Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Nekem is van egy pár muzeális készülékem, a legtöbb elspájzolva, ezért körülményes lenne előszedni, utána visszacsomagolni. Azért találtam egy gyöngyszemet, ami könnyen hozzáférhető helyen volt. Ezt szeretném bemutatni most. Csak annyit fűznék a képekhez, ha jól megnézitek látható, hogy olyan jó állapotban van, hogy mai szemmel nézve még kicsit kezdetleges (handarbeit) bőrtokján az aranyozott "cégnév" sincs nagyon megkopva. Egyetlen hibája, hogy az elemtartója szétrohadt, majd lehet, hogy egyszer kicserélem. Egyébként kipróbáltam már 4 ceruza elemmel működik, az elektronikája, mechanikája nem károsodott. 1964 körül gyártották, már majdnem olyan öreg, mint én vagyok! Szép napot kívánok mindenkinek!
Sziasztok.
Ma belendültem egy picit. Egy Orion nép szupert kezdtem el felújítani. Remélem lesz majd valaki aki segít megtanulni hogy mi micsoda a belsejében. A belsejéről csinálok képet és majd elmondjátok hogy mi micsoda . Itt már részben le van csiszolva. De már megkapta az első lakréteget is. Lakkosan fotó holnap érkezik.
Pont ugyanilyen készüléket sikerült megmentenem a MÉH telepről. Igaz viharvertebb állapotban van. Egy cső hiányzik is belőle. A baloladlon a táp melletti. Megtudnád adni a cső típusát? Esetleg a készülékről kapcsolási rajzod van?
Köszi
Janó Bácsi!
Le a kalappal. Még mondja valaki,hogy a gépeknek nincs lelkük... István
A rajzot küldöm. A vízszintes helyzetű csőre gondolsz? 6P14P végpentóda.
Sziasztok. Közben kiderül hogy többen vagyunk akik nem tudnak elmenni ílyen készülékek mellet.Én is vagy 20 éve a MÉH telepről hoztam,még a barátom ki is nevetett,hogy minek hozom el ezeket a roncsokat.Azóta is gyűjtöm az ilyen régi alkotásokat egyszerűen nemtudom ott hagyni.Ezen a héten jártam egy háztartási gép leadó gyüjtőhelyen, ahol a sarokba megláttam egy orion AR604 rádiót,végül is hosszas rábeszélésre és 3000 ft felajánlással megmentettem.Nagyon jó állapotba van,valahol nagy becsbe lehetett tartva, sajnos a politúr egy kicsit megsínylette az utolsó helyet.De megpróbálon vissza állítani eredeti fényébe.Videotonman megkérhetkek hgy nekem is küld el a rádió rajzát.köszönöm
Egy oldal !Bővebben: Link
Küldtem a rajzot. Nagyon jól néz ki az Orion. Ismerős a történet. Én is sok autónyi holmit mentettem már meg az elektronikai hulladékgyűjtésekről. Azóta is emlegetjük a VT Silver Star-om történetét. A tulaj a képcsövén húzta ki a csomagtartóból és azzal a lendülettel be is vágta volna a konténerbe, ha el nem kérem tőle. Jókor voltam jó helyen. Itthon kiderült, hogy még karcolás sincs rajta. Sem a képcsövön, sem a káván. Bekapcsoltam és hibátlanul működött. Érdekesség, hogy a fotó készültekor pont Nádler József keszthelyi rádió és tv múzeuma volt adásban
Bővebben: Link
Szia. Köszönöm a rajzot,talán egyszer jó jön.Ezek a történetek nállam is hasonlóak egy egy készülék megmentésekor,igaz hogy a tárolásuk egyre nehezeb de valahogy mindig megoldom.A keszthelyi rádió és tv múzeumba minden nyáron bemegyek egy kis nézelődésre beszélgetésre. Ezt nem hagyom ki soha.
Sziasztok!
Panaszkodtam az előző hozzászólásomban, hogy el vannak spájzolva a muzeális készülékeim. Hát ez meg annyira szem előtt van, hogy nekem fel sem tűnik, csak a látogatóimnak szúr szemet néha. Gyerekkorom álomrádiója (1953-ban kezdtem az általános iskolát) egy AR 612-es PACSIRTA. Kifogástalan állapotban, így őrizgetem az utókornak. Az otthonom egyik legszebb bútora! A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
Köszönöm a rajzot! Nem a vízszintes helyzetű hanem a függőleges ami közvetlenül a a táp mellett van a sarokban )
Ha egyre gondolunk, akkor az az egyenirányító cső. EZ80.
Nincs mit! 6N2P.
Köszi mind kettőtöknek a választ! Hol lehet ilyen csövet beszerezni?
Az egyik nagy aukciós oldalon elég sokat árulnak, újak.
Sziasztok!
A segítségeteket kérném, egy videoton r636 velence "korszerűsítésében" ha mondhatom így. URH részt szeretnék beleépíteni hogy magasabb frekevenciákat is tudjon fogni. Lehetséges ez, vagy valakinek valmi egyéb ötlet esetleg? Előre is köszönöm mindenkinek!!!!!
Egy 636-os Velencébe nem fogsz URH-t beépíteni az biztos. Sem a hely, sem a műszaki feltételek nincsenek meg az átalakításhoz. Legfeljebb azt lehet csinálni, hogy az egész belsejét kidobod, és egy URH-s táskarádió paneljét építed bele, de az sem egy egyszerű feladat, főleg nem mechanikusan (skálameghajtás, stb.)
Középhullámon elvileg 540kHz-en fognia kellene a Kossuth rádiót de azt sem fogja, ebben valami tapasztalat?
Ezeknek a készülékeknek típushibája, hogy törött a hullámváltóban a csuszka. Alulról a skálaüveg felől meg lehet nézni.
1964 -es szép és kivül belül tökéletes állapotban , mai szerzeményem ...
Na megis beleptem ujra,hogy mutassam meg hogy lehet egy URH-s radiot beepiteni egy regi dobozba,nekem persze csak egy dobozon volt skalaval, ide egy autoradio van beepitve amelyik URH-n mukodik,meg egy 8 colos kinai hangszoro egy regi modem tapegyseg,egy TDA2030-as erosito es ket led a skalavilagitasnak (majd lefenykepezem a hatat is).Sajnos a skalamechanika nem mukodik,mert hianyos ,de az antik radio most veszi az URH-t es nagyon szepen szol azzal a nagy hangzoroval,szerintem ugyanezt lehet csinalni a Velencevel is.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
Ha a hangfokozata mukodik, azt meg lehet tartani es hozza epiteni egy URH vevot,mar ha ertesz a radioepitesehez,vagy valamilyen roncsbol kiszedni egy mukodokepes RF reszt ami veszi az URH-t,tovabb a futesfeszultseghez kapcsolhatsz egy diodahidat es egy szurot,(a legjobb a tranzisztoros),innen taplalhatod az FM vevot,ha skalamechanikahoz nem lehet mechanikus csattolni a vevot,akkor oldalt vagy esetleg hatul in fel lehet szerelni a forgokondi gombjat,igy veszed az URH-t es megis egy retro radio elmenyt nyujt a keszuleked.Nem ismerem a keszulekedet,de a legtobb csoves radion kell letezzen a hullamvalton a lemezjatszo kapcsolas,ekkor a radio csak erositokent mukudik,abba a pozicioba lehetne bekotni az URH vevot,igy menne a keszulek AM es FM uzemben is.
Üdv!
Van egy régi mono erősítőm (PP) , A külső dobozára az van írva, hogy Lauly József és anodbizt. Fel szeretném újítani. A csövek : (kivettem őket, nehogy bajuk essen) 2x AD1 2x ABC1 1x AF7 1x AZ4 Pár cső hiányzik, 1 db AD1 és egy AZ4. Szerintem az egyik ABC 1 is hibás, mert csörög benne valami. Nem tud valaki valami kapcsolási rajzot? Íjen állapotban mennyit érhet? Előre is köszi! A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
Muzeális készülékek-alkatrészek, restaurálás
Itt vannak ilyesmik.
Jó napot.
A csatolt képen milyen tip rádió doboza van? Előre is kösz.
Valahogy igy nez ki egy ellenutemu erosito ket AD 1-es triodaval es fazisfordito trafoval,az ABC 1-es csovet,szerintem lehet cserelni egy fel ECC83-asal foglalatcserevel de kell hozza meg egy 6V-s trafo a futesnek,az A sorozatnak a futese 4 V .Ha az AD 1-sekbol valamelyik hibas,azok helyett nem lehet tudtom szerint semmit sem tenni.
Köszönöm a választ!
A nagy tápszűrő elkókat ha jók akkor azokat cseréljem? Megbízhatók? vagy maradhatnak? (ha rossz nyilván cserélem) Egy kérdés még: A trafó 220V-ra van tekercselve. mit lehet tenni, hogy be lehessen dugni 230V-ba, hogy a csövek túléljék?
Elnezest,olvastam ,hogy hianyzik egy AD1-es cso,azt egy kicsit nehez lesz beszerezni,nem tudom hogy lehetne e pentodakat triodankent bekotni,de akkor is kell valtoztatni a futofeszultseget (kell hozza meg egy trafo.Ha a nagy taptrafo 220-ra van tekercselve ,az kell menyen problema nelkul 230-in ,egyebkent a csovek nem erzekenyek (mind a tranzisztorok),ilyen kis feszultsegingadozasra.Az AZ 4 -est lehet cserelni 2 db 1N 4007-es diodaval
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |