Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1946 / 2524
(#) frici.hu válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Nem tudok visszatérni, mivel az nem az a rajz, pont azon a ponton tér el, az én erősítőm WNA-120, de behejettesítésként elméletileg teljesen összeegyeztethető kivéve az első differenciálerősítő áramgenerátorát-feszültésggenerátorát, mivel szinte csak ezen a ponton tér el. Csak azért mellékeltem ezt a rajzot is, mert ez olvasható és szinte ugyanaz a felépítése és az értékek. De így is értem teljesen miről is van szó. Keresem az emitterét az említett tranyónak és jelzem az eredményt.

Behelyettesítve a mérések (hát fura) C-B=0,71V , C-E=0,03V , E-B=0,68V.
(#) reloop válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Ráhúztam az egérmutatót a fájlnévre, most már látom, hogy az a 600-asé. Az előbbi mérés így tárgytalan.
Folytassuk Q1 és Q2 bázisfeszültségével, a 600mV kimeneti DC hiba milyen mértékben jelenik meg Q2-őn vajon?

Ez a mérés nem tudom melyik tranzisztoron készült, de arra utal, hogy valamilyen változó jelalakot vizsgáltál DC mérőállásban.

Vagyis csak arra a következtetésre jutunk, hogy ezt valamelyik kondenzátor okozza aminek a hibája gerjeszti nagyfrekvenciásan az erősítőt. (Na most sírok egy jó kis oszcilloszkópért). Az első diferenciálerősítő tápáramkörének a tranzisztora amin az első képen a két 1N4148-as lóg.

Bár kési az idő, megnéznéd ezen tranyó C B E feszültségeit testhez képest? Valamit mennyi esik az 56ohm kinézetű emitter-ellenálláson?

Q1-en 51,2V, Q2-ön = 0V... Vagy én vagyok nagyon kész már.
(#) frici.hu válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Közben szégyen-nem szégyen, találtam egy hibás ellenállatot, R507-néven, de az értékét még keresem, így már érthető, hogy az első differenciálerősítőn miért nem jó a feszültség. Köszönöm, hogy leméretted velem, elbújt előlem egy tranyó mögé .

Hát azért is kicserélem, remélem a másik oldalon él az ellenállás, hogy beazonosítsam, mert rajzról lehetetlen. Dehogy számolok már . Köszönöm a segítséged, kissé vak voltam, rávezettél egy hibára, de a kondikat akkor is cserélem majd mert tizenéves szerkezet, viszont foggal körömmel ragaszkodom hozzá, a kistesója WGA-220 13 éve már, hogy szolgál hűen.

Ha az áramgenerátor kollektorán van, akkor a logika és silabizáció alapján 33k.

Már fogalmam nincs honnan jött ez ide, de 8,2 KOhm.

Viszont nem szakadt és az értéke is megfelelő csak füstös szegényke. Így a hiba még mindig fent áll, mind a két oldalra értve. Mára én feladom. Köszönöm a segítséged! Jó pihenést kívánok!
(#) Linegekko hozzászólása Jan 31, 2017 / 1

Jó reggelt!
Szerintetek lehet jelentősége a Fet páronkénti 100µF os kondiknak a panelon? Ha igen, mikor? Nem mintha építenék ekkora végfokot csak gondoltam ha adaptálható az ötlet akkor egy kérdést megér.
(#) Massawa válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Már láttam ilyent amikor a doboz méretei voltak a mérvadok. (Sok 100W-s végfok egy 1U (44mm magas) dobozban.
(Egy orosz berendezésen a 70-s években a 20-30000µF/100V-s kondik is igy lettek összerakva és nemes egyszerüséggel a berendezésen kivül egy ládába téve. Mi meg reméltük, hogy nem döglik meg valamelyik kondi a sok közül, mert azt megtalálni nem volt egyszerü.)
(#) krisz69 válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Ezt a kérdést minap tettem fel Reloopnak. Azt írta nem látja jelentőségét. Én is láttam hasonló kapcsolást valahol meg is van ,FET-enként 47uf et ír. (Nemes egyszerűséggel betenék 470uf et )
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
(#) Linegekko válasza Massawa hozzászólására (») Jan 31, 2017 / 1

Hát, alkatrész temetőnek tűnik. Mivel a panelen 20db ilyen kondit látok az csak 2x1000uF. Lehet hogy sok ilyen kondijuk volt. Vagy mért valamit szkóppal amit ezzel szűrt ki, sajnos leírás nem volt a dokumentációban. 1U magas végfoknál nem is rossz ötlet, bár nem hiszem hogy anyagilag jobban megéri most már.
(#) Linegekko válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 31, 2017 / 1

Hát igen tervezés meg forrasztgatás szempontjából is előnyösebb egy-egy kondit betenni.
Kell valami mérő zajt komponálni és leméregetni a feteknél a feszültségeket meg a frekit, hogy használ-e valamit vagy sem. Persze kinek van ehhez ideje, meg kedve ha amúgy rendben működik minden?.... Ráadásul össze kell forrasztgatni a nyákoldalt....
Egyenlőre marad a bevált módszer.
(#) Massawa válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Amikor azok az 1U végfokok megjelentek akkoriban egy tisztességes elko 100V-ra sörösüveg méretü volt....

Szoval meg kellene nézni az egész cuccot, hogy miért választott ilyen megoldást.
(#) steelbird válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Szia!
Szimulátorban megnéztem a végfok diff. fokozatának az áramgenerátorát. Ha jól olvastam le a rajzról, akkor az áramgenerátor tranzisztorának emitter ellenállása 56 Ohm. Ezzel az értékkel az áramgenerátor árama 9...10 mA között van, tranzisztortól függően.
Számoljunk 10mA -rel. A diff. erősítő tranzisztorain -feltételezve a szimmetriát- ennek a fele folyik.
Ezeknél a kisjelű tranzisztoroknál 200...300 körüli áramerősítési tényezővel számolhatunk, akkor nagyon nem fogunk mellé, legyen 300.
A szükséges bázisáram: 5mA/300, nagyjából 16 uA. A bázison 47kOhm van, az ezen eső feszültség: 0,000016*47000 = 0,752 V. Helyben is vagyunk.
Mivel a visszacsatoló kör direkt DC csatolt, ezért a kimenet kénytelen ugyanerre az értékre beállni, hogy a diff erősítő invertáló bemenetének tranzisztora nyitni tudjon és beálljon a munkapontja a diff. erősítőnek.
Ebből szerintem csak akkor lesz 0V, vagy ahhoz közeli kimeneti állapot, ha a bemmenetet korrigálod negatív irányba, hogy ott beálljon a DC szint 0V -ra.
Pl. a bemeneten lévő 47kOhm -os ellenállás GND pontját felemelve és azt egy kis -0,6V -os segédáramköre kötve. Ha szeretnéd finoman szabályozni, akkor a diódával párhuzamosan tehetsz egy trimmert, bár az veszélyes, mert ha idővel kontakt hibás lesz a csúszkája és nem érintkezik, akkor nincs, ami megfogja a bemenetet DC -ben.
De lehet még finomítani a megoldáson, egy gyors próbát így is megér.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
(#) Karesz 50 válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 31, 2017 / 2

Azok a szűrőkondik a fóliainduktivitást csökkentik és impulzusátvitel szempontjából van jelentőségük. A sok kicsit nem lehet egy naggyal helyettesíteni. Hatásukat nem tudod kimérni, de nélkülük lehetnek "véletlenszerű" gerjedések a kimeneti jelben.
(#) Karesz 50 válasza steelbird hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

A differenciálerősítő jobb oldalán is van egy - a bázissal - soros 47k ami ugyanakkora feszültséget ejt.
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Szia! Az 5mA a 3k3 kollektorellenálláson több mint 15V-ot ejt, az nem frankó. A 600-as rajzából kiolvasható 21V/33k közös emitteráram néz ki reálisnak.
Ha érkezik Q1, Q2 bázisfeszültség, meglátjuk mi folyik ottan.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Az eredeti rajzon 56 Ohm -nak nézem az áramgenerátor ellenállását.
Azzal pedig 10mA. Vagy köze sincs a rajznak a tényleges végfokhoz -vagy nem 56 Ohm az az ellenállás.
(#) Linegekko válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Ezek szerint nem szkóppal hanem hőmérővel tetten érhető a hatása? Pl direkt gerjeszteni és azzal és anélkül különbségnek kell lennie melegedésben? Szeretem a biztonsági megoldásokat. Nem tudom mi az a fólia induktivitás de rá fogok keresni. Mindig is furcsálltam, hogy régebben miért tettek a 4700µF tápkondi mellé egy 100u és 100n kondit is. De nyilván valami hasonló okok miatt.
Viszont ezt a fetenkéni kondit nem láttam sok helyen.
(#) steelbird válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Hmm... ez így igaz...
(#) reloop válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 31, 2017 / 2

Szia! A kérdés arra vonatkozott, hogy érdemes-e ennek a kondenzátornak a kapacitását növelni.
Ami a több darabot illeti arra Karesz 50 adta meg a választ. Az indokoltsága a táp belső ellenállásán és a NYÁK kialakításán is múlhat. Találkoztam olyan gyári végfokkal, ahol utólag kerültek tápszűrő kondik a végtranzisztorokhoz és már csak a forrasztási oldalon jutott hely a számukra. Kezdetben úgy nézett ki, hogy jó lesz aztán mégsem
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Az egyszerű kollektor-ellenállásra dolgozó bemeneti differenciál erősítőnél a kollektor ellenálláson eső feszültség általában 1V szokott lenni. Ez fedezi a hozzá kapcsolódó tranzisztor UBE, valamint az emitter-ellenállásán eső feszültséget. Ezért gondolkodom 300+300uA-ben.
(#) Linegekko válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Akkor ezek szerint hasznosak, javallott az alkalmazásuk? Mivel ennél többet nem láttam erről a megoldásról, csak az itt alkalmazott 100µF és krisz69 által küldött másik kapcsolás 47µF Fetenként, ebből arra következtetek hogy ezek az értékek reálisan alkalmazhatóak.
Van ellen javallat?
(#) reloop válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 31, 2017 / 1

Ha van kockázata akkor az, hogy a kondikon folyó áram merre talál magának utat a GND vezetőn, a létrehozott feszültségesés elkülöníthető-e rendesen a jeltől.
(#) Linegekko válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Eltartott egy ideig amíg megértettem de jogos. Köszönöm!
Ezt gondolom megfelelő tervezéssel ki lehet küszöbölni.
Következő: »»   1946 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem