Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   390 / 982
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

1985-ben hozták be ezt a típust vagonszámra a DDR-ből, a nálunk életbe lépett szabály miatt. DDR 1989-ben már nem volt, tehát onnan számítva is 25 éves, tehát csere.
De itt a hátoldaláról a fotó.
Még annyit, hogy a fekete bakelitházasok általában 100ma-es típusok , ez a "fehér" 30mA-es.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014

Kép 168.jpg

(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Tehát te vagy Bakman is? Mert az ő által berakott előlapnak a te általad berakott hátlap a hátulja?
Már csak azért, mert nekem is van fehér, de én bizony 81-ben vettem...
Kissé megalázva kérdem, mert nem tudom, mire gondolsz, de mire gondolsz 'a nálunk életbe lépett szabály" alatt?
(#) papo69 válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Én se tudom milyen szabvány lett módositva.
Max a 447-es mert ELMŰ területen a nyaralókba kötelező volt rakni, anélkül nem vették át.
(#) gyuszo válasza papo69 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Így van, kiterjedt még arra is, még a magánerős felvonulási ( építkezési ), ideiglenes csatlakozáshoz is elő lett írva.
(#) sziszi89 hozzászólása Dec 4, 2014 /

Sziasztok!
Lenne egy fontos kérdésem. Van egy Eti elosztószekrényem,ami kedden megázott egy kicsit,ugyanis eláztatott a felső szomszéd. Órákkal később a biztosíték lecsapódott és nem is lehetett visszakapcsolni. Ma megpróbáltam és sikerült felkapcsolni,mintha mi sem történt volna. A kérdésem az lenne,hogy lehet-e valami baja? Legrosszabb esetben kigyullad-e? Kell-e tartanom valamitől?
Előre is köszi!
(#) Bakman válasza sziszi89 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Egy elosztószekrényben kb. kismillió féle dolog lehet. Fényképezd le és jelöld be a képen, mi kapcsolt le. Kérdésed kb. olyan, mintha azt mondtad volna, van egy autód, de nem tudod milyen gumit kell venned hozzá.
(#) elhungaro válasza sziszi89 hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Ne félj semmitöl ,és várj! Ha lekapcsolodik szólj!
(#) papo69 válasza sziszi89 hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Egy hasonló esetben a biztositó kifizette a kismegszakitók cseréjét.
Jót nem tett neki a viz, lehet majd később is jön elő a hibája.
(#) gyuszo válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Egy védőföldeléssel ellátott készülék és egy kettős szigetelésű készülék kapcsolata.
Ha létrejön közöttük a fémes kapcsolat, itt szerintem még fokozottabban oda kell figyelni.
(#) kissbalazs86 hozzászólása Dec 9, 2014 /

Sziasztok,

A folyosón van két kapcsolónk, ahogy azt a mellékelt (eléggé buta) rajz mutatja. A jobb oldalon lévő kapcsolót levettük amikor újra tapétáztuk azt a falat amin a kapcsoló van. Mióta levettem és visszatettem a kapcsolók nem működnek megfelelően.
Ha mindkettő fel van kapcsolva, akkor működnek a kapcsolók. Viszont ha lekapcsoljuk az egyiket, a fény kialszik. Ugyebár ekkor a másikkal vissza lehetne kapcsolni, de nem történik semmi.
Mielőtt levettem a kapcsolót mindkét kapcsoló rendesen működött. Mielőtt levettem a kapcsolót készítettem fényképet, csak hogy biztos legyek benne, hogy ugyanúgy kötöm vissza.
Nem tudom sikerült-e érthetően elmagyaráznom, ha nem akkor kérdezzetek bátran.

Esetleg valaki tudja mi lehet a probléma?

Mikor visszakötöttem a kapcsolót akkor lekapcsoltuk a biztosítékot. Amint ez megvolt visszakapcsoltuk. Amikor a foglalatot csavaroztam vissza a helyére, akkor szikrázott egy nagyot és lecsapta a biztosítékot. Nem tudom, hogy ennek van-e köze az egészhez, de gondoltam hasznos infó lehet.

folyoso.png

(#) Buvarruha válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Úristen, hívj villanyszerelőt! Ez az alapok alapja, ha nem vagy képes megoldani, ne nyúlkálj bele.

A villanyszerelő nem tudta megmondani mi a baja, ezért kérek kitt segítséget. Valószínűleg nem nézted a profilomat. Skóciában élek és hát sajnos nem vagyok lenyűgözve az itteni szakemberek tudásával.
Kijött szétszedte, nézegette, összerakta, leszedte a másik kacsolót is, megállapította, hogy ugyanúgy vannak bekötve, hümmögött majd kinyögte hogy nem tudja mi a gond vele.
(#) Buvarruha válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Akkor hívj másikat, aki érti is a dolgát. Amúgy szerintem, amikor valamit rövidrezártál a kapcsolóban megszakadt az egyik kontakt, ha valóban ugyanúgy van bekötve.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014

A helyiekben nem bízom, mert sajnos már volt hasonló tapasztalatom, boiler szerelővel, gáz és vízvezeték szerelővel is. Kelet-európai szakembereket szoktam keresni, de őket nehéz megtalálni, mert nem igazán van weblapjuk
(#) levaitamas válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Hello! Feltennéd nekünk azt a képet amit csináltál?
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) proba válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Ha mindent oda kötöttél vissza, ahol volt, akkor kapcsolódba eshetett valami kosz.Hogy melyikbe az már nehezebb eset.
(#) ötfelezős válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

El lett ez kötve a visszaszerelésnél... Bár a helyes alternatívnál szikrázás nem nagyon lehetett volna.
(#) kameleon2 válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 10, 2014 / 1

Szia! Ha minden igaz és ahogy a kollégák is írták - alternatív kapcsolásról lehet szó. Az elég nagy baj, ha a villanyszerelő kér segítséget - adja vissza a szakmunkás bizonyítványát, akár magyar - akár külföldi - egy ilyen egyszerű problémával kapcsolatban. Én közel 3 és fél évtized alatt megtanultam, hogy mindig ott van baj - ahol az ember utoljára hozzányúlt. Neked korántsem biztos, hogy a két kapcsolót ugyanúgy kell bekötnöd. A váltó kapcsolás lényege, hogy a fázisvezető elindul és egy váltókapcsoló mozgó billentyűjére fut, ami vagy "A" vagy "B" állapotba képes váltani. Innen 2 szálon futhat tovább a fázis. Vagy az "A" ágon vagy a "B" ágon. Ezt hívják "játszószálaknak" is. A másik kapcsolóba meg kell érkezzen ez a két (A és B) ág. Azaz Ha az első kapcsolót felkapcsolod, akkor például az "A" ágon lesz fázis a 2-es kapcsolón is. Ha az első kapcsolót lekapcsolod, akkor pedig a "B" ágon lesz fázis a 2-es kapcsolódon is. A 2-es kapcsoló állapotától függően - ami éppen fordítva kapja a fázisokat emiatt, mint az első - nem 1 szálon fogadja a fázist, hanem 2 lehetséges szálon. és az elsővel ellentétben - 1 szálon adja tovább az izzó felé. Az izzó így vagy az egyik szálról kap fázist, vagy a másikról nem - vagy éppen fordítva. Ezért van az, hogy alternatív kapcsolás esetén az egyik kapcsoló félrevezető képet mutat, hiszen lehet hogy felkapcsoltnak néz ki a billenőlapja, de éppen lekapcsolta a fázist arról a szálról, ami folytonos a másik kapcsolón keresztül. Az ábra tökéletesen ábrázolja az itt - kissé bonyolultan leírtakat. Vannak más bekötési módok is - sajnos a villanyszerelők is alkalmazzák - ha úgy van bekötve, akkor sürgősen át is kell alakítani, mert életveszélyes lehet. A foglalat visszehelyezésekor össze is sodródhatott két vezeték - így nem egy hanem 2 lehetséges hibád van - ezért csóválhatta a fejét a vilanyszerelő. Az első lépés a lámpát rendbetenni, a második az alternatív kapcsolás végigkövetése és helyreállítása, a harmadik lépés ismét áram alá helyezése a rendszernek. Szerintem sokan vagyunk (egyre többen) itt akik szívesen mennének Skóciába és vennék fel azt a bért - cserébe valóban jó megoldást kapnál.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 10, 2014 / 1

Ezek szerint a Skótok tudásban is skótok lennének?
(#) papo69 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Azért ott volt egy másik történés is, méghozzá, egy rövidzárlat a foglalatnál.
Ez akármit is okozhatott, akár a kötésdobozban a nulla kontaktus megszünt, vagy a kapcsolónál összeégett az érintkező. Ha van egy ohm mérője akkor le tudja ellenörizni mindkét kapcsolót.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
(#) mikado válasza papo69 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Biztosan ismerik a kollégák a takarékos alternatívot:
midkét kapcsolóba bejön a fázis+nulla, a közös érintkezőkre pedig rá van kötve a foglalat.
Innentől kezdve csak egy földelőszál kellett, és lehetett a kapcsoló mellé/alá dugaljat tenni. Bár sokszor még az is elmaradt (a földelés).
Mikor először láttam ilyet beletelt pár percbe mire megvilágosodtam.
(#) kissbalazs86 válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Sziasztok,

itt a kép amit készítettem. Ez a szétszerelés előtt készült.
A kábelek ugyanúgy lettek visszakötve, ahogy ezen a képen látszódik.
Remélem ez segít megoldást találni.
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Vagy én vagyok szószátyár
(#) kameleon2 válasza mikado hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Már kitárgyaltuk - Ezt hívják népiesen balf.sz váltónak
(#) kameleon2 válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Ez csak egy kapcsoló. A másik is ugyanígy volt színezve? Nem hinném. Amúgy így úgy tűnik az alsó a váltó rész a felső kettő az A és a B de nem esküdnék meg rá - egy csipogós műszer sokat segítene, vagy ha van a kapcsoló oldalán, alján valami felirat. Sajnos csak az F2 felirat látszik a többit a vezetékek takarják. Nézd el nekem, de skót szerelvények nem mennek fejből, csak az angolok. Ha fém az a kapcsoló akkor az a védőföld csavar sem véletlenül van ott. Be kellene, hogy legyen kötve.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
(#) kissbalazs86 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

A másikról nem csináltam képet, mivel azt nem szedtem le. Nem tudom, pontosan milyen feliratra gondolsz, de kábelek foglalatai L1, L2 és L3.
Most egyetemen vagyok, de este majd tudok képeket csinálni a másikról is, vagy megkeresni a feliratot a kapcsolón.
(#) kameleon2 válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Jó lesz, mert akkor legalább van valami nyom - a vezetékek színei - lehet találgatni és mérni. Van valamilyen gyengeáramú csipogód, amivel lekapcsolt állapotban tudsz mérni? Ha nincs - egy zsebtelep és egy soros izzó is sokat lendít a dolgokon - kizárólag áramtalanított állapotban.
(#) kissbalazs86 hozzászólása Dec 11, 2014 /

Sziasztok, tegnap későn értem haza, és már nem volt energiám fényképet készíteni.
Az első kép arról a kapcsolóról készült amihez nem nyúltam hozzá. A második képet arról, amelyiket leszedtem a tapétázásnál.
(#) szamóca válasza kissbalazs86 hozzászólására (») Dec 11, 2014 / 1

Ha L1 a közös pont, amit L2 ill. L3 hoz kapcsol, akkor ezen a bekötési rajz helyességének kellene utánanézni. A második képen talán azért van két piros az L1-re kötve, mert innen vitték két lámpatesthez.

Névtelen.png

(#) kissbalazs86 hozzászólása Dec 11, 2014 /

Mindenkinek köszönöm a segítséget. A kapcsolóval volt a probléma. Levettem a fürdőszobait és azzal működik rendesen.
Köszönöm még egyszer mindenkinek
Következő: »»   390 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem