Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   52 / 221
(#) Szendrei István hozzászólása Aug 1, 2009 /
 
Elkészült az erősítő,igaz,"deszkamodell" szinten.Teret adva az alkatrészek cseréjéhez.Amit,ugye majd a fül eldönt.A hangja a csöveshez képest nagyon más....nem rossz,de,valahogy "nincs egyben".Néhány lemez,mintha lassabban forogna(LP) De összességében biztató,amit mutat. A tranzisztoros tápot még megépítem,nem sok alkatrész.Kíváncsi vagyok erre is.Mennyire lesz más a hangja.Már olvastam régen itt erről,de nem pontosan emlékszem,milyen volt a vélemény ,tapasztalat.És,szeretném ezt saját füllel is meghallgatni.Csak, J.L.H.nem véletlen tervezett egy ilyen tápot hozzá...Az eredményről majd írok.
(#) hapro válasza Szendrei István hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Szia!

Én eredetileg a szerző által ajánlott stab tápot építettem hozzá, aztán évek után leszedtem róla, és természetesen változott a hangja. Nekem jobb lett, most nem részletezném, nem tudnék elég objektív véleményt írni róla, mert már nagyon régen volt ez a változtatás. Kíváncsi vagyok a véleményedre én is.
(#) fbela1990 hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Sziasztok!

100 VA-s trafó elég neki? Nektek milyen van hozzá?
(#) 7805 hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Hello olvasgattam a témát és úgy döntöttem megépítem...
Lenne pár kérdésem..2n3055-ből ha csak két külön márka van az baj???

Ha nem használom hangosan csak alap hangerőn akkor hány ampert vesz fel??

Van itthon egy 36-volt 1.6-amperes-trafó..??jó hozzá??
a hűtőborda méret jó hogy a quad 405-ös-öm höz 2 hűtőt vettem és a két quad orion HS500-as hangszórót hajtott de csak 1 hűtöt tettem fel no ha a quad-ot megbírta hűteni akkor ebből 1-et bírni kéne nem?? ezek re kérném a válaszotokat.
(#) highand válasza 7805 hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Hello, elemezgetve a kapcsolást, azt gondolom, hogy a BDT85 is megfelelne bele a 3055 helyett.

Talán a teljesítmény is nagyobb lehet valamennyivel.
(#) Doncso válasza 7805 hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Kicsit nézz utána az A-osztályos erősítők működésének. Ez a tipusú erősítő nem csak akkor melegszik ha hallgatod, hanem ha nem hallgatod is. Létezik egy olyan dolga, hogy nyugalmi áram, ezt illik legalább 1,2A ra állítani, nos bemenő jel nélkül már ennyit vesz fel és fűt el, tehát már itt eléggé melegszik. A hűtőborda sem úgy működik, hogy ha "azt meghűtötte akkor jó ide is". Nem mindegy a hatásfok. Pl egy 10w-os JLH erősítő hűtője elegendő lenne mondjuk 5db 2000W-os D-osztályú erősítő hűtésére. Ez pusztán a hatásfok és a kapcsolás technikából adódó veszteségek mértéke miatt van így. De hogy okosat is mondjak, nézd meg ebben a topicban a képeket, ki mekkora bordával építette meg és hasonlítsd össze a tiéddel. Én a helyedben inkább egyforma 2N-t használnék, de ha arra vagy kíváncsi, igen működni fog vele.
A trafódról annyit, hogy szerintem nem megfelelő, nagy a szekunder feszültsége illetve kevés az árama két oldalhoz. Inkább keress egy 24V 10A-es trafót legalább. JLH-ajánlása szerint 300VA trafó illik hozzá.
Vagy ha ügyes vagy átalakítasz egy AT tápot és arról is elmegy, de ezt inkább nem is mondtam mert megköveznek érte.
Remélem segítettem: Üdv.
(#) Szendrei István válasza hapro hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Ha elkészül,mindenképpen beszámolok róla.
(#) lamalas válasza highand hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Eleg sokfele NPN teljesitmeny tranzisztor hasznalhato ehhez a kapcsolashoz, miert epp a BDT85 jutott az eszedbe? Nem mondom hogy az nem jo csak erdeklodok, hogy miert epp azt ajanlod?

Idézet:
„Talán a teljesítmény is nagyobb lehet valamennyivel.”


Milyen teljesitmeny? A nevleges kimeno teljesitmenyre gondolsz? Ha igen akkor az nem fugg a felvezetoktol ha egyebkent alkalmasak a kapcsolasba. Kizarolag a tapfeszultseg, nyugalmi aram es terheles harmastol fugg (illetve attol is fugghet egy picit mekkora az elteres a kimeno tranzisztorok kozott, bar ez inkabb csak a teljes kivezerlesnel szamit).
(#) 7805 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válasz a borda az jó lesz rá de a trafó hát szétnéztem még van egy 24-volt 4-amper-es ja és talán van két motorola:2n3055 na meg van két toshiba is...-ezeket még a quad 405-höz vettem de nem kelletek..És ez a trafó elég 1 oldalnak?? monoban?
(#) Müszi válasza 7805 hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
A toshibával vigyázz, mert hamis!

üdv
(#) 7805 válasza Müszi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
OK majd jó lesz másra ami nem ilyen fontos... ja és ez a kapcsolás meg nyákterv jó??
(#) Doncso válasza 7805 hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Bővebben: Link Ez a nyákterv 100% hogy jó. Ezt ajánlom neked.
A toshiba tranyót nyugodtan használhatod, semmi baja nem lesz, állits be 1,2A nyugalmit és működni fog.
A 4A-os trafó jó lehet egy oldalra, de akkor úgy kell méretezni a terhelő impedanciát is. Ehhez van egy táblázat, hogy hány ohmos hangfalhoz mekkora tápfesz való.
Üdv.
(#) 7805 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Az 1.2-ampert azt a potin kell álítani??
(#) Doncso válasza 7805 hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
A trimmer potméterrel kell állítani, úgy hogy közben méred a nyugalmi áramfelvételt.
(#) 7805 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
oké
(#) highand válasza lamalas hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia!

A kapcsolás eléggé érzékeny a bétára. A rendelkezésre álló táp többször 10w-ra is elég, tehát a kapcsolás kimenő feszültsége korlátozott.

A pozitív táp 420 ohmon keresztül húzza a felső végtranyó bázisát. Tegyük fel, hogy 5 V a maradékfesz a 420ohm-on a nyitás maximumán. Nemigen áll több áram rendelkezésre a bázisban mint 12mA ekkor. Ugyanakkor 2A kimenő áram kéne ehhez 8 ohm-on.

Tehát 180-as béta kell 2 A-nél, és illik egy 10Mhz F t ugyanekkor. Ezt csak nagyon kevés tranyó tudja.

A BDT azonban ezt mind tudja egyszerre.

Ez a kapcsolás szélsőségesen másképpen szól nagy bétás tranzisztorokkal, mint a szokvány végtranyókkal.
(#) highand válasza 7805 hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia! A nagyobb bétásat tedd a felső pozícióba.
(#) lamalas válasza highand hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Nem igazan ertem az okfejtesed es az ok-okozati osszefuggest a hozzaszolasodban.

A rendelkezesre allo tapfeszultseg nagysaga mindenkor meghatarozza a kimeneten megjeleno maximalis feszultseg nagysagat is igy adott terhelesen a kiveheto maximalis teljesitmenyt is. Ez az A osztalyu erosito annyiban kulonbozik egy szokasos komplementer szimm. AB osztalyu erositotol, hogy a felso vegtranzisztor tul.kepp egy vezerelt aramgenerator (na es persze nem komplementer szimmetrikus, de ez most mindegy). Ha a tranzisztor betaja megno, de semmi mas nem valtozik a kapcsolasban akkor csak azt erjuk el, hogy a nyugalmi aram is megnoveszik, de ettol fuggetlenul nem lesz nagyobb a kiveheto teljesitmeny adott terhelo impedancia mellett. Csak akkor tudunk nagyobb teljesitmeny kivenni valtozatlan alkatreszek mellett ha csokkentjuk a terheles nevleges impedanciajat vagy noveljuk a tapfeszultseget. Ekkor viszont nagyobb nyugalmi aram szukseges, hogy a tobbletaramot ami a kisebb impedancia meghajtasahoz szukseges fedezzuk valahogy. Ezt pedig csakis a nyugalmi aram novelesevel erhetjuk el. A nyugalmi aramot pedig ketfelekepp novelhetjuk (valtozatlan tapfeszultseg mellett):

1) valtozatlan alkatresz ertekeket feltetelezve megnoveljuk a vegtranyok betajat (azaz nagyobb betaju vegtranyokat epitunk az erositobe)

2) megvaltoztatjuk (csokkentjuk) az aramgeneratort alkoto ellenallasok erteket, hogy megnoveljuk az aramgeneratort alkoto tranyo bazisaramat, ezaltal a kollektorarama (es a nyugalmi aram is) megno!

Egyebkent azon a 420ohmos ellenallason (ha ugyanarra az ellenallasra gondolunk) alig esik (idealis esetben nem is esik rajta) valtakozo feszultseg, hiszen utanhuzott ellenallasrol beszelunk, azaz a ket kivezetese kozott idealis esetben nem esik valtakozo feszultseg igy valtakozo aram sem folyik rajta! Csak a bazisaramokat beallito (es altaluk a nyugalmi aramot beallito) egyenaram folyik at rajta es ez oszlik kette (ha mindket vegtranyo betaja azonos akkor egyenlo reszben) a 2 vegtranyo kozott.
(#) lapose válasza Müszi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„A toshibával vigyázz, mert hamis!”


Lehet, hogy hamis! A Toshiba gyártott 2N3055-öt, lehet eredeti is.
(#) highand válasza lamalas hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nézd, alapvetően másképpen látjuk a működést. nagyon röviden csak azt tudom válaszolni, hogy modellezd ki a kapcsolást először mondjuk a BDT-vel, figyeld meg a klipp mentes amplitudó maximumát, majd váltsd a végtranyót 2N3055-re.

Amennyiben a 420ohm részét adó 300ohm-on nem változna az áram, akkor nem változna a hangszórón sem az emitter áram, a pozitív ágban, azaz nem lenne kivezérlés.

A 120 ohm tényleg utánhúzott, de az utánhúzás szerepe az, hogy t2 ne 120 ohm-ot lásson munkaellenállásnak, hanem ennek a sokszorosát, hogy nagy legyen a nyílt hurkú erősítés.

Az A osztályú müködés feltétele az, hogy a végtranszisztorok árama soha nem haladja meg a nyugalmi áram kétszeresét.

Tehát hiába van nagy tápfesz, nagy nyugalmi áram, ha a pozitív kivezérlésbe húzott tranzisztor húzó ellenállásán eközben csökken az áram, hiszen csökken rajta a feszültség, viszont ugyan azon ellenálláson a kivezérléshez az áramnak nőnie kellene.

Pont ezért volt zseniális húzás kettészedni t2 munkaellenállását, mivel a 120 ohm-on csökken az áram, de ugyanakkor viszont (mivel az utánhúzás miatt áramgenerátort játszik), a hiányzó árammal nőni kezd a 300 ohm-on folyó áram és ezáltal felhúzza a végtranzisztort.

Maga a 2 végtranyó kapcsolása nyilvánvalóan az SRPP tranzisztorosított megfelelője azzal az eltéréssel, hogy a meghajtó t2 kollektoráramának változását az utánhúzó kondival és a 120 ohm-ossal "megtükrözte"a konstruktőr.

Amennyiben t2 kollektorát elvezetjük a pozitív tápba, a kapcsolás munkapont beállítása után ( a 300 ohm-on kell változtatni) működőképes marad, csak éppen a pozitív ág kivezérelhetősége romlik le.

Összességében a lényeg:
A tápfeszt akkor tudjuk kihasználni ennél a kapcsolásnál, ha az alsó tranzisztort teljesen ki tudjuk nyitni, illetve a felső tranzisztor emitter árama eléri a nyugalmi áram kétszeresét.

Igen ám de ekkor már a tranzisztorok bétája kevés, tehát nagy bázisáram kell, ami viszont a 300 ohm on átfolyik, növeli rajta a feszültséget, a két feszültség "összeér" azaz elfogy a tápfesz.

Nagyobb béta esetén kisebb bázisáram folyik a 300 ohm-on, tehát az emitter "feljebb tud jönni"

Bocs a hosszért.
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Most értettem csak meg amit írtál.

Igen persze, attól, hogy nagyobb bétás tranzisztort teszek be, attól nem nő a teljesítmény. Attól nő, ha növelem a nyugalmi áramot, de vajon ki tudom-e nyitni majd a tranzisztort ennek a kétszeres értékére? Minél jobb a béta, annál jobban meg tudom ezt közelíteni.

Szóval persze igazad van, de nekem is abban, amit írtam- legközelebb jobban olvasok megígérem.
(#) lamalas hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
Highand,

Kosz a valaszt, egyaltalan nem baj, hogy hosszu Azonban lehet v. valami felreertes lesz itt, mert en azt a 420ohmos ellenallast egy ellenallasnak gondoltam Te pedig kettorol beszelsz. Sejtem mirol van szo de hogy egyertelmu legyen a dolog es elejet vegyuk a felreerteseknek fel tudnad tenni annak az erositonek a rajzat amirol konkretan beszelsz? Tapfeszultseg es terhelo impedancia ertekekkel egyutt lenne igazan jo. Azt hiszem igy konnyebb a tovabbi eszmecsere.

Koszi!
(#) highand válasza lamalas hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
120+300=420

Az eredeti kapcsoláson ahogyan van.
(#) lamalas válasza highand hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Az eredeti, 1969-es kapcsolasban nem 120 es 300ohm van. Ime (pdf doksi!)

Ha hazajottem nyaralasbol majd folytatjuk az eszmecseret itt + a Texas erositos topikban is (hogy miert nem _kell_ a hutobordara szerelni a szinteltolo tranyot).
(#) highand válasza lamalas hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Maga Hood mester is azt ajánlja, hogy a kisebb impedanciás terheléshez csökkenteni kell ezt a kettévágott ellenállást, ahhoz hogy meglegyen a kimeneti vágásmentes fesz.

Az án tippem az, hogy emeljük meg a nyugalmi áramot 2,5A ra, és használjunk nagybétás tranyókat.

TINA szerint így 30W is kijön +- 35V-ról.
(#) Konzol válasza highand hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Persze, a nyugalmi áramot lehet növelni, az elvileg és gyakorlatilag is javíthatja a hangminőséget, még akkor is, ha a tápfeszültség értékét nem növeled. Igy az erősítő ki tudja szolgálni a pillanatnyi nagyobb áramigényt is. Az is igaz, hogy a JLH maximális kimenő árama mintegy 20%-kal nagyobb is tud lenni, mint a beállított nyugalmi áram, azaz a felső tranzisztor - t2 az eredti 69-es kapcsolásban - tud A-B osztályban is üzemelni, nyilván ez tranzisztor példány és munkapont beállító ellenállás függő.
(#) Szendrei István válasza highand hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Az "A" osztálynak mi a köze a végtranzisztorok nyugalmi áramának a kétszereséhez? Ezt nem igazán értem,mit akartál mondani ezzel ?
(#) highand válasza Szendrei István hozzászólására (») Aug 11, 2009 / 1
 
Amikor a munkapont középen van és ez a feltétel teljesül, az A osztály, ha már tovább nő az áram, akkor az B osztály és ha nem középen volt a munkapont, akkor az a C osztály.

Pl egy AB osztályú erősítő addig, amig a kimenő árama kisebb mint a nyugalmi áram, az addig A osztályú.

Sokan erőlködnek mindeféle nehézkes A osztályú végfokkal, amikor pl egy Texas -nak elég felhúzni a nyugalmi áramát mondjuk 2A re és hawaiiiiii.
(#) Szendrei István válasza highand hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
OK.stimm az áramok,meg osztály...mivel műszerészként dolgozok 24 éve.Csak a megfogalmazásod nem volt elég egyértelmű számomra.Annak idején 0,8-1 A-ral ment nekem is. Jót tett a hangjának....
(#) highand válasza Szendrei István hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Hello!
Tudom, hogy ez most kicsitt OFF lesz, de képzeljétek szeanszon voltam a feleségem barátnőivel. Én sohasem hittem az ilyesmiben, ezért amikor megkérdezte a főboszorka, hogy én kit akarok megidéztetni, akkor én JLH-t kértem. Sokáig nem történt semmi, csak hókosz-pókuszok, amikor elveszítettem az eszméletem. Mikor felébredtem egy firkált rajz volt előttem, alig olvasható üzenettel, hogy JLH üzeni, hogy az erősítője így nézett volna ki, ha a 2N3055-nek lett volna komplementer párja. Mindenki esküdött rá, hogy a kapcsolási rajzot én készítettem. Most nem tudom így, hogy a rajz ténylegesen mennyire származik JLH-tól és mennyire tőlem.

Csak egy a biztos: ez egy eszméletlen kapcsolás!

A kapcsolást a szokott módon lehet beállítani. R8 -al állítsuk be a kimeneti DC-t, R16-al pedig a nyugalmi áramot. Ez a kapcsolást 0,1A és 4A között működőképes.

Végtranzisztornak gyakorlatilag bármiféle komplementes tranzisztorok megfelelnek.

A korábbi JLH kapcsoláshoz képest azzal az előnyös tulajdonsággal bír, hogy 100mA nyugalmi áramtól működik és így bárki képes a saját fülével meggyőződni arról, hogy mennyit változik a hang, amikor AB osztályból A osztályba "húzzuk fel" a kapcsolást R16 változtatásával.

Ehhez R16 helyére egy 330ohm-os trimmert tegyünk.

A kimenőkörben a századohmos ellenállások a beállítást követően eltávolíthatóak.

HOODVEGAB.JPG
    
Következő: »»   52 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem