Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Maradhat a 16V-os elko a C7 helyen!
Merida, Szerezz uj trafot, ezekkel nem fog menni...
Most akkor a nyugalmi aramrol vagy a kimeneti offsetrol van szo?
Szia.
Először is a kimeneten 20mv helyett 40mv van, másodszor a P-vel az emitter ellenálásokon nem lehet 10mv-t beállítani? Az ellenálláson mért érték P-t állítva 40-440mv között van.
Szia Sixtek!
Megvan a két végfok +-54V-ra. Képek majd később. Én balga, először felcseréltem a T3 és T6 tranzisztort (MJE340-MJE350) de túlélték, a másik gond a C9 kond. fordított polaritása volt (azt kicseréltem). Félig sikerült éleszteni. Kimeneti ofszet: 4.5mV. De a nyugalmi árammal gond van. Rátettem a műszert az egyik 0.33ohm-os emitter-ellenállásra, bárhova tekertem a trimmert 0.0mV-ot mértem. Végtranzisztorok: 2SC5200, 2SA1943. Ha segít valamit: a T4 (bd139) B-E között kb: 250-600mV volt mérhető -trimmerállástól függően. Van vmi ötleted? DAni
T4 kollektora es emmitere kozott kb. 2,4V-ot kell merni (1.8...3V).
Ez megvan? Mennyit mersz?
Szia! Megmértem, a T4 C-E között 1.9-3.4V-ig tudom állítani a feszültséget a trimmerrel! A 0.33ohm-os emitter-ellenálláson 0mV-ot mérek.
Azért küldök pár képet a végfokokról.
Szép munka!
Köszi a mérést, ezekszerint a T4 által megvalósított feszültségforrás kiválóan üzemel. Feltehetően az egyik meghajtó- vagy végtranzisztor mehetett tönkre. Őket kellene kimérni, illetve esetleges forrsztási/beültetési hibát keresni. De szinte 100%, hogy a meghajtó- /végtranyókkal lesz a gond. Mindegyik 0.33-as emmiterellenálláson 0mV-ot mérsz? A másik csatorna megy gond nélkül?
A visszacsatoló ellenállásról takaritsátok ki a kis kondit, akkor talán elfogadható lesz a hangja. Nem akarok senkit oltogatni, csak próbáljátok ki.
Én a bemeneti 470 pF et is soknak találtam, kapott egy 220 pF-t ezután is észrevettem, hogy szebbek lettek a magasak. Annyit szeretnék kérdezni, hogy a fesz erősítő tranyó (felül a bd 140) munkapontját nem lehetne valahogyan feljebb huzni? Én is építettem egy ilyen végfokot, de nem voltam kibékülve vele, sok részletet ellopott a zenéből.
Az a 47 pF es kondi, ami a visszacsatoló ellenállással van párhuzamosan kötve. Azt hiszem 15k-s az az ellenállás.
Teszteltem a félig kész st151-et magint. Most ráakasztottam a szkópot. Jelgenerátorom nem volt. 50Hz-et kapott egy kis trafóról leosztva. 3,9ohmos műterhelésen figyeltem a kimeneti jelet. 22V-nál kezdett megjelenni a levágás a színusz csúcsain. Ez akkor 120W-nak felel meg, de 100 tuti megvan.
-+41V nyugalomban és -+39 körül teljesen kivezérelve. Ja és csatornánként van egy-egy 200W-os toroid 10-10 ezer mikróval. Nagyon elégedett vagyok ezzel az erősítővel. Nagyon jó tervezésű. Gondolom akkor zeneileg is simán tudja ezt a teljesítményt amit színuszban tudott.
Kész az st151 egy nappal a buli előtt Ez nem a végleges doboz, annyira nem tetszik.
Jó lessz . lenne bár egy kérdésem azt látom a képekről hogy a bemenet az szigetelten van a dobozra szerelve ! De viszont a két hangszóró 6,3 mas jack az nem szigetelten van ?Tehát ezek szerint itt van a két csatornád GND je közösítve ? Ez véletlen vagy direkkt van így?Ez nem okzoz esetlegesen gondot , értem azt bármi féle brummra vagy gerjedésre ?
Pedig nagyon jól néz ki! Jó lett nagyon! Gratula!
Idézet: Már csak a hangfalaknak kellene neki fogni „...egy nappal buli előtt”
Igen, nekem is voltak aggodalmaim emiatt. Sajnos nem sikerült szigetelt jack aljzatot venni. De majd az lesz, vagy külön bakelitre teszem aztán azt csavarozom fel. Teszteltem és semmi brumm nincs. A védőföld nincs bekötve mert ha be lenne és úgy kötném a számítógépre akkor biztos gerjedne, mivel a jack aljzat most sasszin van.
Akkor szerencséd van ezzel , bár ez dual mono fölépítés !A börzén volt szigetelt aljzat Erre mekkora hangfalat szánsz ? A 100 Watthoz már kell egy jó!
Van egy hangosításra szánt (gagyi) Sal 30cm-es hangszórókból készített bassz reflex hangfal piezó magassal. Valami förtelmesen szól de egy ilyen bulin nem az a lényeg hanem a hangerő. Előzőleg a VF2-vel voltak hajtva. De azt már eldatam és ez van helyette. Ez sokkal jobban hajtja a 4 ohmos hangfalakat. Akkora hangarőt amit ez most szolgáltatni képes úgysem bírunk ki. Egyébként bemértem a végfokot 50Hz-en 4 ohmon 22Veff jön ki torzítás előtt. Az 120W. Szerintem ezzel már simán el lehetne lőni a hangfalat, de nem kéne
Elkészült az ST151em, tettem fel képeket: --ide--
Nagyobb tranyókészletet kapott az emelt tápfesz miatt. Bemérve szkópon, fél centi széles szinusz jelet mértünk, egy nagyfrekis gerjedés volt a ludas, hogy mitől, nem tudom, de a C3 helyére talán 150pF-ot téve megszűnt. A másik furcsa dolog, hogy a tápfesz nem egyformán esik terheléskor, a negatív ág 2-3V-tal alacsonyabb. Összességében meg vagyok elégedve a végfokkal, még nem tudtam kihajtani megfelelő hangfalak híján.
Hello!
Gratulálok az erősítődhöz, annyira szép hogy kedvet kaptam a megépítéséhez.Van is itthon trafóm csak az +-60V szerinted kibírna ekkora táp feszt vagy ez már túl sok neki? Üdv!
Cső!
Mond csak van képed hangfalakról? Amúgy tényleg jó lett az erősítőd!
Köszi. Van persze, itt vannak.
Gratulálok mind a kettőhöz mármint a hangfalakhoz meg az erősítőhöz mindkettő nagyon jó!
Köszi. Az erősítő az tényleg jó. A hangfalak olyanok... amilyenek. Bulizásra lettek csinálva, ezeket nem sajnálom küldeni. Nemvalami szépen szólnak de bulinál elmegy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |