Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   172 / 376
(#) kaqkk válasza GFI hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Kicsi stepper ...
(#) GFI válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Kis temponál nem ad normális jelet.
(#) kaqkk válasza GFI hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

A következő, luggatott tárcsával
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013

enc.JPG

(#) Medve válasza GFI hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Hello, én kipróbáltam de nem tudtam olyan lassan forgatni, hogy ne adjon impulzust. OPA-val készítettem, de komparátorral biztos még jobb lenne. (Nagyfloppy meghajtó motor volt)
(#) vanzerr válasza GFI hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Szia!

Én Mach3-hoz és EMC2-höz egy ideig EZT használtam. Olcsó, szerintem jó, igaz csak 24 "lépéses", de a célnak megfelel.
Nem igényel semmi segédáramkört, szóval tök egyszerű. Bekötöd az LPT portra, beállítassz néhány paramétert és használod.
(#) GFI hozzászólása Okt 25, 2013 /

Köszi az ötleteket még nem döntöttem el, hogy meik megoldás lesz a jó. Eredetileg az a probléma, hogy a motor tengelye, 3000 ret forgot, és nyomtatoból bontott enkodert használtam, fordulatonként 7200 jelet adott, és ez kicsit sok volt a vezérlönek. A forgó kapcsoló jó 5 let, de nem hiszem, hogy tartós lenne.
Most találtam egy 400 osztásos tárcsát, csak még nem tudtam lepróbálni, hogy jó lesz-e a nyomtatónak az optoja.
(#) vanzerr válasza GFI hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Ha esetleg egy kicsit többet rá tudsz szánni... Nekem most ilyen van. Encoder
(#) varttina válasza Topi hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Az előtolási sebességet bárhol megadhatod a G kódban F paramétereként.
Szerintem felesleges G-kód generáló programot írni, mire az ember beállítja a programot, megírja a G-kódot.
  1. g21 s1000
  2. #1=2
  3. o100 while [#1 le 100]
  4.   g0 x#1 y0
  5.   m3
  6.   g1 y10 f[#1*10]
  7.   o200 if [[#1 mod 10] eq 0]
  8.     g1 y15
  9.   o200 endif
  10.   m5
  11.  #1=[#1+2]
  12. o100 endwhile
  13. m2
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
(#) Medve válasza GFI hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Ha sok a vezérlőnek, használj "előosztót". Csökkenteni egy enkóder felbontását korlátlan mértékben lehet.
(#) Zozi85 hozzászólása Okt 27, 2013 /

Lassan az én gépem is elkészül, már csak a folyadékhűtést kell kiépíteni és indulhatnak
a marási próbák fába, plexibe, aluba és talán jöhet az acél is

Az egyetlen gondom, hogy hiába lett "kiszámolva" a motorteljesítmény és az áttétel,
nem tudja azt a gyorsulást ami vártam. Relief marásnál elég lenne csak a z tengelyt
rángatni gyorsan, de pld nyákgyártásnál szeretném azért x - y ban is elérni a nem beleőszülős sebességet.

Youtube is tele van videókkal amik úgy mennek mit az olajozott isten nyila...
Nyák marásnál és fúrásnál kinek milyen fordulatszám / előtolás / gravírtű vált be legjobban?
(#) vanzerr válasza Zozi85 hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Képeid vannak már? A hűtést hogyan csinálod meg? Ez érdekelne engem is...
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) Zozi85 válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Képek olyan félkész állapotokról vannak, hűtésnél most a motor hűtésére gondoltam, abban szeretnék vizet keringetni, az alapanyag hűtésére levegővel porlasztott minimálkenést szeretnék használni ha kell.

Szuper nagyon! Nekem Kress marómotorom van, viszont az alapanyag/szerszámhűtésre kellene kitalálni valami jó áron kivitelezhető hűtést.

Én a NOGA hűtőjét szeretném lekoppintani, de ha nagyon nem megy akkor a fődarab se olyan megfizethetetlen... A váz elviselné ha folyamatosan locsolnám, és vissza is vezthető az emulzió, de inkább nem csinálnék szökőkutat ha nem muszáj. Talán levegő is elég a finomabb munkákhoz egy megfelelő maróval...

Én sem nagyon szeretném "szökőkutasítani". Hol lehet kapni a NOGA hűtőjét? Pont tegnap kerestem, de nem találtam sehol sem (lehet béna vagyok...).
(#) Thowra válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Üdv!
Esetleg ez?
Van valahol méretezett leírás is. Gyárba késhűtésre használunk ilyet, nyáron a 38 fokba is deres volt

Vagy ez mini vagy ez:cobra

néha lehet látni ebayen is...

Nogat találtam a német ebay-en de szerintem egy kicsit drága Bővebben: Link
(#) hotib válasza Zozi85 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Szia,

Nyák marás és fúrás fordulatszám: amennyit tud a géped max. Nálam egy 850-es Kress a főorsó, az gyárilag 29 ezret pörög max., én annyival dolgozok. Igazából a duplája még jobb lenne, de házilag nem rentábilis. Vagyis nekem nem.
Nyák gravírozásra is ez érvényes, bár sokan írnak sokfélét. Nyáknál 0,1 - 0,2-es 30 fokos tűvel szépen lehet dolgozni, prototípus gyártásnál jól jön. Bár stabil gép kell hozzá, de nálad ezzel láthatólag nem lesz probléma.
(#) kameleon2 válasza hotib hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Sziasztok! Nekem elég kicsi a fordulata a főorsómnak, kb 80-10000. 90 fokos 0,2-es gravírtűvel jól lehet nyákot gravírozni, de jó lenne a 0,1mm. Azonban abból csak 25 fokos változatot sikerült rendelnem - az törik mint a nyavalya. A 90 fokosból egy sem tört és nem csorbult. Mit tudtok ajánlani ( főorsó motor cserén kívül)?
(#) hotib válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Első ötletem, hogy ne te alkalmazkodj a gravírtűhöz, hanem fordítva. Olyan tűt kell venni, amilyenre szükséged van. Mivel itt nem reklámozunk, magánba a többit.

Nem én készítek gravír tűket, én is veszem.
(#) yankoo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Esetleg az előtolással tudsz még játszani. Vedd lejjebb, tapasztald ki. Ha túl kevés az sem jó, a fordulathoz kell igazítani. Nekem is max. 12000 /p, 10 fokos 0.2mm-es tűvel martam 1300mm/p előtolással.
(#) kameleon2 válasza yankoo hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

1300-al??? én jó ha 180-al toltam és lepattant a hegye. 0.2-ig nekem sem volt gondom. Csak a 0.1-essel
(#) SALáta válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Motoros honlapján ha jól tudom le van írva az ütés teszt. Egyszerű mert szerszám sem kell hozzá. Ha zizeg a körmödön az jó, bár nem valami veszélytelen dolog. A zizgést az egy élű maró okozza, a gravírtű is egy élű maró csak nagyon kicsi átmérővel a hegyénél, aztán meg kúpos. A rajza többet mond minden szónál... Ha kinullázod a tűt eltörik, meg még ezer oka lehet.
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Ha a luggatott tárcsa nehézkes, akkor régi órából származó fogaskerék is szóba jöhet.
Esetleg PNP fóliára nyomtatott maszk is használható, ha központosan van felfogatva.
(#) yankoo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Lepattanás leginkább akkor következik be, amikor a maró beleér a rézbe. Az a kritikus. Aztán az előtolás a fordulat függvényében a csillagos ég. Youtube-on van videó, ahol 4000mm/p-el marnak. Nem lehetetlen. Nekem is bánta pár gravírtűm sajnos
(#) Stewe válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Szervó, vagy léptető tengelyhajtásod van? Ha a tengely nehezen indul, akkor a szervó hajlamos a mechanikai okok miatt keletkező lemaradást egy szuszra behozni, amit a durva szerszámok elviselnek, a gravírtűt viszont kivégzi.
(#) kameleon2 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Kispályás játékos vagyok - léptetőmotor....
(#) Stewe válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Ne becsüld le, egy szervóhajtást a legnagyobb rosszindulattal sem tudnék házi megoldásnak hívni.
(#) kameleon2 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Épphogy nem ezt tettem. A szervő számomra megfizethetetlen - és nem kihasználható - ergo abszolút nem kispályás... De visszakanyarodva a témához - igazán jó tanácsot, hogy mekkora szögű gravírtűt használhatnék nem kaptam.... Kinek mi vált be?
Következő: »»   172 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem