Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A lényeg az egyenáramú leválasztáson van. Elvileg egy megfelelően nagy értékű kondenzátor is lehet, de annak közvetlenül a mikrovezérlő lábra kötése életveszélyes lehet a mikrovezérlőre nézve. Ezért nem árt legalább egy emitterkövető az emitter, és a hangszóró közé egy min. 100 µF kondival
Ehez meg nekünk jó lenne tudni legalább annyit milyen a led, mondjuk egy fotó vagy valami link ahonnan rendelted...
Ha kis 3-5 mm, akkor annak elég 5-15 mA (minél nagyobb annál fényesebben világít), ha nagyobb teljesítményled, annak több kakaó kell... Annyit nem árt tudni, általában piros led nyitófeszültsége 2V, szóval az mehet sorba kettő és egy ellenállás. A fehér nyitófeszültsége 3.4V kb, tehát mindkét fehér ledet egy-egy ellenállással kell bekötni. Viszont a teljesítményledek nyitófeszültsége több is lehet, szóval mindenképp figyelembe kell venni milyen ledeket használsz az adott feladathoz... A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
3-5 mm. A fehér 3 a piros 5(lenne elvileg)
Egy kérdéssel miért két helyen foglalkozol?
Az gyenge válasz, hogy 3 és 5 mm fehér és piros, ebből semmilyen adat az áramra nem olvasható ki. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Az áramra, csak fontos tényező a ledek színe gondolom. A tápról pedig írtam, hogy 6v-os(többet nem tudok), de hogy mennyi mA az nincs fel tüntetve.RoliNyh kolléga kérdezte a ledek méretét egyébként
RoliNyh ezt kérdezte:
Idézet: „legalább annyit milyen a led, mondjuk egy fotó vagy valami link ahonnan rendelted...” nem a méretét! Ha semmit nem tudsz semmiről nem tudunk segíteni, csak általános dolgokat írni. Az pedig részedről újabb kérdést generál, értelmetlen dolog.
értem de egy fehér led ami mondjuk 3mm-es ha képet küldök is róla ti is ennyit tudtok leszűrni belőle, linket nem tudok küldeni, mert helyben fogom vásárolni az ellenállással együtt
Ahol megveszed, ott meg tudják mondani a pontos típusát, és onnan már csak egy lépés, hogy megkeresed az adatlapját, amin az áramszükséglet is ott lesz.
Ha nem tudják megmondani a típust, akkor ott nem szabad vásárolni.
Köszi. Általánosságban nem lehet tudni, hogy mégis mekkora ellenállás kellhet, hogy működjön a dolog? Kérdésem
De, lehet. Erre már a távirányítós autó topicban válaszoltam, de nem fogadod el a választ. Így viszont nincs értelme annak sem, hogy értéket írjak, számold ki magad!
Válasz a kérdésedre A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Hey, most komolyan azt vàrod, hogy mi szàmoljuk is ki neked? A kalkulàtort tudod használni! Számold ki 5, 10, 15 mA -hez is az értékeket és vegyél mindegyikből egyet-egyet (potom összeg) és próbáld ki melyíkkel mennyire világít. Jó lesz nyugtatlak...
Köszi a segítséget mindenkinek!
Így már másabb, hogy tudok mihez viszonyítani ennyire lettem volna igazából kíváncsi, de ha nem itt akkor melyik topikba várjon az ember segítséget...
Kaptál segítséget, nem tettél semmit, ne háborodj fel!
Nézd csak hány LED -el foglalkozó topik van ezen a fórumon:
Bővebben: Link Előbb ezeket kéne olvasgatnod, tanulhatnál belőle, és nem kéne feltenned a kérdésr 2128,5 -ödszörre is.
Sziasztok!Van egy kijelző vagyis egy panelmérő.Az lenne a kérdésem hogy milyen ellenállásokat vásároljak hozzá? 0,6W vagy 0,4W vagy 0,25W?
Szia, milyen célra szeretnéd az ellenállásokat használni?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Sziasztok!
Ebbe a FESZDUPLÁZÓBA, mitől függ az elkó értéke? Gondolom az áramtól. 50-60mA-ra elég a 47uF, vagy több kell? 800V A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Feszültség hullámzás a segédalkalmazások között: Bővebben: Link. Egyutas egyenirányítás, a hullámzás ellentétes fázisú a két kondenzátoron. Számolás nélkül, tapasztalati találgatás: elég 47 - 100 uF, persze attól függ, a fogyasztó mennyire tolerálja a hullámzást. Apmerenként kb. 2200 - µF-dal szokás számolni.
Sziasztok!Valaki nem tudja véletlen hogy milyen ellenállást célszerű használni?Legalábbis a teljesítményét tekintve.0,25W,0,6W,1W ha ez a rajzon nincs feltüntetve akkor melyik tipusból kell használni? Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
A kapacitások feszültségértéke U, vagy U kétszerese? A rajzon látom, de jobb ha megkérdezem. Volt, hogy más alkalmazásban, melegedtek a kapacitások, pedig feszülségtűrésen belül voltak.
Nemértem a táblázatot. 47 mikróból tudnék sorbarakni belőlük. 300Ac-ből szeretnék 600DC-t. Az áram kb 50mA, A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Olvasol is vagy csak írsz. Már kérdezték Tőled mire kell az ellenállás. De valószínűleg törölni fogják a kérésedet mert már másodszor teszed fel 4 óra alatt.
U(csúcs) jelenik meg egy-egy kondenzátoron, tehát ha 300 VAC (eff) a bemenő, egy kondenzátorra kb. 420 V jut, a kimeneti feszültség terhelés nélkül kb. 840 V. Elvileg elég a 47 uF, már csak az a kérdés, mit szeretnél hajtani.
Akkor jól tettem, hogy C1; és C2 is két 450V kondenzátorból áll. ( kész a nyák) A rajzon ez hibás.
Fiókból lenne 47µF 450V és nemtudom, hogy megfelelő -e. Csöves anódtáp lenne. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Sziasztok! Remélem jó helyre írok(ha nem, akkor elnézést!) Van egy PTS-200/PTS-100 vezetékkereső készlet, és ehhez kellene egy olyan áramkör, ami a következőt tudja: vezetékkereső adójának a kimeneteit védené a feszültségtől. Most a gyári pts-ben van védelem, de az csak 60V ig jó, és csak egy picike ellenállás védi, ami sokszor inkább átmegy drótba, vagy simán csak elég, ami szerintem nem a legjobb megoldás. Olyan megoldás kellene nekem, ami a kimenetet a csipeszekkel akkor köti össze relén keresztül csak, ha a vezetéken megjelenő feszültség kisebb mint pl 24V, és 24V fölött pedig lekapcsolja a kimenetet, és jelzi akár egy leddel, hogy a védelem aktív! Valaki tud a megvalósításában segíteni? Előre is köszönöm!
Feszültség szerint megfelel a 450 V-os kondenzátor. Elektroncsövekhez nem értek, nem tudom, hogy jó-e így a feszültség kétszerezés.
Azért a 300 V váltóhoz a 450 V -os kondi elég szűkös. Az egyenirányító pufferkondiját a váltófeszültség csúcsértékére (ill. az egyenirányított egyenfeszültség+brumm csúcsfeszültség) kell méretezni. Hasznos, ha ezen fellül még van tartalék feszültség is. A 450 V -os pufferkondik kb 250 V AC egyenirányításához valók.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |