Fórum témák
» Több friss téma |
Inverterre ÁVK kötésSegítséget szeretnék kérni. Van egy tiszta szinuszos inverter, aminek van védőföld csatlakozása a burkolaton. Rámértem műszerrel, egyik érintkező sincs összeköttetésben a védőfölddel. Úgy működik, mint egy leválasztó trafó, nincs külön nulla, külön fázis. Ebben az esetben nem szabad egyik érintkezőt sem a földre kötni. A kérdésem az lenne, hogy van-e értelme ÁVK-t kötni utána, hisz ha jól tudom, az ÁVK-nak külön van jelölve a nulla és a fázis. Az inverterről fém burkolatú berendezések fognak üzemelni, amiknek van védőföld érintkezője a villán. Köszönöm.
Szia!
Mivel ez az inverter úgy működik mint egy leválasztó trafó ---olyan kicsi lessz a hibaáram , hogy nem fogg működni az a FI/RCD relé (még 10mA s ben sem ) Ráadásul a normál inverterben van többféle védelem is , szükséges-e? Esetleg rendelsz USA beli GFCI relét abban van 1....5mA s is talán az működhet-ne. Idézet: Itt van a lényeg. Ha minden berendezés kettős szigetelésű, akkor kb. mindegy is a dolog, de ha csak egy is földelt, trükkösebb. Addig rendben van amíg minden masina hibátlan, a hálózat földfüggetlen lesz, de amint az egyik zárlatos lesz a földelés felé, a hálózat azonnal földelt lesz.„berendezések fognak üzemelni” Ha közvetlen az inverter kimenetén van a Fi-relé és azután van az elosztás, akkor lehet bármelyik gép bármennyire zárlatos bármelyik irányba, a Fi-relé nem fogja észrevenni. Mert az ugyan lehet, hogy gét gép között folyik az áram hiba miatt (pl. egy kolléga közvetítésével), de összességében minden áram átfolyik a Fi-relén a forrás felé/felöl, csak a Fi utáni rész kacifántosabb a kelleténél. Ha az inverter kimenete garantáltan földfüggetlen (típust nem írtál), akkor az egyik kimeneti pontot ki lehet nevezni nullának és össze lehet kötni az inverter mellett létesített földeléssel. Innentől kezdve van fázisod, nullád és földelésed, lehet vinni az elosztóig, mint egy normál utcai hálózatnál. Azt nem tudom, hogy az inverter kimenete tartalmaz-e nagyfrekvenciás összetevőt és ha igen, akkor ezt hogyan kell figyelembe venni.
Sejtettem, hogy nem biztos, hogy össze lehet hozni FI relével. Az inverter típusa: Green Cell 4000W 12V INV11 tiszta színusz. A használati útmutatóban nem találtam leírást a védelmekről a biztosítékokat kivéve.
Az inverter típusa: Green Cell 4000W 12V INV11 tiszta színusz. A használati útmutatóban nem találtam leírást a védelmekről a biztosítékokat kivéve.
Igazából amiatt jutott eszembe a FI relé alkalmazása, mivel az inverter a kertünkben, ahol nincs EON-os áram, egy keringető szivattyút is meg fog nyáron hajtani, a medencében pedig veszély lehet, ha meghibásodás történik. A wikipédián olvastam, hogy pezsgőfürdők szivattyúihoz szoktak 10ma-s ÁVK-t tenni a nagyobb biztonság miatt. Egy másik csoportban olvastam, hogy ezeknél az invertereknél elvileg nem ráz meg az áram, ha csak az egyik érintkezőhöz érek hozzá, csak akkor, ha mindkettőhöz egyszerre.
Hello!
"Egy másik csoportban olvastam, hogy ezeknél az invertereknél elvileg nem ráz meg az áram, ha csak az egyik érintkezőhöz érek hozzá, csak akkor, ha mindkettőhöz egyszerre." Ez így igaz, csak egy földeletlen hálózat földzárlatjelző hiányában mit sem ér. Pont ezen okból földelik a nullát. Mert fogalmad sincs, mikor lesz egy földzárlat és már is borult a rendszer. Pont ezét szabály, hogy egy leválasztó tafóra csak egy készülék köthető.
Földfüggetlen rendszer nem fog rázni, flexelhetsz víz alatt is. Sőt, még egyszeres hibánál (testzárlat vagy odacsípett vezeték) sem fog semmi történni, csak egy kis észre sem vehető kapacitív áram folyik rajtad keresztül és ennyi. Sem az inverter, sem te nem fogod érzékelni az egyszeres hibát, hogy már a rendszerben van.
A kettős hibánál jobb esetben hang és karjelzést tudsz adni egy rövid ideig és kiszabadulsz, rosszabb esetben visszafordíthatatlan állapotváltozást szenvedsz +1s alatt. Önműködő lekapcsolás? Minek az! 1. Mi van ha a meglévő fogyasztóidat közcélúról is használni akarod, ezért van egy kézi átkapcsoló? Akkor a javarészt I. év osztályú fogyasztóknál milyen hálózatot alakítasz ki (amit nyilván nem fogsz állandóan átvezetékezni a kapcsolás mellett)? 2. Mi történik ha az inverter akkuit napelemről töltöd, aminek a sztringfeszültsége bőven 120VDC feletti és meghibásodik a töltésvezérlő és az inverter is (rövidzárba ég) és a DC kikerül az inverter AC kimenetére (két pólus között, vagy a PE és egyik póluson)? 1.A fogyasztói hálózatod TN-S rendszerű lesz/marad. Meg kell oldani, hogy a tápforrásod fémes kapcsolatban legyen a földdel (ha impedancián keresztül kapcsolódna, akkor visszajutunk az IT rendszerhez) és TN rendszert tudj belőle faragni, csak így lesz hatásos az ÁVK. Csak a gyártó tudja megmondani, hogy az invertered földelését? (ami lehet hogy nem több egy mindentől független fémháznál) össze lehet-e kötni az egyik kimeneti pólussal. Ha nincs akadálya, akkor itt lesz egy "PEN" csomópontod, amit ÁVK előtt szétbontva a PE-t bárhol földelheted, az N pedig lesz az inverteres hálózatod nullája. Az ÁVK hatásos lesz a teljes hálózaton a beépítési helyétől. Ha alacsony a földelési ellenállás, akkor még a földön/padlón keresztül záródó áramütéses baleset ellen is véd, mert abban a kis körben megfelelő áramot tud hajtani az inverter a 230VAC-val. Ami probléma, hogy van benne túlterhelésvédelem, vagyis sosem lesz képes több kA-es zárlati áramokra. Míg a közcélú, alacsony hurokimpedanciájú hálózaton az önműködő kikapcsolás megvalósítható kismegszakítókkal is, ilyen kisteljesítményű inverternél az egyedüli védelem az érzékenyebb hibaáram érzékelés marad. Másik ami előfordul, hogy AC bemenettel rendelkező inverterekben a betápon ha van ÁVK akkor az inverter kimenetén nem lehet összekötve a PE és N, különben tévesen leoldana. Meg ha már szét lett választva, akkor amúgy sem kötheted újra össze. Ezt úgy oldják meg, hogy átkapcsolásnál az inverter megszakítja a külső nullát, így viszont a kimenetén lévő ÁVK működésképtelen lenne, ezért belül a kimeneti nulláját rákapcsolja a PE-re. Az inverter fémházának földelése belső hibánál lehet előnyös. Kettős szigetelésnél nincs semmi értelme, de ha olyan mértékű belső meghibásodás lenne, hogy a kisfeszültség kikerülhet a házra, akkor ha az egyik pólus eleve azonos potenciálon van, akkor marad a másik. A kikapcsolás és a tűz elkerülése lehet probléma, de legalább a fémház nem kerülhet a földhöz képest veszélyes potenciálra a másik pólus által sem, maximum egy szép rövidzárat kapsz. 2. Ha viszont van a rendszeredben veszélyes feszültségű napelem, akkor az inverter AC kimenetére szigorúan B típusú áramvédőt raknék. Ez teljes mértékben véd egyenáramú áramütés ellen is. Előfordulhat hogy a DC fesz áthúz a készülékeken, hiába van galvanikusan független push pull trafó van az inverterben, az sem garancia a villamos elválasztásra. |
Bejelentkezés
Hirdetés |