Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1228 / 2208
(#) buburobi válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 16, 2011
Az én trafóm egy gyári, bontott trafó. 320-0-320, 6.3, és 4 volt szekunder feszültségekkel, így a GU fűtéséhez is kell +1 trafó. Azon is gondolkodtam, hogy egy feszültségosztóval is be lehetne állítani a kívánt feszültséget. A kimenőket jövő hét végén fogják tekerni, így még lehet rajta változtatni. Az is eszembe jutott már, bár nem tudom, hogy mennyire megoldható, hogy úgy kellene csináltatnom a kimenőhet, hogy PSE-hez is jó legyen. Ha jól tudom olyankor a pimer ellenállás a felére csökken. A meglévő rajzaimon 320V-tól 800V-ig változik az anódfesz kb. 10 variációban.
(#) bakos13gab válasza buburobi hozzászólására (») Júl 17, 2011
Hát valaki ténylegesen hozzáértőtől kéne megkérni, hogy számolja ki jól adott anódfeszre az illesztést. Mivel a trióda már úgysem mehet, a pentódából a nagyobb telejsítmény nagyobb feszültség mellett fog kijönni. Fesz osztó szerintem nem jó. Inkább valami tranzisztorral stabilizált táp, mondjuk zenerekkel vagy erre aggatott osztóval. A 900V elég magas, de lehet akár az is a cél. Nemtudom, hogy mi az optimum a teljesítményt illetően, de a segédrácsot "keményen" stabilizálni kell, mert úgy megszalad a cső, mint a sicc. Nekem 500V anódfesz mellett 300V feletti segédráccsal nem nagyon sikerült normalizálni a nyugalmit. Én "fix" előfeszültséggel operálok.
(#) oibacsi válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 17, 2011
Módosítgattam ezen is és bevágtam pspice-ba, 150vpp lett a meghajtó vége...ez nem elég?
(#) varttina válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 17, 2011
Szerintem egy elektroncsövekkel megépített készülékben jobban mutat egy VRxxx cső, mint egy zénerdióda. Bővebben: Link
(#) bakos13gab válasza varttina hozzászólására (») Júl 17, 2011
Ezzel egyetértek, de ezeket nem lehet egyszerűen sorbakötögetni, valami ellenállással kell biztosítani, hogy rendesen begyújtson mindegyik. Egy VR105+VR150 jó is lenne a'la APX100. A zener csak kényelmesebb.
(#) bakos13gab válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 17, 2011
De biztosan elég lenne. 320V-ot kap az anód.Beraksz 27K-t. Ahhoz, hogy ezen 150V legyen, rendesen meg kell küldened az ECC82-t (5,5mA). Nem jól gondolom?
Dede. Így gondoltam. A mostani ECC81 6mA-al megy, lehet, hogy e mellett fogok inkább dönteni, ezt legalább tudom, hogy visszacsatolás nélkül kellően érzékeny és a hang is jó
(#) marone hozzászólása Júl 17, 2011
Helló !
Ha PP erősítőt készít az ember, akkor ott az optimális illesztőellenállás a fele lesz csak, mint 1 csőnél ?
(mármint ha 2 csőből készíti)
Illetve ha 4 végfokcsőből, akkor csak a negyede ?
Kösz !
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Júl 17, 2011
Ez így nem igaz és nem is tiszta. Az SE egy dolog. Ha PSE (2 cső párhuzamosan), akkor az illesztés: SE/2. Ha PP-t csinálsz, az nem egyszerűen csak 2xSE illesztés, hanem kicsit más (Pl. EL84 PP 8K, de SE 5,2K). Ez mind feszültségfüggő is. Ha PPP-t csinálsz, akkor lesz újra PP/2 az illesztés. Javítsatok ki, ha rosszul írom.
Mellékelem a végeredményt, kicsit visszavettem az áramból. Elég lesz a 150ohm g2 ellenállás?
Szimulációban 2vrms bemenő jelre a meghajtás 200vpp-t produkált a szimulátorban.
Tehetsz oda akár 1K-t is.
ECC83-nak 300V mellett a javasolt 220K anódba és 2,2K katódba. Ekkor 72X-es az erősítés és kb. 2,6% a torzítás.
(#) czapek válasza buburobi hozzászólására (») Júl 17, 2011
Köszi
Én is terveztem bele EM84-es kijelzőt de mire elkészültem a látható csövek beszerelésével úgy döntöttem,hogy kihagyom...miután elkészültem akkor esett le,hogy lézerrel néhány perc alatt kivágták volna az összes furatot...na majd a következőnél
Mahagóni vagy rusztikus tölgy színű lazúrral fogom "leápolni" amint időm engedi
(#) dragon073 hozzászólása Júl 17, 2011
Sziasztok
Kérdésem lenne , lehet bután hangzik , de még soha nem csináltam csöves egyenirányítást , gondom a következő : Nagyon melegszik a hálótrafó Igaz AZ4 es csövet raktam egyennek , de lehet ennek is kéne bírni a 380v 180 mA t . Egyszerűen nem bírok kitalálni semmit mi okozhatja a melegedést , trafó 2*360v250mA .
Ha valakinek van valami jó ötlete megoszthatná velem , vagy egyszerűen szerezzek be egy 5U4G csövet ......

se807.gif

(#) szac64 válasza dragon073 hozzászólására (») Júl 17, 2011
Szia, az AZ4 kevés lehet oda, de szerintem a trafó is. AZ4 max: 2x300V, 200mA. A trafó meg csak akkor melegedhet ha túl van terhelve, ami valószínű, hogy kicsi lehet.
(#) marone válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 17, 2011
Aha.
De akkor 4 csöves PP, az 8K/2= 4KOhm ,gondolom.

Mi a módszere az optimális illesztőellenállás kiszámolásának ?
Szóval gondolom a katalógusadatban megadott értékek ha változnak, akkor kell újraszámolni.
Valaki a képletet nem tudná beírni ?
Ha csak SE-re jó a számítás, az is valami.
Kösz !
(#) istvan3 válasza marone hozzászólására (») Júl 17, 2011
Én legutóbb kimenőt SE-hez innen méreteztem: Bővebben: Link
Alatta levan írva a PP méretezés is, de azt nem próbáltam, meg elég ésszerűtlen szerintem, hogy mekkora vasmagot, meg huzalokat használ.
(#) bta válasza marone hozzászólására (») Júl 17, 2011
"Mi a módszere az optimális illesztőellenállás kiszámolásának ? Szóval gondolom a katalógusadatban megadott értékek ha változnak, akkor kell újraszámolni. Valaki a képletet nem tudná beírni ?"

Ez nem ilyen egyszerű.... még ha el is tekintünk az UL vagy kvázi-trióda bekötés lehetőségétől, a tetródás vagy pentódás PP végfok illesztése mindenképpen függ az adott csőtől, annak anódáramától (osztálytól) és segédrácsfeszültségétől _is_ . Tetródát/pentódát lehet torzításra is "illeszteni". A legrészletesebb katalóguslapok diagramokkal könnyítik meg a tervező dolgát, de a változók száma miatt így is interpolálni kell, ha teljesen egyedi munkapontot választ.

Miért nem jó neked valamelyik katalógus ajánlás illetve miért nem bevált tervet próbálsz megépíteni? (Az együteműt ne keverjük ide, ott egyszerűen kompromisszumot kell kötni a max. kimenőteljesítmény és a torzítás között.)
(#) bta válasza dragon073 hozzászólására (») Júl 17, 2011
"Nagyon melegszik a hálótrafó Igaz AZ4 es csövet raktam egyennek , de lehet ennek is kéne bírni a 380v 180 mA t . Egyszerűen nem bírok kitalálni semmit mi okozhatja a melegedést"

Mármint a hálótrafó melegedését? A lehetőségek:
a) Aláméretezted a hálótrafó teljesítményét.
b) A végcsövek rossz munkapontbeállítás vagy más probléma miatt túl nagy anódáramot vesznek fel.
Nem kevés az az áram?
Az általam mellékeltben is csúcsra kivezérlésnél is max 0,75 watt az anóddisszipáció...
Nemtudom, ez egy elég megbízható könyv lehet, de nekem is gyanús az érték, ki kell számolni.
Spice szerint 0,6mA lenne az áram, én ezt nagyon keveslem, bár a féltáp az anódon az stimmel.
(#) vikipapa hozzászólása Júl 18, 2011
Helló mindenkinek. Átnéztem a csöveket amiket találtam, és van néhány GU17-es típusú cső. Evvel a típussal van valakinek tapasztalata?
(#) bakos13gab válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 18, 2011
Nekem van pár. A tapasztaltom, hogy novál foglalatú, kissé hosszúkás zárt üvegcső, benne valami elektróda szerkezettel.
Még nem építettem belőle semmit. Régebben a bácsi, akitől katam, GU50 meghajtására ajánlotta, de állítólag önállóan is elmegy simán erősítőcsőnek.

* Törölve !
(#) vikipapa válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 18, 2011
Értem. Akkor lehet megpróbálok kihozni belőle valamit.

* szerk ..
(#) bakos13gab válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 18, 2011
Nos, utánaolvastam. Adatlap szerint láthatod a segédrács áramát, abból kell feszültségesést számolni megfelelő ellenállásra ide, hogy az árnyékoló a határértéknek megfelelő feszültséget lásson.
(#) oibacsi válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 18, 2011
Köszönöm szépen
(#) mekkmesterke hozzászólása Júl 18, 2011
Helló
Lehet hülyeséget fogok kérdezni, de annyira nem vagyok otthon ebben a csöves témában szóval előre is bocs.
Az lenne a kérdés hogy találtam itthon néhány régi csöves tv-t és hogy azokból az alkatrészekből amiket ki tudok menteni belőle lehet e és egyáltalán megéri e nekilátni 1 csöves erősítőnek? Én nem akarok olyan hatalmas teljesítményt, már 10W-tal is megelégednék csak szeretném megtapasztalni hogy milyen szépen is szól 1 csöves erősítő és ahogy néztem elég szépen néznek ki az elkészült darabok szóval látványnak sem utolsó.
(#) vikipapa válasza mekkmesterke hozzászólására (») Júl 18, 2011
Helló. A TV-kben általában PCL86-os elektroncső szokott lenni a hangerősítő és ebből egy nagyon jó erősítőt lehet csinálni az eredeti hangkimenővel, és kb 3W kimenő teljesítményes lesz. Az eredeti kapcsolást is megtarthatod. Ha tudsz mondani pontosabb típust a tv-kről, akkor kideríthető, hogy használható-e hangerősítő része.
(#) szac64 válasza mekkmesterke hozzászólására (») Júl 18, 2011
Szia, most sorolhatnánk, hogy melyik csőből mit lehetne kezdeni, de én javaslom, hogy ha van időd kezd el olvasgatni elejétől a témát. Én is így tettem, sok időm ráment, de megérte, s nem kellett feltennem 100 kérdést, mert a kérdéseimre a választ már 1x megadták.
Üdv.
(#) vikipapa hozzászólása Júl 18, 2011
Helló mindenkinek. Ennek az erősítőnek mekkora teljesítményű trafó kell egy csatornára? Meg még érdekelne, hogy a különböző erősítő típusoknál (SE, PP) hogyan kell számolni a szükséges teljesítményt. Előre is köszönöm!
Következő: »»   1228 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem