Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Általános mélynyomós kérdések, problémák
Témaindító: Renátó004, idő: Márc 4, 2008
Témakörök:
Mi a véleményetek a HA25 1544-672 hangszóróról?
Az elképzelésem: egy pár két utas doboz készítése, melynek a közép-magasa egy Visaton FRS-8 lesz (ez már megvan). A váltási frekvencia valahol 200-400Hz környékén lenne. A mélyen viszont még vacilálok... Sub basszust semmiképpen nem akarok. Bassreflex-el nem akarok vacakolni (hangolás). A kis teljesítmény (és a hangszórók közötti teljesítmény illesztés nem probléma) mert aktív hangváltó lesz, és polc hangsugárzóként használom majd. A hallgatott zene nagyon széles spektrumú: a szimfónikustól a hard-rock-ig minden. Nagyon elképzelhető, hogy a mélyhangszórókat megdupláznám (tandemban!) a méret csökkentése miatt. Várom szíves hozzászólásotokat.
Idézet: Talán azért, mert ez pontosan fordítva van. „Minőségi elvárások a hifis cuccokkal sokkal kisebbek mint az autóhifisekkel! (sokan vitatják ezt a kérdést!)”
Az FRS-8-as Visaton mellé túl jó a 250-es braun membrános hangszóró. Egyetlen problémája, hogy jelenleg nem kapható kosárhiány miatt. De egyébként is b-reflex dobozban működne jól, mint a legtöbb fehérváron gyártott.
Igen, már utánaolvastam, ami a neten fellehető róla (jobbára a Te írásaid) és már azt is láttam, hogy nincs. Már az is tiszta, hogy bass-reflex... Na jó, legyen. Ha lesz hangszóró...
Úgy néztem, ez a legjobb H2000 hangszóró. Gondolom ezért nem gyártják... Kosárhiány? Mi olyan bonyolult abban a kosárban? Az FRS-nek mi baja? De tényleg érdekelne. Mi mást ajánlanál helyette?
Azért nem gyártják, mert nincs kosár hozzá. És azért bonyolult, mert minden hasonló többszerszámos, többlépcsős hidegalakító folyamat a bonyolultságáról híres.
FRS érzéketlen, olcsó gagyi, az átvitele, T-S-e teljesen más néha mint amit írnak róla, ha mondjuk harmadolnánk az árát, lehetne róla beszélni.
Köszönöm a választ.
Nem ismerem a H2000 gyártási technológiáját, de úgy gondoltam, ha már legyártottak belőle pl. 100000 darabot, akkor a többi X darabot pont ugyan úgy le tudnák gyártani, mint az előzőeket. De úgy tűnik tévedek, valamit nem látok át... Ránézésre pont olyan a kosara, mint bármelyik másiknak. Az FRS érzéketlenségének nem tulajdonítok jelentőséget. Legfeljebb föltekerem a hangerőt. Egyébként kifejezetten kis hangerőre kell. Ha kibírja a 2-3W ráadott teljesítményt, akkor már elégedett vagyok vele. Viszont, ha az átvitele (ami a gyári adatlap szerint egész jónak tűnik) és a T-S paraméterei nem felelnek meg a valóságnak, az tényleg gáz. A Visaton név jobb hangzású volt számomra, mint egy kínai, de megint tévedtem... Az 1000,- /db tényleg egy jó ár lenne... ![]() De akkor vajon melyik egy megbízható típus? (200-300Hz-es alsó határfrekvenciával.)
Ilyen kis méretben max. Sony szélessávúk vannak nálam ebben a méretben átalakítva, azért valamivel használhatóbbak a Visatonnál.
A kosár nem itthon készült, az is a németek műve volt.
Nem a méret a lényeg. Ha van olyan hangszóró, ami 200-300Hz-től felfelé átfogja a teljes hangfrekvenciás sávot, nem rosszabb hullámossággal, mint az FRS (gyári) görbéje, akkor az jó lenne. Ja, és persze hasonlóan gagyi árkategóriában... Sok tízezerért én is tudnék megfelelőt...
![]() A "Sony" hangszórókkal kapcsolatban (is) egy kicsit szkeptikus vagyok. Különesen azóta, amióta Indiában a saját magam tapasztaltam, hogy a piacon vehettem volna kb. 10ezer forintért egy kruplis zsáknyi SONY, AKAI, PIONEEER vagy bármilyen "eredeti" adattáblát, gyártói címkét, logo-t, vagy bármit. Természetesen ez nem vonatkozik az általad ajánlott Sony-ra, amit nyilván, az átalakítás után egy bemért, garantált darab. Tudnál küldeni róla valami info-t (frekimenet, ár/pár stb.). Akár magánban is megköszönném, hogy ne legyen kereskedelmi jellegű a fórumos levelezésünk...
Üdv nektek.Most vettem egy spectron spc-12b 500w 4ohm mélynyomót!és az lenne a kérdésem,hogy nem-e lenne valakinek ehhez a mélynyomóhoz adatlapja vagy,hogy ki lehet-e valahogy számolni a paramétereit?gondolok itt az fs qts és egyéb adatokra amit a láda tervező progiba meg kellene adnom.a válaszokat előre is köszönöm.szevasztok.
![]()
Hali!
Tapasztalat: SOHA NE TERVEZZ! Gondold el, ha nem lesznek meg az adatok, akkor nem lesz semmi? Technikusként nem tudom, minek nevezhető a sokak által szeretett bass-reflex doboz.... egy doboz, meg egy cső, nemde? Akkor te is tudsz csinálni egy jókora dobozt!!! A cső meg úgyis adja magát, gondolom nem kell 20cm átmérőjű cső egy 20cm-es hangsugárzónak... én nem tettem ilyen méretaránytalanul nagy csövet soha dobozokba. Szakmailag amúgy is megkérdőjelezhető a mivolta. Csak légnyomáskiegyenlítésre szolgál. Az ún. hangolás meg csak annyi, hogy a csövet húzgálod és ahol jónak tartod, levágod. Milyen tudományos feneket kerítenek ennek.
![]()
T-S tényleg nem nagyon található, de ha vannak jó minőségű közeli képek a hangszóróról, akkor ki lehet találni valamit.
![]()
Én csak tapasztalatból írtam, s mind jó lett, már amiket csináltam....
![]() De azért megírod, mit ront el az ember egy hangdobozon...? Légyszike....
Most teljesen komolyan kíváncsi vagyok....
Bármelyik lényeges tulajdonságát, átviteltől kezdve a dinamikus viselkedéséig, terhelhetőségig.
Ha jól értem nem azonos a tapasztalati megvalósítás a progissal...
Ismét egy tapasztalat ezt Qts-el jelölik, adatként, ha egy hangsugárzó nem jó "reflex", azaz nyitott dobozba, akkor nem tudsz tenni semmit... zárt kell neki... hol itt a probléma... Az átvitelről meg annyit az a bizonyos csőátmérő tapasztalatom szerint... 1/10-ed membránátmérő környéke... de, ha üzleti cuccokat nézel, mást tapasztalsz...? Amúgy meg egy csatolt rezgőkörről beszélünk, amit a legnehezebb méretezni... gondolja valaki, a membránfelfogatás jósága örökre az az érték marad, mint amikor hozzájutott a hangsugárzóhoz? Ha annyira szubjektív... ugyebár ki-ki jobban szereti a mélyet.... akkor egy mikrofonnal lehet mérni is mondjuk mindjárt hangnyomást, igaz? Csakhogy objektív legyen a kép. Tisztelettel vátom válaszod.
Bocs! Elírtam: ...várom...
Nem valószínű, hogy teljesen jól érted, a programok jól számolnak, ha jók a bemenőadatok.
A csőátmérő mindig annyi, hogy elkerülhető legyen az áramlási zaj, és adott dobozon belül még behangolható legyen a hangszórónak, rendszernek, és szobának-lehallgató helyiségnek megfelelő frekvenciára. Az az 1/10-ed biztosan nem jó érték. Én nem tudom mi az a Idézet: De a hangszóró öregedése természetes folyamat, viszont ez a dobozméretezést lényegesen nem befolyásolja, az arányok T-S szinten 10-20 éves időtartamon belül nagyjából változatlanok.„membránfelfogatás jósága” Hogy ki mit szeret, az más kérdés, az attól függ, kinek min szocializálódott a hallása. Hangnyomás-frekvencia diagramokat is nézni kell természetesen a doboztervezés közben, a hangsugárzó, de inkább a teljes rendszer szobával és hallgatóval együtt egy egység, nem nagyon szedhető részekre. Alapinformációk errefelé: Bővebben: Link
Köszi a válaszod, csak most jövök rá, hogy nem is igazán értek hozzá.
Tehát egy "szobában" tudod barátom, mennyi visszaverő felület van? Gondolom igen, tehát a dobozt a progi úgy csinálja, hogy meghallgatható legyen a műsoranyag egy "szobában", a sok ezer visszaverő felület ellenére. Én "kint", a teraszra cipelt dobozt máshogy hallom. Illetve az áramlási zaj elkerülésére egy intervallum van, nem egy adott fix csőátmérő. Kérlek próbáld ki a progit egy irreálisan kicsi, (zajos) csőátmérő megadásával. A válaszod viszont érdekes. Köszi!
Ja, bocsi, de ha elolvasod, biztos, hogy 1/10-edet írtam, nem környékét...?
![]() A mélytartomány szempontjából főleg a szoba méretei meghatározók, nem a visszaverő felületek, ezt a legtöbb program mondjuk kihagyja a számításból, csak féltérben érvényesek a számolt adatok a többit neked fejben kell hozzáadni, vagy végeselem módszerrel modellezni, persze ez legtöbbször fölösleges, bőven elég, ha közelítően ismered a lehallgató helyiség hatásait.
Bocsi 30cm a felület?
Nemde olyan 530cm2....? A felület az felület, az tmérő, meg nem az. Köüszi a megértésed.
S, ha mondok egy olyat, hogy 30cm-esnek:
40x40x40cm-es doboz? Legyen mondjuk belső tér, ha meg akarnád kérdezni, az alkotóra bízva, milyen vastag anyagot használ... A Cső meg mondjuk oldalt, olyan 9cm átm. illetve behangolás... 10cm-től lefelé... Okos, mi...? ![]()
Én tudtam, hogy te erre gondoltál, de nem ezt írtad.
Idézet: „Az átvitelről meg annyit az a bizonyos csőátmérő tapasztalatom szerint... 1/10-ed membránátmérő környéke...” Idézet: „Legyen mondjuk” Feltevésekkel hangsugárzó-tervezésnél nem érdemes foglalkozni, ahhoz inkább konkrétumok kellenek.
Tényleg elírtam, elnézésed kérem!!!
Amúgy meg jól sikerültek eddíg is a dobozok, köszi, sokat le is mértem, csak soha nem tököltem, max. 1képlettel, de nem progival, meg ** ságokkal.
Lényeg az önbizalom,még jó hogy nem vagy sebész.
![]()
Ja, de technikusként még jó hogy nem vagyok olyan, mint egyesek....
![]() Vagy csak mázlista, nekem, mindíg sikerült, hogyan....?
Valaki!
Úgy igazán mértetek már kész hangdobozt......? Értem ezalatt, hogy karakterisztikát, nem is kell hozzá mikrofon... (ami hamis képet adna). CSVM meg egy jó generátor. Lemértétek ugye bent, a műhelyben, vagy ahol jól esett, s aztán gondoltatok egyet és a falnak fordítottátok.... újra mértétek... Komoly változás volt a karakterisztikában, mi? Szakik?
Idézet: Végülis minden hangsugárzó megszólal, ha nem zárlatos vagy szakadt. „nekem, mindíg sikerült”
Jó meglátás!
Csak a szakmaiság virít.... Tényekkel akkor. Fiatal kis suhanc voltam... már nem cumiztam, nem pisiltem be!!! ![]() Szakirodalmat kezdtem bújni... elvégre nem kontár leszek! Egyszercsak "hangfal", mondjuk nyelvtanilag nem a legmegnyerőbb, de elfogadom, hang is meg fal is.... Én sem vagyok jó magyaros..."gondolom". 1:1 Aztán végülis rájöttem, hogy ahány forrás, nos sajnos annyi féle. Hihetetlen, de számolgattam is.... s láss csodát egyik sem egyezett a másikkal. Ezen gondolatomból kiindulva, a progi, végülis honnan veszi a képleteit? Melyik agymázas képletsort ültették a kis algoritmusába? Rádiótechnika, vagy "hangdobozépítés", vagy valami általános a neten fellelhető képlethalmazzal dolgozik? Ezt ki tudja? Amúgy meg egyszer "terveztem a vinisd-vel", nem merem itt leírni, de kihoztátok a kis bumbust: A valóságnak köze nem volt hozzá! Nekem is fájt a tény, de bele kellett törődnöm. ![]() Ígyhát a tapasztalat erősebb. Ok, ok, elismerem: Vizuálisan odaver mindent, de a karakterisztika bármíly szép is... ha nem igaz, akkor nem szokott izgatni. Megaztán ha beírod az adatokat, kidobja a végeredményt, hogy mit is csinálj, nos ez csak kényelmi szempontból hasznos. Tapasztalat volt nem mindenkire igaz! Ha valaki más is ezt tapasztalta, nos akkor nem vagyok egyedül, ugye...? |
Bejelentkezés
Hirdetés |