Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Témaindító: gabor.szecsenyi, idő: Aug 18, 2007
Témakörök:
Frekvencia váltó és frekvencia átalakító között van különbség?
Az egész elektronika területét beleértve lehet rengeteg megoldás, de ha a motor hajtásra korlátozzuk, akkror beszélhetünk ugyanarról. Mi a konkrét feladat, vagy eset?
Aztán megmondjuk, hogy "alma vagy körte"...
Király László kapcsolása, ilyen IGBT-vel:
IKP15N60T Adatlapjában frequency converter van, kérdésem miszerint a frekvenciaváltó és a frekvencia átalakító között mi lehet a különbség, erre irányul. Én most abban a tudatban vagyok, hogy ez csak fordításbeli különbség-egyezőség, szal ugyan azt jelenti, hogy frekvencia váltó. Ne haragudjatok, fáradt vagyok... Kérdésem lényege az adott igbt megfelelne a Király László-féle kapcsolásba?
Ilyen típusú igbtvel ne teszteljétek, az alsók elszállnak kb 10-15 perc után.(nem robban semmi, nem ég semmi, szimplán rövidzárba mennek az alsó IGBT-k, kismegszakító meg le) Ha lesz rá keretem megint akkor tesztelem fet-tel...3 fázis megy AVR-rel, szép szinusz, csak még nincs benne dead time. Ha majd összejön az alap kapcsolás akkor majd közkincs lesz az AVR-es is...
A egyik hozzászólásodra megadtad a választ... Én is marékszámra szórtam a szemétbe a mosfeteket és az IGBT-ket, (meg vele egy halom pénzt) mire összehoztam egy saját frekiváltót. Az eredményt az IGBT modul hozta meg, mégpedig a Mitsubishi PS21564-p és a PS21869 intelligens modulok. Ezek 7-8$ ill 15-16$ ért már beszerezhetők, egy kis vám meg szállítás, 2300 ill 5000 körül megáll. Az első 0,75kw a második 2,5-3kw-ig használható.
Ezek intelligens modulok (lásd adatlap) bennük van több védelem és a meghajtás is. 3x rendeltem már, még nem kaptam hibás alkatrészt...Több darabot felhasználtam már belőlük, de még mind életben van. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
@dcsabi!
Mennyiből lehet kihozni a működő 750 W-os frekiváltót? Lenne esetleg kedved, kapacitások építeni egy ilyet bérbe? Aszinkron 3 fázisú 650W-os motort hajtanék meg 1 fázisról. Köszi!
Ha a munkadíjadat nem számolod, kb10-12e Ft. Az első működő példány nekem is sokba került, állj neki és előbb fogod megtapasztalni, hogy nem is olyan ördöngős dolog. A szolgáltatása nyilván kevesebb mint egy komoly gyárinak. Kapacitásom az sajnos nincs, az elektronika mint olyan, már a legtöbb cucc esetében hobbi és megszállottság kérdése...Modult az Ebay-ról is lehet venni, ha csak 1-2 db kell.
Szia dcsabi!
Nem osztanád meg az általad épített frekiváltó kapcsolási rajzát? Megköszönném! Amit találtam itt-ott, azok max 1,5 kw-ig használhatók, és az még kevés. Köszi
Ime néhány segédlet... Nem csináltam külön rajzot, egyből a panelra terveztem az adatlap szerinti gyári kapcsolást. Az MC3PHAC a freki előállító, a végfok PS21564-p vagy PS21869. Táp 2x7,5v 2.7VA sima trafó, 15v és 5V stab IC-kel.
Az 50A-es modul az szép teljesítményre képes már. Ha nagyobbat akarsz, 3 fázis be, nézz körül a Mitsubishi régebbi moduljai között (1200V). ezek már egy kicsit drágábbak, de akár 15-22Kw ig is van intelligens modul. jó áron. Pl: PS22A79 35$ körül van A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2013
Üdv!
Nekem kinyiffant egy 750W-os Siemens frekiváltóban egy segédtáp - összedurrant valamitől néhány smd alkatrész, ami egy külön kis panelon volt. Van mellette még két kicsi soklábú, így nem reménykedem, hogy az eltűnt kis félvezetőket pótoljam, meghalhatott ott az ívtől más is. Semmi extra nem történt, néhányszor bekapcsoltuk róla a motort, erőteljesen vitte, aztán a következő bekapcsolásnál... A lényeg, 100%-ra bizonyos, hogy minden teljesítmény eszköz épen maradt benne. Lehetséges belőle felhasználni egy házi frekvenciaváltót építendő? Ez egy jó régi cucc, jól hozzáférhető a teljesítmény rész, egyelőre nem nyúltam hozzá, csak szemeztem vele. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
Több esélyes a dolog. Az a környezet amiben van a végfok, azt teljes egészében fel kell térképezni. A tápellátást helyre kell állítani. A meghajtás, tehát a tényleges freki előállító rész, vagy jó, vagy nem. Én keresnék egy úgyanilyent lemásolás végett, ha mindenáron ragaszkodsz hozzá. A 300-320V az nem tréfál, ami útjában van azzal elbánik. Nem biztos, hogy a csak a látható jelek szerinti hiba van a panelon.
Mutatom...Mivel sok veszteni valóm nincs, azt a kis égett panelt kibányászom és... hátha. Vak tyúk is kotlik néha.
Még így is 4 jó kondi van rajta (csöves erős) és a vége - IGBT, vagy ki tudja... A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
Neked kell, megjavítanod, vagy átalakítani, ha ez a szándékod. A kezünk nem ér olyan messzire. Méregessél a panelon, derítsd ki mi melyi funkciót végzi (végezte). Egységek: erősáramú táp, ebből egy kis kapcsolóüzemű a meghajtásnak és a kezelésnek. Két-három szekunder szokott lenni a galvanikus leválasztás miatt. Meghajtó proci a PWM kimenetekkel.
Végfokozat (IGBT, MOSFET, Igbt modul sima vagy komplett) Védelem a végfokon és visszacsatolás a vezérlésre...stb. Ha a kijelzés nem mutat hibajelzést, a meghajtás kimenetén PWM szintetikus frekvenciát kell tudni mérni oszcilloszkóppal (kb 4khz-20khz)...
Igen, magad uram, ha...lesz a menet... Szerintem, ha lesz "fény" működni is tud esetleg.
Az a kis panel valami kapcsoló üzemű táp, nyilván, csak zavarba ejtően sok lábon áll... Mindenképp az lenne jó, ha szolgálhatna még az öreg darab. Elképzelhető, hogy a por lerakódás, pára, vagy ilyesmi csinált zárlatot benne, előtte nagyon jól teljesített. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
A "soklábú alkatrészek" adatlapja nagy segítség lehet. Továbbá az elektrolit kondenzátorok öregedése is lehet a probléma forrása.
Talán rámmososlyog a vakszerencse is talál szemet.
Elcseréltem a Nokia simogatós telómat egy ugyanilyen váltóra, csak más a neve, de tök ugyanaz arcra, adatra. Így hátha ki tudom lesni a titkait szétment panelnek. Nordac compac sk750/1 ez a neve, de teljesen úgy néz ki, mint az enyém. Ha mégsem olyan belül, akkor saját halottamnak tekintem a régit.
Üdv! Van valakinek Omron J1000 magyar nyelvűje? Örvendeznék neki...
A Yaskawa J1000 ugyanaz, ezen a néven könnyen fellelhető a neten a kezelési kézikönyve!Talán megvan az otthoni gépemen, ha megtalálom este elküldöm!
Nagyon köszönöm! Tudom, hogy egy egész nagy gyártói választékban ugyanaz a belbecs található, ahogy az angol leírásába, alkalmazási példáiban láttam, de jó lenne az anyanyelvünkön értekezni vele...
Szia
Tessék Itt-Hajtástechnikai eszközök -Frekvenciaváltók-J1000 A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
A következő linken kellene körülnézni:Bővebben: Link. Itt a Hajtástechnikai eszközök menüben a Frekvenciaváltók című sort kellene választani. Ott van ebben a J1000 leírása, az adatlap, a rövid beüzemelési útmutató, és a paraméterlista is xls formátumban. De itt ki kell választani a Paraméterek J1000 fület. Itt pontosan le van írva a menü beállítás és le van írva az is, hogy melyik kijelzési kód mit állít, illetve mit jelent.Ennél több magyar nyelven nem nagyon érhető el!
Nagyon köszönöm, ez minden igényt... Letöltve, örülve.
Sziasztok! Ha jól értelmezem az MC3PHAC-as adatlapját, akkor a
"Speed control, SPEED 1 - 128 Hz, " a kimenő frekvencia tartománya? Nekem 200Hz-s "szinuszos" frekvenciát kellene előállítani, 3 * 36V 200Hz ~90W-os motorhoz. Keresgéltem már vezérlőket, de nem igazán találtam megfelelő kapcsolást. Ha lenne valakinek ötlete az kérem segítsen. Köszönöm. A teljesítménymeghajtást IR2130-as IGBT vezérlővel kellene megoldanom, mert ezekből már van jó pár darab. Esetleg biztonságosan fel lehet emelni a demó kapcsolást (Figure 7): Link kimenő frekvenciáját 200HZ-re? Pár IGBT-t és IR2130-ast már sikerült tönkretennem. Ezért ebben az IC-ben valahogy már nem nagyon bízok. De talán törpefeszültségre még jó lesz...
A szóban forgó IC csak 128Hz-i működik. Az valójában egy 8 bites mikrokontroller előre felprogramozva. Az adott lábon analóg feszültséget vár, ami csak 128hz-ig emeli a frekit.
Amúgy próbának IR2130-hoz a sima PIC 16f628 is megteszi, (kipróbáltam) pár oldallal ezelőtt belinkeltem egy orosz oldalt, ott van róla leírás. Ez csak 100hz-ig jó, de ezen talán segíthetsz, ha megemeled a Quartz frekit(?) (én még nem próbáltam ki) . Ezt az előbbi IC-vel is elvileg megteheted, de akkor a PLL kondit esetleg kisebbre kell venni.(?) Egyébként az MC3PHAC-nak fél év alatt duplájára ment fel az ára. Ha meguntad az IR2130 és az IGBT-k "füstjét", akkor használj intelligens modult, (pl: PS21564-P) Ebay-ról rendelve is 10$ körül van. Nem tudom, hogy ilyen alacson feszültségen működik-e, de vannak kisebb feszültségű modulok is...
Szevasztok,
mekkora feszültségről kellene a 36V 200Hz? Birkanyíró géphez készítettem invertert: AC 230V - egyenirányítás - szűrés - három pár IRF830 as félhíd - optocsatolós vezérlés - AT89C2051 mikrovezérlős - kvaziszínuszos három fázis- 200Hzes 3 fázisú trafó 40Voltra a leválasztás és illesztés végett.Jól működik,erőteljessen indul,nem melegszik...
Igen. Nekem is juh nyírót kell meghajtani vele. Egyenlőre az orosz borzot sikerült életre kelteni, de tudom nem annak a javításával akarom eltölteni a megmaradt jókedvemet... A felsorolt alkatrészek elég jól hangzanak. Az ATMEL felprogramozásával meg fog gyűlni a bajom. ( A PIC még csak megy valahogy. )
Egy "fél" ajándék a fórumozó frekiváltósoknak. Mellékelek egy filet, ami lefordítva egy működő HEX file PIC16F628-ra. Eddig egy szolid, motorvezérlő. Azért teszem fel, hogy aki tud rajta okosítani, az tegye meg és ossza meg, a "frekiváltót sikeresen építeni vágyók" között.
Amit kellene okosítani, irányváltás, áramfigyelés (vagy a modulé is megfelel). Esetleg a freki beadása potival, vagy uarton 1-2 byte... Pozitiv logika kiadása, hogy az olcsó PS modulokhoz egyszerűen csatolható legyen. Ime, ...-mert a hívatkozott oldal nem elérhető, ezért nem árt néha lementeni dolgokat. Nosza verjük le a frekiváltó árakat, (ne kullogjunk örökké a távol kelet után)... A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
Ezt a képet nagyobba nem lehetne feltenni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |