Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   90 / 148
(#) Pioneer válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Mellékelem az eredetit és a módosítottat.
(#) pucuka válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Viszont nem ártana megmérni a frekvencia, fázis átviteli karakterisztikát a neked tetsző beállításban.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Egy csöves RIAA frekvencia, fázis és egyéb mérések..
Korrekciós hálózat elemei gondosan válogatva, meghallgatva is kiválóan teljesít.
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Szépek a mért eredmények! A szkópos méréseket mérőlemezzel készíted vagy anti RIAA és funkció generátorral? Az enyém is lassan elkészül, összeszedtem hozzá, már mindent.
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Anti RIAA volt elé kapcsolva és generátorral mértem.
Várom a fejleményeket..
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Teljesen jó, tetszik is.
Az alap probléma az volt, hogy Pioneer kolléga a precíz alkatrész válogatással épített korrektorán máshová helyezte a kimeneti emitterkövetőt. Így a hangja jobban tetszett neki fülre. Ezért javasoltam, hogy jó lenne megmérni, esetleg rájöhetne(nénk) hogy mi, hogyan változott, és akkor lenne érdemes a kapcsolási rajzon a változtatást értékelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
(#) Pioneer válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Valós mérést sajnos nem tudok csinálni, mert nincs anti RIAA-ám. Szimulációban annyi a különbség, hogy az általam átkötött verziónál kb 0,5dB-t esik a mély-hangátvitel. Ezt viszont korrigáltam a korrekciós tagoknál. Nálam az R17 helyén 300kohm volt, amit az átalakításkor 350kohm-ra módosítottam.

Az alap problémát értettem én is, csak megpróbáltam bemutatni egy korrektor mérés eredményét, amit érdemes elvégezni. Sokat megmutat a várható hang minőségéről és a korrekciós hálózat pontosságáról. Egy lehetőséget az átvitel ellenőrzésére.
(#) CHZ válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Az anti RIAA elemeit összeválogathatod, nem nehezebb mint a korrekciós hálózat tagjait és lesz egy valós mérési lehetőséged is. Érdemes megcsinálni, csak egyszer kell..

Én is a valós mérés híve vagyok, bár lehet a szimulátor is jó, de biztos könnyebb, egyszerűbb, és nem utolsó sorban olcsóbb.

Én szimulációval kezdem, ha érdemes rá, megépítem és jöhet a valós mérés is, ami a lényeg. Szerintem nem kerülhető meg.

Lehet, hogy maradi vagyok, de a szimulációval (többek között) az a bajom, hogy ha oda beírom az alkatrész értékét, az a valóságban sohasem annyi. Egy pici eltérés mindíg van. De mint tudjuk, sok pici sokra is mehet.
Viszont biztos sokkal kényelmesebb, mint számolgatni.

Ez szimulátor függő.., használata során kideríthető mely mérési eredményei használhatóak.
Valóban kell ehhez is tapasztalat, de használatával ez megszerezhető és rengeteget segít a tervezésben. Számításokkal is lehet hibázni, ha nem veszünk figyelembe néhány járulékos összetevőt.
(#) scooby_ válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Szia!
Megnéztem a korrekciós tagok változtatásával, illetve ezzel a legutóbbi módosításoddal. A korrekciós tagok változtatásával (3nF 300K) kék színű görbe mutatja (mutatná), de totálisan ráillik a legutóbb módosított (emitterkövető átkötése + 350k) kapcsolás görbéjére. Alatta a 0,5dB csökkenés a mély tartományban, csak az emitterkövető átkötésével. Ezzel a módosítással még továbbra is szebbnek tartod a hangját, érdemes megcsinálni?
(#) DonJoker hozzászólása Máj 21, 2014 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Vettem egy használt lemezjátszót a Vaterán, hogy a lányom azon hallgathassa a régi meselemezeinket. Sajnos, mint kiderült az erősítőmön nincs phono bemenet, ezért gondoltam készítek egy RIAA korrektort. Próbálkoztam egy IC-sel, de nem működött. Nem vagyok whitefülű, de gondoltam egy profibb csak működik, így az Audio Varázs II-ből néztem ki a korrektort. Sajnos ez sem működik.
Nem értek az elektronikához, csak szeretek forrasztgatni, ha működik, örülök!
Segítenétek, hogy hol és hogyan kezdjem a hibakeresést? 24V stabil tápot kap.
Már az is eszembe jutott, hogy esetleg a lemezjátszóval is gond lehet (anno kipróbáltam egy másik erősítővel, működött, de az nincs nálam). Ezt hogyan tudnám letesztelni?
Előre is köszönöm!
(#) Moszkvai válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Üdv! Milyen lemezjátszóról lenne szó? A megépített korrektorról tudnál képet feltenni? Hátha már szemrevételezéssel is látható a hiba. A nyák oldalról is jó lenne egy kép.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
(#) DonJoker válasza Moszkvai hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Hello!
A Lemezjátszó Technics SL-D20.
Csatolom a képeket a RIAA-ról. A leírás szerint kihagytam a trimmert és 15a ellenállás helyére beforrasztottam a 10K-t, a trimmert dróttal áthidaltam.
C9 kicsatoló kondi egy elkó (ezt kaptam) a negatív ága néz a kimenet felé. Ez lehet hiba?
Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) scooby_ válasza DonJoker hozzászólására (») Jún 13, 2014 /

Szia!
Mi a probléma vele? Hibajelenség??
(#) veszkandó válasza gb197 hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Szia! Ehez a B.J.Codd kapcsoláshoz nyákrajzot, tudnál küldeni?
Nagyon megköszönném.
(#) pont válasza veszkandó hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Engem is érdekel ez a kapcsolás, terveztem hozzá nyákot, ha megérkeznek az alkatrészek kipróbálom.
(#) veszkandó válasza pont hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Köszönöm. Mostanában, nagyon sok RIAA korrektort leszimuláltam, (ezen a fórumon találtak közül is sokat) de egyik sem volt olyan közel a RIAA szabványhoz, mint ez a kapcsolás.
(#) scooby_ válasza veszkandó hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szimuláld le a HFM-1-et Pioneer módosításaival... Esetleg ott az általam közölt Revox RIAA, azt is megnézheted. Nekem 0,5dB eltérést hozott szimulációban.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014

Üdv! Egy pár kérdés :a balance-val csináljunk-e valamit? A rajzon elég rosszul látszott akkor az 1M az 1M, és a 2,4K is 2,4k?

És a többit majd eldönti a fül...
(#) reloop válasza pont hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szia! Ha potival állítod az offset-et, szerintem C2, C3 elhagyható és nem is válik a kapcsolás kárára.
(#) veszkandó válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

A HFM1 is közte volt a szimulált kapcsolásoknak. Két kapcsolás keltette fel nagyon az érdeklődésemet. Az egyik a HFM1 a másik a JB. Mivel a HFM1-el előbb találkoztam, ehez gyűjtöttem össze az alkatrészeket. Ezt fogom előbb megépíteni. Nekem igazán az alábbi módosításokkal tetszett a görbe. R14 40,2K. C8 1db 15nF+1db 10nF sorba és ezzel párhuzamosan 2,2nF. C9 2,2nF. Ezekkel a módosításokkal tervezem megépíteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
(#) scooby_ válasza veszkandó hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Nagyon várom az eredményeket! Nekem tetszett Pioneer módosításaival is.
(#) gb197 válasza veszkandó hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szia!
Sajnos nincs már meg a nyákterv, de szerintem ez a legkevesebb. Az viszont biztos, hogy jobb a HFM1 -nél, és sok minden másnál is. Ha jól emlékszem valamelyik Rádió Technikában van a nyákterve, megnézem hátha megvan.
Egyébként itt nem csak a szabvány pontos követése a lényeg, nem csak ez okozza a hallásbeli különbséget. Mivel általában ezek erősítők aktív korrekciós fokozatok, (a visszacsatoló körbe van bevonva a korrekciós lánc) hozzá jön az adott erősítő csoportfutási ideje okozta hiba, evvel persze nem számol a szimulátor, és ez legalább annyira fontos. A szóban forgó kapcsolás úgy emlékszem a tl074-el hozta az optimumot.
Csatolok még egy kapcsolást, ami talán még ettől is jobb lehet, a CYRUS ONE nagynevű erősítőből lett kimásolva. Az illető akitől kaptam, Ortofon X1 MC használ + NAD futóművet, és állítása szerint nagyon jól muzsikál a phono fokozat.
(#) veszkandó válasza gb197 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Az interneten utána keresve a RT 1987 szeptemberi számában volt ez a kapcsolás. Hátha megvan Neked.

Köszönöm.
(#) veszkandó válasza pont hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szia! Az 1M az 1M és a 2,4K az 2,4K. Ez utóbbi változtatására, nagyon érzékeny a kapcsolás.

Megtaláltam a cikket (Egy RIAA-korrektor építési tapasztalatai) Ha valakinek kell emailben át tudom küldeni 3 oldal, 4mega pdf-ben.
Következő: »»   90 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem