Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3 fázis színe

Témaindító: LACIELLA, idő: Márc 15, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kadarist válasza serpee hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Szerintem meg az RST sem a szavak rövidítéséből erednek.
(#) r3pl4y hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Ez elég érdekes, és most már engem is érdekelne mivel itt már elhangzott egy pár szín variáció.

Régebben egy hangárban szereltünk új villany órát és ott is fekete, barna, illetve szürke volt a 3 fázis.

Nem nagyon értem miért változhatott ezeknek a színjelzése De lehet, hogy lesz ez még narancs színű is.
(#) kadarist válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ennek az oldalnak a végén van egy összefoglaló a használatos színjelzésekről.
Egyébként semmilyen értelmet nem kell keresni a betűjelzésekben. A német mérnökök annak idején az ABC betűit rakták sorba: RSTUVWXYZ.
(#) frázis hozzászólása Aug 12, 2011 /

Engem az érdekelne, hogy (a családi házakban szinte mindig fekete a fázis) hogyan tudom megállapítani, hogy R,S vagy T. Például honnan tudjam, (természetesen a mérő szekrény megbontása nélkül) a vezérelt fázis melyik?
(#) frázis válasza frázis hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Alapvetően azért érdekel a dolog, mert szeretném, hogy időnként (vendég, nagytakarítás stb.) állandóan legyen meleg vizem, de a bojlert nagyobbra nem szeretném cserélni.
(#) frázis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Kedves köbzoli! Nem értem a válaszod! : :no: A feltett kérdésem volt:
"Engem az érdekelne, hogy (a családi házakban szinte mindig fekete a fázis) hogyan tudom megállapítani, hogy R,S vagy T. Például honnan tudjam, (természetesen a mérő szekrény megbontása nélkül) a vezérelt fázis melyik? „
„Alapvetően azért érdekel a dolog, mert szeretném, hogy időnként (vendég, nagytakarítás stb.) állandóan legyen meleg vizem, de a bojlert nagyobbra nem szeretném cserélni."
semmiképpen nem vonatkozik. Mindegyiket elolvastam, azért tettem itt fel a kérdést. Érdemleges választ még nem kaptam.
(#) karaszbandi válasza frázis hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Nem értem a kérdésed.
Egy próbalámpával kb 3másodperc alatt megvan, hogy melyik fázisról jár a bojler. Azmeg, hogy milyen betűvel van jelölve ne keresd, mert semmilyennel!
(#) granpa válasza frázis hozzászólására (») Aug 12, 2011 / 1

Helló Frázis!
Olyan megoldásra gondoltál, hogy egy kapcsolóval a vezérelt fázist rákapcsolod direktben, amikor nincs vezérlés, a boylerba bekötött külön vezetékkel? Ebben az esetben drágább árammal fogod fűteni, épp ezért meg kell oldani a direkt vezeték lekapcsolását, amikor megjön a vezérlés, és visszakapcsolását, ha elmegy. Kis reteszelés, stb. Jó bütykölést!
Üdv: Kálmán
(#) frázis válasza granpa hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Igen ilyesmi, méghozzá úgy, hogy a vezérelt mérőn túl egy relére érkezik, és az indítja a bojlert. Ha nincs vezérelt, akkor a drágábbra kapcsol a relé v. mágnes kapcsoló, természetesen az előtt egy kapcsoló, hogy ne állandóan működjön, hanem csak ha én akarom. Ez csak egy elképzelés, nem vagyok villanyász, de érzésem szerint fontos, hogy melyik fázis dolgozik a kütyü. Na ezért érzem fontosnak, hogy hogyan lehet megállapítani a mérőn túl , hogy melyik-melyik (R,S,T)
(#) karaszbandi válasza frázis hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Próbalámpa!
(#) frázis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

köbzoli! Nagyon rosszul fogalmazok? Nem erről beszélek! A név nem érdekel, tudom, hogy meg lehet állapítani, pl: skoppal, mert a görbe más, de engem az érdekel, hogy "mezei" módszerrel hogyan lehetne a három fázis melyik-melyik? Világos már?
(#) karaszbandi válasza frázis hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Mit érdekel az téged, hogy melyik melyik?
Fogsz egy próbalámpát és megkeresed, hogy melyik az éjszakai. Ennyi! Csak vigyázz, hogy 400V-os próbalámpát használj!
(#) Balli hozzászólása Dec 15, 2013 / 2

Hátha valakit érdekel
R,S,T eredete
(#) Feri válasza frázis hozzászólására (») Dec 16, 2013 / 1

Mezei módszerrel sehogy, de általános helyeken nincs is jelentősége.
Mezei módszerrel csak a forgás irányt lehet meghatározni.
Ez szinte mindenhol elég.
A pontos meghatározás 3 fázisú transzformátorok kapcsolásánál van jelentősége.
(#) klimás56 válasza Balli hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Nagyon köszönöm az infót! Már vagy 40 éve villanyász vagyok, de soha nem hallottam az eredetet. Na! Legalább nem halok meg butábban..
(#) Fluxus hozzászólása Feb 26, 2015 / 4

Nos

A forrásom az Elektrotechnikai Múzeumban elhangozzak. A 3 fázis színeire nem találtam írásos forrást még.

Szabványi forrást nem találtam (még). Sajnos a régi szabványokat megsemmisítik, néha-néha egyes cégek archívumában fellelhetőek, de azok is 5-15 éves ciklusú iratselejtezést végeznek, és az marad fent, amit a múzeum vagy az egyesület megment.

Az Elektrotechnikai Múzeum egy régi alállomás épületében létesült, ahol 1-2 régi középfeszültségű cellát meghagytak, ahol a régi, kék-sárga-piros színkódot használták (R - S - T)

A színjelölést a három fázisú rendszer első alkalmazója, és feltalálója, Kandó Kálmán használta először (Igen, magyar találmány, de a három fázisú rendszert Kandó nem védette le és Westinghouse elvitte. Tesla a több fázisú rendszerben gondolkodott, de ő inkább a vezeték nélküli energiaátvitelre koncentrált és nem foglalkozott a három fázisú rendszerrel.).

A három fázisú rendszer és a fázisszínek első alkalmazása:
Valtellina vasút Észak Olaszország, 1898
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%B3_K%C3%A1lm%C3%A1n

A színek eredete:
Kék (R), Sárga (S) és Piros (T), ezek Budapest címerének és zászlajának a színei.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_c%C3%ADmere
http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_z%C3%A1szlaja

A fázis színek alkalmazási területe:
Osztrák-Magyar Monarchia

A színcsere:
1920 körül az Elektrotechnikai Egyesület kezdeményezte a kék szín cseréjét zöldre irredenta okokból, mert abban az időszakban nem akartak román nemzeti színeket látni a szakmában, ami erősen érthető volt abban az időszakban.

Alkalmazó nemzetek:
A Monarchia szétesése után a Kék-Sárga-Piros színkódot a mai napig alkalmazó nemzetek:
- Románia
- Csehország
- Szlovákia

A Monarchia szétesése után Zöld-Sárga-Piros színkódot a mai anpig alkalmazó nemzetek:
- Magyarország

A Monarchia többi utódállama (Ausztria, Jugoszlávia stb.) minden fázist barnára fest.

Magyarországon 1 kV felett vagy közcélú hálózatokon a mai napig alkalmazzák a zöld-sárga-piros színezést egyszerű hagyományból és az egyszerű azonosítás végett szabványi háttér nélkül.

Bárhol, ahol felbukkannak a fázis színek, azok kivétel nélkül magyar eredetűek, azokat vagy magyar mérnök alkalmazta külföldön, vagy idegen mérnök vihette el alkalmazásra. Ha kék akkor Trianon előtti, ha Zöld, akkor Trianon utáni.

Üdv
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem