Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha a tranzisztor emitterébe teszed a LED -et, akkor abból egy emitter követő félét gyártottál. Annak az a baja, hogy mivel az emitter feszültsége követi a bázis feszültséget, a tranzisztor sohasem fog annyira kinyitni, hogy a LED számára elegendő áramot átengedjen.
Rendben van! Köszönöm szépen a válaszod
(azért kérdeztem meg mert most fogok alkalmazni először trnaszformátor, diódahíd, puffer kombinációt. Eddig mindig a kínai dugasztápokkal bajlódtam) Köszi megéegyszer.
Sziasztok,
az lenne a kerdesem, hogy 35V -os transzformatorbol hogyan lehet egyszerűen levenni 12V-ot? csak bekötök pár ellenállást?
Szia!
Meg kell csapolnod a szekunder tekercset úgy, hogy 12V-ot kapj.
Sziasztok! Én még csak most barátkoznék az elektronikával. de nem tiszta néhány dolog. pl: Az alkatrész áramköri jeleit nézegetem, én személy szerint bss elektronikán. Ott két fajta kondenzátor típus jelét tüntetik fel, de viszont pl: ha a hescore.hu oldalon nézelődök alkatrészek közt kondenzátoroknak 12 fajtájával találkozom. Akkor most honnan lehet tudni egy kapcsolási rajzott tekintve hogy melyikre lenne szükség közülük? Esetleg nem volna valakinek kapaszkodója áramköri jelek teljes jeleivel? mert gondolom minden kondinak meg a saját áramköri jele, de bss elektronikán csak kettőé van meg.
És az ellenállások terén is észre vettem ezt hogy több fajta van és honnan tudom hogy épp melyik típusból vásároljak.
Szia!
Kezdésnek olyan áramkört válassz, ahol részletes leírás is tartozik az áramkörhöz. Sajnos a bss nem igazán felhasználóbarát ilyen téren. Alapvetően a felhasználást tekintve kétféle kondenzátor van: elektrolitkondenzátor és fóliakondenzátor. Van még egy kondenzátorfajta, és ez a kerámiakondenzátor, de ezt hasonlóan kell felhasználni, mint a fóliakondenzátort. Bővebben: Link
Szia!
A kapacitásából. Az elko kondik mikrofarádosak.(uF) Ezeknél nem mindegy a polaritás. A kerámia kondi pedig nanofarádos (nF). Elsőre ennyi. Ha van még kérdésed, szívesen segítünk! Üdv!Bővebben: Link
Attól függ, hogy mekkora áramot akarsz. Ha elég kb. 1A, akkor LM 317-tel meg lehet csinálni. Itt van egy program, amivel kiszámolhatod az ellenállások értékeit.
Üdv!
Sziasztok!
Szeretnék pár akupakkot készíteni nimh cellákból (akkorákból, mint a fúrógépekbe van stb). Ehhez kéne nekem forrasztópáka/pisztoly ajánlat. Szeretnék egymás mellett elhelyezett, valamint rúdakkus kialakításokat is készíteni, utóbbihoz láttam kalapács végű forrasztó fejet. Egy 75 Wattos cseh pisztolyom van, elég lehet ez az egymás mellett elhelyezkedő cellák összeforrasztására? Vagy tudtok ajánlani valami kompaktabb megoldást, akár használt ajánlat is jöhet privátba! Köszönöm
Szia!
Van egy olyan mondás, hogy a puding próbája az evés.
De ha van egy 75W-os pisztolyod, akkor miért nem hajlítasz, vagy veszel bele hegyet?
Kerámiakondi is van uF, és akár 1 pF is, na meg még egyéb sokféle kondi is van.
Sziasztok!
Ha én egy 40106-al csak invertálni szeretnék akkor ugye nem kell se a bemenetre és se a kimenetre RC tag?
Sziasztok!
Ha van két egyforma típusú tranyóm, aminek a hőfokfüggése mondjuk 10fok/W és azokat párhuzamosan kötöm, akkor a hőfokfüggés a felére csökken, vagy van valami képlet, amivel ki lehet számolni?
Sziasztok
230V-ból hogyan tudnék előállítani DC 14,4V-ot? Áramerőssége elég lenne egy 500mA, de ha tudtok olyat, ami képes 3A-t is leadni, annak nagyon örülnék Méretben olyanra gondolok, mint manapság egy telefontöltő. Meg lehet oldani?
Legjobb lenne trafóval, egyenirányítóval, mert az korrektül le is választ a hálózatról. Lehetne kapcsoló üzemű táppal is, mint a telefonok, de az bonyolultabb, és veszélyesebb is.
Regi notebook tapok voltak 15V korul. Azok siman tudnak 3A-t. Egy nagy dioda sorba es kesz is. Vagy barmilyen notebook tap, ha belenezel es atallitod a feszultseget.
Gondolom, valami autos dolgot akarsz csinalni. De ekkor azert gondolnod kell az uzem kozben elofordulo kb. 7V (inditozas), kb. 12V (gyujtas rajta) es a 14.4V (motor jar) allapotokra is.
Lényeg, hogy amikor forrasztod a cellákat ne melegítsd túl őket. Jobb lenne egy páka ami hirtelen nagy hőmennyiség leadására képes. Ha nincs akkor gondos felületi tisztítás után (elősegíti a gyorsabb befutást) egyesével futtasd be őket ónnal, ha van gyantád használj hozzá. Én is csináltam már ilyet az általad leírt pákával és nem sínylették meg a dolgot. Amennyiben nem sikerül ne erőltesd nagyon.
Üdv!
Alkonykapcsolót szeretnék építeni de a trimmer bekötésénél elakadtam. Az egyik oldalon van két lába a másikon egy. Ha jól értem ahhoz hogy változtatható ellenállásként tudjam használni az egyik lábat szabadon hagyhatom. A különálló egy láb marad szabad, vagy a két egymás mellett levőből az egyik?
Így képzeld el:
Úgy szokás bekötni, hogy az egyik lábat összekötöd a külön állóval. Ekkor már csak két kivezetése lesz.
Az egyedül lévő lábra mindenképp szükséged van hisz ez mozog az ellenálás pályán vagyis ez szabályoz, a kettő egymás melettiből lehet elhagyni egyet.
Sziasztok! Van nekem egy magnó motorom és az "első csapágy" rugója vagy nem tudom mije eltört túl nagy tükröt tettem rá (lézershow) és fixre beforrasztottam és amikor összeraktam szorult meg ilyenek de megcsináltam szépen fordul de mégsem akar működni nem égett le mert ha kicsit megforgatom forog egy darabig kb 3-4 mp ig és van benne egy kis tekercs meg egy kondi, lehet, hogy azok mentek szét? Mértem már 1 ampert is de ki is kapcsoltam akkor.( a tekercsen rövidzárt mértem, dióda mérő állásba 001-et mértem.
Hello
Én egy LED lámpát készítettem, Skori oldalán levő leírás alapján(mellékelt xlstáblázat). Iskolában épp ezen a héten volt vizsgám hasonló dolgokból, gondoltam kiszámolom magam is. 45darab LEDet kapcsoltam sorba, nyitófeszültségük 3,2-3,4V. Előtétnek 660nF kondenzátort és 355ohmos ellenálást használtam, így 146Vot mértem a LEDeken(ennyit is terveztem). És akkor elkezdtem számolni: U=320sin(2*3.14*50)=320sin(314t) R=355ohm C=660nF ebből a kettőből a Z=355+1/(2*3,14*50*660*10^-9)=355+4822j ----------------------------------------------------- Szóval én megakarom kapni a LEDeken átfolyó áramot ami: I=(320-146)/(355+4822j)=poláris alakban (174|_0°)/(4835|_85°)=0,035|_-85°=0,0031-0,035j Számításom szerint 3,1mA folyna át a LEDeken, ami szerintem hülyeség. Ha beírom ebbe az excel táblázatba ezeket az adatokat(2. fül)-Köszönet érte Skorinak, reméllem nem haragszik meg, hogy felrakom ide-. C1=660 R1=355 Ledeken eső feszültségnek 146Vot, akkor 23,8mA jön ki. Hol rontottam el a számítást? Lehet ezt így számolni?
Köszönöm mindkettőtöknek a választ.
Még egy kérdésem lenne. Fotoellenállás helyett fototranzisztort használok, til31b. 3 lábú, ha jól értem a bázis pluszban vezérelhető akár. Viszont az adatlapján anód-katódként hivatkoznak a lábakra. Anód=kollektor és katód=emitter?
Sziasztok!
Van egy transzformátorom 4 kivezetése van a szekunder oldalon. Ha a primert rákötöm a hálózatra akkor a szekunder oldalon nem mérhető feszültség az össszes variációt kipróbáltam. Viszont ha a két középső vezetéket összekötöm akkor a két szélső kivezetés között 40 V mérhető és a bármelyik szélső és az összekötött két középső között 20 - 20 Volt mérhető. Az a kérdésem, hogy marad összekötve a két középső és még a két szélsőt összeköthetem-e? Nekem a 20 V -ra van szükségem és minél nagyobb Amperra. Félek összekötni a két szélsőt nehogy leégjen most nincs pénzem venni másikat. Remélem érthetően írtam le.
Az én esetemben max. földre kellene húzni. 1k vagy inkább 10k kellene?
Szia!
Valamit félreérthettél mert a adatlap szerint a til31b egy infrafényt sugárzó dióda . A harmadik lába pedig nincs bekotve (NC=no conection).
Szia. Ha UI magos a trafó akkor az alábbi képen van a bekötése. A többinél is ugyan ez a bekötés csak EI magos trafónál nehezebb megkülönböztetni a kivezetéseket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |