Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   57 / 120
(#) attirush válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Üdv!

Nem igazán értem,hogy is tudták elírni mert a nyákon is rajta van!

Ő lenne az
(#) sunside válasza attirush hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Nem lehet, hogy a mute készenlétire kapcsolja a tápot? A fő kimenetet *némitja* de egy segédfeszültség mindig jön belőle?
(#) nzozz válasza attirush hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Mielőtt megvernéd az(oka)t, akik segíteni próbálnak neked, olvasd el mit vettél, mi van a leírásában: "The pin marked "MUTE" button (located >on the 4-pin connector +-15V) is not useful, it makes no sense, you don't need to use it."
(#) attirush válasza nzozz hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Hogy mit csinálok????
(#) nzozz válasza attirush hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Nekem eléggé támadó jellegűnek tűntek a hsz. -eid, de ha nem, akkor én tévedtem. Bocsánat!
(#) attirush válasza nzozz hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Nem kicsit,ellenben nagyot!!!!!!!!
(#) attirush válasza sunside hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Ezt jó lenne tudni.De én sajna nem tom ezért vagyok itt.

Mint azt nzozz kollega írta
Idézet:
„... is not useful, it makes no sense, you don't need to use it.”
ezek szerint nem használja semmire. Akkor meg miért is foglalkoznál vele.
(#) attirush válasza sunside hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Mert én használnám ha lehet mint az autó erősítőjét. Mert van távirányítós rádió.

Bővebben: Link

Az eddigiek szerint nem lehet. Bővebb információért próbálj a gyártóval felvenni kapcsolatot.
(#) Balabmw hozzászólása Nov 20, 2015 /

Sziasztok

Szeretnék tőletek segítséget kérni.
Egy meanwell SP-200-24 tápot szeretnék 12V-osra alakítani.
Korábbi javaslatokra kicseréltem az SVR potival sorba kötött 1.8K-s ellenállást egy 5K-s potira,így be tudtam állítani 12V-ot.
Az SP200-24 gyári adata 24V 8,4A,gondolom így jön ki a gyártó által megadott 200W.
Így 12V-ra állítva is csak ~9A-t tudtam kicsalni tőle,utána lezuhant a feszültség. Tehát 100W körüli lett a teljesítménye!?
Az SP200-12 gyári adata 12V 16,7A. Hasonlót szeretném elérni,ha lehetséges.
Kérdéseim:
-Jól gondolom, hogy valamilyen áramkorlátozó van benne és ezt kellene átméretezni, hogy 12V-on 200W-ot tudjon?
-Vagy kár ilyesmivel próbálkoznom mert a 12V-osban másik trafó is van?
Sajnos az SP-200 szériához nem találtam kapcs.rajzot,csak az SP-320-hoz,amit be is linkeltem.
A rajzon alul a komponens különbségeknél nézelődök,innen próbálnám valahogy kiokoskodni hogy hol kellene módosítanom. Látom,hogy a trafó sem egyezik a különböző feszültségű modellekben..
Pár dolog már világossá vált a működésével kapcsolatban,ahogy a rajzot nézegetem az SP-200 is nagyon hasonló felépítésű.
Találtam korábbi S-150 és S-350 TL494 vezérlővel szerelt modellek átalakítását,ott 2db egymással párhuzamos ellenállást kell módosítani az áramkorlátozás beállításához.
Az SP-200-ban FAN4803N vezérlő van és két trafó.
Sajnos nem találok egyezőséget,nyilván újabb rendszer és máshogy működik.
Pár dolog már világossá vált a működésével kapcsolatban,ahogy a rajzot nézegetem az SP-200 is nagyon hasonló felépítésű.
Esetleg ha tudnátok egy rövid kis leírást adni a tápegység főbb alkotóinak működéséről és feladatáról azt megköszönném!
Ha esetlen lenne valakinek SP-200 rajz, az is nagy segítség lenne.
Tudom hogy meg kellene venni a 12V-osat és kész,de nagyon érdekelne a működése.

Illetve konkrét kérdéseim is lennének a belinkelt rajzzal kapcsolatban:
-A T1 trafó 1-es lábára kapja az egyenirányított fesz pozitívot,a 4-es lábára a Q2 FET kapcsolgatja a testet?
-A Q1 FET-nek mi a feladata?
-A felső szekunder tekercset értem,de mi a feladata az alsónak (trafó 15-16-os láb) A CN1 csatlakozóba a ventilátor csatlakozik,gondolom Q3 vezérli,mert csak akkor indul ha terhelést kap a táp. Ez pontosan hogyan van megoldva?
-A szabályzó rész eléggé hományos,esetleg erről is tudnátok infókat adni? A két optó pontosan milyen visszajelzést ad a vezérlőnek?

Köszönöm előre is!
(#) Balabmw hozzászólása Nov 20, 2015 /

Esetleg erről is érdekelne minden infó.
Itt végképp elvesztem,hogy mit csinál a két trafó. A T1 szekundere (10-16-os lábak) még oké,de a többit elmagyaráznátok?
Az R33 ellenállás pontos szerepe is érdekelne. Egy netes leírásban ezt módosítják az áramkorlát változtatásához. Ez lehetséges?

S-350.pdf

(#) latyakosa válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Hello, szerintem egy 300w körüli PC ATX tápból könnyebben ki fogsz tudni hozni 12V 2x10A-t mint a 24V-ra tervezett meanwell tápegységből.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
(#) Ge Lee válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ugyanazt csinálják mint a PC tápban. A T1-nek van két szekundere, az AB csinálja a segédtápot, a 11/12-9/10 pedig a nagyáramú kimenet. A T2 a meghajtótrafó, az vezérli a kapcsolótranyókat. A T2 7-9-es tekercse pedig egyfajta áramváltóként funkcionál, a primeren folyó áram függvényében ellenfázisú jel alakul ki rajta, ami zárni igyekszik a tranyókat.
Az R33-ról akkor lehetne mondani valamit ha tudná az ember hogy a J 1-3 micsoda.
(#) Balabmw válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

A J1-3 1,5mm átmérőjű rézhuzalok. Úgy vettem észre, hogy minél nagyobb áramú a táp annál több ezek száma. Ebben 3db van,a panelen összesen 4 hely van.
(#) pgabor2 válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Szia! A 12 és 24V-os változat között nem csak az a néhány passzív alkatrész a különbség, ami a kimeneti feszültség beállításához szükséges. Más a T1 trafó (szekunder menetszám és huzalvastagság), a kimeneten levő D19-D20 diódák (max. áram) és a kimeneti szűrő is más értékű elemekből áll. A Te esetedben 9A felett valószínű telítésbe megy az L2 fojtó, ezért omlik össze a szabályzás. Ha nem menne telítésbe a fojtó, akkor a kimeneti diódák nem bírnák a terhelést.
(#) Balabmw válasza pgabor2 hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Köszönöm válaszod.
A fojtó és dióda csere nem jelentene gondot. A trafó átalakítása már igen.
(#) Dudus válasza attirush hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Az én tippem az, hogy a mute addig némítja az erősítőt amíg a táp indul vagy leáll elkerülve ezzel a hangszórókon megjelenő zavaró "reccsenést" Persze ehhez olyan erősítő kell ami tud mit kezdeni a táp ezen kimenetével.

-szerintem!-
(#) Dudus válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

A J1-3 egy áramfigyelő ellenállás, kis értékű, amikor a kimenő áram megnő, megemelkedik a feszültsége és R33-n keresztül megemeli a TL494 egyik hibajel erősítőjének invertáló bemenetén a feszültséget és ezzel csökkenteni kezdi a kimenő feszültséget mindaddig amíg az áram le nem csökken a beállított érték alá.

J13-R33-R34-R48 egy feszültségosztó tulajdonképpen ahol J13 feszültsége a kimenő árammal arányos.
(#) Balabmw válasza Dudus hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Köszönöm válaszod!

El tudnád magyarázni ezen tápegység áramkorlátozójának működését is?
(#) Dudus válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Az R22, R23-on eső feszültséget, amit a kapcsolóFET source árama hoz létre vezetik a DCIlimit(9) lábra és a RAMP2(8) (current sense input )ezzel működtetik az áramkorlátot a primer oldalon. A kitöltési tényező elkezd csökkenni, ha az áram meghaladja a beállított értéket.

A 9-es DC limit meghatározza a kapcsoló FET max áramát, hogy ne füstölhessen el, a 8-as RAMP2 lábon lévő feszültséggel pedig a primer áramot ( ezáltal a szekundert ) lehet beállítani. A két áramkorlát ez esetben ugyanaz ezért is van a két láb összekötve, hiszen a FET árama egyben a primer áram is.

-nagyjából!-

Világos.

Itt az SP200-ban 1db áramfigyelő ellenállás van a szekunder oldalon. Ha mellé tennék párhuzamosan még egyet, akkor megemelkedne az áramkorlát, vagy csak füst lenne?

100_0566.JPG

(#) Dudus válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 21, 2015 / 1

Nagyon nagy valoszinuseggel csak fust lenne.

Akkor hogyan tudnám megemelni az áramkorlátot?
Ebben itt a szekunder részen egy LM358N van.
A primer részt egy FAN4803 vezérli.
Ezzel a felépítéssel primer és szekunder áramkorlátozója is van?
(#) Dudus válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Amikor a tervező elkészítette a tápot akkor volt egy előfeltevése ( legalább egy ) az, hogy mekkora teljesítményű tápot akar készíteni. Ehhez választotta a tekercs vasanyagát, a fojtókat, a kimeneti puffereket......

Ebből a megtervezett cuccból pár %-kkal nagyobb áramot ki tudsz venni, de nem sokkal többet mint a tervezési érték.

Keresni kell olyat ami alapból arra a teljesítményre van méretezve ami Neked kell, vagy építeni egyet.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) Balabmw válasza Dudus hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Értem.
Köszönöm a segítséged!
(#) Balabmw válasza Dudus hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Leírásod alapján megkerestem az SP200-as tápban az J13-R33-R34-R48-nak megfelelő feszültségosztót.
Az R33-nak megfelelő két párhuzamos ellenállás (R68 R69) eredője 160Ohm,ezt kicseréltem egy 500Ohm-os potira,így most állítható az áramkorlát és 12V-on ennyit sikerült kihozni belőle.
Nem melegszik vészesen és ez a teljesítmény már meg is felel nekem.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) fkx hozzászólása Nov 23, 2015 /

Egy kapcsolóüzemű (step-down) tápban használnám EZT vagy ehez hasonló kondenzátort. Az adatlapja alapján nem sikerült rájönnöm mekkora áram elviselésére képes a belinkelt kondenzátor, meghibásodás nélkül. Tehát nem tudom eldönteni, hogy pl. 2A-es áramhullámosság esetén, hány db ilyen kondit kell párhuzamosan kapcsolnom. Hogyan kell méretezni, mit kell nézni az adatlapon? Vagy van-e valamilyen méretezési "ökölszabály" hogy mondjuk X7R anyagú, 1210 méretű kondi mekkora árammal terhelhető?
(#) zaza99 hozzászólása Dec 8, 2015 /

Sziasztok!

Laptop töltő feszültségét szeretném csökkenteni 12V-ra ehez kérném a segítségeteket.

AZ R131-es ellenállás értékének csökkentésével tudom ezt elérni?
(#) kadarist válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 8, 2015 / 1

Nem, hanem növeld meg az R138-at vagy csökkentsd az R137 ellenállását. Ha 19V-os az adapter, akkor lehet, hogy a csökkentett feszültségen már nem indul el a primer oldali kontroller IC.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
Következő: »»   57 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem