Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Első ránézésre a szokványos tankönyvi alapkapcsolás lehet, itt valami st151 vagy milyen néven fut, olyan +/-45V a maximum amit rá mernék kapcsolni 8 ohm terhelés mellett. Ha van hozzá áramkorlátos tápod amiről el tudod indítani tedd rá, meg műterhelést a kimenetre, jelet a bemenetre és lehet nézelődni. Az egyik trimmer elvileg a nyugalmi áramot állítja a másik meg a DC nullát.
Sziasztok!
A Ha valakinek meglenne a mellékelt képen lévő FOREX 12V-5A akkumulátortöltő rajza,nagyon megköszönném ha megosztaná velem.
Én visszarajzolnám, talán úgy hamarabb meglehetne találni a megfelelő rajzot ami passzol vagy hasonlít hozzá.
Szia!
Jelenleg más kütyükkel birkózok, de valószínűleg az lesz amit javasolsz. Megküldöm +-30V-ról izzós áramkorláttal, aztán ha szól majd kitotózom hogyan tovább. Nekem az dobja meg az agyam, hogy nem tudom miért van a kimeneten két nagy dióda. Hasonló diódás kapcsolásokat kerestem, de nem nagy sikerrel.
Szia!
Reméltem valaki ráismer, de lehet hogy rákényszerülök.
A hangszóró nem csak motor, de generátor elven is működik. Ha klippel a végfok "vissza tud rúgni" és tönkreteheti a végtranzisztorokat (elvileg). Ez a két szabadonfutó dióda vezeti el a hangszóró által indukált áramot a tápegységbe.
+/-33V fölé nem növelném a tápfeszt, a 30V pont jó. Egy 2x24 V-os trafóval használhatod szerintem.
Ez nekem nagyon hasznos infó volt!
Még régebben láttam például a TDA2030 gyári rajzán a két diódát és nem láttam az értelmét. Tehát a védelem az oka?
Igen.
Köszönöm!
De akkor miért nem alkalmazzák minden erősítőben??
A teljesítmény FET kimenetűekhez eleve nincs rá szükség, mert azokba "be van építve" a dióda. Egyébként meg inkább PA-nál áll fenn ez a veszély... nagy áramok, nagy teljesítmény, folyamatos csúcsra járatás. Van aki óvatosságból inkább beteszi ezt a szabadonfutó diódát, mások meg bátrabbak. De én még nem láttam ennek hiánya miatt hifi végfokot tönkremenni.
Ártani nem használ, ha ott van : )
Sziasztok!
Keresem az EMG 1378 TR-1700 kapcsolási rajzát. 10W-os erősítő. Esetleg ha valakinek a gépkönyve meglenne annak mégjobban örülnék. Köszönöm: Gábor
Tisztelt Hobbyelektronika csoporttagok!
Hoztak egy Omnitronic p-1000 végfokot, összerakásra. Sajnos előttem valaki teljesen szétszedte. Nagyjából sikerült összerakni, viszont élesztés előtt szeretném végigmérni, ehhez kesesnék egy jó kapcsolási rajzot. Ez már dupla toroid trafós változat. Interneten kutakodtam, de amit ott találtam nem igazán egyezik ezzel. Ha valakinél lenne egy rajz sokat segítene rajtam. Fáradozásokat előre is köszönöm mindenkinek!
Üdv!
Ezen az oldalon van két darab kapcsolási rajz is. Hátha...
Sziasztok! A Multi Mig 200 co-hegesztő javításához, szükségünk lenne egy kapcsolási rajzra. Ez egy elég régi gép ezért egy képet is csatolok.Köszönöm előre a segítséget. Üdv. Szeles Zoltán.
De sok szép új topic-ot nyitottál.
Először csináltam ilyet. Te soha nem hibáztál?
Sajnos szoktam, nem is ritkán.
Köszönöm, talán még ez van hozzá a legközelebb, de ez sem mnindenben valós.
Köszönöm, ezeket én is megtaláltam.
Az a baj, hogy még az ic-ket is kiszedték. A végfokokat már sikerült feléleszteni, hogy nem veri a biztiket, de atöbbi része még kérdéses.
Sziasztok.
Szeretnék készíteni egy áramkört de mivel ilyet még nem csináltam kicsit tanácstalan vagyok. Amit az áramkörnek tudnia kéne: A bemeneten van egy már formázott 5V TTL szintű jelünk amit 10 és 160Hz között változik. Ebből a jelből arányosan kellene egy feszültséget előállítanom 100mV és 2V között. Esetleg valakinek van valami egyszerű javaslata ilyen típusú áramkörre? Az internet most nem volt barátom próbáltam keresgélni mint frekvencia vezérelt feszültség forrás de semmit nem találtam....
555 (vagy hasonló) monostabil multivibrátor, és aluláteresztő utána...
Az impulzus szélességet kockás papíron egyszerűen ki lehet matekozni. Egy buktája lehet, a kimenő jel vagy hullámos, vagy lassú. A kettő együtt nem megy...
A sebesség lehet problémásabb inkább, ez egy tesztáramkör lesz fontos volna a "gyors" reakcióidő mondjuk 50-100ms csúszás belefér de attól több már lehet hibát generál.
Számoltál? 10Hz az 100msec periódusidő, 50-100ms alatt meg se tudod mérni, nemhogy reagálni....
Pár ms monostabil meg is felelne, csakhát matematikai korlátai vannak a dolognak: 10 Hz az önmagában 100 ms, abból nehéz úgy átlagolni, hogy 50 ms legyen a válaszidő...
Pipi illetve Gafly:
Nem a válaszadási idő itt a fontos, leginkább az hogy le legyen "laggos" az információ. Ha folyamatosan változik az nem gond, sőt tökéletes. Ellenben ha nem változik hanem ugrál "lépcsőzetesen" az nem lineáris "adatfolyam" , így hibás lesz a visszaadott kép. (mod.: 5-10ms -et akartam írni ,elnézést!)
Hello! Ha a frekiből egy monostabillal impulzust csinálunk és azt integráljuk, akkor az átlagérték a frekivel arányos lesz. Mivel a 160Hz periódus ideje 6,25ms és ebből 5mS-os impulzusokat készítünk, akkor az 80% kitöltésű jelet kapunk. Mivel az impulzus feszültség nagyságát is 2,5V-ra határoljuk. annak 80%-a 2V lesz. Mivel a freki átfogása 1:16 10Hz-en 125mV lesz, ebből le kell vonni 25mV-ot, hogy 100mV-ot kapjunk. A két végérték persze nem független egymástól, tehát cseppet ide-oda kell állítgatni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |