Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fotómaratás - Egyedi fém alkatrészek modellezőknek
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Topi válasza lgyk hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Jázsberényit csörögtem fel, és azt mondták ők nem foglalkoznak kis darabokkal... Persze azt mondhatta volna, hogy a Mór utcai igen. Hétfőn kiderítem lehet-e a mór utcában kapni ilyet...

Nagyon állati dolgokat lehet így csinálni, tehát megérné kipróbálni.
(#) denon888 hozzászólása Dec 9, 2007 /

Érdekes hogy valaki küldene valakinek azt amit keres még a postakölséget sem kellene kifizetni,de nem kell.Nem értem nem látszik amit irtam.Egyébként nem megcsinálni akartam hanem alapanyagot küldeni.Segitő szándékom sajnos nem ért célba
(#) Frankye válasza denon888 hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Engem érdekelne a dolog! Ingyenesen küldenéd meg az alapanyagot, jól értem?
Amúgy szerintem annyira azért nem halott ma, Magyarországon a modelleztés/makettezés... Bár tény, hogy a kapható (kész) modellek ára a csillagos égben van, és egy szűk, igen tehetős réteg kivételével szint megfizethetetlen a földi halandók számára. :rinya:
(#) denon888 válasza Frankye hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Persze.Ha most elküldök egy A4 es rézlapot az még nem vág a fölhöz)
Na jó lehet picit tuloztam,de tény és való hogy 5-10 évvel ezelőtt jobban maketteztek az emberek.
Kiegészitőket pedig lehet csinálni kell egy jó rajz,mesterfilm amit célszerü levilágitatni és kész.A többi az ügyességen múlik.
(#) Frankye válasza denon888 hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Nos, akkor én mély tisztelettel jelentkeznék arra a bizonyos rézlapra, ha komolyan gondoltad!
Priviben írom a többit!

Előre is nagyon köszönöm!
:worship:
(#) Topi hozzászólása Feb 13, 2008 /

Na srácok! Megvan az első igazi próba.

Képek mellékelve, hamarosan leírással jelentkezem.

Képek méretezve. Sajnos egy két helyen elkezdte marni a felületet, mert volt a maró lötyi a kémiának hála vagy 80°C és picit felkapta a lakkot is. Pont emiatt vettem ki egy kicsit előbb a maróból, mert megkezdte volna a kerítés többi részét is.
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Húúú, marha jól néznek ki! Milyen vastag ez a réz lemez, amiből marattad?
(#) Topi válasza Frankye hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

0,5-ös
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Márc 9, 2008 /

Hmm hát ez tényleg szép. Hátulra is raktál maszkot ? Vagy az telibe lett lakkozva ? Tényleg a maszkolás hogyan készült ?
(#) Katinka hozzászólása Ápr 10, 2009 /

Sziasztok! A maratás technológiáját ismerem. Sok panelt csináltam régen de mindig kézzel, festékkel festettem. Most a fóliás rajzfelvitel érdekelne. A p20 spray és a megvilágítás megvan, csak nem tudom milyen fólia kell hozzá, hol lehet beszerezni. tintasugaras nyomtatóval lehet-e nyomtani. Megköszönném ha valaki kiokítana ebben az ügyben. Amúgy hajó makettolok, de ott is lehet mit maratni. Előre is köszi.

(#) lidi válasza Katinka hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Hmm, már csodálkoztam hogy ki ez a Katinka aki paneleket mar, meg hajómodellezik....aztán megnéztem az adatlapodat

Tintasugarassal lehet nyomtatni, olyan fóliát kell venned ami tintasugarashoz való. Ezen van egy érdekes réteg, ami ha rákerül a vizes tinta, akkor "elnyeli" a vizet, és szépen meg tud száradni, nem folyik el a tinta. Én is ilyet használok panelkészítésnél, HP nyomtató + HP Premium Inkjet Transparency fóla. Sajnos nem olcsó, és két réteg kell egymásra a tuti biztos fedéshez.
(#) Katinka hozzászólása Ápr 10, 2009 /

Becsapós a nevem. Jozsi néven már 365-en regisztráltak.
De én is közelebb hajoltam a monitorhoz hogy "lidi" néven régi vasúti kerítések maratása miatt lelkesedik valaki. De tényleg szépek! Köszi az okítást, de hagy értetlenkedjek még egy kicsit. Az hogy két réteget kell egymásra tenni az azt jelenti, hogy két fóliára kell ugyan azt a képet kinyomtatni és azokat egymásra téve kell a lemezt megvilágítani? Egy fólia nem védené meg a lakkot a fénytől? Mennyi az a drága HUF-ban. Csak nagyságrendileg.
(#) lidi válasza Katinka hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

A két réteget jól érted. Mondjuk ez nyomtató/fólia függő, kinek milyen. Én ha fény felé tartom apró fehér pöttyöket vélek felfedezni, ezért igazából ki se próbáltam 1 réteggel. A drága fólia azt jelenti hogy képesek 50db A4 es lapért több mint 10e Ft-ot elkérni.

Mondjuk nekem mázlim volt, mert sikerült vennem 800Ft ért 1 dobozt (50db fólia van benne). Utólag visszagondolva több dobozt kellett volna venni....

Kicsit körbenéztem fólia ügyben: Bővebben: Link

Legközelebb lehet hogy lézernyomtatós fóliát veszek, van olyan is otthon. Kár hogy csak 300dpi-s.
(#) Cs.Csaby válasza lidi hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Én a fóliával cumiztam eleget, így elmentem a dotone repro-hoz, ahol közel fólia+nyomtatás árban 1 rétegben extrém precizitással gyártanak fóliát... (nem reklám, csak segíteni akarok)
(#) lidi válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Azóta finomodott a technikám, ma már elég 1 réteg fólia. Pedig ugyanaz a nyomtató, csak más beállítással használom. Teszteltem is vékony réz lemezen, lásd melléklet.
(#) Topi válasza lidi hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Ez a téma is felszínre jött. Nolám!

A téma indítása óta azért az eddig általam feltett képnél jóval precízebb lett a gyártásom.

Mellékeltem két képet. Északis és Újbudás kiállításunkon készült.

Egyébként én is viszem levilágíttatni a filmet. Sokkal jobb és egyszerűbb is. Főleg hogy két utcára innen van egy kisebb nyomda. Akik ugyan nem azonnalira, de 1-2 nap alatt megcsinálják.
(#) meszi válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Ajánlom még a Cromatop Bt-t filmkészítéshez.
Budán vannak a Fő u közelében.
(#) tomsawyer hozzászólása Feb 14, 2011 /

Hali!

Milyen programmal érdemes maratáshoz fóliát szerkeszteni (nyomdai léevilágitáshoz)? Az autocad amit használok egyre alkalmatlanabbnak tűnik mert nem lehet normális minőségű pdf-et konvertálni belőle (legalábbis sehogy se jön össze), a corellel meg nem boldogulok.
(#) karak74 válasza tomsawyer hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Autocad programból (vagy bármiből, amiben File/Nyomtat menüpont van) lehet nyomtatni pl. a PDF Creator nevű programmal. Egyszer be kell rendesen állítani Nyomtató/Beállítások/Formátum beállítások menüpont alatt. (Azt hiszem alapból 300DPI-t csinál, én mindent 600-ra állítottam.) Virtuális nyomtatót telepít fel, amire ugyanúgy kell nyomtatni, mint egy hagyományosra. Csak ő nem papírra dolgozik, hanem file-ba nyomtat, ami lehet PDF, JPG, TIFF, PS, EPS,.... (13 formátumot ismer.) (Én "még" 1.0-át használok.)
Ingyenes, legális, csak telepíteni kell. Ja, magyar nyelvű! Letöltés:
http://www.pdfforge.org/ (Hivatalos honlap, itt a legújabb van!)
Rákeresel a Google-ban a PDF Creator címszóra. Ezerszám ontja, például:
http://download.chip.eu/hu/PDFCreator_99376.html
http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/
http://download.chip.eu/hu/PDFCreator_99376.html

Megjegyzés: Más ilyen virtuális nyomtató szoftverek is vannak, én ezt ismerem, ezt tudom bizton ajánlani.
(#) immf válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Kedves Lucifer!

Hol lehet Debrecenben vörösréz lemezt kapni?
0.1-0.25 mm vastagság közötti kellene trafók árnyékolásához (Kb. 40-80mm széles rézszalag)

Üdv

immf
(#) Bejus hozzászólása Jan 9, 2013 /

Helló! Remékem nem veszitek tolakodásnak... lányok is kérdezősködhetnek?
Rézből csinálok ékszereket, és a maratással kapcsolatban keveredtem ide. A szemem szám tátva maradt azoktól a cuki kerítésektől amiket láttam itt, és a fantáziám beindult egészen. Szóval, ha jól értem, akkor hidrogén peroxid-sósav eleggyel maratjátok a holmit.
Kérdéseim: milyen arányban kell keverni és milyen erősségű anyagot használtok ehhez? Mennyi ideig lehet használni egy keveréket, ill. hogyan lehet tárolni...ha egyáltalán lehet? Hová teszitek az elhasználódott elegyet... gondolom tilos a "csapba" önteni!?
Így elsőre ennyi... remélem jár erre időnként valaki és válaszol az ilyen "szőke" kérdésekre is!
(#) kaqkk válasza Bejus hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Én csak "exhas" keverem , ráöntöm a sósavat (annyit ami ellepi) aztán teszek hozzá hidrogén peroxidot (de folyadék 30 százalékos! a zselé nerm jó) amíg el nem kezd vörösödni a réz . A használt oldatot akár szódabikarbónával akár mosószódával semlegesítheted , úgy már kiönthető a csapba is .
(#) Bejus hozzászólása Jan 9, 2013 /

Óhhh, köszönöm! Mindent beszereztem, 30%-ost is. És ha szeretném máskor is használni, eláll? Miben tároljam?
(#) kaqkk válasza Bejus hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Nem túl sokáig áll el , a sósav-és a peroxid reagál egymással , az elegyből klór távozik , tehát ha másnap használni akarod akkor jól szellőző helyen tárold ahol nincsenek fém eszközök . Jobb ha mindíg csak a kellő menyiséget kevered be , maratás után a használt lötyit kb 5szörösére hígítod hidegvízzel majd mosószódát teszel bele , amikor már nem pezseg kiöntheted a lefolyóba , MARATÁSNÁL A KESZTYŰ SZEMÜVEG NE A POLCON RAJTAD LEGYEN! és mindig legyen valamiben hidegvíz odakészítve , mert ha véletlenül elrontod a keverési arányt ,felhabzik kifut a maratószer . Ezt víz hozzáadásával tudod lefékezni .
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
(#) crista neuralis hozzászólása Jan 15, 2015 /

Üdvözlet minden kedves fórumozónak!

Erre van az apróhirdetés!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
(#) ktamas66 válasza crista neuralis hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Én a múltkor kipróbáltam ez alapján a maratást. Nekem az aceton nem vitte le a festéket, de lecsiszoltam, majd kimarattam. Nem lett tökéletes (túl erős lett a marató, kb. 2 perc alatt végzett ), de szerintem használható eljárás. Az alu meg biztosan olcsóbb. mint a réz (a sörös doboz végképp ).
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem