Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Üdvözlet mindenkinek!
Föld nedvesség tartalom mérés. A fő kérdés: milyen anyagot, technikát érdemes/szokás használni?! Előnyök,kockázatok. Esetleg valaki tudna ebben nekem segíteni? Előre is köszönöm.
Hello!
Mert hogy? Történt valami előre lépés? Ez az áramkör, ha a föld ellenállása kb. 10Mohm alatt van akkor csendben van, ha 10Mohm felett, akkor villog. A kapcsolási értéket, az R2 határozza meg. Kapcsolási érték R2-nek mindig kb. a kétszerese lesz. üdv! proli007
Az egyik ellenállásnak nem potméternek kellene lenni ?
Hello!
Nem, egyenárammal. De nem azért mondom, az helyett, hogy lamentálnál, már elkészíthetted volna a kapcsolást. Elején kizártad, hogy nem szeretnél programozni.. De ha még nem érkezett meg a CMOS 555, akkor inkább ismerd meg ez alatt az 555 működését, azzal sokkal többre mész.. üdv! proli007
Ennél a kapcsolásnálhttp://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/nyolc_labbal_iii_resz.html?pg=2&Submit=%3E%3E
azt írják hogy: "Szonda korrózió elleni védelemmel megbolondítva" "Az egyenáram a szondákba vezetve azt eredményezné, hogy szép lassan eloxidálódna, ugyanis elektrolízis megy végbe. Ennek kiküszöbölésére négyszögjellel hajtjuk a mérőszondákat." Ez is négyszögjellel megy ?
Hello!
Ez jó kérdés.. Alapból minden eloxidálódik, csak az oxidok nem. De azt sem tudom, mit fogsz használni. Én "galvanikus szondának", UT18-as hegesztőpálcákat szoktam alkalmazni. De minden képen van korrózió, és anyag elhordódás is. Ez alapvetően az anyagtól, a közegtől, potenciáltól, polaritástól, feszültségnemtől és az áramsűrűségtől függ. Itt az áram elég csekély. És ha a szondát egy évben egyszer meg kell tisztítani, az nem lehet gond számodra (legalább is ezt feltételezem). Nem egy ipari üvegház nedvességmérő szondájáról van szó, hanem egy "gyermekjátékról". ![]() üdv! proli007
Kössz!
![]() (Ugye ez is olyan ami nem oxidálódik el ?)
Talán inkább két rozsdamentes acél tüskét. Az ónozott réz szerintem eloxidálódna.
Üdv!
Érzékelőnek mit használjak? Koax kábelből kiszedett beónozott rézdrót megfelel a célnak?
Hello!
Nem a fényerejéből, hanem ha vizes a talaj, akkor sötét a Led, ha száraz villogni fog.. A CMOS eszköz, Fet tranzisztorokból épül fel, míg a normál, tranzisztorokból áll. Amíg a CMOS áramkör fogyasztása itt 40uA, addig a normál 555 alapból, vagy 10mA-t eszik. De normál 555 bemenetére sem igazán lehet tenni 4,7Mohm-os ellenállást, mert annak bementi árama magas, míg ennek több Gohm a bemeneti ellenállása. Itt viszont nagy ellenállásokat kell érzékelni. De a fogyasztása sem közömbös, ha elemről akarod járatni.. üdv! proli007
Üdv!
A led fényerejéből tudok majd arra következtetni mennyire nedves a föld? Mit tartalmaz a cmos ic amit a sima nem? Előre is köszönöm!
Hello!
Akkor egy "változat", amit nem kell programozni.. Az 555-nek kötelező CMOS-nak lenni, a sima nem jó! A Led fehér, kisáramú (jó fényerejű) legyen. üdv! proli007
Azt az AVR micsodát programozni kell ? Mert én nem értek ahoz .
![]()
Sziasztok !
Egy olyan szerkezetet szeretnék készíteni ami jelez ha a föld nedvességtartalma a beállított érték alá esik egy LED -el.
Hali!
Régebben olvastam valahol egy cikket ami azt írta le ,hogy lehet egyszerűen egy olyan berendezést készíteni ami a talaj nedvességtartalmát mutatja. A szerkezet tartalmazott gombelemet, tranzisztort ledet a többire nem emlékszem. Ha valaki emlékszik rá vagy tud egy linket kérem ossza meg velem. ![]()
Helló!
Engem az érdeklene, hogy milyen alaktrészt kell változtatnom, ha túl (rettenetesen) érzékeny a berendezés?
jah, erröl jut eszembe. nem lehetne valahogy ugy modositani, hogy ha nedvesség van akkor kapjak a kimenetre 3V -t és na nincs nedvesség akkor csak 1,8V -t?
igy ki lehetne hagyni az 555 IC-t és megoldanám Microkontrollerrel.....
Hello!
Sajna még csak most lett egy kis idöm, ha minden igaz akkor holnap már meglesznek az alkatrészek is. ![]()
hy
csatolok egy rajzot amit én használok nekem bevált. A lényege hogy a FET mellett ott a két vezeték az belea földbe. Ha a földnek nagyon nagy az ellenállása tehát száraz akkor nem húzza le a FET G-jét testra és kinyit. Ha viszont a nedves a föld akkor lehúzz testre a G-jét és mivel nincs vezérlő feszültség így nem nyit ki és nem húz be a relé
hello
"viszont az arányossági összefüggés talajonként változó" ez igaz, de feltételezem hogy az öntözés otthonra kell, és ott megoldható, h pl egy virágcserépben figyelje a nedvességtartalmat, oda meg olyan földet rak, aminek a vezetőképességét a vízen kívül más nem befolyásolja. ![]() Ezt ki kell kísérletezni. ha nem megodható és szerintetek hülyeség, akkor bocs ![]()
Összeraktam egy rajzot, próbáld megcsinálni, ha kedved van hozzá. A beállítások tőled függnek, mint már mondtam. Kb. 10-20 másodpercenként adagolsz vizet pl., pár másodpercig, de ez módosítható !!!
Értem. Nekem volt egy analog méröm, ami elromlott, de semmiképpen sem tudtam felhasználni arra amire szerettel volna. mellékelek képeket.
És amugy nincs elektronikus rajzotok ezzel kapcsolatban?
Hi!
Elektronikai módszerrel tudtommal csak a vezetőképességet lehet mérni, ami általában arányos a víztartalommal (viszont az arányossági összefüggés talajonként változó!). Léteznek szenzorok a levegő nedvességtartalmának mérésére, de a földben levő elektrolitok meghamisítják az eredményeket. Ha létezik is olyan szenzor, vagy elektronikai megoldás, amivel szelektíven lehet a víztartalmaz mérni, drága. Analitikailag a vízmeghatározás egyik legpontosabb módszere a Karl Fischer-féle vízmeghatározás: piridin-metanol elegyben oldott kén-dioxid és jód között a reakció csak víz jelenlétében zajlik le: I2 + SO2 + H2O -> SO3 + 2 HI De ehhez analitikai eszközök és vegyszerek szükségesek. Ennél olcsóbb a termogravimetrikus vízmeghatározás, ami nem szelektív, de jó közelítéssel a víztatalmat mutatja: a minta tömegváltozásának mérése hevítés (100 fok C fölött) hatására. Persze attól függ, mire kell. Ha csak az érdekel, hogy száraz-e a talajod, elég egy ellenállásmérés, de ha talajelemzésre számszerű érték kell, akkor marad az analitikai módszer...
Akkor vezetőképességet kell mérned.
Ajánlom a grafit/szén elektródákat, hogy ne rohadjanak el, aztán 100 verzió lehet, hogy mivel csinálod meg. Kezdetben elég 1 tranyós kör 1 relével, aztán biztos lesz PIC-es megoldás is, hi.... ![]() Mindenesetre nem ártana, ha egy monostabillal megfejelnéd, mert idő kell ahhoz is, hogy átnedvesedjen a föld az elektródáknál, nehogy túlöntözz. Ha meg spécire akarod, akkor a bemenet schmitt-triggeres legyen, hogy ne kerregjen a relé, aztán indítasz vele egy nagyon lassú astabilt, ami meg jelet ad egy monostabil fokozatnak, így apránként elég nedves lesz a föld. Az időbeosztás nyilván a terület függvénye.
Mérni szeretném a nedvességet, hogy a locsoló berendezés tudja, hogy be -e kapcsolhat.
Érdekes kérdés..
Nem mindegy, hogy tényleg arra vagy-e kíváncsi, mennyi víz van egy adott föld-térfogatban, vagy esetleg ellenállással kapcsolatos a téma. Konkrétabban tedd fel, mit akarsz megoldani.
Helló!
Tud valaki ezzel kapcsolatos kapcsolási rajzot, doksit adni? (gondolom ez a téma azért elég sok mindenkit érdekel) |
Bejelentkezés
Hirdetés |