Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Mellékelem az eredetit és a módosítottat.
Viszont nem ártana megmérni a frekvencia, fázis átviteli karakterisztikát a neked tetsző beállításban.
Egy csöves RIAA frekvencia, fázis és egyéb mérések..
Korrekciós hálózat elemei gondosan válogatva, meghallgatva is kiválóan teljesít.
Szépek a mért eredmények! A szkópos méréseket mérőlemezzel készíted vagy anti RIAA és funkció generátorral? Az enyém is lassan elkészül, összeszedtem hozzá, már mindent.
Anti RIAA volt elé kapcsolva és generátorral mértem.
Várom a fejleményeket..
Teljesen jó, tetszik is.
Az alap probléma az volt, hogy Pioneer kolléga a precíz alkatrész válogatással épített korrektorán máshová helyezte a kimeneti emitterkövetőt. Így a hangja jobban tetszett neki fülre. Ezért javasoltam, hogy jó lenne megmérni, esetleg rájöhetne(nénk) hogy mi, hogyan változott, és akkor lenne érdemes a kapcsolási rajzon a változtatást értékelni. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
Valós mérést sajnos nem tudok csinálni, mert nincs anti RIAA-ám. Szimulációban annyi a különbség, hogy az általam átkötött verziónál kb 0,5dB-t esik a mély-hangátvitel. Ezt viszont korrigáltam a korrekciós tagoknál. Nálam az R17 helyén 300kohm volt, amit az átalakításkor 350kohm-ra módosítottam.
Az alap problémát értettem én is, csak megpróbáltam bemutatni egy korrektor mérés eredményét, amit érdemes elvégezni. Sokat megmutat a várható hang minőségéről és a korrekciós hálózat pontosságáról. Egy lehetőséget az átvitel ellenőrzésére.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
Az anti RIAA elemeit összeválogathatod, nem nehezebb mint a korrekciós hálózat tagjait és lesz egy valós mérési lehetőséged is. Érdemes megcsinálni, csak egyszer kell..
Én is a valós mérés híve vagyok, bár lehet a szimulátor is jó, de biztos könnyebb, egyszerűbb, és nem utolsó sorban olcsóbb.
Én szimulációval kezdem, ha érdemes rá, megépítem és jöhet a valós mérés is, ami a lényeg. Szerintem nem kerülhető meg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
Lehet, hogy maradi vagyok, de a szimulációval (többek között) az a bajom, hogy ha oda beírom az alkatrész értékét, az a valóságban sohasem annyi. Egy pici eltérés mindíg van. De mint tudjuk, sok pici sokra is mehet.
Viszont biztos sokkal kényelmesebb, mint számolgatni.
Ez szimulátor függő.., használata során kideríthető mely mérési eredményei használhatóak.
Valóban kell ehhez is tapasztalat, de használatával ez megszerezhető és rengeteget segít a tervezésben. Számításokkal is lehet hibázni, ha nem veszünk figyelembe néhány járulékos összetevőt. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
Szia!
Megnéztem a korrekciós tagok változtatásával, illetve ezzel a legutóbbi módosításoddal. A korrekciós tagok változtatásával (3nF 300K) kék színű görbe mutatja (mutatná), de totálisan ráillik a legutóbb módosított (emitterkövető átkötése + 350k) kapcsolás görbéjére. Alatta a 0,5dB csökkenés a mély tartományban, csak az emitterkövető átkötésével. Ezzel a módosítással még továbbra is szebbnek tartod a hangját, érdemes megcsinálni? A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Vettem egy használt lemezjátszót a Vaterán, hogy a lányom azon hallgathassa a régi meselemezeinket. Sajnos, mint kiderült az erősítőmön nincs phono bemenet, ezért gondoltam készítek egy RIAA korrektort. Próbálkoztam egy IC-sel, de nem működött. Nem vagyok whitefülű, de gondoltam egy profibb csak működik, így az Audio Varázs II-ből néztem ki a korrektort. Sajnos ez sem működik. Nem értek az elektronikához, csak szeretek forrasztgatni, ha működik, örülök! Segítenétek, hogy hol és hogyan kezdjem a hibakeresést? 24V stabil tápot kap. Már az is eszembe jutott, hogy esetleg a lemezjátszóval is gond lehet (anno kipróbáltam egy másik erősítővel, működött, de az nincs nálam). Ezt hogyan tudnám letesztelni? Előre is köszönöm!
Üdv! Milyen lemezjátszóról lenne szó? A megépített korrektorról tudnál képet feltenni? Hátha már szemrevételezéssel is látható a hiba. A nyák oldalról is jó lenne egy kép.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
Hello!
A Lemezjátszó Technics SL-D20. Csatolom a képeket a RIAA-ról. A leírás szerint kihagytam a trimmert és 15a ellenállás helyére beforrasztottam a 10K-t, a trimmert dróttal áthidaltam. C9 kicsatoló kondi egy elkó (ezt kaptam) a negatív ága néz a kimenet felé. Ez lehet hiba? Nagyon köszönöm a segítséget!
Szia!
Mi a probléma vele? Hibajelenség??
Szia! Ehez a B.J.Codd kapcsoláshoz nyákrajzot, tudnál küldeni?
Nagyon megköszönném.
Engem is érdekel ez a kapcsolás, terveztem hozzá nyákot, ha megérkeznek az alkatrészek kipróbálom.
Köszönöm. Mostanában, nagyon sok RIAA korrektort leszimuláltam, (ezen a fórumon találtak közül is sokat) de egyik sem volt olyan közel a RIAA szabványhoz, mint ez a kapcsolás.
Szimuláld le a HFM-1-et Pioneer módosításaival... Esetleg ott az általam közölt Revox RIAA, azt is megnézheted. Nekem 0,5dB eltérést hozott szimulációban.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
Üdv! Egy pár kérdés :a balance-val csináljunk-e valamit? A rajzon elég rosszul látszott akkor az 1M az 1M, és a 2,4K is 2,4k?
És a többit majd eldönti a fül...
Szia! Ha potival állítod az offset-et, szerintem C2, C3 elhagyható és nem is válik a kapcsolás kárára.
A HFM1 is közte volt a szimulált kapcsolásoknak. Két kapcsolás keltette fel nagyon az érdeklődésemet. Az egyik a HFM1 a másik a JB. Mivel a HFM1-el előbb találkoztam, ehez gyűjtöttem össze az alkatrészeket. Ezt fogom előbb megépíteni. Nekem igazán az alábbi módosításokkal tetszett a görbe. R14 40,2K. C8 1db 15nF+1db 10nF sorba és ezzel párhuzamosan 2,2nF. C9 2,2nF. Ezekkel a módosításokkal tervezem megépíteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
Nagyon várom az eredményeket! Nekem tetszett Pioneer módosításaival is.
Szia!
Sajnos nincs már meg a nyákterv, de szerintem ez a legkevesebb. Az viszont biztos, hogy jobb a HFM1 -nél, és sok minden másnál is. Ha jól emlékszem valamelyik Rádió Technikában van a nyákterve, megnézem hátha megvan. Egyébként itt nem csak a szabvány pontos követése a lényeg, nem csak ez okozza a hallásbeli különbséget. Mivel általában ezek erősítők aktív korrekciós fokozatok, (a visszacsatoló körbe van bevonva a korrekciós lánc) hozzá jön az adott erősítő csoportfutási ideje okozta hiba, evvel persze nem számol a szimulátor, és ez legalább annyira fontos. A szóban forgó kapcsolás úgy emlékszem a tl074-el hozta az optimumot. Csatolok még egy kapcsolást, ami talán még ettől is jobb lehet, a CYRUS ONE nagynevű erősítőből lett kimásolva. Az illető akitől kaptam, Ortofon X1 MC használ + NAD futóművet, és állítása szerint nagyon jól muzsikál a phono fokozat.
Az interneten utána keresve a RT 1987 szeptemberi számában volt ez a kapcsolás. Hátha megvan Neked.
Köszönöm.
Szia! Az 1M az 1M és a 2,4K az 2,4K. Ez utóbbi változtatására, nagyon érzékeny a kapcsolás.
Megtaláltam a cikket (Egy RIAA-korrektor építési tapasztalatai) Ha valakinek kell emailben át tudom küldeni 3 oldal, 4mega pdf-ben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |