Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Bocsi, de én már öreg vagyok: Mi az az üvegező asztal?
Mit kell tudnia? A ledek milyen pozicióba lesznek benne? A ledek színe..? Szükség van valami villogásra, vagy fényerő szabályzásra?
Hello!
Hát egyetemen sok műszaki rajzott kell csinálni úgymond egy kész rajzot alulra raksz s alulról világítod meg így könnyen átbírod rajzolni. De mivel így is több óráig tart ezért kellene led-ből, hogy ne legyen meleg. A led fehér fényű (hideg) 25° így kb 2 cm re lennének egymástól egy 50*80 cm es lapot befedve. Folyamatos fény kell. Fényerő szabályozás nem létszükség, de ha egyszerű akkor nem volna rossz. sőt...
A fényerő szabályzás nem bonyolult, pár alkatrészből vígan, és olcsón összeállítható.
Ugye a LED-ek elrendezését megoldod magad..? Mert sok csúnya matek kell hozzá, hogy ki lehessen számolni hogy milyen távol kell lenniük egymástól stb. Én úgymond sakktábla elrendezést javasolnék a LED-ek elrendezésére. És ami még fontos lehet: mivel csak 25° -ban nyílnak a LED-ek, ezért kellő távolságra kell rakni őket az üveglaptól. Ergó nem érhetnének hozzá, kéne még egy réteg az üveglap alá, ami csak a LEDeket tartja. Javasolnám valami vékony fa anyagból vagy műanyaglapból megcsinálni. Esetleg fémből. Ha biztosan 12V-os a laptoptöltő, akkor a LED-eket 5 ösével sorba kell kötni (2,4V nyitófeszültséget feltételezve, de meg kéne mérni, hogy 20mA-nál mekkora rajtuk a feszültség), és mögéjük tenni egy megfelelően kicsi ellenállást. Majd ezeket az 5-ös blokkokat párhuzamosan kötni, és egy NPN tranzisztor kollektora és a tápfeszültség közé kötni a két végüket. A tranzisztor emittere földre, a bázisa pedig a fényerő vezérlőre kerülhetne. Röviden ennyi, egy fél tenyérnyi helyen elfér a vezérlés. Még egy ötlet: egy félig átlátszó fehér műanyag, vagy mattra csiszolt üveglapot kéne tenni a LEDek és az üveglap közé, hogy jobban szórja a fényt. Más híján egy fehér papírlap is megfelel.
Hát egy vékony furnér lemezen lennének a LED ek.
A LED ek nyító feszültségét 3-3,2V ra írták. És akkor így mekkora védő ellenállások kellenének? A NPN tranzisztor csak akkor kell ha fényerőszabályozást is akarok?
Igen, tranzisztor csak akkor kell.
Ha 12.0V-ot ad a laptoptáp (amit azért meg kéne mérni), és 3,2V-ot feltételezünk a LED-en 20mA mellett, akkor... 3 -asával tudod csak sorbakötni a LED-eket, és minden hármas után kell tenni egy 120ohmos ellenállást. De ismétlem: meg kéne mérni, hogy 20mA áramerősség mellett mekkora feszültség esik a LED-eken. Vagy ha ismernéd a típusát, az is segítene.
Ilyen a LED . Bővebben: Link
Üdv! Lenne két tisztázni való kérdésem ! Mit értünk az alatt hogy gerjed a végfok mert én meg úgy nem jártam és a műterhelés miből áll?
Azt jelenti, hogy a karakterisztikája lineáris, vagy logaritmikus.
Utóbbit általában hangerőszabályzásra használjuk.
A műterhelés az az áramkör, ami a végleges terhelést utánozza, de nem minden paraméterében. Hangfrekvenciás erősítő esetében például egy a hangszóró névleges impedanciájával megegyező ellenállás. Ez nyilvánvalóan nem fog hangot sugározni, de csak egy frekvencián helyettesíti a hangszórót mint terhelést, mert a hangszóró ellenállása (impedanciája)frekvencia függő. Ez azonban a mérést, illetve a beállítás folyamatát nem zavarja.
Egy erősítő akkor gerjed, ha pozitív visszacsatolás keletkezik valamilyen okból, hibás tervezés, topológia, meghibásodás miatt. A gerjedés frekvenciája eshet a hallható tartományba, ez a jobbik eset, mert tudsz róla, de eshet ezen kívül is, aminek a felderítése elég nehézkes, és csak onnan van tudomásod róla, hogy az erősítő nem azt, és nem úgy csinálja ahogy szeretted volna. ilyenkor jön jól egy oszcilloszkóp.
Önálló keresettel nem rendelkező, az elektronika terén érdeklődő diáknak költözködés miatt alkatrészeket adnék ingyen. (trafók, IC-k kondik, dobozok, tápok, stb. ) húsz, 246 5800.
Sehogy. Másik típust kell választani.
Én ilyesmi vagyok, csak nem budapesti... :no:
Sziasztok!
Vettem egy A3 méretű NYÁK-lemezt, melyet postán kaptam meg, és láttam, hogy van benne egy hajlás. Gépi lemezollón levágtam a 288 x 60 mm méretet, de így van egy hasa. Megpróbáltam lesúlyozni,de kb.2 perc után ismét elhajlik. Szerintetek visszaegyenesíthető, vagy vágjak újat,keresztben. Már nagyon bosszant... Üdv: Csupasz
Szia
Egyoldalas, és üvegszálas..
Sziasztok,
Tirisztor - triak kérdésem lenne. A triakkal nagyjából képben vagyok, de a tirisztorral nem nagyon. Egy fűtés "vezérlést" szeretnék átalakítani. A fűtőszál 1200W 220V-os. Most 24V-al van meghajtva, egy nagy (és nehéz) trafón keresztül. Ezt a trafót szeretném kihagyni. A fűtés kapcsolás most MOC3060 és egy triak, ami a letranszformált 24V-ot kapcsolja a fűtőszálra. Eredeti gondolatom az volt, hogy a trafót simán kihagyom (szabályozóban lehet erősítést állítani). Azután meg arra gondoltam, hogy ha csak fél hullámokat kapna, (egy diódás egyenirányítás) akkor a kisebb teljesítmény miatt mégis jobban szabályozható lenne. A kérdés lényegi része pedig, hogy ha már "egyenirányítva" van a 230V-os feszültségem, akkor egy Moc 3060 + tirisztor is elegendő-e? Illetve jobb választás-e ilyenkor a tirisztor? Illetve, ha már tirisztort használok hálózati feszültség kapcsolására, akkor kell-e az egyenirányító dióda? Vagy elég a tirisztor? Én egy olcsó tipust, BT151-800R -t (12A, 800V) néztem ki.
Üdv megépítettem ezt a kapcsolást de nekem csak bd 136 és 135 tranzisztorom van meg is építettem de ha ól néztem a tranzisztor adatlapját akkor minkét tranzisztor a kettes lábán kap fesz és mivel közös bordán vannak ezért zárlatos vagy csak én rontottam el valamit?
Senki sem mondta hogy tedd közös bordára, és ne szigeteld el! Tegyél alá csillámot, a csavarok alá szigetelő gyűrűt és jó lesz. Vagy tedd két külön bordára.
Mit melegít ez a fűtés? Biztos, hogy semmi funkciója nincs annak a transzformátornak, pl. biztonsági okok?
Hello!
Hú de nehezen lehet cseppet is érteni amit írtál. Ha ugyan helyesen értettem.. - Ezek szerint jelenleg egy 1200W-os 230V-os fűtőszálat üzemeltetsz 24V-ról. Ekkor a fűtés teljesítménye csak 13W. Mi értelme lenne ennek? - És most ugyan ezt a teljesítményt szeretnéd elérni, csak trafó nélkül, közvetlen a 230V feszültségből? De hogy a triac működésével nagyjából tisztába vagy, azt erősen kétlem, mert akkor a tirisztor működését is ismernéd. Mert szinte analóg módon működik, csak a triac mindkét feszültség polaritáson gyújtható, míg a tirisztor csak akkor, ha az anód feszültsége pozitívabb a katódnál. - Általában a tirisztor lüktető egyenirányított feszültséggel működik. (Vagy Ő maga a vezérelt egyenirányító.) - De működhet közvetlen váltófeszültségről is. Úgy fog viselkedni, mint egy dióda, csak éppen vezérelhető. Tehát ha az anód feszültsége negatív nem gyújt be. Vagy is váltófeszültségről, csak az egyik félhullám szabályozható vele. - A MOC triac-hoz való, tehát mind két félhullámban gyújtani fogja a tirisztort. Ez nagyobb feszültségnél már nem szép a tirisztorral szemben. Vagy is meg kellene védeni a negatív gyújtófeszültségtől a Gate-t. De ahogy Endre is írja, lehet hogy a trafónak biztonsági szerepe is van? De hogy az 1200W-os fűtőtest 13W-al fűtsön, elég kis gyújtásszöggel kell vezérelni, ami nem túl szerencsés. A "jókora trafónak" meg csak 13W-ot kell szolgáltatnia. Az meg a tenyeremben is elfér.. üdv! proli007
A te általad linkelt aljazba EZ A dugó való(1*3.8) as mint az aljzat.
aha, de az a dugó, amit mondtam, az melyikbe jó?
olyat a hestore-ban nem lehet kapni. A legkisebb átmérőjű aljzat 1 mm-es. igy hestore kilőve.
Sziasztok! Szándékozom megépíteni ezt a kapcsolást.. De nincs nekem itthon olyan alkatrészeim. De viszont találtam 2dbPBYR2040CT típusú schottky diódát és 1dbSSS2N60A fetet. Ebből meg lehetne csinálni a kapcsolást? Eseleg p25n03a és76121p Fetből?
(Bocsi csak ilyenek vannak itthon talán pc tápból jöttek még.) :hide:
Néztem power ledes fejlámpákat, projectoros, 3W-osak, de van belőle cree és luxeon. Melyik a jobb? A cree több lámpába fordul elő, amúgy a tervem az, hogy a ledet majd később kicserélem 10W-osra, hűtéssel, mindennel...
Szia.
Nem tudom melyik a jobb, szerintem a luxeon, de ha kicseréled, akkor mindegy melyiket veszed, amúgy nekem a bicajon egy 10w-os (750lm) ledes dolog van, elég jó hűtést kell már annak csinálni. Ebayen viszonylag olcsón lehet kapni 10w-os ledet, én is ott vettem. Ez az. ~ 1200ft
A bicajodon csak simán van egy ilyen nagy led, vagy még van valami foncsor - projector is hozzá?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |