Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vezérlés PDA-val
Témaindító: hacker1990, idő: Nov 9, 2008
Témakörök:
Szép napot kivanok minden fórumozónak.
A középsuliban automatizáció szakra járok.Még kezdő vagyok a témában.A relékkel foglalkozunk mostanában. Az jutott eszembe,hogy megvalósítható-e az,hogy PDA-val vezéreljem a reléket.Vagy ez hülyeség Valaki tudna nekem segiteni?
Milyen IO-kal rendelkezik a PDA-d?
Vezerleshes elvileg eleg ha csak kimenetek vannak. De okosabb vezerleshez mar bemenet is kelleni fog. Szabalyozashoz mindenkeppen kelleni fog ki es bemenet is. Itt a kerdes inkabb a gyorsasag lesz. Pl egy PID szalabalyzo rutint mennyi ido alatt tud kiszamolni a PDA, illetve hogy a ki be menetek milyen gyorsak.
Hát nem tudom, milyen PDAd van, de enyémen pl nincs se soros, se usb, se infra port.
Szerintem úgy lehetne megoldani, ha beszerzel egy Ethernetes PICet és egy hálóra kötöd a PDAval, ekkor már bárhonnan tudnád vezérleni a reléket. Szóba jöhet még bluetooth modul és mikrovezérlő párosítás is. Persze ez nem kezdő projekt
Hat sajnos meg nincs PDAm.Lehet,hogy beszerzek egy hasznaltat a kisérletezéshez.Első kísérletem egy izzó kapcsolása lenne.Aztan mar bonyolultabb aramkörök is.
Akkor miket is kellene a vezerles szempontjabol figyelembe vennem a pda kivalasztasakor?
Minimum soros port (RS-232) célszerű lenne. Ezen felül BlueTooth sem árt talán, és esetleg USB is szóba jöhet. USB esetén arra figyelni kell külön, hogy host-ként is tudjon működni a PDA, így önálló vezérléshez is alkalmas. Ezeken felül manapság már elég sok PDA-ban van beépített WiFi is, akár ezt is lehetne használni.
Amit viszont előre megsúgok: azért a PDA lelkivilágát programozni nem piskóta feladat :yes:
Üdv!
A téma érdekel engem is. Én egy PDA-ról üzemelő PIC programozót szeretnék csinálni. PDAm I/O-i: IrDA (FIR), BlueT., USB (slave ), WiFi. Gondolom az utolsó kettőt el is felejthetem. Végül is elég lenne az infra is, mert a FIR 4Mb/s-et tud. Az én gondom ott kezdődik, hogy csak Basic nyelvű prgramfejlesztőt találtam hozzá, ami nem támogatja az adatkldést sem
Az olyan PDA ami USB hostként is működik, az 200E-től kezdődik. Én arra nem akasztanék izzókat
Semmi sem lehetetlen! Ha nagyon mélyre ásol a PDA-d lelkivilágában, akkor el lehet érni mindenféle eredményt. Pl. szétszeded óvatosan, megsasolod, milyen IC-k találhatóak benne, órákat, napokat töltesz külföldi fórumok olvasgatásával, ez az út csakis előre vezethet!
És notebook-kal,hogyan lehetne megoldani?
USB-n hogyan lehet programozni az impulzusok küldését?Amugy lehethogy nagyon hülyeségeket kérdezgetek.De nézzétek el ha igen
40eFt-tól lehet kapni olyan PDA-t, amin van USB-host. ( Egye fene az enyémet megveheted 150eFt-ért )Persze USB-soros átalakító driver nincs benne, pedig az lett volna az igazi. Lazarus-hoz van olyan modul, amivel tudsz PDA-ra fordítani, meg a Labwiev-ból is van PDA verzió, szóval egyáltalán nem elérhetetlen dolog a PDA-val való huncutkodás.
Szerintem akkor legegyszerübb egy PIC-el csinálni egy USB HID I/O vezérlést , erre van pár mintaprojekt, már én is kipróbáltam PCvel.
Aztán a PC kliensprogramját át kell írni PDA-ra és lehet majd kapcsolgatni a kimeneteket illetve lekérdezni a bementeket.
Akkor ezt kifejthetenéd bővebben?
Találtam róla 1-2 infót a belsejéről, ha esetleg érdekel...
1 memória címzések Nem normális aki ennyire szétszedi... megtaláltam a kapcsolási rajzát is, csak az 22 mega
Ahogy nézegettem a második linket, úgy néz ki, hogy ebben is van USB host. A "memory map" kategóriánál a 3. sorra gondolok. Ezek szerint elvileg mehetne egy USB-soros átalakító is rá. Ezt majd jobban áttanulmányozom...
Ezek szerint nem vagyok eléggé tájékozott.. Majd bepótolom!
Egy kis off.
A kapcsolási rajz kiterjesztése .lemon. Nem tudja valaki, hogy ezt mivel lehet megnyitni/kicsomagolni? Google nem dob ki róla semmit...
Mi kb egy éve csináltunk egy vezérlőrendszert amit PDA-val lehetett irányítani-lekérdezni. A lényege a PDA küldte a jeleket egy szerver gépnek wi-fi-n keresztül a szerveren futott egy progi ami a PDA jeleit vette, és a PDA-nak küldte a jeleket, a szerver meg soros porton küldte ki a jeleket egy PIC-es egységnek ami RF-re külte ki a vezérlőjeleket, és az egységektől vette vissza a jeleket szintén RF-en.
A rendszer lényeg az volt hogy egy lakás telejes felügyeletét vigye (max 1024 eszköz), lámpák, dugaljak, stb. és a rendszer le is tudja kérdezni az eszközök állapotát mivel nem csak RF-en keresztül lehetett vezérleni, hanem helyileg is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |