Fórum témák
» Több friss téma |
Az ARef (20. kivezetés) lábon mekkora kondit használsz? Az újabb szoftverek esetén már 1n az ajánlott. Bár nekem a 10n jött be.
Értem , de nem árt , akkor többféle alkatrésszel is.Tehát kondenzátor , ellenállások stb.
Csak nehogy elmásszon túlságosan olyan irányba , hogy más alkatrész mérését meg pont rossz irányba vigye.
LCM3 -mal mérve a panelen, ATmega nélkül majdnem 1nF.
Nem jó ha alatta van .Inkább keress egy olyan 1nf kondit , ami vagy annyi pont , vagy inkább több legyen pár tizeddel.
Szerintem meg túl sok jelentősége nincs. Amikor elkezdem nagyobbra cserélgetni, újrakalibrálás után ugyanúgy mért, csak kicsit gyorsabb lett.
Igen , csak most ő a szoftvert is állítgatta .Én tennék bele pontos 1nf kondit , és visszaállítanék mindent alapra a szoftverben , és megnéznék úgy egy mérést.
Nekem az biztos kevés lenne . Én úgy vagyok vele , hogy biztosabb az , ha az érték meg van rendesen .Ez egy 1uf kondenzátornál 982 nf lenne , és ha egy kis idő eltelik csak rosszabbodna a már eleve kevés értékkel rendelkező kondenzátor.Szerintem egy tápba te sem építenél kapacitás szegényebb kondenzátort csak is olyat ami tuti jó.
Hát ezt nem hiszem el.....
Visszaállítottam a korrekciós tényezőket a kiindulásira. Forrasztottam az 1nF SMD 1206 mellé egy 22pF SMD 1206 kondenzátort, így 1064pF lett. Most a 100k megmérve 99.98k, 99.94k, 100.0k. Nagyon köszönöm mindenkinek. A 982 pF csak 1.8% eltérés a névlegestől. A kerámia kondenzátorok tűrése ennél sokkal rosszabb. Én inkább az anyagára, a nagyfrekvenciás viselkedésére gondolok... A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
Nahát micsoda örömöd lett .Azért remélem tudsz majd aludni.
Ja azt a fránya BAT 46 ot is nézd meg , hogy most már fogja e mérni. És persze más fajta alkatrészt is tesztelj le .Hogy biztos legyen most már. Az ott nagyon lényeges pont egyébként .Az 1nf referencia pontossága. Is is tehát anyag is , és feltehetően az smd tűrése valószínű jobb. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
BAT46: Vf=370mV, C=0pF, Ir=.12uA
Eddig csak az 1nF SMD 1206 volt, de annak értéke mérve csak 982pF volt. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
Ez a beszéd.Most már lehet tesztelni összevetni más teszterekkel .Kicsit finomítani , ha gondolod, de viszont ehhez nagyon pontos alkatrészek, ellenállás , kondenzátor stb kell.Tehát ha hitelesíteni szeretnéd ahhoz etalon kell , mert ezekkel a most mér alkatrészekkel ez még csak sacc.De szerintem már , így is nagyon jó hasznát fogod venni.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
Szerény véleményem az, így végigkövetve a probálkozásokat, hogy nem a plusz 22pF, hanem inkább a kondenzátor dielektrikumánál lehet a probléma. Én is belefutottam már egy fejlesztés kapcsán a Y5V kerámiaanyagból készült 100nF hidegitőket ki kellett cserélni X7R tipusra, mert termisztorként viselkedtek (jelentős átmeneti ellenálással bírtak)...
A L0mex -ben vettem 1nF 10% SMD1206 [82-00-10]. Színe és a kínálat alapján X7R anyagúnak tűnik. A 22pF pedig 5% NPO [82-02-79]. Egyértelműen nem tudom beazonosítani őket, a kiskerben vettem.
Nagysebességű PIC adatlapokon olvasható, hogy nem elég egy kondenzátor pl. a táp szűrésére, hanem 10µF || 100nF || 1nF kompozíciót ajánlanak az együttes jobb nagyfrekvenciás viselkedése miatt. Az az érdekes, hogy az ATmega8 beérte a 982pF -dal is. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
A dsPIC33EPxxxGP50x adatlapjából (Microchip DS70657E):
Idézet: „Value and type of capacitor: Recommendation of 0.1 μF (100 nF), 10-20V. This capacitor should be a low-ESR and have resonance frequency in the range of 20 MHz and higher. It is recommended to use ceramic capacitors. Handling high frequency noise: If the board is experiencing high frequency noise, above tens of MHz, add a second ceramic-type capacitor in parallel to the above described decoupling capacitor. The value of the second capacitor can be in the range of 0.01 μF to 0.001 μF. Place this second capacitor next to the primary decoupling capacitor. In high-speed circuit designs, consider implementing a decade pair of capacitances as close to the power and ground pins as possible. For example, 0.1 μF in parallel with 0.001 μF.” Ezeket egy kicsit többet olvasgattam...
Igen , és ha megnézzük azt , hogy a 328 as új verzió külső 8 MHZ ről ketyeg , akkor valóban célra vezető a párhuzamos kötés.Viszont ezt nem csak ilyen esetekben , és kondenzátoroknál alkalmazzák , hanem ellenállásoknál , például bizonyos nem szabványos érték elérése miatt , vagy éppen a jobb tűrés érdekében.
Én csupán egy saját tapasztalatmból kiindulva ötleteltem (majdnem egy átadásom hiusult meg a kondi anyaga miatt). Egy misét még megér, hogy kipróbálsz egy NPO-s 1nF-ot.
Megint okosabb lettem... Én is jártam már abban a cipőben, mikor minden jó, és mégse jól működött egy AVR-es diódateszter, akármi is csináltam vele. Legközelebb a szűrőkondik anyagára is figyelni fogok hasonló esetben.
Legközelebb akkor fogom szétszedni, ha a HeStore -ből megjön a 681R 0.1%...
És a 470 k ohm ?Az se árt ha 0,1%.
Nekem például a referencia feszültség előtétje is 1% , és a teszterben lévő minden alkatrész válogatott , tehát az értéknek megfelelő , és se nem nagyobb se nem kisebb. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
Az nem kapható a HeStore -ben, csak 475k - túl nagy az eltérés...
Fentebb írtam, hogy megvettem az ElektroKonht@ -ban...
SMD vagy furatszerelt a 470kOhm 0,1%-os ellenállás? A web áruházukban nincs a listában egyik fajta sem. Mikor én vettem náluk ezt az ellenállást akkor mondták is, hogy nincs 0,1%-os ellenállásuk csak 1%-os. Mondjuk én vettem jó néhány darabot, és kiválogattam belőlük azokat melyek a legközelebb voltak értékben a 470kOhm-hoz (469k).
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
Húh! Végig kísértem a kűzdelmedet. Szép menet volt, és érdekes végkifejlet.
Gratulálok a kitartásodhoz. A pontot is ezért kaptad. A mérési pontossággal kapcsolatos bejegyzések arra késztettek, hogy én is megnézzem a teszterem pontosságát. Anno én Ausztriából rendeltem 0,1%-os SMD ellenállásokat kisebb vagyonért. Most elővettem az egyik 470K-s ellenállást és megmértem. A teszter 469,7K-t írt ki. Gondolom ez belefér a tűrésbe. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
Már nagyon közel volt a vég...
Az elmúlt 30 .. 35 év alatt számtalan készüléket fejlesztésében vettem rész (nem csak hobbi szinten), de ilyennel még nem találkoztam. Az idézett dsPIC nem 8 MHz -en, hanem 60 .. 70 MHz -en jár. A régi szép időkben 10 - 20 % kerámia kondenzátoroknak is örülni kellett (Köporc). A 100nF jó ha megvolt 50..60nF. A készülékek mégis üzemeltek. Szerintem mindegyik ATmega328 -as pédány megérdemeléne egy 22pF NPO SMD kondenzátort. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
Érdeklődve olvastam az előző hozzászólásokat. Van nálam egy eBay-en vett csili-vili alkatrész teszter és pontosan ezeket a hibákat mutatja. Ráadásul a grafika miatt az önteszt rész ki van nyírva benne. Három kritikus pontot látok rajta. Az a bizonyos 1n, a 431 referencia és fogalmam sincs a 470k/680 párosok tűréséről (0,1÷1%). illetve a negyedik probléma szerintem az lehet, hogy standard 5%-os ellenállásokkal építették meg. A proci egyébként AU1417 dátumkódos.
Ha pl. egy-egy rövid huzaldarabbal összekötöm a három mérőpontot, akkor azt írja ki: 0,1Ohm 1-2. Ha ezt ismétlem 2 mérőpont között, akkor: 0,1Ohm 1-2; 0,09Ohm 1-3; 0,11Ohm 2-3.
Ugyanakkor MEGATRON 9100 200R 0,1% ellenállás mérési eredménye: 199,6 1-2; 199,6 2-3; 199,6 1-3. ??? A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
Szia! Van ám annak a huzaldarabkának is ellenállása, Meg a csatlakozó is lehet szennyezett, ezért 0.1 Ohm nem igazán meglepő. Főleg, hogy az önteszt nincs benne.
Hátha nem is a végtől , de attól mindenképpen meg lett mente , hogy ha már megcsinálta , akkor ne vesszen a munkája kárba.
És talán elnézést is kellene tőle kérnem , mert én túlságosan hajszoltam talán , és nem hagytam neki békén.Bár azóta lehet a teszter abban a szelektív kukában landolt volna , aminek ő a képét ki tette.Én amúgy mondtam az elején , hogy jó lesz az , és mindenki átmegy ezeken a hibákon.Igaz nem mindenkinél ugyan az a hiba jelenség , de a végére csak jó lett általában. Egyébként még annyival lehet a tesztert pontosabbá tenni , hogy aki fémdobozba teszi , azt leárnyékolja nekem ilyen megoldással van , És a külső csatlakozóhoz menő vezetékek pedig árnyékoltak legyenek.Ezzel lehet csökkenteni méréskor a teszter által felvett szórt kapacitásokat.Akinek néha indokolatlanul PF mérés jelenik meg a kijelzőn.Tehát lehet még finomítani , de ez már mindenkinél egyedi megoldású általában. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
A képeden az 1nF "színe" pontosan olyan, mint amit én használtam fel (a képen a sárga ellipszisben). Próbálj párhuzamosan kötni vele "kékebb" 22pF -ot (a képen a kék ellipszisben).
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
Most, hogy jobban ráérek nézegetni a programot: (Sajnos az AVR Studio 5.1 szétverte a Visual Studio 8 -at. Cannot start debugging)...
- Az újabb verizió tranzisztor teszter minden esetben kapcsolgatja a referencia feszültség bemenetet. Csak földre kapcsolja ezt a bemenetet, ha bontani akarja a relé érintkezőit, amivel a mérőpontokat köti össze. Ezzel próbál védezeni a feltöltött kondenzátor csatlakoztatása ellen. - Ezt ki is lehetne használni mondjuk további vezérlő jelek beállítására. Amikor a relét váltja az LCD RS, D7 .. D4 vezetékeinek állapota kihasználható. A VREF (DIP 27. láb) alacsony szintre váltása előtt az említett 5 lábat kimenetté lehet állítani, kitenni az adatot, kapcsolni a relét - ezzel egyidőben az 5 bitet egy 74HC174 -be be lehet írni, majd visszaállítani a lábak eredeti meghajtását (kimenet vagy bemenet). El lehet ezt játszani akkor is, ha a menüben kiválasztunk egy pontot. A frekvenciamérés menüpontot ki lehet egészíteni még egy (néhány) alponttal: Előosztás nélkül, 1/10 előosztással (CD4017), 1/128 (MB510L / MB506) vagy 1/1280 (MB510L / MB506 és DC4017). Egy kis program bővítéssel 1.1 (2) GHz -re lehet bővíteni a méréshatárt. Hasonlóan lehetne váltani a zéner és stabilizátor mérést. stb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |