Fórum témák
» Több friss téma |
Jóval alacsonyabb hőfokot használok az ólmos forraszhoz. (280C)
Ay eutektikum a Pb-Sn diagramon 183 °C on van 61,9% nál. Páka függő, mert hogy megolvadjon elvileg a183°C is elég, idő kérdése. Mi a JBC pákákon ezeket az adatokat használjuk a hegy kis tömege miatt
Tudom ezt. A kisebb hőfok jelentősen megnöveli a páka és a hegy élettartamát, a nagyobb hőfok meg valószínűleg jobb tapadást ad.
Mondjuk a JBC-nek a hegyét két hetente cseréltük, lehet kínai volt. Nem a fűtőtekercs ment tönkre, kilukadt. Napi 8 órát (heti 40-et) Igaz5mpalatt 400on volt, menet közben lehetett cserélni.
Én eddig nem használtam ilyesmit mert nem volt, és igényem sem merült fel rá. Viszont most egy kedves fórumtársunk -sok egyéb nyalánkság mellett- küldött nekem egy ilyet (itt is köszönöm neki), és volt lehetőségem tanulmányozni. Nagyon praktikus vasdobozban van (fogja a mágnes), kellően súlyos, a 3 db lágy gumiláb mozdulatlanul helyén tartja.
Első dolgom volt megtapogatni, és meglepve tapasztalom mennyire lágy a benne lévő "forgács". A konyhai fémdörzsivel nem lehet egy lapon említeni a látszólag hasonló megjelenés ellenére sem. Előbbi szinte simogatja a bőröm, utóbbi pedig érdesen beleakad, pedig a képen lévő konyhai cucc már erősen használt, új korában még roncsolóbb volt a hatása. Ez a réz/bronz forgács ha egyáltalán koptatja a hegyet, az egészen minimális mértékű lehet. Még nem próbáltam ki meleg pákával, de valószínűleg át fogok térni a ronggyal való törölgetésről erre.
Én néhány éve dicsekedtem vele nagy büszkén, hogy vettem egy ilyet. Akkor kaptam a lehurrogást, hogy meg fogja enni a hegyet meg a bevonat tuti le fog jönni. Azóta se jött le, pedig használtam eleget. Így tizenév tapasztalat után mondhatom, hogy megérte. Időnként le kell szedni az alját, hogy kiöntsem belőle a felgyülemlett ónmorzsalékot, meg ilyenkor megforgatom benne a dörzsit is, de ennyi. A pákát sem hűti le és kényelmes használni.
Ameddig nem volt ilyenem, addig a konyhai dörzsitől nem tudtam én sem elvonatkoztatni, és azt vélelmeztem, hogy ez agresszíven koptató hatású valami. De tévedtem ebben, kimondottan lágy a bronzforgács (meglepően az).
Ennek az alját le lehet venni? Mármint biztosan le lehet, de szabad is, ez üzemszerű? Egyébként kaptam még kimondottan pákatörlő szivacsot is néhány darabot, amit nedvesítve lehet szintén pákatörölgetésre használni. A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:44
A jbc clone pákához kaptam egy ilyen tartót. A szilikon szivacstartó sarkában van egy kis rész, ahol le lehet kocogtatni a felesleges ónt. Szóval tudnak ezek az oroszok.
Igen, üzemszerű, hogy leveszed az alját. Úgy tudod kiszórni belőle a dzsuvát, meg úgy kényelmes megforgatni a helyén, hogy másik oldalába dugdosd a pákát.
Megpróbáltam, racionális erővel levenni az alját, de nem sikerült. Nem erőltettem, de azért feszegettem egy kicsit, próbáltam elfordítani is. Fokozott próbálkozás biztosan eredményre vezetne, de ebbe az irányba nem mozdultam el.
A benne lévő "labdacs" a felső lyukon keresztül könnyen forgatható bent, és ki is vehető. Nagyobb mint a lyuk, de ügyeskedéssel kifordítható. Ebben az állapotban (melléklet) látok esélyt az összegyűlt hulladék kiöntésére. |
Bejelentkezés
Hirdetés |
A használat feltételei
• Adatvédelem
• GY.I.K., Használati útmutató és szabályok
• Impresszum
• Elosztó
• Hiba jelentése
K�rlek v�rj...