Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Nem lehet, hogy a mute készenlétire kapcsolja a tápot? A fő kimenetet *némitja* de egy segédfeszültség mindig jön belőle?
Mielőtt megvernéd az(oka)t, akik segíteni próbálnak neked, olvasd el mit vettél, mi van a leírásában: "The pin marked "MUTE" button (located >on the 4-pin connector +-15V) is not useful, it makes no sense, you don't need to use it."
Hogy mit csinálok????
Nekem eléggé támadó jellegűnek tűntek a hsz. -eid, de ha nem, akkor én tévedtem. Bocsánat!
Ezt jó lenne tudni.De én sajna nem tom ezért vagyok itt.
Mint azt nzozz kollega írta
Idézet: ezek szerint nem használja semmire. Akkor meg miért is foglalkoznál vele. „... is not useful, it makes no sense, you don't need to use it.”
Az eddigiek szerint nem lehet. Bővebb információért próbálj a gyártóval felvenni kapcsolatot.
Sziasztok
Szeretnék tőletek segítséget kérni. Egy meanwell SP-200-24 tápot szeretnék 12V-osra alakítani. Korábbi javaslatokra kicseréltem az SVR potival sorba kötött 1.8K-s ellenállást egy 5K-s potira,így be tudtam állítani 12V-ot. Az SP200-24 gyári adata 24V 8,4A,gondolom így jön ki a gyártó által megadott 200W. Így 12V-ra állítva is csak ~9A-t tudtam kicsalni tőle,utána lezuhant a feszültség. Tehát 100W körüli lett a teljesítménye!? Az SP200-12 gyári adata 12V 16,7A. Hasonlót szeretném elérni,ha lehetséges. Kérdéseim: -Jól gondolom, hogy valamilyen áramkorlátozó van benne és ezt kellene átméretezni, hogy 12V-on 200W-ot tudjon? -Vagy kár ilyesmivel próbálkoznom mert a 12V-osban másik trafó is van? Sajnos az SP-200 szériához nem találtam kapcs.rajzot,csak az SP-320-hoz,amit be is linkeltem. A rajzon alul a komponens különbségeknél nézelődök,innen próbálnám valahogy kiokoskodni hogy hol kellene módosítanom. Látom,hogy a trafó sem egyezik a különböző feszültségű modellekben.. Pár dolog már világossá vált a működésével kapcsolatban,ahogy a rajzot nézegetem az SP-200 is nagyon hasonló felépítésű. Találtam korábbi S-150 és S-350 TL494 vezérlővel szerelt modellek átalakítását,ott 2db egymással párhuzamos ellenállást kell módosítani az áramkorlátozás beállításához. Az SP-200-ban FAN4803N vezérlő van és két trafó. Sajnos nem találok egyezőséget,nyilván újabb rendszer és máshogy működik. Pár dolog már világossá vált a működésével kapcsolatban,ahogy a rajzot nézegetem az SP-200 is nagyon hasonló felépítésű. Esetleg ha tudnátok egy rövid kis leírást adni a tápegység főbb alkotóinak működéséről és feladatáról azt megköszönném! Ha esetlen lenne valakinek SP-200 rajz, az is nagy segítség lenne. Tudom hogy meg kellene venni a 12V-osat és kész,de nagyon érdekelne a működése. Illetve konkrét kérdéseim is lennének a belinkelt rajzzal kapcsolatban: -A T1 trafó 1-es lábára kapja az egyenirányított fesz pozitívot,a 4-es lábára a Q2 FET kapcsolgatja a testet? -A Q1 FET-nek mi a feladata? -A felső szekunder tekercset értem,de mi a feladata az alsónak (trafó 15-16-os láb) A CN1 csatlakozóba a ventilátor csatlakozik,gondolom Q3 vezérli,mert csak akkor indul ha terhelést kap a táp. Ez pontosan hogyan van megoldva? -A szabályzó rész eléggé hományos,esetleg erről is tudnátok infókat adni? A két optó pontosan milyen visszajelzést ad a vezérlőnek? Köszönöm előre is!
Esetleg erről is érdekelne minden infó.
Itt végképp elvesztem,hogy mit csinál a két trafó. A T1 szekundere (10-16-os lábak) még oké,de a többit elmagyaráznátok? Az R33 ellenállás pontos szerepe is érdekelne. Egy netes leírásban ezt módosítják az áramkorlát változtatásához. Ez lehetséges?
Hello, szerintem egy 300w körüli PC ATX tápból könnyebben ki fogsz tudni hozni 12V 2x10A-t mint a 24V-ra tervezett meanwell tápegységből.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
Ugyanazt csinálják mint a PC tápban. A T1-nek van két szekundere, az AB csinálja a segédtápot, a 11/12-9/10 pedig a nagyáramú kimenet. A T2 a meghajtótrafó, az vezérli a kapcsolótranyókat. A T2 7-9-es tekercse pedig egyfajta áramváltóként funkcionál, a primeren folyó áram függvényében ellenfázisú jel alakul ki rajta, ami zárni igyekszik a tranyókat.
Az R33-ról akkor lehetne mondani valamit ha tudná az ember hogy a J 1-3 micsoda.
A J1-3 1,5mm átmérőjű rézhuzalok. Úgy vettem észre, hogy minél nagyobb áramú a táp annál több ezek száma. Ebben 3db van,a panelen összesen 4 hely van.
Szia! A 12 és 24V-os változat között nem csak az a néhány passzív alkatrész a különbség, ami a kimeneti feszültség beállításához szükséges. Más a T1 trafó (szekunder menetszám és huzalvastagság), a kimeneten levő D19-D20 diódák (max. áram) és a kimeneti szűrő is más értékű elemekből áll. A Te esetedben 9A felett valószínű telítésbe megy az L2 fojtó, ezért omlik össze a szabályzás. Ha nem menne telítésbe a fojtó, akkor a kimeneti diódák nem bírnák a terhelést.
Köszönöm válaszod.
A fojtó és dióda csere nem jelentene gondot. A trafó átalakítása már igen.
Az én tippem az, hogy a mute addig némítja az erősítőt amíg a táp indul vagy leáll elkerülve ezzel a hangszórókon megjelenő zavaró "reccsenést" Persze ehhez olyan erősítő kell ami tud mit kezdeni a táp ezen kimenetével.
-szerintem!-
A J1-3 egy áramfigyelő ellenállás, kis értékű, amikor a kimenő áram megnő, megemelkedik a feszültsége és R33-n keresztül megemeli a TL494 egyik hibajel erősítőjének invertáló bemenetén a feszültséget és ezzel csökkenteni kezdi a kimenő feszültséget mindaddig amíg az áram le nem csökken a beállított érték alá.
J13-R33-R34-R48 egy feszültségosztó tulajdonképpen ahol J13 feszültsége a kimenő árammal arányos.
Köszönöm válaszod!
El tudnád magyarázni ezen tápegység áramkorlátozójának működését is?
Az R22, R23-on eső feszültséget, amit a kapcsolóFET source árama hoz létre vezetik a DCIlimit(9) lábra és a RAMP2(8) (current sense input )ezzel működtetik az áramkorlátot a primer oldalon. A kitöltési tényező elkezd csökkenni, ha az áram meghaladja a beállított értéket.
A 9-es DC limit meghatározza a kapcsoló FET max áramát, hogy ne füstölhessen el, a 8-as RAMP2 lábon lévő feszültséggel pedig a primer áramot ( ezáltal a szekundert ) lehet beállítani. A két áramkorlát ez esetben ugyanaz ezért is van a két láb összekötve, hiszen a FET árama egyben a primer áram is. -nagyjából!-
Világos.
Itt az SP200-ban 1db áramfigyelő ellenállás van a szekunder oldalon. Ha mellé tennék párhuzamosan még egyet, akkor megemelkedne az áramkorlát, vagy csak füst lenne?
Nagyon nagy valoszinuseggel csak fust lenne.
Akkor hogyan tudnám megemelni az áramkorlátot?
Ebben itt a szekunder részen egy LM358N van. A primer részt egy FAN4803 vezérli. Ezzel a felépítéssel primer és szekunder áramkorlátozója is van?
Amikor a tervező elkészítette a tápot akkor volt egy előfeltevése ( legalább egy ) az, hogy mekkora teljesítményű tápot akar készíteni. Ehhez választotta a tekercs vasanyagát, a fojtókat, a kimeneti puffereket......
Ebből a megtervezett cuccból pár %-kkal nagyobb áramot ki tudsz venni, de nem sokkal többet mint a tervezési érték. Keresni kell olyat ami alapból arra a teljesítményre van méretezve ami Neked kell, vagy építeni egyet. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
Leírásod alapján megkerestem az SP200-as tápban az J13-R33-R34-R48-nak megfelelő feszültségosztót.
Az R33-nak megfelelő két párhuzamos ellenállás (R68 R69) eredője 160Ohm,ezt kicseréltem egy 500Ohm-os potira,így most állítható az áramkorlát és 12V-on ennyit sikerült kihozni belőle. Nem melegszik vészesen és ez a teljesítmény már meg is felel nekem. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
Egy kapcsolóüzemű (step-down) tápban használnám EZT vagy ehez hasonló kondenzátort. Az adatlapja alapján nem sikerült rájönnöm mekkora áram elviselésére képes a belinkelt kondenzátor, meghibásodás nélkül. Tehát nem tudom eldönteni, hogy pl. 2A-es áramhullámosság esetén, hány db ilyen kondit kell párhuzamosan kapcsolnom. Hogyan kell méretezni, mit kell nézni az adatlapon? Vagy van-e valamilyen méretezési "ökölszabály" hogy mondjuk X7R anyagú, 1210 méretű kondi mekkora árammal terhelhető?
Sziasztok!
Laptop töltő feszültségét szeretném csökkenteni 12V-ra ehez kérném a segítségeteket. AZ R131-es ellenállás értékének csökkentésével tudom ezt elérni?
Nem, hanem növeld meg az R138-at vagy csökkentsd az R137 ellenállását. Ha 19V-os az adapter, akkor lehet, hogy a csökkentett feszültségen már nem indul el a primer oldali kontroller IC.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |