megoldással tudja a quad biztosítani, hogy 4-8 ohmon is kilöki magából a 100w-ot más erősítőkkel szemben úgy, hogy közbe (elméletileg) nem száll el. Ezért van benne áramkorlát, ha nem lenne akkor 4 ohmos terhelésnél kevés lenne az 1 pár végtranyó. Ha tápot emelsz, akkor a többit is hozzá kell igazítanod. Nem mindegy az sem, hogy mekkora impedanciás hangszórót használsz, azaz 4 vagy 8 ohmmal terheled. +-55v-ról a quad tudja a 2*200w-ot 4 ohmon, de ide már erősebb tranyó kell mint a 2n3442, a BD ről nem ejtek szót, az éppen kibírja a 2*50v-os tápot.
+-65v-ról már 8 ohmon elérheti a 2*200w-ot, de ide meg már duplázni kell a végtranyókat. Tehát jelentősebb átalakítás nélkül, csak táp emeléssel kizárólag eldurrantani tudod az erősítődet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013

Szóval érdemesebb megépíteni a 200wattos verziót, akár az urbán félét vagy még amin gondolkoztam az a FET-es verzió, az sem lehet rossz csak kár hogy még nem hallottam olyat.

Szerintem, legalábbis én azt mondom, érdemes első körbe meghatározni a felhasználás célját, illetve azt, hogy mire akarod használni, és milyen hangszórókkal? Pl szubládához értelmetlen quadot építeni.
(#) balazska1987 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Miért mondod hogy szub ládához felesleges építeni?

Azért, mert a quad, minőségi zenehallgatáshoz való, eredetileg arra lett tervezve, puffogtatáshoz, ott ahol a közép magas hangok egyébként sem érvényesülnek kár egy ilyen kapcsolást "elpazarolni" oda tökéletesen megfelel valami egyszerűbb meghajtású FET-es vagy tranyós végű sima AB osztályos erősítő. Persze használható, nem mondom, hogy nem, de ez olyan, mintha egy Mercedessel kimész a krossz pályára.

Én is erre a variációra gondoltam, de igazából én azért szeretem a quad-okat mert sokszor szoktam művelődési házakban zenészeket hangosítani és eddig még mindig megjegyezték hogy milyen szép dinamikus életteli hangja volt az előadásuknak, nagyon szép hangjuk van a quad-oknak, de azért teljesítménye sem rossz szerintem, tehát mondjuk az alsó útban mondjuk egy 2x200w-al meghajtva már egész jó kis mély hangok születnek illetve szerintem ehhez egy jó párosítás a felső útnak a 2x100w-os quad akár egy crossal vagy anélkül.
(#) reloop válasza balazska1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Szia! Ne a tápfeszültséget emeld, az a 20-25% amit rá tudsz erőltetni, hangnyomásban nem jelentős. Magasabb tápnál a kellő kivezérelhetőség is kérdéses, ez a fórum sokat foglalkozott vele.
Építs híd kapcsolást! Egyenértékű a tápfeszültség duplázásával - az már döfi
(#) univerzum válasza balazska1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 1 /

Ez így van. Bent sem akarták elhinni hogy én ilyen alacsony torzítású és ultra lineáris cuccot tudtam építeni. Ráadásul ez már csak vonzza azt a tényt, hogy hangfrekvenciás erősítésen gyakorlatilag egy darab dróttal egyezik meg az egész. Ja mégsem mert erősít mellette. 2x400/4 ohm os változaton én is agyaltam, elég lenne +-65-72 re emelni a tápot és a tranzisztorokat bivalyra cserélni. Egyébként igen, ez az erősítő stúdióra is jó. Mért is? Ezt már a szakemberekre bízom, persze oda nem kell hangerő elég oda 20-30 watt is. Amúgy megcsináltam, a z áramgenerátor ment el a negatív tápon.
(#) balazska1987 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Most hirtelen nem találtam QUAD-405 híd kapcsolást, de nagyon érdekelne, esetleg egy link?

A híd kapcsolás egy általános fogalom. Bővebben: Link
Mindössze egy fázisfordítóra és két végfokra lesz szükséged.
A fázisfordító el is hagyható, ha az egyik végfokot a műveleti erősítő neminvertáló bemenetéről hajtod meg, mint azt a Keith-Snook modifikáció mutatja.
(#) balazska1987 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

És akkor ha a panelon átkötöm az egyiket a másik panel hagyom érintetlenül akkor a két positiv kimeneten kapom a híd kapcsolást?

Igen, jól értelmezed. A neminvertáló bemenetet le kell választani a testről és a becsatoló kondira kell kötni. A bemenő jellel korábban soros ellenállás az invertáló bemenetről a testre kerül.
Szerk.: amilyen jól illeszkedik ez a megoldás a meglévő tápegységedhez, olyan rosszul a 4 ohm-os hangszóródhoz. A végtranzisztorokat duplázni kéne igazság szerint, mint a Ludwig mod-ban. 8 ohm esetén nincs szükség ilyen jellegű változtatásra.
(#) Koree hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Sziasztok.
Készülget a quadom már egy jó ideje.Pár hete lettem kész a toroid átalakításával.6db 12V-os párhuzamos szekunderből lett két darab 3X12V-os.Azaz két 36V-os szekunderem.Ami valójában 40V lett váltóban mérve.Gyors szorzással ez kb. +-56V-ra jön majd ki egyenben. Kicsit tartok tőle,hogy a BD végek ezt már nem fogják tolerálni mint fentebb olvasom.Nem szeretném cserélni őket,mert ezek még jó kis békebeli darabok.Olaszban készült texas-ok bétára válogatva.Persze ha más megoldás nincs akkor cserélem újakra.
(#) balazska1987 válasza Koree hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Szia, ez a +-56 volt hogyan jött ki? Kb. 50V körül lesz a feszültséged, illetve terhelésnél biztosan esni fog egy pár V-ot.
(#) Doncso válasza Koree hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Ha nem csal a szimatom, a 2*40v AC-t szoroztad 1,4-el, így jött ki a +-56v. Na ez a valóságban kevesebb lesz. Először is a 40v az a trafó üresjárási feszültsége. Terhelésre mindjárt esni fog egy kicsit. Akkor nem számoltad bele hogy a P-N átmenet miatt a diódákon is esik némi feszültség az egyenirányítás során. Szumma szummárum, szerintem olyan +- 50-52v od lesz, ami ugye tovább fog esni pár voltot, ha elkezded hajtani a quadot. namost azt mondod, hogy eredeti békebeli darabok, ha ez így van, akkor nem az a +2V-4V fogja megölni őket. Terheld be az egyenirányított pufferelt tápodat egy 220/40w-os izzóval, mindkét oldalt, tehát a 100V-ra tedd rá. Így mérd meg a tápot. Ha valóban 56V lesz, amit egyébként nem igen hiszek, akkor tekerjél rá a 220-as részre egy keveset, úgy biztos nem lesz probléma. De nem gondolom, hogy 50-52v nál nagyobb feszültséget fogsz találni.
(#) Koree válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Köszönöm.
Igen csak a gyök kettővel számoltam és nem vettem le a diódák által ejtett kb 1.4V-ot.Akkor jó lesz szerintem is.Toroid lévén nem állnék neki a primerig visszabontani főleg hogy azóta már került rá két 12v-os szekunder az előfoknak és ventilátornak .Plusz elég macerás volt így is sorosítani ami eddig párhuzamos volt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) Doncso válasza Koree hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Nem kell visszabontani a primerig. Így is rátekerhetsz, de ez csak végső esetben. Én inkább erősebb tranyókat tennék. Persze csak ha valóban magas a feszkó. De hogy ezt megtudjuk, mérned kellene terhelés alatt. Mindössze vázoltam, mik a lehetőségek különböző esetekre.
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Szép ez a Keith-Snooke modifikáció, csak az a baj vele, hogy aki csinálta nem érti a Quad működését. Ennél fogva a modifikált, immár nem invertáló kapcsolás már 50Hz-től vágja a mélyeket, mert kutya kötelessége, ha a 47nF-ot 680nF-ra cseréljük.

Szóval maradjon csak az 47nF.....

Sose fogom ezt megérteni, hogy miért mindig a tévedések terjednek el a neten.
(#) reloop válasza highand hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Üdv! Nem tudom követni a gondolatmenetedet, hogyan jött ki?

A DC visszacsatolás úgy alakul ki, hogy a 100µF-os kondi valamint a 4,7k és 22k eredője kiad egy töréspontot, ami jóval 20Hz alatt van. Ez jó is lenne, ha ez egy pólus lenne, amikor is a vágás törés pontját adná.

Csakhogy ez egy zérus, azaz ettől a kiadódó frekvenciától kezd el nőni az erősítés, mégpedig 20dB/dekád meredekséggel. Addig nő, amíg el nem éri a a 330k/22k által beállított erősítést és ez viszont 20Hz fölé adódik ki. Tehát ahhoz, hogy a kapcsolás a 47nF nélkül átvigyen 20Hz ig, hatalmas kondenzátor kellene, ami persze nagyfrekvenciásan nem eléggé hidegít ( eléggé jó pedig nem létezett a kapcsolás tervezése idejében). A másik megoldás pedig a 4,7k emelése lett volna, csakhogy akkor meg az offszet elmászik.

Ezért a Quad zseniális tervezője azt választotta, hogy 330k/22k -val beállított erősítést adó tagokat kiegészíti egy mélyt emelő kondenzátorral, nos ez lett a 47n. Nagyobb kondenzátor alacsonyabb frekvenciájú töréspontot ad ehhez a mély emeléshez, tehát kisebb lesz a mély emelés, azaz nem kompenzálódik a relatív kisebb értékű 100µF-os hidegítő kondenzátor mély vágó hatása.

Az időállandókat úgy választotta meg, hogy kis impedanciás generátorról lineáris legyen a frekvencia menet 20Hz-ig. ( ugye a 405-ös elé járt egy előerősítő, ami tudta ezt)

Az ábrán látható a szimuláció eredménye 680nF-al, látható a durva mélyvágás, tehát hagyjuk meg a 47nF-ot.

A másik ábrán a Quad átvitele látható, de most a mély emelő kondi nélkül, látható, hogy a mély emelő kondi nélkül vágja a mélyeket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
(#) highand hozzászólása Ápr 27, 2013 /

Még annyit hozzátennék, hogy a mély emelő kondi mást is csinál. ( zseni volt ez az ember, de tényleg). Ha nincsen a mély emelő kondi, akkor a hurok DC-re csak a második fokozat erősítése és az első fokozatban beállított 15x-ös erősítés, azaz kb 42x-es erősítés.

Ez aligha elég ahhoz, hogy a kimeneti DC-t pár mV-on tartsa. Viszont a kondi beiktatása azt is eredményezi, hogy DC-re a nyílt hurkú erősítés 42-ről ( ami kondi nélkül lenne) megnő a műveleti erősítő nyílt hurkú erősítésére, azaz minimum 100.000-re.

Ez már elég a kimeneti DC stabilitáshoz. Valószínűleg a tervezés során ez volt az igazi szempont ( és azért 47nF a kondi, hogy ne emeljen és ne vágjon).
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
(#) reloop válasza highand hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Üdv! A hosszú értekezéseddel majdnem elbizonytalanítottál, hogy Snook rosszul kalkulálta a rajzán a C2, C2b jelű kapacitást.
A műveleti erősítő AC visszacsatolásának időállandója lényegtelen mértékben változott. 330k*47nF helyett 22k*680nF. Nem tűnt fel az ellenállás érték változás?
Megrajzoltam Tina-ban a modifikációt, megnyugtató

Jesszusom, igazad van! Tévedtem!!!! Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet!

Tényleg 3,3k van ott nem 33k!!! Az én képernyőmön most sem látom a tizedes pontot, de a 22k értékéből rá kellett volna jönnöm. A 22k-t nem is néztem, csak a 680nF-ot. Jesszusom, mekkora égés....Ezt már nem mosom le....

Egyszerűen ránéztem a rajzra és átrajzoltam magamnak de így, meg sem néztem az ellenállások változtatását. Vazze, vissza kell venni az arcomból...

Quad mod.jpg

(#) reloop válasza highand hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Gondoltam, hogy valami apróság zavart meg.
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Ezt láttad? Ezek olvassák a HE cikkeket! Nézd a rajzon a dátumot. Áttették a 120pF-et a tranyó kollektoráról az emitterre, mert így már tényleg hídkapcsolás, ahogyan a gyári manualsban anno írták és amire írtam, hogy nem az ( mert ha a kollektorban akkor nem az).

Ez nagyon nagy siker a HE oldalnak!
(#) cemeny hozzászólása Máj 3, 2013 /

Sziasztok!

Egy Quad 405 típusú erősítőt szeretnék építeni, amelynek teljesítmény 2x100W. Abban kérem segítségeteket, hogy ugye láttam az Urbán elektronikán egységcsomagban az erősítőt, de az csak mono volt, nekem pedig sztereo kell. Vagy sztetek ha írok nekik egy e-mailt hogy ezt szeretném megépíteni, összeállítanának nekem egy pakkot? Vagy az Alkatrészlista összeállításába kaphatom segítségeteket?

Ui.: Ezt szánom első építményemnek. Az erősítő dobozát el tudom készíttetni az Asztalos mester barátommal.
(#) cemeny válasza cemeny hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

http://www.urbanelektronika.hu/quad100.html ebből szeretnék sztereót csinálni )
(#) HA5AWS válasza cemeny hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Szia!
Az Urbán oldalán ott a sztereó verzió lehetősége is. Erősítőből persze kettő kell, a hozzá való tápot pedig rendeléskor jelezni kell.
Üdv: Gábor
Következő: »»   237 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem