Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2448 / 3976
(#) ktamas66 válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Jól végiggondoltad ezt a "akkuról hajtok egy DC/DC-t, ami tölti az akkut" dolgot .
Léteznek olcsó, egyszerű akkutöltő IC-k. Pl.: itt egy megoldás.
(#) nedudgi válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
A probléma ott kezdődik, hogy hiába olyan nagy annak az elemnek a kapacitása, ha azt csak pár mA áramnál tudja nyújtani. Nagyobb áramnál ez már drasztikusan lecsökken.
Forrás.
(#) attika hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
sziasztok,egy olyan kérdésem lenne,hogy ezen a kapcsoláson az optokapukat nyugodtan el lehetne hagyni,igaz? és a reléhez meg kéne egy-egy dióda? és úgy is működhetne?
(#) Zaustuv válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Azt olvastam, hogy lítium-ionos akksiknál nehéz meghatározni a töltöttséget, mert stabilan tartják a névleges feszültséget, ameddig majdnem teljesen le nem merülnek. De pl. egy, a fogyasztókkal sorba kötött ellenálláson eső feszültség mérésével ezt is lehetne figyelni.
Egyébként azért nem elég a 2db AAA elem, mert mikrovezérlős az áramkör, és azt szeretném, ha folyamatosan futna rajta a program. És adott az a helyzet, hogy nincs hálózati feszültség, amivel tölteni lehetne az akksit.
(#) proli007 válasza attika hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Hello! Ugyan el lehet hagyni az optókat (a nagybetűket viszont nem kellett volna..), de akkor a szintillesztésről gondoskodni kell. A relékre bizony illik diódát tenni.
(#) attika válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Gondolom az optó az egy védelem,csak azt nem értem,hogy hogy védi azáltal,hogy végül is abba egy led meg egy fotó dióda van,igaz?Szintillesztésnek ott vannak a 10k-s ellenállások azok nem elegek?Elhagyom az optókat és meghagynám a 10k-s ellenállást.
(#) proli007 válasza attika hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Itt az opto ugyan galvanikus elválasztást nem ad, de csak akkor világít a Led, amikor áram is folyik. Így még is szolgál zavarvédelemmel.
Csak a 10k nem elég, hiszen a bementi jel 12V lesz, a PIC meg 5V-nál nagyobb feszültséget nem kaphat.
(#) attika válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Jogos,ez teljesen elkerülte a figyelmemet.Akkor vagy növelem az ellenállás értéket vagy ha beteszek egy tranzisztort az optók helyére még az is megoldás lehetne? Vagy akkor inkább hagyjak el mindent és maradjak a nagyobb ellenállásnál?
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
(#) Peet19 válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Értem, köszi. A képlet megvan, azt már tavaly tanultuk. A közepén lévő párhuzamos RC tagra gondolsz? Miért kell bele az izzó?
(#) eSDi válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Üdv!

Ebben az egészben nincs semmi logika, felejtsd el ezt a koncepciót. A következőt tudom javasolni:
Fogsz két darab AAA méretű dubla (esetleg tripla, ebben az esetben Buck-Boost DC-DC kell) elemtartót, ezt a kettőt párhuzamosítod 2 darab Schottky dióda segítségével, majd erre rákötsz egy Step-up (Buck-Boost) convertert ami be van állítva 3.3V-ra. Erre jöhet majd az áramköröd. Az akkucsomagokat felváltva használod, ami lemerült azt otthon töltöd.
(#) nedudgi válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Nem értelmezted jól, amit olvastál: a töltöttséget a 20%-80% tartományban nehéz meghatározni.
A fogyasztókkal sorba kötött ellenállással sem jobb a helyzet, ugyanaz, mintha a kapocsfeszültséget mérnéd.
(#) gernerakos hozzászólása Dec 17, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy elég érdekes próblémám. Tudni illik megépítettem egy TDA2005-ös erősítőt. Eddig labortápról ment, és a alacsonyabb kivezérlés mellet szinte nem is melegedett. Persze elég egy kicsit növelni a kivezérlést, és egyből forró lesz a borda, ez eddig gondolom normális. Tegnap gondoltam kipróbálom a véglegesnek szánt tápjával, egy 150W-os PC táppal. Meglepődve tapasztaltam, hogy bőgethetem ahogy akarom, a borda épp csak kézmeleg, ami azért furcsa, mert ez csak egy B osztályú "végfok", 60-70%-os hatásfokkal, nem pedig egy D osztályú csoda. Lehet hogy a tápellátás is befolyásolja hogy a végfok IC mennyire melegedik?
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Látatlanban gerjedésre tippelnék. Meg kellene nézni a melegedős esetet oszcilloszkóppal...
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Mivel oszcilloszkóp egyenlőre nem áll rendelkezésemre, ezért sajnos nem tudom kimérni, de úgy is mindegy, mert a PC táppal nem melegedik, és azzal lesz használva. De miért és hogyan gerjedne össze egy egyszerű LM317-es táppal?
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 17, 2014 / 1
 
Az oszcillátor alapja egy híd áramkör, A híd egyik fele a soros, és párhuzamos kapcsolású azonos időállandójú RC tagok az időállandónak megfelelő frekvencián pont hármat osztanak, nulla fok fázistolás mellett. Ez a tulajdonság csak egyetlen frekvencián igaz. Ha ehhez hozzákapcsolod a híd másik oldalát, ami szintén 3 -at oszt, akkor egy olyan hídáramkörhöz jutottál, ami ezen a kitüntetett frekvencián, és csak ezen szakadást mutat. Ha ezt összekapcsolod egy jó nagy erősítésű erősítővel, amelynek a visszacsatoló ágában helyezkedik el a híd áramkör, akkor az az így alkotott oszcillátor csak ezen a kitüntetett frekvencián tud rezegni, mert minden más esetben nem történik meg a pozitív visszacsatolás.
A híd 3 -at osztó frekvencia független oldalának egyik elemét feszültség függő nemlineáris ellenállásra cseréled, (ez lehet izzó, vagy közvetlen fűtésű termisztor) Akkor a híd egyensúlya nem csak a frekvenciától, hanem az oszcillátor kimenő feszültségétől is függeni fog, Így jó választás esetén a kimenő feszültség stabilan állandó lesz. Ez a szerepe az izzónak.
Ez a Wien hidas oszcillátor lényege, és a működéséből kifolyólag tiszta, nagyon alacsony torzítású, állandó amplitúdójú színusz jelet ad. Ezért kedvelik minden mérőáramkörben.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Úgy tűnik, most a pc táppal is összegerjedt, legalábbis égetően forró lett a bordája, mintha labortápról menne. Hogyan lehetne az ilyen véletlenszerű gerjedéseket megakadályozni?
Az erősítő kapcsolási rajzát mellékeltem, hátha ez segítség....
(#) reloop válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Szia! A kimenet és a bemenet közötti kölcsönhatás szokta ezeket gerjedésre bírni. Árnyékolt bemenő vezeték és hibátlan NYÁK-terv a megoldás. Tégy fel róla fotót a témájába.
(#) gernerakos válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Ha megnézed, láthatod, hogy több, mint egy hónapja kérdeztem ott, azóta sincs válasz. Eléggé kihalt az a topic. De folytassuk ott.
(#) k_h válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Én is küszködtem valamikor réges régen hasonló problémával. Nekem TDA2030 as végfok volt. Mind két csatorna gerjedt. A szomszéd szobába is zavarta a rádiót a kimenetén az 1 ohmos ellenállás meg is pörkölődött. Próbáltam minden félét, bemeneteit hidegíteni kondival meg minden... Egyetlen megoldásom volt rá. A kimeneti elkót le kellett szigszalagoznom és alufóliával betekerni és testre kötni. Bár lehet az is megoldás lett volna ha kicserélem másfajta típusúra.
(#) daneg86 hozzászólása Dec 17, 2014 /
 
Sziasztok!
STK392-560 -ból mit lehet kihozni ? Olyan adatlapot ami valami használható infót is tartalmazna nem igen találtam. Hangfrekire használható ?
(#) anaja hozzászólása Dec 17, 2014 /
 
Sziasztok! Én az elektronika terén még kezdő vagyok. Szeretnék 10 db zöld ledet sorba kötni. A zöld led elvileg 10mA-on már szépen világít és 2V feszültség kell neki. Nekem van egy 24V-os 0.8A-es tápom amiről ezt működtetni szeretném. Úgy számoltam, hogy ennek az előtét ellenállása szabványosan 470 Ohm. Ez így működhet? Nem lenne minden led előtt ellenállás csak a sor elején egy.
(#) Doncso válasza daneg86 hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Szia, az egy konvergencia IC egy projektoros Tv-be, nem erősitő.
(#) Doncso válasza anaja hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Jól számoltad, illetve egy ellenállás elég.
(#) anaja válasza Doncso hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Köszönöm, most már kezdem érteni.
(#) Gafly válasza Bierbrauer hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Ebből még diploma téma is lehet. De nem leszek ipari konzulens
(#) eSDi válasza levi965 hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Üdv!

Gondolom nem utólagos a Xenon, hanem gyári. Ebben az esetben szakszervíz, mert nem hinném hogy a biztosítékokon és a reléken kívül bármi máshoz hozzá lehetne nyúlni.
(#) levi965 hozzászólása Dec 17, 2014 /
 
Igen gyári
és átvolt a biztosíték is nézve viszont ott nemvolt problema
Ugy tünik nem kicsi dolog...
(#) holex hozzászólása Dec 18, 2014 /
 
Miért van az, hogy egy bizonyos frekvencia fölött egy tekercs elkezd kapacitáskánt viselkedni, holott a parazita kapacitás hatásának pont hogy csökkennie kéne nagyobb frekvencián (Xc=1/(omega*C))?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2014
(#) etm hozzászólása Dec 18, 2014 /
 
Hello! Meg tudná-e Valaki mondani azt,hogy ha a szinusz 220 Voltot gretz-el egyenirányítjuk,akkor miért lesz abból 310 Volt egyenáram. Amikor a 220Volt fesznél az amplitúdó a 220 nem? Ha szimulátorban próbálom,hiába teszek a gretz kimenetre kondit is, akkor sem nyomja 220 Volt fölé. Valóságban akkor miért megy föl? A valóságban a 220 Voltnak nem 220 az amplitúdója? Vagy a szimulátorok nem tudnak ezzel megbírkózni? Üdv!
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2014
Következő: »»   2448 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem