Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   102 / 123
(#) sector99 válasza bokor28 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Ha még nem halt meg a Hakko, akkor van esélyed, hogy átalakítsad az elektronikát. A JLT pákákban hőelem van, ami a hőmérséklet függvényében mV nagyságú feszültséget ad - viszonylag lineárisan. A Hakkonak pedig termiszor az érzékelője, ami pedig az ellenállását változtatja hőfoktól függően. Ebben a topikban mindkettőhöz találsz rajzot, elsőként talán vzoole hozzászólásai között keressed
(#) bokor28 válasza sector99 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Köszönöm!
I
(#) bokor28 válasza bokor28 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Tudja valaki, hogy a Hakko pákában mi célt szolgál az a rugó/spirál a fehér dróthoz bekötve?
(#) nzozz válasza bokor28 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

A Hakko 907 -nek 24V DC kell, a Solomonnak 24V AC kell. És más a hőérzékelője is.
(#) vzoole válasza nzozz hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Mindegy neki, hogy AC vagy DC feszültséget kap.
(#) bokor28 válasza vzoole hozzászólására (») Márc 7, 2014 / 1

Mivel nincs időm bármilyen szabályozót építeni, én is rákötöttem a fenti Hakko-t egy szabályozható áramú DC tápra, érzésre beállítom az áramkorláttal a hőmérsékletet.
Ha sokáig bírja, mégiscsak olcsóbb, mint egy JLT-02 pótpáka (2900Ft vs. 1600 Ft.) Ráadásul a Hakko-ba 700 forintért lehet szerezni pót fűtőbetétet.
(#) sityu válasza bokor28 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Szia,bokor28!
Látod?Nem látod!Senki nem foglalkozik elemista,nemtudomka kérdéseddel!Annyit már tudunk,hogy tudod,mi miért olcsó.De,ezenkívül semmit nem tudsz a kezedben lévő eszközről,pedig utána lehetne járni!De,még mielőtt nagyon lefoglalnád magad a kereséssel,gyorsan elárulom.A pákahegy földelésére szolgál,hogy az mire jó-azt rád bízom-hogy utána nézz!Több önállóságot.
Üdv.sityu.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) furko hozzászólása Márc 17, 2014 /

Sziasztok!
Készítettem egy forrasztóállomást Alkotó fórumtárs terveit alapul véve. Ezúton is szeretném megkösszönni a terveket. Az erősítő fokozatról lehagytam néhány ellenállást és a potmétert. A referencia feszültség beállítását is átalakítottam. IRON-N Solomon pákával próbáltam ki, eddig remekül működik. Szépen be tudtam állítani 150 - 450 fokra a határokat. Mellékelem a kapcsolási rajzot és képeket. Ha valaki talál benne hibát esetleg valamit, amivel jobbá lehetne tenni irjon.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) Ghoost válasza furko hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Szia!
Csakhogy kerek legyen a tortenet. -meg legyen a gyartashoz minden-
Egy PDF-ben levo folia rajzolatot es pozicio szitat szabad kerni?
(#) furko válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Mindenképpen felraktam volna, de csak kb este hat körül tudom.

Elore is koszonom, koszonjuk!
Kulonben Szep Munka!
(#) lesliewednesday válasza furko hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

A triac jelképét én a rajzon 180 fokkal felcserélném. A nyákterv szerint jó, de a kapcsolási rajzon nem. Sajnos a a rossz jelölés többeket megtévesztett már nem csak ebben a topicban. Egy triac alapvetően akkor nyit, ha (TO220-as tokról beszélek szándékosan, hogy ne a rajz rossz jelölését nézzük) a két szélső láb (egyik a Gate a másik A1 a rajzod szerint) között az áram eléri a nyitóáramot (Igon). A szimbolikus triac képe éppen feje tetejére állítva lenne helyesen használva. Illetve másképpen, meghagyva a mostani szimbólumot: az opto 4-6 lábait az R12-vel sorban kéne bekötni, a régi helyét pedig rövidre zárni ( R11 bal lába közvetlenül a G-re), valamint az A1-A2 jelölést a rajzon felcserélni. Remélem, érthetően írtam.
Nagyon szépen megcsináltad a panelt. A bemenő fokozatnál én sem használok trimmert. A stab. táp kimenetén én nagyobb elko-t használnék (pl.100uF). D2 értelmét nem nagyon látom. A kapcsolás a tápfeszültség mértékére annyira nem kényes, de állítani kell a trimmereken, ha kiveszed D2-t. R4+R5 egyben is lehetne. (1,1k)
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) furko válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Itt a nyákterv Ehhez

koszonettel, mentettem
(#) furko válasza lesliewednesday hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Köszi az észrevételeket. A kapcsolás nagyrészt az eredeti kapcsolással egyezik meg, amit Alkotó közzétett. Nagyon nem változtattam rajta, annyira nem vagyok még jártas a témában. R4 R5 azért maradt külön hogy be lehessen állítani pontosabb értékeket, ha szükséges. A nagyobb elkoval kapcsolatban is igazad van, a sajátomban cserélni fogom. A diódát én sem értem miért van ott, de bent hagytam.
(#) mucsa hozzászólása Márc 21, 2014 /

Sziasztok!
Ha rossz helyre írok elnézést.
Az alábbi állomást találtam, amit megvennék. talán olcsóbb is mint megépíteni.
Kérlek tisztelt hozzáértők véleményezzétek. Ami érdekel:
- milyen a hegy típusa és beszerezhetősége: ár, minőség
- működése
- egyéb amit tudnom kéne róla.
P.S.: Legrosszabb esetben (ha tényleg használhatatlannak bizonyúl) építenék bele egy ebben a témában leírt analóg belsőt,kijelző nélkül, ehhez viszont valószínüleg meg kell majd venni a páka részét is(?).
Köszönöm.
(#) Csupasz válasza mucsa hozzászólására (») Márc 21, 2014 / 1

Szia
Igen, olcsóbb mint megépíteni, és kezdő pákának kiváló.De.....
A pákahegyek a HE Store-ban beszerezhetőek, elfogadható áron.
A minőségről annyit, hogy hőérzékelő nincs benne,a skálázásnak megfelelően, egy triak nyitásával-zárásával szabályozza a hőfokot.
Ezáltal forrasztóállomáshoz nem használható a páka.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
(#) mucsa hozzászólása Márc 21, 2014 /

Köszönöm a gyors választ. Már csak a "kiváló" szó miatt is megveszem.
Ha kinövöm akkor vagy tuning vagy tartalék vagy eladom.
Eddig úgyis egy pillanatforrasztóm volt, és azzal is boldogultam.
(#) vzoole válasza mucsa hozzászólására (») Márc 22, 2014 / 1

Szerintem egy kezdőnek se teszi meg, pénzkidobás.
(#) mucsa válasza vzoole hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Tényleg? Akkor maradjak az építésnél? Végül is nem azért cserélném le a pillanatforrasztót hogy ugyanott tartsak. Köszönöm. Eddig 1-1, és pénzem is az akció utolsó napján lesz.
Amúgy azt a vzolee(2007-es cikk) féle legegyszerűbb analógot akarnám megépíteni.
Ehhez kérdés: könnyen bővítető később ha mégis kijelzős kell belőle?
Köszönök minden infót.
(#) furko válasza mucsa hozzászólására (») Márc 24, 2014 / 1

Szerintem igen. Az IC egyes lábán mérhető a hőelem erősített jele. Ha erre kötsz egy panelműszert megfelelő ellenállás osztóval akkor kijelezhető a hőmérséklet. De tudom ajánlani Attila mindkét forrasztóállomását ezekben alapból benne vannak. Forrasztóállomás I. Forrasztóállomás II.
Alkotó fórumtárs is elkészítette vzoole cikke alapján a saját verzióját: Itt.
Ebben 324 helyett 358 IC van. Ezt egy picit módosítottam, nekem működik:Itt Ehhez készülök hozzáilleszteni Alkotó által a labortápos topikban közzétett panelműszerét. Ha kell a kijelzés és biztosra akarsz menni akkor Attila állomását javaslom. Bár én nem építettem meg, de elég sok pozitív visszajelzést kapott. Kijelző nélküli verziót ki lehet hozni ennyi pénzből bontott trafóval doboz nélkül szerintem. Doboznak én egy pc táp dobozát fogom használni.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) mucsa válasza furko hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Újabb köszönet.
Közelebb állok a végleges döntéshez: Forrasztóállomás II lesz a befutó.
Következő hozzászólásom remélem a "Ki mit épített"-ben lesz.
Boldog új hetet kívánok minden fórumtársamnak!
(#) Chipmunk1960 válasza bokor28 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia, Nekem már 2 ilyen pákám is tönkre ment, más-más okból. Az egyik simán forrasztás közben, kiolvadt a műagyagból a fejrésze. Nem bakelit! Nagyon gagyi minőség, a hegyei viszont nagyon jók, és sokfélék. sajnos nem jó egyetlen mát típushoz sem.
A fehér vezeték a középső a csatin, és a földelést viszi a pákahegyre. ESD. Tavaly, mikor otthon jártam, vettem egy Solomont, az elnyűhetetlen, az előzőt öt év használat után a fiamnak adtam hat évvel ezelőtt, még mindig semmi baja, csak hegyet kellett már cserélni benne.
(#) FTomcsi válasza mucsa hozzászólására (») Márc 26, 2014 / 1

Szia!

Nekem van ilyen pákám, hirtelen zsugoriságból vettem meg egy sokszorosába kerülő rendes forrasztóállomás helyett. Röviden: használhatatlan. Annyival jobb a régi pisztolypákánál, hogy nincs akkora teljesítménye, és emiatt nem olyan gyorsan égetsz szét panelt vagy alkatrészt.

A hőfokszabályozás nem valós, ezért állandóan próbálgatni kell, hogy elégeti-e a folyasztószert, mielőtt nekikezdesz valaminek. A pákához menő vezeték merev pvc, ezért igen nehéz vele forrasztani, mert ahogy mozgatod, a vezeték mozgatja az állomást meg mindent, ami körülötte van.

Egyvalamire lehet jó, alkatrészt kiforrasztani, smd cuccot szerintem ezzel nem lehet jó minőségben beforrasztani, vagy javítani. A gyakorlott embernek az agyára megy...
(#) Monster02 válasza FTomcsi hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Szia, egy jobb minőségű heggyel mindenre jó, nálam be vált!Persze a hegyeket lehet külön féle kialakításba is megkapni hogy jó legyen smd-hez.Bővebben: Link A merev vezetéket lecserélni érdemes! dugót kapni hozzá.
(#) rockersrac válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Ez amit linkeltél WELLER hegy, a képen látható állomás pedig nagyon nem weller...
(#) Monster02 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Nem weller ként üzemel !! hanem hegyként ... a hőfokot én állítom és nem a hegy ..
(#) Csupasz hozzászólása Ápr 3, 2014 /

Sziasztok! Meg tudná valaki mondani, hogy a kínai Hakko 907-es pákában milyen hőelem van?
(#) vottokar válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Szia! Ha minden igaz, nem hőelem van benn, hanem termisztor. De az értéke, (ahogy a csatlakozódugó sem) nem biztos, hogy teljesen kompatibilis az eredeti Hakko 907-esével.
(#) Csupasz válasza vottokar hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

........akkor melyik az eredeti Hakko907?
Következő: »»   102 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem