Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Szia! A hőmérséklet növekedésének hatására a tranzisztorok bétája csökken. Egyenletes tápfeszültség mellett megáll a nyugalmi áram változása mikor a borda elérte az üzemi hőfokot.
A nyugalmi áram alsó korlátja a teljes kivezérelhetőség, ugyan is a csúcsáram ennél a topológiánál nem tud több lenni mint a nyugalmi kétszerese. Ha a nyugalmi áram az ingadozás alsó értékénél is meg van Ut/4Zh, akkor nem maradsz le semmiről
Ha beállítom pl.: 1.5 A-ra, akkor vagy fölfele vagy lefele folyamatosan változik a felvétel, először század pontossággal figyelhető meg, majd egy idő után megugrik és eltorzul a hangja is, ekkor lekapcsolom. Visszakapcsolás után nem áll vissza 1,5 A-ra a nyugalmi hanem vissza be kell állítanom újra. Van neki saját tápja is kb 46800µF -al, csak a próbáláshoz - beállításhoz ezt a labortápot szoktuk használni, kb 4 A-ig terhelhető. Köszi a zenert kipróbálom, hátha segít.
A végtranzisztorok és a borda között nagyon patentnak kell lenni a hőátadásnak. Folyamatosan 30-35W a disszipáció tranzisztoronként. Ilyen tokozás esetén csillám és bőséges hővezető paszta dukál. A fotóból ezt nem nagyon tudom kiolvasni. Nem forrók a tranzisztorok?
De igen, és a borda is nagyon melegszik 30 perc után mint egy radiátor . Csillám van alattuk, de hővezető pasztát még nem kentem alájuk, addig nem akartam amíg véglegesen dobozba nem kerülnek.
Igazából csak TO-3 tok méretes hasán lehetne ennyi hőt rendesen elvezetni. Paszta hiányában ezer szerencse, hogy bírták a tranyók. Ha nem akarod szilikonnal idő előtt összemaszatolni, legalább hőálló csapágyzsírral kend meg (én úgy szoktam )!
Majd kenek alájuk bőven pasztát, és tesztelgetem a saját tápjával, remélem most már megjavul, mert kezd elmenni tőle a kedvem!
Ha majd 4-500mA-en stabilnak találod, akkor húzd fel üzemi szintre a nyugalmit!
68Watt csatornánként !
De még a kolléga beállitása szerint is 44 WATT A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Idézet: „Ha nem stabilizált tápot használsz.” Ahogy nézem a képeket, arról az jön le, hogy stabil tápról megy, hisz labortáp ami ott látható ! A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Idézet: Ezen ne csodálkozz , kicsit alul méretezted a hűtést .„a borda is nagyon melegszik 30 perc után mint egy radiátor” Sok esetben kitárgyaltuk már ezt a témát és javaslom a képek nézegetését itt vannak különböző megoldások és lehet saccolni a borda méretére kb mekkora legyen , annyi biztos ami neked van az passzív hűtés nagyon kevés a DoZ -hoz Bővebben: Link Itt a sajátom , csak halkan mondom , ez a borda mennyiség is egy fél óra alatt 55-60 fok . Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Köszi, hát már az egyik oldal is rendesen felmelegítette a bordát, úgy tippeltem hogy kb a duplája kéne, de egyenlőre csak ennyit tudtam hozzá szerezni.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Nemrég volt egy családi összejövetel ahová elvittem a DoZ-t, ott a húgom laptopjáról szerettem volna meghajtani, de sajnálatos módon akkor jöttem rá, annak olyan kicsi a jele, hogy alig akart szólni vele a gép. Itthon a számítógép simán meghajtja. Szóval a kérdés a következő : mi lenne ha építenék elé egy BoZ-t ? Abban lehetne egy bemenetválasztó is akár. Kompatibilis lenne a két gép egymással?
Lehet tudatlan lennék de mi az a BoZ ?
Bride of Zen Az igen lehet elé tenni . A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
Üdvözlöm!
Én most szeretném megépíteni az Elliott féle Bebe T 20 W-os A-osztályút. Itt talán erről van szó? Nemrég, volt időm barátomak hála, két héten keresztül közelebbről ismerkedni JLH A osztályú utánépített etősítőjével. Később más kedves barátaimmal is meghalgatván megállapítottuk, hogy szép hangú erősítők közül való. Így kaptam kedvet az A osztályú építéséhez. Korábban Quad-405-öt építettem majd egy komplementer szimetrikus hexfeteset és egy Alexandert. Úgy gondoltam adok egy esélyt az A osztály bélieknek is. Olvasgattam itt a Hiragáról is (8W-os) amit építője talán a tranzisztorosok csúcsának tart. A csöveseket én drágának és macerásnak tartom (gondolok itt a kimenő trafó és nélküliekre is a megépítésére fordított időt és pénzt nem biztos, hogy meghálná). Üdv:Laci
Kicsit süllyedőben van ez a topic úgy látom, pedig a minőségi erősítőket kedvelők lehet hogy szívesen látogatnák ha lenne mozgás.
Ma belebotlottam egy kapcsolásba. Igaz nem tisztán a Zen féle kapcsolás, de A osztályú, ráadásul hibrid, tehát a csőkedvelőket is lehet érdkelheti. Ráadásul ahogy itt olvasom, sokaknak gondot okozott hogy a kis erősítése miatt nem volt mivel kihajtani egyszerűen. A kapcsolás úgy tűnik ezt is megoldja, és ha valaki végigolvassa a cikket, láthatja hogy elég magas minőségi osztályban emlegeti a szerző. Csak hab a tortán hogy kapunk hozzá paneltervet is (bár én átrajzolnám Spl-tal ), és élesztési útmutatást. Ime a cikk Valaki megépítette már? Mert én erősen gondolkodom rajta...
Érdekes rajz! Főleg, hogy áramtükröt is alkalmaz, nem lehet rossz. Hasonlót láttam már, csak az elektroncső helyén ott J-FET volt.
Szia! Úgy emlékszem volt már erről szó HE-n, nem bírtunk vele. Itt az ideje, hogy valaki életre keltse.
Ha letudom a tavaszi kerti projektjeimet, egy ilyen lesz az első hogy nekiállok.
Már nagyon éheznek a Beyma meg Fostex és Swans sugárzóim egy igazi "alávalóra"
Köszi, ha lesznek fejlemények majd ott folytatom, bár ott meg az STK féle "hybriddel"foglalkoztak sokat ahogy néztem.
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Elkészítettem a kapcsolást, de valamiért nem akar elindulni. Se féltápfeszt nem tudom beállítani, se a nyugalmi áramot. A két poti nem reagál semmire, viszont a két 100Ohm eléggé melegszik. A nyákomat és a beültetést többször is átnéztem, de nem találtam hibát. A tranzisztorok gondosan el vannak szigetelve mindentől, a lábak bekötései is a megfelelő helyen vannak. A tápfeszültségem 38V egyenfeszben, az "A" ponton (kimeneten) 19V-ot mértem. De hiába mozdítom a potmétert, nem változik a feszültség. Mi okozhatja a potik "mozdulatlanságát"?
A 100 ohm-on 0,7V-nak kell esnie, mérd meg! Az 5mW-ot fűtene, szóval itt valami hiba van.
Köszönöm a választ! Ha haza érek megnézem.
A beültetésre gondolsz, hogy ott lenne a gond? (Remélem a végtranyók nem haltak meg...)
Végtranzisztor bázis-emitter felcserélést el tudok képzelni.
Akkor holnap megnézem mégegyszer azt is. Biztos ami biztos...
Egy abszurd kérdés: A 2N3055 alulról nézve bal lába a bázis? Mert úgy tudom, hogy az. Akkor pedig jól van bekötve. |
Bejelentkezés
Hirdetés |