Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   87 / 251
(#) Barret válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Ha ez igaz,akkor feltalálták az ingyenenergiát!
(#) kameleon2 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Na nem addig la! Ezek a berendezések sem ingyen vannak - sajnos. Az ingyen energiát régen feltalálták - napnak hívják - többek között. Meg ugye itt van a gravitáció, a földhő, a szél... De olyan berendezésről nem tudok, ami nem kerül semmibe és ezeket hasznosítja. Maximum szolgáltató függetlenné segít válni. A dolog érdekessége a méret. Az, hogy kis méretben is nagy energiasűrűség érhető el a használatával. Tudok neked levegő-folyadék szivattyút is hozni jó áron - de nem ingyen. A vilamos segédenergia is pénzbe kerül hozzá. Ráadásul van egy bökkenő. A nap csak nappal szeret sütni.
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Szia

Igen a stirling motorok ma 20-25% hatásfokot is elérnek, de én az 1-2%-ot a folyadékdugattyús srirlingre értettem.
(#) greenpower válasza greenpower hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Mellesleg itt egy gyümölcsfa nagyságú 3,6kW-os koncentrátor, az ára kb. egy személyautóé.

http://www.infiniacorp.com/en/home/
http://www.infiniacorp.com/wp-content/uploads/2012/08/120809_powerd...EB.pdf
(#) palko73 hozzászólása Ápr 29, 2013 /

Sziasztok.
Van 3 db 12 volt ,100 wattos napelemem amivel 12 voltos akkukat töltök összekötve ami kb:össz 350 amper.inverteren keresztül alakítom át 230 voltra. Naponta szeretnék működtetni róla 1 db 600 wattos Víz szivattyút locsolásra 4X 30 percig vagyis ,napi 2 órát.Az lenne a kérdésem,hogy kitermeli e nekem a napelem az energiát?Vagy bővítsem e a rendszeremet?Ha bővítsem akkor hány napelemre lenne még szükségem?
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) greenpower válasza palko73 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Szia

Kicsit összegzem a rendszered mert elég zavarosan van megfogalmazva, ha nem ez lenne a valóság kérlek javíts ki?
Napelem 3x 12V/100Wp = 300Wp
Akku kapacitás 350Ah/12V = 4,2kWh
Inverter teljesítménye - ismeretlen
Napi fogyasztás 600W*2 óra = 1,2kWh

Linkelek két doksit a te rendszered paramétereivel, az egyiknél a fogyasztás 1200Wh a másiknál 600Wh. Az aksi leválasztást 20% állítottam a nagyobb élettartam végett. A végeredmény az hogy a napelem kicsi az aksi kapacitás kicsi a fogyasztás nagy. Fele ekkora fogyasztással (600Wh/nap) áprilistól szeptemberig működne a rendszer, előtte és utána már kevesebbet.
Remélem segítettem kicsit átlátni a dolgokat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
(#) szsrobert válasza palko73 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Palko, én a helyedben sorba kötném az akkukat, és jó hatásfokú egyenáramú motort alkalmaznék. Leginkább akkor, mikor a napelem termel ->az akkuk is kevésbé amortizálódnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
(#) kameleon2 válasza palko73 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Szia! Pont egy ilyen projektem volt. A szivattyú - ha szigetüzemben használod - akkor a legrosszabb fogyasztó. kb 7x-esen kell túlméretezni hozzá az invertert. Nálunk 6db 185W-os napelem és 3db 180Ah-ás akksi viszi az 1000W-os szivattyút. A teljes autonómia így (végigmértük terheléssel) 50 perc volt. Mindehhez a végén - mivel a szivattyú adatlapja is csalt - 8kW-os trafós invertert kellett feltenni.
(#) palko73 hozzászólása Ápr 30, 2013 /

Köszönöm a válaszotokat!
Az inverterem egyébként 2000/4000 Wattos,ami 10,7 voltnál letiltja a kimenő áramot.Tavaly kb csak fél órát használtam a szivattyút 600w,+rádió 15w,napi 2-3 óra,+ventilátor ami 40 watt napi 1 óra.
Azt megfigyeltem ha a szivattyút 10 percre bekapcsoltam reggel 9,és 12 óra közt,(tele akkukkal)1 órán belül vissza töltötte az akkukat ,úgy,hogy a rádió közben végig működött.
(#) szel.balazs hozzászólása Máj 6, 2013 /

Hello engem az érdekelne, hogy hogyan kell bekötni a cellákat egymás után? Mert van amelyiken 3 "csík" van van amelyiken csak 2??? ha valaki tudna rajzolni vagy küldeni olyan képet amin vázlat szerűen le van rajzolva hogy hogyan kössem őket be, mert most akarok építeni itthonra egy napelemet egyenlőre csak próba képpen. Köszönöm előre is a segítséget.!
Üdv.!
(#) JZoli válasza szel.balazs hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Nem sokat kell ezen rajzolni! A cella eleje, vagyis a csíkok az egyik pólus, a hátulja meg a másik. Tehát az egyik elejét a másik hátuljával kell összekötni, ha sorba akarod őket kapcsolni!
(#) greenpower válasza szel.balazs hozzászólására (») Máj 6, 2013 / 1

Szia

Itt van egy jó kis szemléltető videó, benne van minden fontos lépés.
http://www.youtube.com/watch?v=mjWHHqNO7qI
(#) Proci_85 hozzászólása Máj 6, 2013 /

Sziasztok

Érdemes ezzel foglalkozni?
Mitől lehet ennyire olcsó? Oké,h ogy nagyobb üzemi feszültséggel mennek, de attól ezek még régebben kb poly, mono árában voltak, most meg harmada.
Azon gondolkozom, hogy DC-DC konverterrel levével a feszültséget, elvileg hasznosítható lenne a cucc, nem?
Mondjuk 75V bemenő DC-DC-t még nem láttam..
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
(#) _vl_ válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Az gond a relatíve kis áram/nagy feszültség kombinációval, hogy nehéz belőlük értelmes teljesítményt összerakni. Ha sorbakötöd őket, akkor hamar nagy feszültségekhez érsz, ahol drágává válik a felhasználásuk (lehet 600-800-1000V-os bemenetre is DC-DC konvertert meg invertert csinálni, csak drágább alkatrészek kellenek bele), ha meg párhuzamosan akarod kezelni, akkor meg áganként külön áramkört kell építeni hozzá, akkor meg azért lesz drága.
(#) Barret válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Ezeket én is nézegettem,feltűnően olcsóak
(#) greenpower válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Mondjuk az SMA 3-4kW-os invertereknek 150-400V között van az MPPT-jük. Sorban 5-6 aztán párhuzamosan. Ha van nagy szabad felület akkor érdemes vele foglalkozni mert a szórt fény is jól tudják hasznosítani.

Töltésvezérlőnek mondjuk egy ilyen? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
(#) weend válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Szia!
Ezek amorf napelemek, hatásfokuk kb. 5-6 %, szemben a kristályosok kb.16 % ával, élettartamuk 10-15 év. Én, hmv előállítását látnám lehetőségnek, soros/párhuzamos kapcsolással. Vagy, fűtés rásegítésre lehetne még alkalmazni.
(#) papus51 válasza Proci_85 hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Én múlt évben helyeztem üzembe egy 7,2kW-os, háromfázisú, hálózatba visszatáplálós rendszert hasonló napelemekkel. Én is Németországból hoztam be Mitsubishi gyártmányú peneleket. Nekem kb. 12.000,- Ft-ban volt egy 100W-os panel.
A hatásfok csak akkor számít az árral szemben, ha nincs elég hely a telepítésre.
Az én rendszerem megtermeli a 130 m2-es lakóterület teljes energia igényét a téli fűtéssel és nyári hűtéssel együtt!!! Igaz, hőszivattyús padlófűtés- hűtés mellett.
Képek a rendszerről:
(#) papus51 válasza weend hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

A 10-15 év nem tudom honnan származó adat. A Mitsubishi cég 20 évet garantál a teljesítmény 85%-ig.
Az egyetlen, ami nagyon fontos az amorf paneleknél, hogy a negatív pólust földelni kell. Ennek hiányában káros folyamatok indulhatnak meg a félvezető rétegben. Földelve viszont arra kell figyelni, hogy trafó nélküli inverterek nem alkalmazhatóak.
(#) papus51 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Nem titok, sőt bátorítanék mindenkit.
A napelemeket az interneten vadásztam be, majd kibéreltem egy kisteherautót és kimentem egészen Hannover mellé. Berakodtam 3 raklap napelem panelt és így némi túlsúllyal, nem egészen 48 óra alatt hazahoztam a lényeget.
Az invertereket is az interneten vettem, az eBay-en. Egyet Németországból, kettőt Bécsből.
A napelemek kb. 900 eFt-ba álltak meg. Az invertereket átlag 200 eFt-ért vettem szemben az itthoni kb. 500 eFt-os árral.
Szumma szummárum, vasanyaggal, kiegészítő kacatokkal, földkábellel együtt kb. 2,5 millió.
Szerintem max. 5 év alatt megtérül, nekem legalábbis. Azután meg ingyen adja az energiát.
Szép nyugdíjas évek, Istenem....
(#) _vl_ válasza papus51 hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Ezek háromfázisú inverterek, és párhuzamosan dolgoznak (lehet ilyet egyáltalán?), vagy három egyfázisú, és külön fázisokra dolgoznak?
(#) papus51 hozzászólása Máj 8, 2013 /

Szia _vl_ !
Ez a rendszer úgy három fázisú, hogy van három sor, egyenként 2,4kW-os panel sor, ami rádolgozik egy-egy 3000W-os inverteren keresztül egy-egy fázisra.
Tehát azt mondhatjuk, hogy ez egy kvázi három fázisú rendszer.
(#) (Felhasználó 46585) válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Lehet, persze, csak elektronika kérdése. Mindenféle verzió megvalósítható.
(#) (Felhasználó 46585) válasza papus51 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

"Azután meg ingyen adja az energiát."

Azt már most is ingyen adja, hiszen kifizetted az árát. Feltéve, ha süt a nap...

Mennyit fizet az ELMŰ ( vagy a szolgáltató ) a visszatáplált energiáért?

Ilyesmin én is gondolkoztam ( 300 kW-on ), de aztán elvetettem.

2,5 millát befektetve ( jó helyen ) a tőkéből, meg a hozamból egész jól ki lehet fizetni a rezsit... és nem kell az üzelmeltetéssel járó gondokkal foglakozni. De biztos átgondoltad, ha neked megérte, akkor ismét csak gratulálni tudok!
(#) sastas01 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Idézet:
„Mennyit fizet az ELMŰ ( vagy a szolgáltató ) a visszatáplált energiáért?”

A magyarországi rendszert nem ismerem, de ha jól tudom ez úgy van(USA, Anglia), hogy nem fizet semennyit, de ha kevesebbet termelsz mint használsz(pl.: éjjel) akkor nem kell kifizetned a már visszatáplált mennyiséget.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) sanykaraj válasza sastas01 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Magyar Országon nagyon keveset (nem akarok hazudni de ha jól tudom 25ft/kW ) Tudom hogy nevetséges áron egy ismerős próbálkozót ienel de azt mondta hogy nem valami sok, és igen van olyan opció ha pl éjszaka vagy ha nem süt a nap és a hálózatból veszünk fel áramot és mondjuk máskor meg nálunk van felesleg és azt vissza nyomjuk a hálózatba akkor nem kell vagy lényegesen kevesebbet kell fizetni. (http://www.eon.hu/eon.php?id=290itt lehet olvasni róla)
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) papus51 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

A teljes energia igényemet fedezi. Gáz be sincs vezetve.
Ma egy családi ház fűtési költsége téli hónapokban 100 ezer körül jár.
Nálam minden villannyal megy. Az éves össz. villanyszámlám korábban 400-500 ezer körül járt. Ezt kinullázva a befektetésem kb. 20% kamatnak felel meg. Hol adnak ennyit?
Az üzemeltetés meg szinte nulla, megy magától.
A szolgáltatók nem jó áron veszik át, de ez nem is érdekel, mert nem eladni akarok. Ráadásul annak számlázási és adózási vonzatai is vannak.
Itt évi egyszeri szaldó elszámolásról van szó. Amit tavasztól őszig (zömében, mert télen is működik) betáplálok azt télen visszaveszem a hálózatból. Csak arra kell odafigyelnem, hogy az éves leolvasáskor ne legyek pluszos, mert akkor a többletet ki kellene számláznom

A 300kW-ot nem értem. Háztartási méretű kis erőmű jelenleg max. 50 kW-ig létesíthető, ezen belül is legfeljebb a meglévő csatlakozási teljesítményig.
(#) papus51 válasza sanykaraj hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Valahogy így működik, ahogy írtad.
Nem árt tudni, hogy Magyarországon a villany ára 20Ft körül van. Az összes többi az rendszer használati díj meg egyéb - halandó számára megfejthetetlen - járulékos összeg.
A szaldó elszámolásban viszont teljes áron történik az elszámolás. Ad-vesz mérő alapján.
(#) (Felhasználó 46585) válasza papus51 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

A 300 kW csak egy teoretikus elképzelés volt. Ennyi fért volna el egy déli tájolású lankás telken. Láttam szélerőművet, magán kézben, onnan jött az ötlet.

20 % kamatot sehol nem adnak, de én nem kamatról, hanem hozamról beszéltem. Igaz, hogy ennyi legyen, azzal komolyan foglakozni kell.
(#) papus51 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Volt már a kezemben ekkora teljesítmény tervdokumentációja. Ott azonban már közvetlenül a 20kV-os hálózatra csatlakozott a rendszer. Nyilván a transzformátor és a trafó épület költségeivel együtt.
Következő: »»   87 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem