Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Bővebben:
http://shallowsky.com/blog/hardware/arduino-nano.html http://forum.arduino.cc/index.php?topic=61963.0 https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=91&t=59420 Az utolsó link érdekes, mert azt írják, hogy vannak nano-k, ahol az FTDI 26. pinjét (TEST) nem földelik le, ezért csak úgy módjával megy a chip. Minthogy maradt otthon még egy utolsó FTDI-s nano, amit eddig nem kukáztam le, megnézhetem, hogy mi van a 26-os pinnel és segít-e neki a földelés. Túl sokat nem veszthetek a dolgon, mert már kompletten le lett írva veszteségként a panel, szóval ha véletlen szétbuherálnám, az se fájna.
Köszönöm!
Én szeretek tanulni! Most például 2 utasítást még nem ismertem, ezeknek utána keresek: strcat_P(str, PSTR("Valami:")); // szöveg hozzáadása flash memóriából strcat(str, num); // szám hozzáadása Ezt is gyakorolnom kellene még: sprintf(num, "%d", 247);
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy arduino megához hogyan lehet az esp-8266-ot hozzákötni? Csak ellenálláson keresztül? Miért?
A tápfeszültség külömbsége miatt szükséges az illesztés.
A mega 5V-on üzemel 16MHz-val. Az ESP pedig 3 - 3.6V-al. A miniatürizálás hátránya. Az ujjbab chipek kisseb csíkszélességen, kisseb feszültséget és áramot viselnek el. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
De a megán van 3.3 v kimenet nem?
Jaj! A logikai jeleknek is 3,3 V-osnak kell lenniük! Ezzel a kapcsolással tudnák vezérelni reléket?
Szia! Nekem is ugyanaz a tapasztalatom, mint icserny-nek. Nyilván a hamisítvány FT232 driverével adódhattak problémáid, de mivel én minden eszközömbe beépítettem, és eredeti volt garantáltan - soha nem volt hasonló problémám. PL2303-at párosával rendeltem, mint USB/RS232 átalakítót, de nem tudtam, milyen chippel szerelt. Rá is fáztam. Egyszer működött úgy ahogy alacsony sebességen - soha többé azután. Rendeltem helyette egy gyári Aten konvertert - gond nélkül ment. A pl2303 nem ment sem XP sem W10 alatt. Az FT232 mindkettő alatt tette a dolgát. Sőt W7 alatt is egy másik barátom gépén. A hamisítványokról pedig jó sokszor lehetett itt is olvasni. Megjegyzendő, hogy a hamisítványok jobb minőségűek és legalább két generációval újabbak, mint az eredeti. Az FTDI a driverekkel próbálta kizárni a hamisítványokat - inkább kevesebb, mint több sikerrel. PL2303-at meg akkor lássak, amikor a hátam közepét. 400km-t kellett leautóznom miatta.
Neki sikerült:
Bővebben: Link
De, ehez még Arduino sem kel!
ESP8266 IoT ThingSpeak Control Relay
Az FTDI-ről:
Kiforrasztottam az utolsó FTDI-s Arduino-mat egy panelből. Lemértem, és az FTDI 26-os pinje tényleg lebegett. Bővebben: Link Összeforrasztottam a 25-ös és 26-os lábakat (AGND + TEST) és láss csodát, 20-ból 20-szor sikerült csatlakoznia, "unable to enumerate" nélkül. Levont tanulság: - az FTDI jól működik - az Arduino Nano-t hardver buggal tervezték meg, a TEST az FT232RL-en lebegett az olasz nano-n is - a kínaiak gondolkodás nélkül lemásolták a nano-t, hardver hibával együtt - gondolom olcsóért próbálnak Ebay-en szabadulni tőlük Egyrészt igaz, hogy az FTDI megy, másrészt Arduino alatt baj lehet és forrasztásra kényszerülhetsz. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Kizárt, hogy az Arduino 3.3V-járól ESP8266-ot járassál. Fél ampert simán megeszik. Nem LED az ESP8266. Szerintem az ESP-01, ami a képen van nem fog megbízhatóan menni, de majd meglátod. Nekem instabilnak tűnik.
Legelőször rendes tápot csinálj, amely képes az ESP-t kakaóval ellátni. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Fogalmam sincs róla, nekem nem sikerült az ESP-01-et használni. Megvettem az Ebay-en a Nodemcu nevű csodát ESP-12E-vel meg 4 MByte flash-sel, az megy mint atom.
Nekem nem sikerült az ESP-01-gyel elérnem, hogy 100-ból 100-szor csatlakozzon a netre és menjen. A Nodemcu ezt tudja, 1300-ért megkapható. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Most jelenleg egy olyan projekten dolgozom, hogy az esp adja a web UI-t, az Arduino meg számol.
https://github.com/cskarai/esp-link/tree/web_server Az örök kérdés, hogy sikerül-e berakni az esp-link-be. A koncepció:
A javascript kikeresi ezeket a controlokat és átvarázsol egy id-t az Arduino felé. Szóval arduino-n beállítod, hogy a "id" div fieldnek mi legyen a tartalma, JSON-on átmegy a javascriptnek és kirajzolja. Magyarul az Arduino fieldek értékét biztosítja, az ESP-LINK a web szervert adja, a böngésző meg rajzol. Ez azért kellemes, mert HTML-ben írod meg az oldalt, feltöltöd esp-link-re, az Arduino-ban meg a mezőket értékét kell biztosítani. 90%-ban kész, videót kellene a működéséről szerkeszteni, a fejlesztővel meg megdumálni, hogy átalakítsuk az esp-link-et web-szerverré. Elvileg nyitott a csóka az elgondolásra, de majd meglátjuk. Sok idő befejezni, mégtöbb idő bevarázsolni a főágba. Elő kell állni valami látványos videóval, ami meggyőzi a fejlesztőt, hogy érdemes energiát fektetni a dologba. Addig eljutottam, hogy tekerem a potmétert, a web-lapon meg változik, hogy 2.4 V, vagy akármennyi. Az ESP-LINK feladata a web-szerver rész, az Arduino a 2.4V-t adja. Ha érdekel, még írhatok róla bővebben. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
A modul táplábaira, a lehető legközelebb, tegyél 4,7 - 10 µF-os kondenzátort, nekem megoldotta az összes csatlakozási problémám.
Ehez még irdmeg, hogy mi az alaplap tipusa?
Mert mindegyiken más biztosítja a 3.3v-ot. Más max mA képességel.
Valaki használ itt Visual studiót arduino debug-olására? Sehogyan sem tudom működésre bírni és a neten sem találok számomra érthető leírást, hogy hogyan kell beállítani. Letöltöttem a vMicro kiegészítőt ott beállítottam mindent a COM porton már kommunikál de nem tudom VS ből feltölteni a programot. Annak ellenére, hogy fent van a vMicro nekem nem az arduino felületén megszokott loop, setup, függvényeket kell használnom hanem maint? Köszönöm.
ESP-01 -ről volt szó, azon nincs semmilyen tápfeszültséget adó cucc. Én a 02-es modullal játszottam, azon is segített a dolog. Apropó, a kondenzátort a tüskesorra, az alkatrész oldal felöl.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Hali. Most jött meg az Arduino csomag és az Lcd-vel van egy kis gondom. Rákötöttem ahogyan kell az arduino.cc oldal által és csak ilyen katyvaszokat ír ki. Az arduino program egyik példáját próbáltam ki.
Éppen ezért mert nincsen rajta!
Valamivel csak meg kellett táplálnod? Hiszen ez dönti el a biztos stabil működést! Nem pedig a kényszer megoldásból rá ültetett + elko! A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
A kondenzátor, lehetőleg tantál, lábait olyan rövidre vágod, hogy a tüskesorra éppen rá lehessen forrasztani. Ennyi, nem több. Fényképet nem tudok mutatni, mert a szerkezetet már elvitték, másik modul pedig csupaszon ül a fiókban. Hasonlóan járj el, mint a mellékelt képen lévő NRF24L01-es modullal (az is szereti a kondenzátort).
Ez csak látszatmegoldás!
Amíg az asztalon egymás mellett van a 2 modul. Próbáld meg elvinni egymástól 10 – 20m-re. Vagy tedd ki az ablakon az egyiket. És borult a biztosnak hit összekötetés.
Mint írtam, nem tudok fényképet mutatni, mert elvitték, azóta is működik stabilan. Igaz, én a 02-es verziót használtam, mert annak van normális, külső antennája. Nem modul-modul, hanem Router-modul összeköttetésben megy vígan.
A szerinted látszatmegoldás a modul stabilitását biztosítja (kipróbált, működő dolog), nem a Wifi jel stabilitását. A kettőt azért válasszuk ketté. A kis, NYÁK fóliából készűlt antenna, mint az NRF modulok esetében is, a dolog egyik buktatója. A másik, éppen a tápfeszültség stabilitása. Nem kell a modulnak 2,5 A-es tápegység, mint azt itt-ott írják, hibásan, csak egy kondenzátor. Ezek a modulok nem folyamatosan fogyasztanak, hanem falatoznak, időnként nagyobbat harapva a tápegységbe. Ezekben is mikrokontroller van, ami éppen úgy kér enni, mint az Arduino.
Medő vita!
Gondosan titkolod, hogy hány mA-val tápláltadmeg a modúlt? Hiszen ez lett volna a kérdésem!
Üdv!
A következő projekt megvalósításához kérném a segítségeteket(azt leszámítva, hogy egyenlőre még az ESP-01 et sem bírtam működtetni): Adott: arduino mega 2560 ( Bővebben: Link ) ESP 01 ( Bővebben: Link ) 2.4" TFT LCD Shield ( Bővebben: Link ) 8 csatornás DC 5V relé modul ( Bővebben: Link ) A terv: 1.Szeretnék egy webszervert, amiről a telefonról vagy gépről bírom a reléket nyitni, zárni. Meg-e lehet csinálni ESP-01-gyel, hogy az arduino kimeneteinek logikai magas vagy alacsony értéket adjon, úgy ahogy én azt a webszerveren beállítom? 2.A relék aktuális állapotát szeretném az lcd-re is kiírni, illetve azt is szeretném, hogy a kijelzőn és a webszerveren is megjelenjen a fogyasztók által elfogyasztott áram(kWh) minden relé esetében külön-külön.(Ezt úgy gondoltam, hogy a relé nyitása óta eltelt időt megszorzom a fogyasztó teljesítményével amelyet előre bekér a webszerver kW-ban). 3.Azt is megkérdezném, hogy a fentebb belinkelt kijelzőt lehet-e mint bemeneti eszközt használni megához, azaz, hogy arról is nyithassam a reléket). Tudom igen sok a követelés és igen kezdő vagyok, de segítenétek? Egyáltalán kell még vennem ehhez valamit? Köszönöm!
Az ESP-01-röl már próbáltunk itt többen is lebeszélni!
Ezen meg bukhat az egész project. A többi választott alkatrész megfelelő a célra. De ha még az LCD-n levő touch padról és kezeléséről sem hallottál? Ez így nagyon keserves és hosszú lecke lesz, amihez sok-sok kitartás és rengeteg idő kel.
Milyen wifi modult ajánlasz? Tudnál linkelni tananyagokat amelyekkel elsajátíthatnám a touch pad kezelését. És valóban lehetne egyidejűleg webszerverről és touch screenről vezérelni a reléket?
Köszönöm!
Nem vitatkozom, a tényt közlöm, hogy a modul stabilitását lehet garantálni, a Wifi "erejét" már nem könnyen.
3,3 V-tal (stabilizátoron keresztül), a terhelőáramot pontosan nem mértem, de a stabilizátorról csak a modul ment. és egy LED. Sokat nem fogyaszthat, mert a hűtőborda nélküli IC nem melegedett egyáltalán, sőt, hideg maradt. A NYÁK-on szerepelt még "pár" alkatrész, összességében az egész olyan 3-400 mA-t fogyasztott 5 V-ról, emlékeim szerint. |
Bejelentkezés
Hirdetés |