Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános mélynyomós kérdések, problémák
Lapozás: OK   3 / 5
(#) elektrorudi hozzászólása Jan 16, 2011 /

Mi a véleményetek a HA25 1544-672 hangszóróról?
Az elképzelésem:
egy pár két utas doboz készítése, melynek a közép-magasa egy Visaton FRS-8 lesz (ez már megvan). A váltási frekvencia valahol 200-400Hz környékén lenne. A mélyen viszont még vacilálok... Sub basszust semmiképpen nem akarok. Bassreflex-el nem akarok vacakolni (hangolás). A kis teljesítmény (és a hangszórók közötti teljesítmény illesztés nem probléma) mert aktív hangváltó lesz, és polc hangsugárzóként használom majd.
A hallgatott zene nagyon széles spektrumú: a szimfónikustól a hard-rock-ig minden.
Nagyon elképzelhető, hogy a mélyhangszórókat megdupláznám (tandemban!) a méret csökkentése miatt. Várom szíves hozzászólásotokat.
(#) shalafi.66 válasza smiler79 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Idézet:
„Minőségi elvárások a hifis cuccokkal sokkal kisebbek mint az autóhifisekkel! (sokan vitatják ezt a kérdést!)”
Talán azért, mert ez pontosan fordítva van.
(#) shalafi.66 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Az FRS-8-as Visaton mellé túl jó a 250-es braun membrános hangszóró. Egyetlen problémája, hogy jelenleg nem kapható kosárhiány miatt. De egyébként is b-reflex dobozban működne jól, mint a legtöbb fehérváron gyártott.
(#) elektrorudi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Igen, már utánaolvastam, ami a neten fellehető róla (jobbára a Te írásaid) és már azt is láttam, hogy nincs. Már az is tiszta, hogy bass-reflex... Na jó, legyen. Ha lesz hangszóró...
Úgy néztem, ez a legjobb H2000 hangszóró. Gondolom ezért nem gyártják... Kosárhiány? Mi olyan bonyolult abban a kosárban?
Az FRS-nek mi baja? De tényleg érdekelne. Mi mást ajánlanál helyette?
(#) shalafi.66 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Azért nem gyártják, mert nincs kosár hozzá. És azért bonyolult, mert minden hasonló többszerszámos, többlépcsős hidegalakító folyamat a bonyolultságáról híres.

FRS érzéketlen, olcsó gagyi, az átvitele, T-S-e teljesen más néha mint amit írnak róla, ha mondjuk harmadolnánk az árát, lehetne róla beszélni.
(#) elektrorudi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Köszönöm a választ.
Nem ismerem a H2000 gyártási technológiáját, de úgy gondoltam, ha már legyártottak belőle pl. 100000 darabot, akkor a többi X darabot pont ugyan úgy le tudnák gyártani, mint az előzőeket. De úgy tűnik tévedek, valamit nem látok át... Ránézésre pont olyan a kosara, mint bármelyik másiknak.
Az FRS érzéketlenségének nem tulajdonítok jelentőséget. Legfeljebb föltekerem a hangerőt. Egyébként kifejezetten kis hangerőre kell. Ha kibírja a 2-3W ráadott teljesítményt, akkor már elégedett vagyok vele.
Viszont, ha az átvitele (ami a gyári adatlap szerint egész jónak tűnik) és a T-S paraméterei nem felelnek meg a valóságnak, az tényleg gáz. A Visaton név jobb hangzású volt számomra, mint egy kínai, de megint tévedtem... Az 1000,- /db tényleg egy jó ár lenne...
De akkor vajon melyik egy megbízható típus?
(200-300Hz-es alsó határfrekvenciával.)
(#) shalafi.66 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Ilyen kis méretben max. Sony szélessávúk vannak nálam ebben a méretben átalakítva, azért valamivel használhatóbbak a Visatonnál.

A kosár nem itthon készült, az is a németek műve volt.
(#) elektrorudi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Nem a méret a lényeg. Ha van olyan hangszóró, ami 200-300Hz-től felfelé átfogja a teljes hangfrekvenciás sávot, nem rosszabb hullámossággal, mint az FRS (gyári) görbéje, akkor az jó lenne. Ja, és persze hasonlóan gagyi árkategóriában... Sok tízezerért én is tudnék megfelelőt...
A "Sony" hangszórókkal kapcsolatban (is) egy kicsit szkeptikus vagyok. Különesen azóta, amióta Indiában a saját magam tapasztaltam, hogy a piacon vehettem volna kb. 10ezer forintért egy kruplis zsáknyi SONY, AKAI, PIONEEER vagy bármilyen "eredeti" adattáblát, gyártói címkét, logo-t, vagy bármit.
Természetesen ez nem vonatkozik az általad ajánlott Sony-ra, amit nyilván, az átalakítás után egy bemért, garantált darab. Tudnál küldeni róla valami info-t (frekimenet, ár/pár stb.). Akár magánban is megköszönném, hogy ne legyen kereskedelmi jellegű a fórumos levelezésünk...
(#) opdati hozzászólása Márc 9, 2011 /

Üdv nektek.Most vettem egy spectron spc-12b 500w 4ohm mélynyomót!és az lenne a kérdésem,hogy nem-e lenne valakinek ehhez a mélynyomóhoz adatlapja vagy,hogy ki lehet-e valahogy számolni a paramétereit?gondolok itt az fs qts és egyéb adatokra amit a láda tervező progiba meg kellene adnom.a válaszokat előre is köszönöm.szevasztok.
(#) Lászlógyerek válasza opdati hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Hali!

Tapasztalat: SOHA NE TERVEZZ!
Gondold el, ha nem lesznek meg az adatok, akkor nem lesz semmi?
Technikusként nem tudom, minek nevezhető a sokak által szeretett bass-reflex doboz.... egy doboz, meg egy cső, nemde?
Akkor te is tudsz csinálni egy jókora dobozt!!! A cső meg úgyis adja magát, gondolom nem kell 20cm átmérőjű cső egy 20cm-es hangsugárzónak... én nem tettem ilyen méretaránytalanul nagy csövet soha dobozokba.
Szakmailag amúgy is megkérdőjelezhető a mivolta.
Csak légnyomáskiegyenlítésre szolgál.
Az ún. hangolás meg csak annyi, hogy a csövet húzgálod és ahol jónak tartod, levágod.
Milyen tudományos feneket kerítenek ennek.
(#) shalafi.66 válasza Lászlógyerek hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Biztos recept arra, hogyan lehet elrontani bármilyen hangsugárzót.
(#) shalafi.66 válasza opdati hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

T-S tényleg nem nagyon található, de ha vannak jó minőségű közeli képek a hangszóróról, akkor ki lehet találni valamit.
(#) Lászlógyerek válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Én csak tapasztalatból írtam, s mind jó lett, már amiket csináltam....
De azért megírod, mit ront el az ember egy hangdobozon...?
Légyszike....

Most teljesen komolyan kíváncsi vagyok....

Bármelyik lényeges tulajdonságát, átviteltől kezdve a dinamikus viselkedéséig, terhelhetőségig.

Ha jól értem nem azonos a tapasztalati megvalósítás a progissal...
Ismét egy tapasztalat ezt Qts-el jelölik, adatként, ha egy hangsugárzó nem jó "reflex", azaz nyitott dobozba, akkor nem tudsz tenni semmit... zárt kell neki... hol itt a probléma...
Az átvitelről meg annyit az a bizonyos csőátmérő tapasztalatom szerint... 1/10-ed membránátmérő környéke... de, ha üzleti cuccokat nézel, mást tapasztalsz...?
Amúgy meg egy csatolt rezgőkörről beszélünk, amit a legnehezebb méretezni... gondolja valaki, a membránfelfogatás jósága örökre az az érték marad, mint amikor hozzájutott a hangsugárzóhoz?

Ha annyira szubjektív... ugyebár ki-ki jobban szereti a mélyet.... akkor egy mikrofonnal lehet mérni is mondjuk mindjárt hangnyomást, igaz? Csakhogy objektív legyen a kép.

Tisztelettel vátom válaszod.

Bocs! Elírtam: ...várom...

Nem valószínű, hogy teljesen jól érted, a programok jól számolnak, ha jók a bemenőadatok.
A csőátmérő mindig annyi, hogy elkerülhető legyen az áramlási zaj, és adott dobozon belül még behangolható legyen a hangszórónak, rendszernek, és szobának-lehallgató helyiségnek megfelelő frekvenciára. Az az 1/10-ed biztosan nem jó érték.

Én nem tudom mi az a
Idézet:
„membránfelfogatás jósága”
De a hangszóró öregedése természetes folyamat, viszont ez a dobozméretezést lényegesen nem befolyásolja, az arányok T-S szinten 10-20 éves időtartamon belül nagyjából változatlanok.

Hogy ki mit szeret, az más kérdés, az attól függ, kinek min szocializálódott a hallása.

Hangnyomás-frekvencia diagramokat is nézni kell természetesen a doboztervezés közben, a hangsugárzó, de inkább a teljes rendszer szobával és hallgatóval együtt egy egység, nem nagyon szedhető részekre.

Alapinformációk errefelé: Bővebben: Link

Köszi a válaszod, csak most jövök rá, hogy nem is igazán értek hozzá.
Tehát egy "szobában" tudod barátom, mennyi visszaverő felület van?
Gondolom igen, tehát a dobozt a progi úgy csinálja, hogy meghallgatható legyen a műsoranyag egy "szobában", a sok ezer visszaverő felület ellenére.
Én "kint", a teraszra cipelt dobozt máshogy hallom.
Illetve az áramlási zaj elkerülésére egy intervallum van, nem egy adott fix csőátmérő.
Kérlek próbáld ki a progit egy irreálisan kicsi, (zajos) csőátmérő megadásával.

A válaszod viszont érdekes. Köszi!

Ja, bocsi, de ha elolvasod, biztos, hogy 1/10-edet írtam, nem környékét...?

300mm egy tizede az 3 centi nem? Hol van ez a szükséges 100mm átmérőtől? Nem lényeges.

A mélytartomány szempontjából főleg a szoba méretei meghatározók, nem a visszaverő felületek, ezt a legtöbb program mondjuk kihagyja a számításból, csak féltérben érvényesek a számolt adatok a többit neked fejben kell hozzáadni, vagy végeselem módszerrel modellezni, persze ez legtöbbször fölösleges, bőven elég, ha közelítően ismered a lehallgató helyiség hatásait.

Bocsi 30cm a felület?
Nemde olyan 530cm2....?
A felület az felület, az tmérő, meg nem az.

Köüszi a megértésed.

S, ha mondok egy olyat, hogy 30cm-esnek:

40x40x40cm-es doboz? Legyen mondjuk belső tér, ha meg akarnád kérdezni, az alkotóra bízva, milyen vastag anyagot használ...
A Cső meg mondjuk oldalt, olyan 9cm átm. illetve behangolás... 10cm-től lefelé...

Okos, mi...?

Én tudtam, hogy te erre gondoltál, de nem ezt írtad.
Idézet:
„Az átvitelről meg annyit az a bizonyos csőátmérő tapasztalatom szerint... 1/10-ed membránátmérő környéke...”

Idézet:
„Legyen mondjuk”

Feltevésekkel hangsugárzó-tervezésnél nem érdemes foglalkozni, ahhoz inkább konkrétumok kellenek.

Tényleg elírtam, elnézésed kérem!!!

Amúgy meg jól sikerültek eddíg is a dobozok, köszi, sokat le is mértem, csak soha nem tököltem, max. 1képlettel, de nem progival, meg ** ságokkal.
(#) pinyó39 válasza Lászlógyerek hozzászólására (») Márc 10, 2011 1 /

Lényeg az önbizalom,még jó hogy nem vagy sebész.
(#) Lászlógyerek válasza pinyó39 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Ja, de technikusként még jó hogy nem vagyok olyan, mint egyesek....
Vagy csak mázlista, nekem, mindíg sikerült, hogyan....?
(#) Lászlógyerek hozzászólása Márc 10, 2011 /

Valaki!

Úgy igazán mértetek már kész hangdobozt......?

Értem ezalatt, hogy karakterisztikát, nem is kell hozzá mikrofon... (ami hamis képet adna).
CSVM meg egy jó generátor.
Lemértétek ugye bent, a műhelyben, vagy ahol jól esett, s aztán gondoltatok egyet és a falnak fordítottátok.... újra mértétek...
Komoly változás volt a karakterisztikában, mi?
Szakik?

Idézet:
„nekem, mindíg sikerült”
Végülis minden hangsugárzó megszólal, ha nem zárlatos vagy szakadt.

Jó meglátás!
Csak a szakmaiság virít....

Tényekkel akkor.
Fiatal kis suhanc voltam... már nem cumiztam, nem pisiltem be!!!
Szakirodalmat kezdtem bújni... elvégre nem kontár leszek!
Egyszercsak "hangfal", mondjuk nyelvtanilag nem a legmegnyerőbb, de elfogadom, hang is meg fal is....
Én sem vagyok jó magyaros..."gondolom".
1:1
Aztán végülis rájöttem, hogy ahány forrás, nos sajnos annyi féle.
Hihetetlen, de számolgattam is.... s láss csodát egyik sem egyezett a másikkal.
Ezen gondolatomból kiindulva, a progi, végülis honnan veszi a képleteit?
Melyik agymázas képletsort ültették a kis algoritmusába?
Rádiótechnika, vagy "hangdobozépítés", vagy valami általános a neten fellelhető képlethalmazzal dolgozik?
Ezt ki tudja?
Amúgy meg egyszer "terveztem a vinisd-vel", nem merem itt leírni, de kihoztátok a kis bumbust: A valóságnak köze nem volt hozzá!
Nekem is fájt a tény, de bele kellett törődnöm.
Ígyhát a tapasztalat erősebb.
Ok, ok, elismerem: Vizuálisan odaver mindent, de a karakterisztika bármíly szép is... ha nem igaz, akkor nem szokott izgatni.
Megaztán ha beírod az adatokat, kidobja a végeredményt, hogy mit is csinálj, nos ez csak kényelmi szempontból hasznos.
Tapasztalat volt nem mindenkire igaz!
Ha valaki más is ezt tapasztalta, nos akkor nem vagyok egyedül, ugye...?
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem