Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1434 / 2499
(#) Primary hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Mi a véleményetek D-osztályú TDA erősítőkről?
(#) ttihi66 hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Helló van egy Transonic Strato A- 9009 erősítőm olyat csinál hogy egy oldalt egy hangszóróval szépen szól nem recseg de ha másik oldalt is van egy másik akkor félhangtól el kezd recsegni a hangszóró mi lehet az oka előre is köszönöm
(#) vladcepes hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Sziasztok! A laptopom hangerő IC-je tönkrement. Vettem egy ilyetBővebben: Link fülessel jól szól. Gondoltam építek egy sztereó 1W-os erősítőt,meg is csináltam ezt:Bővebben: Link de amikor ráadtam a hangerőt (vagyis még félig sem húztam fel) úgy torzított mint állat, használhatatlan.Szerintetek miért? Van valamilyen jobb megoldás amit kicsibe meg tudok építeni? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) havranarpi hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Kiszemeltem egy ilyen erölködőt.
Az lenne hozzátok a kérdésem ,hogy milyen tranyókra lehetne cserélni ami itthon is beszerelzhető?
illetve valaki építette-e már?
Bővebben: Link
(#) B.I hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Sziasztok. Egy Technics SU-V65A erősitőt javítok, de nagyon elekadtam benne és kérném a segítségeteket. Az adatlapot mellékeltem.
A probléma az, hogy a Voltage Control AMP. résznél akármelyik tranzisztor bázisán és végtanzisztorok kimenetén mérek feszültséget, mindenhol kb. -50V-ot mérek. A tranzisztorok kiforrasztott állapotban, a multiméter diódamérő állásával vizsgálva, jónak tünnek. A J105-ös csatlakozót kihúztam a helyéről, hogy hátha az előlap a hibás és amiatt vezérel ki teljesen negativba az erősitő. Mi okozhatja ezt a jelenséget, vagy melyik alkatrész lehet a ludas?
A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) fecameca válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Szia! Ezt már láttad? Szerintem, amik ebben vannak, azok a tiedbe is tökéletesen jók lehetnek.
(#) fecameca válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Szia! Pedig nagyon jó kis IC az. Az én kis rádiómban gyönyörűen szól. Hiába ajánlanánk másikat, nálad vagy a tápfeszültséggel, vagy a bemeneti illesztéssel lehet gond. Esetleg nem nyitott kollektoros kimenete van annak az USB hangkártyának?
(#) Kipuke hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Sziasztok!

Hallgattam lukacsp-re, ezért amikor megnémúlt, rámértem a melléket kapcsolás CN901 és CN902 pontjaira. A CN903-ra azért nem, mert az a DVD-olvasó részhez megy, amiben már 3 éve nem volt semmi... Egyedül a CN902-n maradt meg a -34V, azon kívül elszállt minden. Meg arra jöttem még rá, hogy ha nincs rajta a burkolat, akkor nem száll el. De amint ráteszem, 1-2 percen belül pukk... (Gondolom ez a megfelelő hűtés hiánya miatt lehet, de sajnos nem lehet szabadon, mert belemásznak a párom macskái..)
Ha valaki tud megoldást a plusz hűtésen kívül, annak a válaszait szívesen várom!
Segítségeteket előre köszönöm: Kipuke
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) vladcepes válasza fecameca hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Szia! Megpróbálom ezt: Bővebben: Link hasonló mint a másik. Lehet hogy igazad van mert adapterről adtam neki kakaót.
(#) manson1989 hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Sziasztok! Az alábbi kapcsolásban hő kontaktban kell lennie T3-nak, T7-el és T9-el? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) fecameca válasza B.I hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Szia! A J105 túloldalán levő dolgokkal DC egyben van az egész, nem lehet működőképes, ha azt kihúzod. A jelenséget bármi okozhatja. szakadt ellenállás, zárlatos kondenzátor, biztosíték, stb. Ha egyik oldala szól, akkor a rosszat van mivel összehasonlítani. Ha egyik sem, akkor viszont valami banális dolog is lehet: biztosíték kiment, vagy valahol a betáp szakadt, a rajz egyébként elég rosszul van szabdalva, de én se találtam másikat róla.
(#) B.I válasza fecameca hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Köszönöm. Sajnos közben kiderült, hogy a végfok IC is tönkrement. Igy már nem éri meg javitani se.
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Szia! Lehet még negyedig sem húzhatod fel a hangerőt, mert ez az IC fixen 100 körül erősíti a bemenő jelet. A poti előtt egy trimmerrel állíts be olyan leosztást amivel a hangerőszabályzód kihasználhatóvá válik.
Hány voltról táplálod? Van puffer kondi az adapterben?
(#) reloop válasza ttihi66 hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Szia! Ellenőrizd hogyan változik egyes áramkörök tápfeszültsége mikor mindkét csatornát terheled. A készülék korára tekintettel az érintkezések és az elektrolit kondenzátorok átvizsgálásával kezdeném a rendberakást.
(#) zoli0078 hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Sziasztok,

Nemrég elkezdtem javítgatni egy Genius 5.1-es hang(falat)sugárzót. A nyákon a SUB végfok IC lábai eléggé ossze voltak kszálva (valaki már próbálta javítani) ezért kiforrasztottam és vttem bele újat (TDA7492MW). Az IC csere utám a hangal igaz halkabban mint kellene de elkezdett szólni. Bekapcsoláskor nalkan szólt majd kis idő után teljesen elhalkult és csak halk zúgás sistergés, búgást lehetett hallani a SUB-ból. Ekkor derült ki, hogy a nyákon lévő D882-es tranzisztor (csatolt képen jelölve) iszonyat forró lett viszonylag hamar a bkapcsolás után. Első körben kicseréltem a transisztor körüli 100µF elkókat (a 16V-os helyére is 25V-at tettem mert csak ilyen volt kétnél) és ekkor a tranzisztor hőfoka jobb lett de a hangerő nem igazán javult. Majd vettem bele új D882-es tranyót ami után a SUB alapzörejei megnőttek és úgy nézett kis megjavul a rendszer mert elég jó hangerővel ment az első próbám a SUB.Sajnos hamarosan valami ismét történt, mert a SUB iszonyat hangossan elkezdett búgni és igőnként zizegni és nem hajlandó semmi más hangot kiadni csak ezeket. A magas alphang bemenei jel csatlakoztatása nélkül is meg van és a hangerő válltoztatása nincs rá hatással kivéve a némítás mert akkor a hang(fal)sugárzó teljesen elcsaendesedik.

Mi lehett tt a problémás allkatrész? Estleg egint elszált a végfok IC?
Segítségeteket előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013

Genius.jpg
    
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Okt 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Ezek közül, melyik erősítőt építsem meg, amely meghajt 3 db, 4 ohmos hangsugárzót?
(#) vladcepes válasza reloop hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Szia! Köszi a választ. Gondolom hogy az volt a baj hogy AC adapterrel nyomattam. Egyébként 6V-rol. Megcsinálom ezt remélem ez jó lesz és DC-ről (de úgy akarom hogy laptop 5V -ról menjen)

1 W.JPG
    
(#) Lázár Péter hozzászólása Okt 28, 2013 /
 
Üdv. Gyakorlott erősítőépítgetők tapasztalatára lennék kíváncsi, annyi a helyzet, hogy egy erősítő trafóját kellene pótolnom, de valószínűleg csak kettővel fog összejönni a dolog. A készülék Sharp TU-AM1 erősítő STK4142II illetve STK4026II-vel szerelt. Tápjánál 6db bemenet van az egyik három erősebb a másik három gyengébb, mivel az egyiknél 2db 10000mf 63V-os kondik vannak, a másiknál kisebb méretű 2db 4700mf 50V. Saccolni én olyan 40V-0V-40V, illetve 24V-0V-24V-os trafókra gondoltam. Az eredeti trafó ráadásul 110V-os lenne ha meg is volna. Jól saccoltam vagy szerintetek mehetnek magasabb vagy épp alacsonyabb értékek? Segítségetek előre is köszönöm.
(#) granpa válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Milyen teljesítményűek?Az első 10-ben van 0.5W-tól, 50W-ig
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
(#) vipera1997 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Az adatlapon nézdd meg az ic-k max feszültségét és a lábkiosztást is!
(#) granpa válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Tanulmányozd az IC-k adatlapját tápfesz. ügyben. A második lehet akár +, - 30V-os is.
(#) Lázár Péter válasza vipera1997 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Igazad van az STK-ra kell rákeresnem.
(#) vipera1997 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Az a legbiztosabb!
(#) dudassandor1 hozzászólása Okt 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Olvastam más fórumon, hogy a T.amp TA 2400-es végfokban a végfok panelen gyárilag kihagyott 1-1 pár 2sa1943/2sc5200 tranzisztor párost és az emitter ellenállásokat utólag be lehet, illetve ajánlott beültetni a stabilabb működés végett. Kérdezem én, jó ez így? Nem kellene egységesen párba válogatottnak lenniük? Mert az olvasott hozzászólás alapján ez nem tűnt fontosnak.
(#) Lázár Péter válasza granpa hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Megnéztem az ajánlott mindkettőnél a +-26V, De ez pufferelés előtt avagy után? Illetve fura ez a duplán tápfeszültség eset. Ráadásul nem is egyforma, még az STK-k egy panelen vannak és gyáriak. Nem lehet ez az eset ilyenkor mint egyes készülékeknél, hogy van egy biztonsági táp rész ami megsegíti az alap feszt? Sajnos magának a készüléknek még véletlenül se sikerült ráakadnom a kapcsolási rajzára.
(#) vipera1997 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Egyenirányítás után!
(#) Lázár Péter válasza vipera1997 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Értelek, akkor kicsit túlgondoltam a dolgot, elég oda +-15V meg mondjuk +-20V is. Itt van pár kép a belsejéről.
(#) granpa válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Írj a "Kapcsolási rajzot keresek" topikba. Nézd meg alaposan a panelt, (szerintem) külön tápfeszt kapnak az IC-k.
(#) vipera1997 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Nem valami nagy a trafója kb 100W elég oda 2*20V egyenbe bőven megteszi!Mondjuk nem egy teljesítmény végfok de otthonra tökéletes!
(#) Tranzisztor mester válasza granpa hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Szia!
Az egyik 3 Watt, a másik kettőről nem tudom, de EBBEN a hozzászólásomban van 2 kép. (Egy régi orosz lemezjátszó hangsugárzói)
Következő: »»   1434 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem