Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Nem mérted meg a Led-eket. Szilvának teljesen igaza van, át kell gondolni a táplálást. Főleg, hogy mennyi ideig akarod működtetni (órában), és hány mA-es a Led. A kettő szorzata az aksi kapacitás. Ilyen lassú jelet, (2..15perc) már nem szoktunk, analóg körökkel (ellenállás-kondi) készíteni. Célszerűbb, a mikroproci, vagy számláló és egyszerű A/D átalakító használata. üdv! proli007
Na ezért kérdeztem.
1, szerintem 3 led nagyon kevés. 2, nézd meg, hogy mi a helyzet az infrával. A legtöbb kamera/fényképező látja az infát, de a vad nem. Tehát sok infra led mehet maximumon, a vad nem látja, de a kamera igen. 3, ha maradsz a látható fényű ledeknél, akkor a kínaipiacon olcsón vehető ledes lámpákat alakítanám át impulzus üzeműre. Kitöltési tényezőt változtatva szépen lehet a fényerőt változtatni és még kevesebbet is fogyaszthat. (ez mehet az infrával is)
Sziatok. Vettem egy 6v 2Ah kis zselésaksit, amivel szeretném üzemeltetni a ledeket. Nem tudom, hogy az infra lednél látható-e a vad vagy csak a ledes lámpáknál.Ehhez az aksihoz hány db infrát vagy ledet üzemeltessek?Milyen potméterrel?(a lednek max a súlyát tudom mérni.)Nem értek annyira profin a vill-hez.
Köszi az infókat.További segítségetekre számítok. Atis
Tidomásom szerint az IR LED-ek nyitási feszültsége 1.1V körül szokott lenni, a fehéreké meg 3.5V körül. Azaz ezekkel számolva egy 6V-os akksiról soros ellenállással 1 fehéret vagy 4 sorbakötött IR-t lehet biztonságosan üzemeltetni úgy, hogy az ellenálláson se essen túl nagy teljesítmény. Természetesen ilyen "füzéreket" lehet párhuzamosan kötni akármennyit.
Mindemellett szokás a LED-eket áramgenerátoros meghajtással táplálni, főleg a nagy fényerejűeket, és a fényerőt PWM-mel szabályozni. Ha mégsem akarsz ilyen bonyolultságú áramkört, akkor talán egy változtatható áramú tranzisztoros áramgenerátorral lehetne leginkább célt érni.
Sziasztok. Új vagyok, és időm se volt átolvasni, de jövő hétre az asztalra kéne tennem egy tervezetet egy irodaházban ledes világitás ügyben.
Ha valakinek van ötlete a megvalósitásra akkor segitsen, akár üzlet reményében is. Cél több mint 1000nm irodaház világitása CSAk leddel.
De miért pont leddel? Speciális szinhőmérséklet kell? Vagy viszonylag ki területet kell megvilágítani, de ezekből a kis területekből sok-sokat?
Hát ha led, akkor Luxeon. Lehet építeni is hozzá áramgenerátort, de készen is lehet kapni gyári áramgenerátort. Nézz körbe a ledáruházban. Sokféle tükröt, lencsét lehet hozzá kapni. 1000nm-re viszont jópár milló forint lenne szerintem.
Mert neont nem akarnak, mert csak!
Álmenyós a dolog, egy másik helyre beépitettem nekik 12V-os rendszert az tetszett is, csak itt kevés energia áll rendelkezésre, és légkondi is nagyon soványka. Tudják, hogy sokmilla lesz a dolog, de a mai energiáram mellett akár meg is térülhet.
Futottunk néhány kört, de kiderült, hogy gyakorlatilag ma még nem áll rendelkezésre olyan ledes fényforrás amivel ez megoldható.
Egy normál 20mA-es, 5mm-es fehér LED-et PWM-el mennyire lehet túlhajtani? Kitöltési tényező, áram, ideális freki? Mennyivel lehet nagyobb fényt elérni, mintha simán 20mA megy át rajta?
Üdv Inhouse
sziasztok.
olvasgattam sok cikket de nem jutottam dűlőre úgyhogy kérdezek tőletek. olyat szeretnék csinálni, hogy ledekkel szám szerint 70 db -al szeretnék ilyen hangulatvilágítást csinálni és mindezt úgy, hogy tudom szabályozni a ledek fényerősségét. Tudnátok erre nekem valami nem túl bonyolult megoldást ajánlani ? Ja persze a ledek nem valami spécik lennének, hanem sima mezei egyszerű fehér diódák. válaszokat köszönöm előre is.
semmivel. egyébként is :mindkettő kapható ,ráadásul fillérekért, minek helyettesíteni???
Én csináltam ledes neon pótlót,12* 1W star.pár cm távolságról világit süteményt, arra jó.
Helló! Lehet,már esett szó ilyesmiről,de sajna max 40kbit/s nettel necces végigolvasni,igy hát inkább vállalom a büntit A kérdéseim lényege : akarok 12voltról hajtani ledet (mondjuk 555-el,de bármi egyéb is szóba jöhet),van erről valakinek infója? Avagy mennyi a logikus kitöltés ezesetben? Gondolom,nem 50-50%.....kicsit túl is hajtanám a ledeket(ugyis van idejük hűlni),áramot mennyivel lépjem túl? Üssek a hasamra,vagy inkább keressek egy célszerű maximumot? (5chipes,100mA-s fehérekkel próbálkozom,és úgy fest,+20mA felett már nemigen fényesedik,max melegszik).Üzemi freki? Minnél több,vagy elég lehet pár khz? Konkrétan 12V-ra akarom,és minnél kissebb fogyasztással,az ésszerűség határain belül persze. Köszi a türelmet !!!
szia nem olvastam végig a fúrumot de addig eljutottam hogy tápellátási gondod van(már ha még nem jutottál túl rajt), ilyenben még nem gondolkodtál: http://shop.modell.hu/product_info.php?cPath=14_15_17_227&products_id=58864 elég nagy áramokra fejlesztették ki modellezéshez, messze többet tudnak mint a ceruza társaik.
Áramgenerátor kapcsolást keresek nagyteljesítményű LED-hez. 12V-on kellene 1500 mA-t kisajtolni. Lényeges köbvetelmény: kis térfogat és kis tömeg. Nem jutok előbbre a témában - kérem a segítségeteket. Darlingtonnal eddig 800 mA-t tudtam elérni.
Hello, üdv a fórumon!
Valószínűleg valami hibát követsz el, mert nem a darligtonon múlt a dolog (maximum a teljesítményén és végáramán), hanem a rendelkezésre álló "tartalék" feszültségen, vagy a bázis meghajtásán. - Mekkora a Led nyitófeszültsége 1,5A mellett? - Milyen pontosan kell az áramot szabályozni? Ezeket kell átgondolni, és akkor lehet rajzot készíteni rá. üdv! proli007
Köszönöm a válaszotokat!
az 1500 mA-es feszültséget nem tudom, de a LED 2V-on nyit. Az 1500 mA -es feszültséget meg kell mérnem. A tápon 12V állítottam, ennyi áram ment át rajta. A gond az, hogy majd akkuról kellene üzemeltetni. A súly miatt tartani kellene a feszültéget max. 12V-on. A szabályozásról annyit, hogy stabilra kellene állítani és vége. A jó az lenne, ha a beállított érték maradna. 1500mA fölé nem mehet.
Hello!
Köszönöm, abszolút profi vagy! Üdv!
Hello!
Ha csak egy Led-et kötsz be az áramkörbe, akkor a 12V több mint sok. Nem véletlen, hogy Vrbst által javasolt IC is kapcsolóüzemben állítja elő a szükséges villanyt. És ha így van én is ezt ajánlom. Mert a hatásfok, valami "rémisztő" lesz analóg módban. Gondolj bele, hogy ha a Led-en 1,5A mellett akár 3V lenne, akkor is maradna még 9V, amit a tranyónak kellene elfüstölni. 1,5A mellett ez 13,5W, míg a Ledre jutó teljesítmény, csak 4,5W. Az össz teljesítmény (amit felvenne), pedig18W. Ez 25% hatásfok. Kapcsolóüzemben ez 80..90%-ot is elérheti. Arról nem is beszélve, hogy 1,5A Led-áram mellet, az aksiból, kb. 0,5A-t venne fel. Aminek jobban tudna örülni az aksi is. üdv! proli007
Hallo
Köszönöm a választ! megkísérlem a javasolt IC-t beszerezni. Az biztos, hogy a kapcsolóüzem barátságosabban viselkedik az akkuval szemben, ami persze nem mellékes szempont. üdv!
Sziasztok!
Szeretném megépíteni a mellékelt kapcsolást, s ehhez szeretnék segítséget. Tranzisztort milyet használjak? Az SCH jelű alkatrész gondolom zener. Milyen feszültségű kell?
Esetleg típust tudsz ajánlani?
Tranzisztor milyen legyen?
Hello,
avr-rel, kapcsolóüzemben szeretnék hajtani ledeket minél hatékonyabban (az avr nem konkrétan a led meghajtáshoz kell) segítsetek, hogy lehetne a led soros ellenállását (és így a veszteséget) minimalizálni. "sima" víztiszta nagyfényerejű kék ledek. ha simán +5V-ot kap a led és szoftveresen limitálom a pwm kitöltési tényezőjét úgy, hogy a max. teljesítmény ne legyen nagyobb, mint a megengedett, az mennyire járható? esetleg valahogy figyeltetni a led áramát és azt visszacsatolni a pwm-be?
Hello!
Igazából a PWM-el a veszteségi teljesítményt nem tudod csökkenteni, csak ha a Led előtt LC taggal integrálsz. Azaz a PWM-et mint kapcsoló üzemű tápot használod. Ott a szabályozásra az áramot is vissza vezetheted, így a Led áramra szabályzod a tápot. (Nézd meg a Maxim honlapon alkalmazott trükköket.) üdv! proli007
Sziasztok!
Autóba szeretnék szúrófényt építeni. Optika, ház, még talán a hűtés is megvan (talán). A terv szerint egy-egy, vagy két-két Luminus SST-90 típusú LED lesz a fényforrás. A problémám az, hogy jelenleg elképzelésem nincs mivel hajtsam meg. Birtokomban van egy ilyen LED, nem akartam többet venni, mert nem tudtam valójában mit tud. Gyors adatok: 4V, 9A, 2250 Lumen. Honlap Kis ízelítők: Youtube1 Youtube2 Segítségeteket szeretném kérni driver építésében. A honlapon megtalálható az adatlap is, de a fenti érték a lényeg. Olyan megoldás kellene, ami három állapotot tud. 9A, 3,1A és egy pár mA-es is, hogy amolyan helyzetjelzőként is tudjam használni. Rendeltem hozzá drivert (ami annyira nem szimpatikus, de jobb mint a semmi), még úton van, de gondoltam megkérdem itt, hátha valaki tud jobb, olcsóbb, személyre szabhatóbb megoldást. Kaptam egy ötletet, hogy valami PWM megoldással lehetne esetleg. Namost én ennek a tervezéséhez ******* vagyok. Kapcsolási rajz alapján össze tudom szerelni, de nagyjából ennyi. Ha valakinek van valami építőjellegű ötlete, azt nagy szeretettel várom! Köszi! Finomabban, ha kérhetem. -- kobold |
Bejelentkezés
Hirdetés |