Fórum témák
» Több friss téma |
Egyszer használtam már Nokia hálózati trafó vasát illesztésre. Jól működött, de a primert áttekertem.
Szia Máté,
Gratulálok munkáidhoz, jó látni mikor elkészül valami és be is dobozolja a konstruktőr. A DBM-es szinkrodin rádiónál jól látom, hogy a bemeneti sávszűrő hiányzik ? Mint ha a VFO tekercse mellett látnék furatokat a panelen ahova pont a tekercseket lehetne beforrasztani.
Igen, a sávszűrő még nincs beültetve. Terveztem egy előerősítő kipróbálást,ezért hagytam ki, mivel az előerősítő elé szántam beépíteni. Eredetileg ez a panel lett volna a 80m/HH konverter, de végül tekertem párat még a vasmagon és megmaradt hagyományos szinkrodinnak. A következő szintén szikrodin, de a 40 méteres sávra. Utána pedig egy IC-s szupervevő a 80 méteres sávra, esetleg lehet hogy átkapcsolhatóra a 80/40 méter között fogom megcsinálni. Majd kiderül.
Akkor jól láttam.
Ha szerencséd van és tudsz olyan kvarcokat szerezni Középfrekvenciának, amelyekkel meg lehet oldani egy VFO-val a 80 és a 40m vételét. Valamelyik régi újságban Vagy Rádiótechnikában vagy QST-ben találkoztam ilyen megoldásokkal csöves és újabb félvezetős kivitelben is. Pl. ha sikerül szerezni KF-nek 1,7 MHz-s kvarcokat akkor egy VFO-val tudod venni a 80 és 40 m-t ha a VFO 5,2-5,5 MHz-ig hangolható. Mert pl. az 5,2 MHz-ből kivonjuk az 1,7 MHz- KF-et akkor a vett jel frekvenciája 3,5 MHz . Csupán egy bemeneti sávszűrőt vagy áthangolunk vagy átkapcsolunk 80-ról 40m-re miközben a VFO gombját áttekerjük a másik végkitérésbe. Sorolhatnám de csak egy közkedvelt példát említek még a 9MHz-s KF-et választva 5MHz- 5,5MHz-s VFO frekvenciával ugyanígy egyből hozzá jutunk egy 80 / 20m es szuper vevőhöz . Na jó töprengést ezen! Üdv.
Szia!
Az árához képest meglepően jó kis rádió, nekem is van. Egy komolyabb antennát érdemes beszerezni hozzá, jelentősen megnő az áthidalható távolság. Üdv, GaBo. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
Hali!
Ennyi pénzt megér. Nekem is van, tetszik. Egy özönvíz előtti Yaesu FTH 2010-zel összehasonlítva, tapasztalatom szerint az érzékenysége kicsit gyengébb, de gondolom te sem DX-ezni akarsz vele. Persze a háza műanyagból van, nem olyan strapabíró mint egy "rendes" kézirádióé, de még bírja az állandó hurcolászást (gyalográdiózást is) anélkül, hogy különösebben vigyáznék rá.
Ezt a rádiót szándékozom kipróbálni. Most nézem, nem is biztos hogy szupervevő, mert direkt keverésű. Mindegy, ki fogom próbálni, csak szerzek bele IC-t. Tervezek szupervevőt modulosan felépítve, hogy csereberélhessem a kísérletek közben. De ehhez még csak a rajzok gyűlnek. Mellékelek egy rajzot, az RT-ben találtam 455 kHz-es KF-hez való demodulátort, de CW/SSB vételre. Eredetileg az RT azért közölte le, hogy beépítve egy műsorvevőbe lehet CW/SSB vevővé átalakítani.
Az általad megadott linken látható rádió is jónak tűnik 10,1 MHz-re be is lehet hangolni.
Ám van egy jól bejáratott hasonló vagy inkább jobb paraméterekkel rendelkező vevő Neophyte névre hallgat. Szerintem érdemes inkább ez a jól bevált vevőt megépítened. Ha valami kérdésed van ne habozz! Üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
Sziasztok ,
Mostanában szerencsém javítani interneten vásárolt super rockmite riget ami tele volt hibákkal. Ezen fel lelkesedve elhatároztam, hogy megépítem ezek ősét az Ugly Weekender mini 7MHz-s adót. Bizonyára ti is többször pillantást vetettetek erre az egyszerű egy hétvégén elkészíthető kapcsolásra vagy esetleg meg is építette valaki. Jelenleg a meghajtó és végfokozatot konstruáltam csak nem olyan nyakatekert öntartó pókháló módon hanem a nálam jól bevált faragott panelen. Most következik az élesztése a panelnek, várhatóan 1 Watt körül kellene RF kimenő teljesítményt produkálnia, majd meglátjuk.
Szia Gabi!
Jól néz ki,remélhatőleg ilyen szépen is fpg működni.!
Na most már bele kell húznom a 40 méteres szinkrodinba, jó lenne elkapni a jeleidet. Eddig egyszer hallottalak, azt is WebSDR-el.
![]() Közben nálam is készül valami. Majd ha elkészül akkor teszek fel képeket. Nem rádió, de rádióamatőr. Egy tápegység készül a kis rádióimhoz, amiről itthon is és kitelepülés közben is üzemelhetnek a rádiók. Képes üzemelni hálózatról és törpefeszültségű betáplálásról is (pl. akkumulátor). Stabilizált 12V-ot állít elő. Szerda, csütörtökön lesznek a tesztek az iskolai műhelyben, hogy hogyan reagálja le a hálózati feszültség változásait, illetve a törpeszültségű bemeneten történő változásokat. Mennyi az a minimum tápfeszültség a bemeneten amikor még képes ellátni a feladatát. 2A-t bír ki maximum, de túl van méretezve, akár 3A-t is elbír 1-2 percig. Van benne beépített túlfeszültség védelem a kimeneten, ha véletlenül megszaladna a táp, vagy valamilyen oknál fogva 14V fölé menne a kimeneti kapcsokon a feszültség. Ilyenkor egy relé leválasztja a tápról a rákapcsolt készüléket és egy LED segítségével jelzi felém a problémát. Majd ha elkészül akkor írok róla bővebben ha érdekel valakit és teszek fel kapcsolási rajzot. U.i.: A deszkamodellen végeztem méréseket oszcilloszkóppal, tiszta egyenfeszültség van a kimeneten, semmi zavarjel nem mérhető. 0,1-0,2V-os feszültségesés mérhető a kimeneten 2A mellett. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Hát, igen a WEB SDR az olyan, mint az alkoholmentes sör. Sörnek sör, de az íze . . .
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Azért arra jó, hogy ha az ember hall egy érdekes állomást akkor egy lökést adjon a saját készülék építésének irányába.
Meg arra is jó volt , hogy a kis adó panelemet kipróbáljam . Először csak megpróbáltam meghallani a saját jelemet ami sikerült is. Ezen felbuzdulva elkezdtem CQ-zgatni hívogatni 7 MHz távírón természetesen és legnagyobb meglepetésemre egy Német alkalmi állomás hívott meg nem is akármilyen riportot adott 579-el vett. Csak az asztalon összedobott VFO és az Ugly Weekwnder végfokja amiből kemény 0,7 Watt jön ki az ntennára, billentyűzés képen egy huzal darabbal érintgettem a meghajtó fokozatra a 12 V tápfeszültséget.
![]()
Ma egyéb ház körüli munkáinkon kívül apámmal leszabtuk a rövidített kitelepülős antennámba a drótokat. Már csak a tekercsek hiányoznak és mehetnek a tesztek. Remélem mire jó idő lesz mehetek kipróbálni, összeáll a felszerelés. Bár ma már elég jó idő lett.
Készítettem hozzá spulnit is, hogy könnyű legyen szállítani és ne gubancolódjon össze a huzal. Még a végükről hiányoznak a szemes saruk. De utána, hogy hogy fogom betömni a lyukban a drót végét? ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
ezek is szép antennák
![]() Én ilyeneket használok kitelepülésnél és itthon, de az automata tuner jól jön a készülékemben hozzájuk ![]()
Jó, de ezek katonai antennák, én ilyen komoly eszközökhöz nem férek hozzá. Nekem marad a saját barkács antenna.
![]()
Én is sokat barkácsolgatok. Nyáron egy 6 sávos Hexbeam-ot szeretnék építeni. Nem mindegyik katonai antenna vált be. A barna hiába büdös, átitatott, a szigetelése már a hajtogatással is sérül. A zöld a legjobb közülük. Annyira nem drágák ezek sem, pár ezer forintért lehet kapni és más antennák építéséhez is fel lehet használni
![]()
Rövidhullámra BNC-t használsz? Elég perverz....
A BNC-s huzal antenna változatokat csak vételre illetve adásban is csak 45 MHz felett 1-2 W kimenővel.
![]()
Az asszonyt próbáltam rávenni, hogy nappal szárogatni is lehet rajta, de nem ment át a szűrőn.
Ez nagyon szép munka. Igényes! Gratula! Ritkán látok ilyet!
Mér nem mondtad jobban szárad rajta a ruha.
Hirtelen azt hittem, már meg is csináltad.. egy hét alatt, munka mellett szép lenne..
![]() ![]()
Köszönöm Tamás !
Főleg az áttekinthetőségre törekedtem és, hogy a Rádiófrekvenciás jelet ne nagy kerülő utakon vezessem fokozatról fokozatra. Ha sikerül eljutnom a HA-QRP klub találkozóra Debrecenbe Március 28-án akkor oda is elviszem. Csak valami praktikus sasszit reszelek neki addig. Üdv, vy 73! Gábor HA8LKM
Hogy ne csupán panel szinten a polcon porosodjon ez a kis rádió összeállítottam egy komplett adóvevőt belőle hozzáadva egy CA3028A IC-vel készült egyszerű vevő panelt és egy régóta kihasználatlan dobozba szereltem. Kifaragtam egy kis panelre a TX-RX áramköröket és egy önhang generátort is kapott. A sasszi alsó részébe egy hangfrekvenciás végfokozat is került, így hangszóróval szól a rádió. 7 MHz-n szépen jönnek az állomások fél hangerővel is. Kicsit csúnya a dobozolás de legalább egyben van és stabilan lehet használni. Még finomítok a varikapos hangoláson meg egy két apróságon aztán mehet élesben az éterben.
Szép kis menhettenes! Én is szerelek mint a gép a hétvégén, csak most éppen nem rádiót.
Bárcsak én is ilyen szinten tartanék a kis vevőmmel.
Fejlemények a tápommal. Megtörténtek a tesztek az iskolában. Kivettem egy diódát, mert feleslegesnek ítéltem (túl nagy volt a feszültségesés). Ezenkívül tökéletesen üzemel. A hálózati feszültség is nyugodtan változhat, 200-235V-ig bármennyi lehet. A törpefeszültségű bemenet is rendben. Már csak egy erős, stabil doboz kell hozzá. Közben készült egy aktív antenna, az RT1987 januári számából. Már csak be kéne állítani. Remélem hamarosan arra is sor kerül. Tavaszig jó lenne befejezni, utána mehet a kitelepülés. Az előlapi furatból egy kapcsoló hiányzik még, azzal lehet váltani, hogy a 1,8MHz-s vagy a 3,5-7MHz-s amatőrsávon dolgozzon, mivel hangolt aktív antenna. Mellékelem a cikket, ha valakit érdekelne. Az utolsó képen a szobám sarka van, amit a rádiózáshoz rendeztem be. Remélem nem sokáig lesz ennyire üres. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |