Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
A C2-n azért ettől kevesebb lesz a feszültség átlagértéke, szükség esetén iktass be a relétekerccsel soros ellenállást, hogy azon 12V körül alakuljon. Párszor 10 ohm-ra becsülöm.
A koppanásgátlón lévő relére gondoltál? egyébként így most 13v-ot kap a koppanásgátló.
Kondi nélkül 6 volt jön a diódán.
Szia nekem ez van megépítve.
Kondi azért kell rá, a feszültséget behúzott relénél ellenőrizd.
Egy 10-22 ohm körüli előtétet elbírna, de így is jó.
Arra lennék kíváncsi milyen fürgén bont a relé kikapcsoláskor?
Teljesen jó ,ahogy kikapcsolom abban a pillanatban eleged a relé,úgyhogy csend van ki-be kapcsoláskor.már csak arra lennék kíváncsi ,hogyan tudnám ellenőrizni, hogyha egyen feszültség kerülne a kimenetre elengedne e a relé.
Köszönöm szépen a segítségét,de szerintem össze ütöm a Skori féle hangfalvédőt is
Az erősítő helyett elemről, akkuról 1-3V egyenfeszültséget adsz a védelem bemenetére. Mindkét polaritásra teszteld!
Reloop kolléga javaslatára itt teszem fel a Telefunken átalakításhoz még szükséges, egyenáram védelem megoldásának problémáját, azaz, az eredeti relé áramkörhöz adaptálást.
A jelenlegi védelem/relé egy NE555 áramkörrel van megvalósítva. Az NE555 az általam bejelölt "körből" kapja a trigger jelet. Ezt kellene két darab (sztereo) TDA7293 KIT-ből "megtáplálni".
Szia! A védelem reléje akkor húz meg, ha az 555 2-6-os lábai az 555 tápfeszültségének 2/3-a fölé emelkednek, 1/3 alatt pedig elenged.
Bekapcsoláskor R706 (6M8) tölteni kezdi C702-t (0,47uF). Az előbbi feltétel teljesülése esetén a relé meghúz, ez adja a bekapcsolási késleltetést. A kimeneten megjelenő egyenfeszültség R701 és/vagy R703 (330k) ellenálláson keresztül C701 (220uF) kondenzátort tölti. Mikor a kondi feszültsége 0,7V fölé emelkedik a polaritástól függően T701, vagy T702 kinyit, C702 kisül a relé pedig bont. Amit berajzoltál, ott az eredeti végfokok pozitív tápoldali 0,22 ohm emitter-ellenállásán eső feszültséget értékeli ki a tranzisztoros áramkör. Rövidzárra, vagy túl alacsony terhelőimpedanciára a két csatorna bármelyike relé bontást generál. A TDA7293-mal ezt a funkciót a kimenettel soros 0,22 ohm ellenállás beiktatásával lehetne elérni. Nagy fantáziát nem látok benne, de dönts belátásod szerint, hogy ne a lelkemen száradjon egy estlegesen leégő végfok IC
Szia! Akkor végső soron csak annyi a feladatom, hogy a T409 kollektorának, sv 9/3-re menő "lábát" megszakítom. Tulajdonképpen azt sem kell, hiszen a teljes végfok rész szeparálva lesz.
Így megmarad a borda-hővédő (igaziból erre sincs szükség de...), trafo-hővédő, és az LE30 köteg rt (ki tudja hol végződő ) ágának funkciója is. Az egyenáram védelmet meg jelenleg is tudja az áramkör. Kvázi csak a rövidzár-védelmet iktatom ki, ami a tda7293-nél elég masszív. (ha erre utalsz mármint hogy nem valószínű hogy le fog valaha is égni!) A hangszóró-kapcsoló-áramkör, két (A+B) hangszóró bekapcsolása esetén, nekem úgy tűnik, hogy sorba köti a "ráaggatott" hangfalakat, így az impedancia alul méretezésének esélye is kicsi. Ugyanakkor a rövidzárat is jól bírja az IC?
Azért napi szinten csak nem lesz rövidre zárva a kimenet. Egy inkább 2,5A-es mint 3,15-ös tápági biztosítékot ki tud olvasztani, van annyira jó a belső áramkorlátozója és a hővédelme.
Terhelésnek 8 ohm ajánlott a ±40V tápfeszültséghez, 6 ohm alá nem mennék. Részletekért esetleg ugorjunk vissza a témájába.
Nahát! Egy roppant érdekes dolgot látok a rajzon, kezdem(ném) tervezni az új szükséges NYÁK-okat. A Relais-Plate áramköri rajzán R707 (100Ohm) szereplő ellenállás hiányzik a NYÁK-on. Helyette egy D702 dióda szerepel. (A tényleges NYÁK-ot még nem néztem.)
Működés szempontjából közömbös melyikkel szerelték.
Szia
Ez a diódás kiállás alkalmazható +- 12 volt esetében is ? Mert össze dobtam a Skori által tervezett koppanásgátlót is. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Emlékezetem szerint ezt az végerősítő tápra kell kötni, kalibrált Zener-dióda figyeli a tápesést és arra old. Ha kéred, utánaolvasok.
De én +-12 volta építettem meg,nem pedig +-50 Voltra
De akkor megteszed hogy utána olvasol?
akkor mehet a pufferelt +-12 Voltra szerinted ?
Hopp a nagy hajtásban el is maradtam a válasszal. Hány voltos Zenert ültetttél be?
Akkor szükséged lesz még egy diódára és kondira. Az a cél, hogy előbb, vagy legalábbis egyidőben essen az erősítő és a segédtáp feszültsége.
Köszönöm szépen a segítséget,ugyan erre gondoltam én is.
Még az lenne a kérdésem, hogy ez a segéd áramkör el bírna egy 7805 stab icét? Mert a bemenet választom 5 voltrol megy.
A bemenetválasztó áramfelvételén múlik mennyire esik le tőle a feszültség.
Az lenne még a kérdésem,hogy az mitől lehet,hogy pozitív ágon 12V a feszültség ,negativ ágon meg 17.7V. 100u kondi után,meg egy egy ellenállás 10ohm.
A pozitív oldalon nagyobb a terhelés, a kondi többet merül két töltés között. Amit mérsz, az a feszültség átlagértéke. Gondolom a működéssel nincs probléma.
terhelés közben annyi a feszültség,nem gond, hogy nagy az eltérés,vagy hogy tudnám ki egyenlíteni?
Kedves Steelbird!
Már egy ideje keresek megoldást kedvenc Videoton erősítőm koppanásgátlójához. Sajnos a készülék bekapcsolásakor nagyot lök, az érintésre működő védelem az előlapon ilyenkor még nem aktív, de hát minek is magyarázom... Az erősítőm Videoton EA 6383S és csatolok hozzá egy kapcs.rajzot, amiben a tápegység is jól látható. Ehhez tudna-e segíteni beilleszteni / módosítani a már elkészített védelmet? Nagyon hálás lennék érte, mert sehol sem találtam megfelelőt. Előre is köszönöm a segítséget! Tisztelettel: Robi "egy lelkes zenehallgató"
Üdv Robi!
Igen, sajnos a némítás ellenére elég nagyot rúg a végfok a hangszórón, mikor feléled. A Vidi erősítőben +/- 34...36V körül van a tápfeszültség. Nem túl régen tettem fel ide a fórumba egy általam régen használt védelem kicsit módosított tervét. Én konkrétan ezt a védelmet még nem építettem meg, de az elődjét már többed magammal, többször is és nincs vele gond, teszi rendesen a dolgát. Ennél külön van a relé, nincs rátervezve a nyákra, de ha szükséges, megoldható, hogy rákerüljön. Az eredetiről nincs publikálható nyáktervem, mert még tussal voltak rajzolva az akkori panelek, mikor azok készültek. Szerintem reloop kolléga is biztosan tud ajánlani ehhez a feszültséghez megfelelő védelmet. A legközelebbi szokásos relé tipus a 24V DC tekercsfeszültségű, olyat kell majd beszerezni hozzá, a többi feszültséget (kb. 10V) pedig egy-vagy több, a relével sorba kötött teljesítmény ellenállással kell ejteni. A relé soros ellenállásán relé áramtól függően 1-2W teljesítmény keletkezik, azt kell kibírnia. |
Bejelentkezés
Hirdetés |