Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A TIMER egy számláló, ami adott jelre számol egyet. Ha túlcsordul ( minden bit 1-ből átmegy 0-ba ), akkor jelez az IF bittel! A lényege, hogy az üzemmódot ( milyen jelet számoljon / órajel v. külső láb /, mennyivel ossza a léptetés előtt, felfutó v. lefutóélre számoljon, kezdőérték, stb. ) szoftveresen kell beállítani a hozzátartozó regiszterek segítségével. A PIC-nél ezek a regiszterek nagyon jól össze vannak foglalva az adott TIMER leírásának a végénél ! Még egy hasznos dolog: nézegesd a TIMER tömbvázlatát, ha ismered az elektronikai jelöléseket, akkor mindent érteni fogsz !
Ja, és mehetne a kezdő kérdések közé is ! A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Köszi
Esetleg egy példa kódot tudnál mutatni? Nekem igazából arra kéne megoldás, hogy egy bemeneten két felfutó él közti időt meg tudjak mérni (olyan fél másodperc küröli időről lenne szó), illetve utána adott időnként egy kódot meghívni (timer megszakítással).
Valaki tudna segíteni? Mplab-ban nem tudok UART kommunikációval adatot fogadni, és nem értem hogy mi lehet a gond, küldeni tudok.
Kedves Moderátorok
Pénteken nyitott témám (PIC interrupt On Change probléma) lezárásra is került rögtön, és a témaindító hozzászólásom ide került át. Szombaton még láttam is a hozzászólásom itt, már nem. Hova tűnt?
Sziasztok!
Lenne egy olyan jellegű kérdésem, hogy egy PIC16F877 mennyi ideig képes működni egy 1F-os goldcapról úgy hogy sleep állapotba teszem ahogy megszűnik a tápellátás, viszont a Timer1-nek mennie kell. Méréseim alapján ha 20MHz-n járatom a PIC-et és egy órakvarc van rákötve még pluszban, akkor 4mA-t eszik meg. Van valaki aki már foglalkozott ezekkel a goldcapokkal hasonló helyzetben? Addig nem szeretném megvenni illetve elkészíteni az áramkört amíg nem vagyok benne biztos, hogy megfelel-e a számomra. A válaszokat előre is köszönöm.
Azt hiszem, a NEC oldalán van egy kalkulátor, amivel meg lehet saccolni az üzemidőt... Megkeresem.
Talán a mellékelt Excel fájl segít.
Nagyon szépen köszönöm, hát a táblázat szerint jobban teszem ha mást keresek erre a célra, az a 2-3 perc nem sokat ér egy óránál, a fogyasztásból meg már nem tudok jobban lefaragni ezzel a PIC-el, sebaj ma is tanultam valamit.
Még egyszer kösz a segítséget!
A cél annyi lett volna, hogy egy esetleges áramkiesés idejére (2-3 óra) pótolni tudja az áramot, azért is gondolkoztam kondenzátorban mert kevesebb törődést igényel mint egy akku. Az RTC-n gondolkodtam én is, de sajnos most nincs rá lehetőségem, hogy megrendeljem (itt ahol lakom ha bemegyek a TV szerelőkhöz akkor nem én mondom meg, hogy mi kell nekem, hanem ők hogy mi van), ezért volt szükséges, hogy abból építkezzek ami itthon van kéznél. A későbbiekben beszerelek mellé egy DCF77 vevőt is és akkor már nem akkora létjogosultsága annak az elemnek mint most.
Üdv!
Szeretném újfent a segítségeteket kérni. SD kártyára akarok adatot menteni PIC18F458, vagy bármi hasonlóval. Pár mintát már ki is próbáltam, FAT-tal meg anélkül is, de valahogy egyik sem akar működni. Ha valakinek lenne működő "include"-olható .asm forráskódja, vagy valami komplett tutorial féle, azt nagyon megköszönném. További szép napot! Üdv The_Saint
Nekem azért nem működött az SD kártya egy darabig mert nem tudtam, hogy a kártya adat kimenetére kell felhúzó ellenállás. Nálad ez megvan?
Szia, igen van a DO-n egy 10k-s, bár korábban 4.7k-s volt, de már nem is emléxem pontosan, hogy miért is cseréltem le 10k-ra....
Nagyon fontos, hogy inicializáláskor 400KHz-nél lassabb legyen az SPI sebesség. Ez nagyon függ a Fosc-tól és esetleg a felhasznált PIC oszcillátorának beállításaitól. Ezt érdemes megnézni.
Sziasztok, szeretném meg építeni EZT a kapcsolást, csak az a gondom hogy a PIC égetőm pont ezt a típust nem tudja égetni!, a listában ott van a PIC 16F690-es típus de szürkén lehet csak látni a programozó listájában. A kérdésem az volna hogy ehhez a programozóhoz nem tud valaki egy olyan programot adni amiben szerepel a PIC16F690-es is?
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Na közben rá jöttem hogy a PIC16F690-es 20-lábas,és nekem a programozom csak 18lábas PIC-et tud fogadni!. Ehhez a rajzhoz nem lehetne egy más fajta PIC-be (18-lábasba) bele programozni ugyan ezt a programot ami a PIC 16F690-esbe megy?
Ezt használom: WPB_F18_F16_F12_v1.32b Watt weboldaláról letölthető. Csinálj egy egyszerű csatlakozást az égetődhöz. ICSP és bármilyen lábszámú PIC-ket tudsz égetni.
Ha az oldalamon jársz, olvasd el az ICSP-s rész is...
Szia Válassz egy olyan másik listában szereplő PIC-et amelyiknek ugyanekkora a memóriája, és menni fog...
üdv.
Szia, te melyiket ajánlod a 18 lábas PIC családból, amelyiknek ugyan ekkora memóriája van mint a PIC16F690-esnek?. Nem vagyok igazán otthon a PIC-es témában, csak fel programozom őket és kész mást nem nagyon tudok róluk!.
Szia, hol van ez az oldal?.
Sziasztok!
PIC18F25K80-nal szeretnék PID-es motorvezérlőt csinálni. Félreértés ne essék, már csináltam ilyet de akkor csak az volt a lényeg, hogy tartson egy sebességet, most viszont használni is szeretném amihez szükség volna arra, hogy tudjak rendesen időt mérni az inpout capture-rel. Viszont valamiért nem úgy viselkedik a PIC belső oszcillátora ahogy kéne. Először azt vettem észre, hogy a PWM frekvenciája nem annyi mint amennyit a PRx register értéke indokolna (50Mhz-es oszcilloszkóppal mértem meg) ezért INTIO1 módra álltam át és megmértem a CLKOUT(RA6) lábon a frekit aztán felszoroztam 4-el. így 28,57 MHz adódott, aminek ugye a belső órajelnek kéne lennie és mivel nem állítottam be leosztást (jobban mondva kiszedtem a deafult /2-es leosztást) ezért ennyinek kéne lennie a belső oszcillátor frekvenciájának is, de elvileg 16MHz a belső osszcillátor frekvenciája. Három PIC-kel is kipróbáltam de mind pontosan ugyan ezt az értéket produkálta. Ez egy gyári hiba? Ennyire megbízhatatlanok a PIC-ek belső oszcillátorai vagy én csesztem el valamit? Ez a C18 kódom (egyenlőre csak a PWM-ig jutottam ugye):
Szia ICSP alatt mit értesz?, egy rajzot nem tudnál nekem küldeni?.
Nézd meg a generált HEX kimenetben, hogy pontosan milyen konfig bitek kerülnek beállításra. Egy csomó konfig bitre semmit nem adtál meg, nyilván van valami default értékük.
Jelenleg nincs olyan foglalat az égetőjén, ami fogadni tudná, nem csak a programja nem ismeri. Egyébként sem általános amit ajánlasz...
El olvastam a le írást, valamit meg értetem valamit nem. A lényeg az hogy a panelemen a 18-as PIC csatlakozó mellet található 5-kis tüske ami alatt ICSP felirat található!, Ezeket írja a tüskék mellet- 1-VPP 2-VCC1 3-GND 4-RB5 5-RB6 . A kérdés már csak az volna hogy az RB5, és az RB6 mi volna, melyik volna a PGD(adatvonal), és melyik volna a PGC(órajelvonal). Ha ki is vezetném egy 20-as foglalatba azt az 5-kábelt akkor a PIC16F690-es lábaihoz melyik lábakat kössem be hogy ne menjen tönkre a chip, és hogy fel is tudjam programozni?.
Ezt nézd át figyelmesen Bővebben: Link
Ez meg az IC: Bővebben: Link PIC16F690 esetén az adatlap szerint: 1-VPP MCLR 4-es láb 2-VCC1 Vss 20-as láb 3-GND Vdd 1-es láb 4-RA1 ICSP data 19-es láb 5-RA2 ICSP clock 18-as láb A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Feltöltöttem a configurációs bitekről a "kimutatást" én nem találtam semmit aminek bármi köze volna ehhez
|
Bejelentkezés
Hirdetés |