Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1617 / 2208
(#) FordPrefect válasza tyraw hozzászólására (») Ápr 10, 2014
A triódás PP méretezése nem egyszerű. Illetve kezdőknek nem. Indulásként a melléklet mindenféle PP-hez, alapvetően jó, akit meg több érdekel, majd kutat. Fogalma sincs sok embernek, mecsoda lehehetőség az internet. Csak jól kell használni.

A.jpg

B.jpg
   
(#) Gery78 válasza q765 hozzászólására (») Ápr 10, 2014
Mi a gondod az EAG erősítőkkel? Pl: A 782/A típusnak 16 Ohmos a kimenője, de ha minden szekundert párhuzamosan kapcsolsz (kivéve az 5Ohmos kimenetet, mert az más menetszám) akkor 4 Ohmos lesz a kimenő impedancia. Karácsony előtt egy EAG AE-211-es 120eFt-ért, egy AE-782/A páros pedig majd' 60eFt-ért kelt el a Vaterán. Szóval még ma is van értékük, és a 782/A ugyanazt tudja mint a 211-es, és ugyanaz a kimenőjük! Van hozzá rajzom ha gondolod... Igen jó hangja van.
Ha jól tudom a Dynacord a gitárerősítők családjába tartozik, a hifihez más kimenő kell. A gitárerősítő kimenője másképpen van tekerve.
(#) FordPrefect hozzászólása Ápr 10, 2014
Ez talán jobban olvasható.
(#) FordPrefect válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Idézet:
„Mi a gondod az EAG erősítőkkel?”
Noha nem engem szólítottak meg, azért pár tapasztalatot leírnék. Hogy régiek. Korszerűtlen anyagokkal. Hálózati trafó zománcszigetelése nem időálló anyag, menetzárlat. A magas ár a gyűjtők hozzáállása miatt van. Vége, pár darab eladó-még!! Ami értékes-szerintem- BEAG-ban: APX-100 hálózati trafó, meg a kimenő vas. EA057 Úgy, ahogy van. EA 080 hálózati trafó, meg a kimenő vas. 211 kompletten, vagy alkatrészenként.
(#) FordPrefect válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Nem lett annyi Nagyságrendi különbség van!!
(#) Szpisti válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Miért nem lett annyi? 101-ért ment el és ha törékenyként súly alapján adja fel, 30 alatt nem szállítanak. Az 131. Én 150-et mondtam, hol itt a nagyságrendnyi?
(#) Szpisti válasza q765 hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Nem tudom mi célból szeretnél erősítőt, de a Dynakord kimondottan hangszer erősítő.
Az ilyen pedig nem való otthoni zenehallgatásra, legalábbis ha minőségit szeretnél.
Jellemző rájuk a magas hang tartomány erős korlátozottsága , legjobb esetben is 8-10 kHz körül nagyon esik az átvitelük. Ettől még gitárhoz, orgonához kitűnők, de pl. egy egy jól megstúdiózott akusztikus felvétel vagy énekhang már elvérzik rajtuk a hifi sugárzókon.
A másik ami miatt nyűgös , hogy monoblokk, tehát kettő is kellene belőle egy sztereo jel erősítéséhez.
Azonkívül egy tisztességesen megépített csöves vég nem szokott 3 sávos hangszínt tartalmazni, hacsak nem megint hangszerhez készült. Egyrészt mert inkább az előfokozatba szokott max. mély/magas szabályzó kerülni, másrészt csövesen illik olyan zenét hallgatni amihez már nem indokolt a hangszín tekerészése. Persze ez meg feltételezi a megfelelő átvitelű hangsugárzó meglétét.-
No és még egy, ami a hangszererősítő ellen szól (különösen az ilyen 100W körüliekre), hogy ebből kettő már 200W, átlagos lakószobában legfeljebb bontási engedéllyel tanácsos üzemeltetni.
Voltak kisebb teljesítményű NDK erősítők, MV3 vagy a magyar AE211 és hasonlók, ezekből inkább el tudnék képzelni valami retro felújítást zenehallgatás célra.
De mindenek előtt meg kellene konkrétan határoznod, milyen zenét, hol és min szeretnél hallgatni.
A 4 Ohmos sugárzóból következtetni mernék arra, hogy valami autós hangszóród van - ezek megintcsak nem barátai a csöveseknek.
(most olvasom hogy 4 Ohmos hangláda, és a Fischer sem hajtja meg -akkor lehet azokat a hangszórókat is meg kellene vizsgálni, milyen érzékenységűek, és max. mennyi a teljesítményük. Mert az Ebay--os erősítő 2x3W volt, most meg 100W-os végekről beszélsz.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
(#) q765 válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 11, 2014
A hangdobozokról kérdeztem már máshol is.

A csöves riaa-mat még nem sikerült rendesen kimérnem, viszont elkértem bátyám egyik csöves végét, hogy kipróbáljam hogyan viselkedik.

Az összeállításban szerepelt még egy régi JVC lemezjátszó, illetve a hangerőszabályzás miatt egy keverő a végfok előtt.

Ami a gondom volt előtte, hogy nem volt mélytartomány a fisherrel, a riaara gyanakodtunk itt a többiekkel, amit megcáfolt a csöves végfok teszt.
Ezért gondolkozok erősítő cserén.

Később megpróbálok fotót küldeni arról az erősítőről, amit említettem. Hátha valamelyikőtök felismeri ki gyártotta!
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
(#) Gery78 válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Ez igaz, régiek. De ahogy írod az értékes dolgok ezekből az erősítőkből a trafók, és a tápszűrő kondik, ha Siemens és jó még. Nekem még a régi Siemens kondik üzemelnek benne és teljesen jól működnek. Majd ha beadja valamelyik a kulcsot akkor cserélem őket, vagy újra kell tekerni a trafót, ha menetzárlatos lett. A többi alkatrész pedig a felújítás során cserélődik benne. Én is nemrég panaszkodtam itt, hogy volt egy bekapcsolási búgási jelenségem. Amióta újjáépítettem az erősítőt azóta nem jött elő ez a probléma. Tehát ha ilyenbe vágja valaki a fejszéjét, akkor ezeket a régi erősítőket érdemes teljesen felújítani modern, de minőségi alkatrészekkel, különben sokáig foghatja az ember a fejét, hogy mi is a probléma, ha valami hiba felüti a fejét.
(#) bakos13gab válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Én itt most FordPrefectnek adok igazat. A gyűjtők nyomják fel az árat. Egy ilyen régi erősítő hol ér meg 10000-nél többet? Mondod, hogy a kimenő. Ok. Én meg mondom, hogy akkor mihez is illeszted? A belseje régi, gyakorlatilag ha egy jó, minőségi végfokot szeretnél, akkor teljesen újra kell építeni. Az a 211-es ár egy agyrém volt és rossz üzenet a piacnak. Én 3 éve még simán vettem 8000-ért egyben APX-et. Rejtélyes módon most már 15000, de inkább 20000 alatt nincs, noha a válság is beütött... És azt is újra kell tekerni! Abból a csöveken (és itt nem a széthajtott PL-ekre gondolok) és a hálózatitrafón, illetve a kimenő vasakon - amiket szintén néha agyrém szétszedni kívül minden csere, ha megbízható jó erősítőt szeretnél.
(#) FordPrefect válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Bocs, én néztem el a dimenziót. 150 ezret értettem, azt sokaltam kissé...
(#) Gery78 válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Persze ez így igaz, ahogy mondod, a gyűjtők nyomják fel az árat, mert egyre kevesebb van ezekből a régi készülékekből. A 211-es olyan ritka mint a fehér holló. Már 782/A sincs nagyon és annak is megy fel az ára. Abban is igazad van, hogy ezeket teljesen újra kell építeni, de ezt írtam is az előző hozzászólásomban. A 782/A-t amiatt javasoltam, hogy annak egy nagyon jó kimenője és hálózatija van, és nem kell bajlódni a megtekerésével, ergo innen már egyszerű a történet. Egy kezdőnek nagyon jó tanulópálya lehet egy ilyen felújítás. (Nincs tekercselő gépe, nincs hozzá minőségi vas, (még) nincs hozzá kellő szakértelem, nincs hozzá drót, egyebek.) Nincs vele gond. A trafók jó eséllyel rendben vannak mindegyikben. Ha egy ilyen párost beszerez valaki, akkor azzal nem lő mellé, mert megvan benne minden ami egy jó erősítő megépítéséhez szükséges. Csak hát fel kell újítani, de gondolom aki belevág az számol ezzel.
(#) pisti89 hozzászólása Ápr 11, 2014
Sziasztok.
Új vagyok még csöves téren, de szeretnék egy GU50 PP végfokot csinálni.
Trafók már vannak, csövek is.
Volna esetleg valakinek bevált kapcsolása.
Idézet:
„Tudom olvassak vissza, de 1713 oldalnyi fórum szöveg kicsit kemény dió”

Esetleg, ha már elhangzott pár hasznos tanács megköszönném, ha valaki belinkelné.

Elképzelésem szerint 3db végpanel lenne
2.1-es rendszerre gondoltam, mert monitor sugárzóim vannak (Arcus AS3---nem igazán van mélytartománya) és egy nagyobb AKAI subláda-ezt még valamikor le fogom cserélni.

Trafómat fleta tekerte.
Táptrafó:
350VA 2*230V 1*230V 1*140V 1*25V 1*6,3V
Toroid lesz a kimenő, már megvan.
Minden jó tanácsnak, kapcsolásnak örülnék.
Erre gondoltam, de ez csak elképzelés

Zenei ízlésem változó, de klasszikust ritkábban hallgatok.
Teljesítmény nem fontos, most is 2x10W-os Hiraga szól itthon, max félig tekerve
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
(#) bakos13gab válasza pisti89 hozzászólására (») Ápr 11, 2014
Subot szerintem ne hajts csövessel (mondom én, mikor tavaly szilveszterkor is a mélyládát egy APX100 hajtotta). Egyrészt gond a mélyátvitel, mert a kimenővel nagyon mélyre kell menni. Másrészről meg itt szerintem a csöves jó tulajdonságai nem érvényesülnek annyira, hogy megérje sok plusz kiadást, de szíved joga a dolog.
A kapcsolás biztosan jó, 5K illesztés mellett elmehetsz 600V-ig is pentóda kötésben.
(#) CIROKL válasza pisti89 hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Üdv:

Igen nem sok GU50pp épült itt és nem is sok infot találni egyet tudok amit én special megépítettem és már sok éve működik tökéletesen ...
GU50pp /CIROKL/
(#) djcaveman válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Ehhez én is csak annyit tudok hozzászólni, hogy amit a CIROKL osztott meg, és én is után építettem nagyon jó hangú, bár nem egyszerű, de nagyszerű..
(#) daneg86 hozzászólása Ápr 12, 2014
Sziasztok!
Kis segítségeteket szeretném kérni!
Megépítettem egy csöves fejhallgató erősítőt, minden pontja szépen működik, kivéve a rajzon mellékelt részt. Sistereg ( kvázi statikus zaj ), bármit csinálok vele ( bemenetét testre kötöm, munkapontot ide-oda tologatom max torzítani kezd, de a sistergés marad, másik csővel is próbáltam már ).
Táp stabilizált.
(#) djcaveman válasza daneg86 hozzászólására (») Ápr 12, 2014
a komplett rajzot is mellékelnéd?
(#) tyraw válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Igen, nem neked kellene keresned, de ha pont ennyire segít mindenki mindenkinek, akkor minek fórumozunk?

Azon gondolkodom, mennyire lenne értelme csinálni egy dropbox tárhelyet, ahova akinek van, szépen kategorizálva feldobálhatná a közreadott irodalmait?
(#) pucuka válasza tyraw hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Szerintem nem vagy tisztában a segítség fogalmával. Mivel vagy jobban kisegítve, ha adok halat, vagy megmutatom hogyan kell halat fogni?
Nem nekem kell(ene) megtanulnom csöves erősítőt tervezni. Szerintem. Ráadásul már mások le is írták, ahogy kaptál is néhány irodalmat. Te is megtehetted volna, hogy utánajársz. Ma már mégcsak (műszaki) könyvtárba sem kell feltétlen elmenned.
(#) pucuka válasza daneg86 hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Megpróbálhatnál kiszajú, nagyerősítésű csövet használni. (pl. ECC83 vagy hasonlót) Az R2 ellenállásra semmi szükség, csak a zajt termeli, az R3 lehetne nagyobb, (47 - 100 k, ezzel a fokozat erősítése is) és a cső árama is kisebb lesz. Amúgy sincs a fokozat terhelve.
Egy fokozat annál inkább zajszegényebb, minél nagyobb az erősítése, minél kisebb áramok folynak.
(#) daneg86 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2014
A fokozatnak kb 2-4x es erősítés kell max, és csak ECC88 ( esetleg 6n23p és ECC82 ) van kéznél.
Nagyobb erősítés max akkor jöhet szóba, ha utána egy fesz osztót rakok.
Tudnál javasolni valami járható utat arra, hogy az erősítés 2-4 közé essen, de a zajt megszüntessem ?
Bemeneti jel max 2Vpp kimenete 4-8Vpp kell legyen.
(#) pucuka válasza daneg86 hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Ezért lenne jó látni a teljes kapcsolást, lehet túl sok fokozat van benne, de nem látjuk.
(#) bakos13gab válasza daneg86 hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Ez a feszültség osztós dolog nem jó. Miért akarod felerősíteni a jelet, ha utána visszaosztod?
(#) kristikoma válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Főleg, hogy rontja a jel-zaj viszonyt.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 12, 2014
A 2× -es erősítés is.
(#) bakos13gab válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Akkor alkalmazzunk valamekkora visszacsatolást.
(#) endrusz válasza crapgame hozzászólására (») Ápr 12, 2014
Szia! Találtam még két könyvet a polcon: Kádár Hangerősítők 1951 és Lamoth Híradástechnikai kistranszformátorok méretezése. Beszkenneltem két érdekes részt. Sajnos a 2 Mb mérethatár miatt csak igy tudom ide feltenni.
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 13, 2014
Minden fokozatnak van valamekkora zaja. A jel/zaj viszony szempontjából nagyon nem mindegy, hogy mekkora hasznos jelszinthez adódik hozzá. Ezért kell az első fokozatnak a lehető legnagyobbat erősíteni, mert ezután már egy nagyszintű jelhez adódik hozzá a saját zaj. Nem nagyon érdemes sok, kis erősítésű fokozatot láncba kapcsolni, mert akkor a jel/zaj viszony messze elmarad a lehetségestől.
Ha a minimálisan alkalmazott csövek összerősítése nagyobb a szükségesnél, visszacsatolást lehet alkalmazni, ami amúgy sem árt egy erősítő jellemzőinek.
(#) tyraw válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2014
Ha adsz könyvet, adsz halat. Ha elmondod, hogy keressek szakirodalmat, akkor gyakorlatilag nem segítettél, mert pont azt a sok órás keresést spórolnám meg, amivel egy könyvtárban kutakodás jár, hogy az ember összeszedje milyen művekben vannak számára hasznos információk. Segítség címszóval az ilyen, általad (bárki által) hasznosnak tartott szakirodalomra voltam kiváncsi.
Következő: »»   1617 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem