Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Köszi.
Kb. 15 éve kezdtem foglalkozni a classD-vel, még talán a Fórum sem létezett mikor az első kapcsolást kinyomtattam a HIP4080-al.
Kár ezen vitatkozni. Ez az eljárás, moduláció, egy összetett jel. A vivő egy impulzus sorozat, mint ilyen digitális, a moduláció analóg. Az aluláteresztő szűrő pedig demodulátor. A lényeg, hogy modulációs eljárás, és úgy hívják, hogy átmeneti modulációs rendszerek. Se nem tisztán analóg, se nem tisztán digitális.
A digitális áramkörök (TTL, CMOS) sem kvantálnak, mégis digitális áramkörök
(Rendben, csak a miheztartás végett kérdeztem, meg azért, hogy pl. a fázishasításos szabályozást az analóg vagy a digitális könyvben keressem.)
Azt a teljesítmény elektronika könyvben keresd.
Jó. Láttál már A/D konvertert? Legyen 8 bites. Ez azt jelenti, hogy 2 a nyolcadikon lépcsőre bontja amplitudóban a bemeneti jelet. Ez attól digitális, hogy ezen a 256 lépcsőn kívül semmilen lépcső nem lesz a generált kimenetben. Ha 16 bites, akkor 2 a 16-on lépcső lesz, ez ugye sokkal finomabb. Ha meg egyetlen lépcső sincs, hanem akármilyen értéket felvehet egy kimeneti ( vagy akármilyen jellemző ) az analóg. Miután ebben a topicban általánosan használt pwm erősítőkről van szó,ez azt jelenti, hogy valahol van egy komparátor. A komparátor ( nagyjából ) azt figyeli, hogy a hibajel ( a bemeneti, meg a kimeneti fesz, meg esetleg némileg módosított visszavezetett jellemzők különbsége ) nulla e, vagy sem. Nulla csak átmenetileg lehet, mert a kimeneten ott egy kondi, meg hangszóró és a kimeneti fesz állandó változásban van. Vagy mondhatjuk azt is, hogy folyamatosan csinálja magának a hibát. A komparátor azt figyeli, hogy a hiszeterézisében benne van e a hibajel. Ha valamelyik irányban a hibajel kimegy, akkor olyan irányú kapcsolást kezdeményez a félhídon, hogy ez a hiba csökkenjen. Miután a hibajel, meg a visszavezetett jelek analógok, a hibajel is analóg lesz. Vagyis, egy tartományin belül akármilyen értéket felvehet. Vagyis nincsenek lépcsők, nem kavantált, nem diszkrét értékekből ál, hanem analóg. Ennek megfelelően lépcső, vagy ugrás, vagy kvantálás nélkül fogja a félhíd kimenete tartalmazni modulációban azt a jelet, amit a hibajel előír. ( Elvileg a bemeneti jelet ) Tehát, a félhíd kimenetén nem lesz lépcső az impulzusszélességben ( amplitudóban nem is nagyon lehet ) hanem szép, folyamatosan, minden értéket felvehet az impulzusszélesség.
Most ezt gyorsan mentsd le, mert szerintem az utolsó 20 hsz törölve lesz... A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2014
Inkább úgy keresd, hogy váltakozóáramú szaggatók. Rendes szakirodalomban nincs olyan, hogy fázishasítás...
Gondolom azért, mert a jelfeldolgozásuk digitális. Egy pwm erősítőben viszont analóg a jelfeldolgozás. Az, hogy a teljesítményerősítés kapcsolóüzemben van megoldva, még nem jelenti azt, hogy ez digitális lenne.
A jelfeldolgozás (erősítés) a kapcsoló üzemű erősítőben éppenhogy digitális, ezért megáll a digitális erősítő megnevezés is. A kimeneti eszközök kapcsoló üzemben működnek, ami semmiképp nem nevezhető analógnak. Pl. egy TTL buffer, vagy nagyobb teljesítményű TTL inverter éppúgy megfelel "végerősítőnek" mint egy nagyáramú félhíd.
Ha analóg lenne, nem kellene a kimenetére demodulátor (szűrő) ahogy az analóg végfokokon sincs, eltekintve a Zobel körtől aminek más a szerepe.
Akkor a gitártorzító is digitális, hiszen ha elég nagy a gain, akkor egy négyszögjel van a kimenetén, aminek a kitöltési tényezője bármilyen lehet. a hangszínszabályzó meg a DA konverter. De még a magnó is digitális, mert a felvételnél a nagyfrekis előmágnesezés az órajel, a hangfreki meg a moduláló jel. Ha megtudnánk számolni a felmágnesezett mágneses doméneket, akkor még akár az is lehetne.
Itt is meg lehet számolni a például a tranzisztorokat. Régen ez divat volt.
Vicces kedvedben vagy. Az, hogy egy alapsávi jelet határolsz (négyszögesíted) még nem lesz digitális. Ráadásul a határolás a kitöltési tényezőt nem befolyásolja, tehát nem lehet akármilyen, csak olyan mint ami eredetileg is volt.Nem is tudom, hogy kerül ide a D/A konverter. A magnónál az előmágnesezés nem moduláció, csak szuperpozíció. És számolgasd csak a doméneket, meg a tranzisztorokat, ha kedved tartja.
De biztos hallottál a digitális magnókról, ott a szalagra előmágnesezés nélkül veszik fel a digitalizált adatokat, mert nincs szükség az előmágnesezésre. Maga az impulzus állítja a doméneket egyik, majd másik irányba, de ez a téma nem ebbe a topikba tartozik.
Sziasztok!
Csak úgy véletlenül idenéztem, beleolvastam a topikba és azt látom, hogy " a PWM jel nem digitális, hanem kapcsolóüzemű..." Furcsa egy megfogalmazás... szerintem a "kapcsolóüzem" egy átalakítási forma, a pwm meg ugyebár impulzusszélesség moduláció, az impulzusok pedig ebben a formában változó szélességű digitális jelek, "0" és "1" között, ahol az "1" a tápfesz értéke.
Sziasztok!
Eldöntöttem, hogy megépítem a cikkben szereplő lorylaci/Ge Lee -féle 600w/8 ohm véget. Vegyük át lépésről lépésre. Tehát kinyomtatom és kivasalom egy kétoldalas nyákra. A kívánt Fet-ekkel és valami Atx táp fojtóját felhasználva megtekerem az előírt induktivitásúra. RC tagot beállítom az IC-nek. Labortáppal élesztem. Szkóppal rámérek. Ennyi lenne? Mire kéne még ügyelnem ? Mi lehet a buktató? Köszi. Idézet: „Atx táp fojtóját” Ezt nem gondoltad komolyan. Megfelelő minőségű vas (-2 porvasmag, vagy ferrit megfelelő légréssel) megfelelő tekeréssel kell. Maga a tekercs méretezés benne van a cikkemben. Az, hogy működjön, az nagyjábol ennyi, a többi finomság ezután kezdődik.
Lehet hogy indukciós hevítőt épít az ATX porvasmagból
![]()
Úgy ahogy mondod, lépésről lépésre. Azért, hogy ne kelljen teleírnod több oldalt kérdésekkel.
Első lépésben nézd meg ezt az animációt, (java alkalmazás) van minden nem csak classD, bele tudsz nyúlni, tudsz szimulációs sebességet állítani, alkatrész értéket változtatni stb. Megérted vele az alapvető működést. Az önrezgő az némileg más, ahhoz elolvasod a Laci cikkét. Utána elolvasod az enyémet, végig, mert frissítve lett, fontos dolgok vannak az utolsó oldalakon is. Annyit tudok rajtad segíteni, hogy a szűrőhöz ugyan EI33-am nincs feleslegben, de E25-öm az van, ha nem fogod 4 ohmmal használni hanem kizárólag 8 ohmon akkor az is jó, csak vagy át kell picit alakítani hozzá ott a nyákot, vagy kell egy adaptert csinálni (pici nyákdarab meg néhány tüske), abból a plusz 3mm-ből nem lesznek gondok. A Laci számolója szerint 30A-ig jó, szerintem csak 20-25A-ig, mert nem fér bele több huzal. Tehát +/-67V 8 ohmra megfelel. Ebből meg tudok neked tekerni akár 4db-ot is 1 szál huzalból, amivel el tudsz indítani egy sztereót, azaz 2db nyákot. Annyi dolgod marad vele, hogy meg kell tekerni több szálból az adott menetszámot, mert az az 1 szál nem fog közel 20A-t bírni, de szobahangerőn ki tudod próbálni. Így néz ki a 30uH amikor szinte tele van tekerve a cséve.
Bár amit mutattál tekercs kezdetnek szép és jó, azért kicsit jobban belmenve van vele egy rakat hiba.
Többféleképpen is lehet nézni. Az egyik az az, hogy ez egy aluláteresztő szűrő lesz, a gyakorlatban mondjuk 30kHz-től 1MHz-ig igen, után egy kapacitív osztó utána meg felüláteresztő szűrő, mert a tekercsnek parazita kapacitása, a kondinak meg parazita induktivitása van. Ez a tekercs több rétegben van tekerve, így jelentős réteg-réteg kapacitások vannak, amik nagyon lerontják a tekercs jóságát. Ha valaki több rétegben tekert induktivitást használ, akkor ajánlott vele sorba kötni, egy kisebb, egy rétegben tekert (magas rezonanciafrekvenciájú) tekercset is. Ez javít(hat)ja a szűrő jóságát. A porvasmag előnye, hogy jó nagy, és künnyen tekerhető egy rétegben, megfelelő kezdet-vég tisztázással. A ferrit olcsóbb és könyebben beszerezhető, de egy rétegben csak fóliával vagy profilhuzallal tekerhető igazán jól.
Lorylaci és Ge Lee köszönöm a válaszotokat, írok még, ha netán elakadnék valahol (több, mint valószínű), írok még úgy is.
Ge Lee: azt nem világos perpill hogyis van? Szóval egy szál huzallal megtekered és majdnem teli van a cséve =30 uH, ha meg két, vagy több szálból én áttekerném akkor elvileg nem férne fel? Erre írtad hogy a valamivel nagyobb EI33 kéne hozzá? Netán az E25 is jó csak még nagyobb légrés kéne bele? Akkor nem növekszik meg túlzottan az Lmágnesező ? Nem tudom lehet jobb volna négy -2 anyagú porvasmagot szerezzek hozzá inkább? Azt tekerhetem egy szál vastagból vagy itt is fenn áll a skin hatás ?
Szia!
A skin hatás frekvenciafüggő, tehát teljesen mindegy, EI33 vagy E25-re tekersz. Egy dolog viszont VAN: ha elég helyed áll rendelkezésre, tekerhetsz 1 szál vastagabb huzalból is, viszont csak a behatolási mélység által meghatározott "körgyűrű" fogja a nagyfrekis áram jelentős részét szállítani, amivel számolunk. A középső vékony "rúd" vagy minek nevezzem kihasználatlan. Számolgatni meg felesleges, hogyan alakul a többszálas helyfoglalás és a "hűtő" felületek különbsége, mert kompromisszum mindig is kell, hogy legyen. Természetesen excelben lehet különböző táblázatokat, verziókat csinálni és kiderül, hol és mennyit lehet "engedni". Hangfrekire is érvényes a dolog, viszont az állandóan változó terhelés miatt nem kell csúcsra számolni, tervezni. ![]() Nem vitaalapnak írtam be, hanem gyakorlati tapasztalat. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
Mi nem világos?
![]() Azért csinálnám meg készre (ezért nem kérek plusz pénzt csak a magok és a cséve árát), hogy ne írj tele újabb fél oldalt olyan kérdésekkel hogy akkor hány menet kell, mekkora induktivitáshoz, mekkora légréssel, stb. stb. Tehát ez kész lenne, csak vastagabb huzal kell bele ugyanazzal a menetszámmal ami benne van. Egyébként meghajtottam ezekkel a fojtókkal 6 ohmon is a végfokot és bírták. Vehetsz nyugodtan porvasat is, de azt én nagyobb áramokra nem javaslom. Láttam már abból készülteket szénné égve, nem is egyet, míg ferritből készültet egyet sem. Gondolom nem a lakásba szánod 3W-ra mert arra bármi jó, hanem buliba gyilkolni, oda jobb a ferrit.
Én tartósan használtam a T130-2 magot 400kHz-en 500W felett. Nem égett szénné.
Egyszer valahol olvastam egy cikket, aminek az volt a lényege, hogy jó lesz az ócska iron powder is, az lehet, hogy rosszabb lesz a hatásfoka a tápnak ( ez éppen valami tápféle volt ) de mellékeltek egy kis számítást, hogy melyik gyűrű mibe kerül. Elég szignifikáns volt a különbség...És ha ez az idea érvényesül egy bulis erősítőben is, akkor nem kell csodálkozni...
Azt nem említettem, hogy olcsóbb, mint a ferrit. De minden másra is igaz, hogy sz.ból várat...
Egyszerűen nem lehet mindent fillérekből megoldani. (Én is csak jól, olcsón, és gyorsan tudok dolgozni, viszont ebből egyszerre csak kettőt lehet választani - a harmadik rovására.) A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
Sziasztok!
Már régen jártam itt, mivel nincs sok időm mostanság. Minden melett foglalkozok az erősítővel is. Lényegében működik a kapcsolásom, vagyis működött... A felfutó élnél volt egy túllövés, mindkét táp irányába. (Remélem érthetően fejeztem ki magam) Mit lehet vele kezdeni? Képem sajnos nincs. Meghalt az IC... Pár száz KHz frekinél elkezdett búgni a (lineáris)labortáp. Inkább kikapcsoltam, de sajnos előbb a -VCC-t. Aztán az IRS20124 COM és VCC lába átment zárlatba. Mintha erről írtatok volna, hogy nemszabad ![]() Mi ennek a műszaki háttere, ill. hogyan lehetne elkerülni a "katasztrófát"? Köszönöm a tanácsaitokat újra és újra.
Olvasd el az adatlapot, és tegyél be egy diódát a COM és a - VCC közé. Akkor nem robban fel az IC.
A fel és lefutó éleknél lévő tüske gyakran mérési hiba. Jó lenne tudni, hogyan mértél, milyen mérőzsinórral, milyen hosszú volt a szonda földcsatlakozója, stb. Több módja is van az eliminálásának, én azt szeretem megoldani, hogy ne tudjon túllövés kialakulni. Ezt az átkapcsolás "belassításával" lehet elérni. Megvalósítása áramkörfüggő. Ha már kialakult, akkor megfelelően méretezett RC snubberekkel lehet csökkenteni a tüskén. Ez utóbbi a pótmegoldás. Természetesen a PROFI nyákterv, és PROFI földelési rendszer, és a megfelelő tápszűrés (polipropilén kondenzátorok) kulcsfontosságúak!!! A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Az RC csak a lengést csillapítja, a tüskéhez RCD kellene jó gyors diódával.
Sziasztok! Felejtsük el a tüskéket egyelőre. Lehetett mérési hiba is, mivel a szondát csak a tranyó lábához érintettem. Valamint a nyák is csak "rajzolt", hogy legyen valami prototipusnak.
Azt kellene megoldani, hogy ne szálljon el az IC. Z.Diódás + tranzisztoros stabilizátorral emelem az IC tápfeszültségét 12V al pozítívabbra mint a - betáp. (Remélem érthető voltam...) Ezt kellene megoldani valahogy, de nem értem miért szál el, hogyha eltűnik a COM ezáltal (talán) a Vcc is. Továbbá, hogy ezen mit segítene egy dióda. Voltam konzultáción a tanárom után... Bár netettem volna, mert eddig legalább kiélhettem "kreativitásom", de annak nem jó semmi. Csak mert nem érti miért a -30V a COM és, hogy lesz ebből 12V (a COM-hoz képest) Meg neki a földhöz képest mondjam a feszültséget... Meg az önrezgő nem jó, mert az nem működhet... Neki háromszöggel kell...
Sny jól leírta, olvasd el az IC-hez tartozó aplikációt, van benne bekapcsolási sorrend is. Ott is ezt a diódát írják. (én az AN-1144-et nézem ami IRS20975S-hez tartozik, ott 15. oldalon figure 6).
Lényeg, hogy az IRS20795-nél a Vss (negatív táp +12V) a negatív táp alá tud menni feszültségben, és habár az IC tartalmaz egy antiparralel diódát ez pár mA-nél többel nem tud megbírkózni, ezért ajánlott egy külső 1A-es normál sebességű dióda. (feszültségvátlozás sebesség a nagy tápelkók korlátozzák) A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
Sziasztok!
Először is köszönöm a segítséget mindegyik hozzászólónak. Másodszor pedig: Kimeneti szűrőnek kezdésként ez jó lesz? (Már akkor is megcsinálom ezt az önrezgőt, ha tetszik, ha nem... Aztán majd beszélhetünk más kapcsolásról...) A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |